HomeNieuwsZorgverzekering voor CrossFitters

Zorgverzekering voor CrossFitters

-

Het is wel duidelijk dat het een beetje een chaos is op meerdere vlakken. Zo ook op het gebied van zorgverzekeringen. Toch is het goed om daar nu al een beetje over na te gaan denken.

Misschien niet het leukste om over na te denken en mee bezig te zijn maar toch wel nuttig. Zeker als CrossFitter zijnde. De meeste CrossFitters komen wel eens in aanraking met een fysiotherapeut, een chiropractor, sportmasseur, of een andere zorgverlener. En natuurlijk geven wij liever extra geld uit aan toffe Nano’s, Metcons, een massagegun of een vet CrossFit shirt dan aan onze zorgverzekering. Dat betekent echter niet dat je maar de goedkoopste verzekering moet nemen want dan kun je wel eens bedrogen uitkomen als je zorg nodig hebt.

De afgelopen jaren zijn de gemiddelde zorgpremies gestegen. De kans is groot dat ook in 2022 de premies weer stijgen. Dat komt onder meer doordat er steeds hogere salarissen zijn voor zorgpersoneel, de vergrijzing toeneemt. Maar ook de coronacrisis speelt een rol, want hierdoor hebben verzekeraars minder reserves. Dit jaar loopt het allemaal net iets anders dan we gewend zijn en daarom wilden wij hier toch wat aandacht aan geven. Aangezien het nu November is en we er toch wel al langzaam aan over na zouden moeten denken.

Belangrijke data

Op 12 november moeten alle zorgverzekeraars hun premies voor 2022 bekend gemaakt hebben. Je weet nu wat de zorgverzekering die je nu hebt in 2022 kost en welke vergoedingen gelden. Ga dus vanaf deze datum eens kijken of je wilt blijven of dat het misschien wel verstandig is om over te stappen. Dit kun je eenvoudig doen via Independer.

*Zorgverzekeraar DSW heeft als eerste de nieuwe zorgpremie voor 2022 wel al bekendgemaakt. Een basisverzekering bij DSW zal op maandbasis 3,25 euro duurder worden.

31 december is echt de laatste dag om je nieuwe verzekering af te sluiten. Zeg je zelf je oude verzekering op? Dan kun je nog tot 31 januari 2022 overstappen.

Als je je oude verzekering voor 31 december hebt opgezegd, kun je nog tot 31 januari 2022 een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Deze verzekering gaat met terugwerkende kracht in.


Tip!
Wacht niet tot het allerlaatste moment, voor je het weet zit je midden in de feestdagen en dan wil je eigenlijk niet bezig zijn met je zorgverzekering, als je die tijd al hebt.


Waar moet je op letten als CrossFitter

Vergoeding fysiotherapie
Voor chronische aandoeningen biedt de basisverzekering de vergoeding. Echter als jij jezelf blesseert met sporten, krijg je dus geen vergoeding uit de basisverzekering. Je kunt hier gelukkig wel een aanvullende verzekering voor afsluiten.
Je maandpremie gaat hierdoor wel omhoog maar ben je sporter en regelmatig geblesseerd of ga je preventief langs je fysio dan kan dit toch lonen. Je kunt dan dus een aanvullende verzekering specifiek voor fysiotherapie te nemen.

Vergoeding sportarts
ben je echt vaak in de CrossFit Box te vinden en train daar vaak of op (semi)professioneel niveau? Dan is het niet ondenkbaar dat je wel eens bij de sportarts komt. Sinds 1 januari 2016 worden consulten bij de sportarts vergoed uit de basisverzekering. Je kunt dan denken aan sportmedisch advies bij blessures en inspanningsadvies bij revalidatiepatiΓ«nten. Omdat het uit de basisverzekering vergoed wordt, betaal je hier wel je eigen risico over.
Sportmedisch onderzoek krijg je echter weer niet uit de basisverzekering vergoed. Ook hiervoor kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Je krijgt dan de kosten voor het sportmedisch onderzoek alleen vergoed als het advies door een sportarts wordt gegeven. Deze sportarts moet dan ook aangesloten zijn bij de juiste instelling en federatie, dit kun je altijd navragen bij je verzekeraar.

Vrijwillig eigen risico verstandig?
Sommige vergoedingen voor sporters komen wel uit de basisverzekering. In deze gevallen betaal je eerst je eigen risico, voordat je de kosten echt vergoed krijgt. Bedenk dus echt goed voor jezelf of jij je eigen risico wilt verhogen.

Bijvoorbeeld fysiotherapie wordt over het algemeen niet uit de basisverzekering vergoed, maar uit een aanvullende verzekering. Hiervoor geldt je eigen risico dus niet. Je kunt het dus gerust verhogen. Blesseer je jezelf dan tijdens een wedstrijd of training en moet je naar de spoedeisende hulp? Dan gaat dit helaas wel ten koste van je eigen risico. Ook de eerder genoemde sportarts valt onder je eigen risico. Als CrossFitter moet je jezelf hier dus goed bewust van zijn en goed over nadenken.

Collectieve zorgverzekering
Sommige sportverenigingen en sportbonden bieden collectieve zorgverzekeringen aan. Zij kopen dan pakketten in bij zorgverzekeraars en kunnen die met korting aanbieden aan hun leden. Dit klinkt vaak heel aantrekkelijk, maar kan in sommige gevallen niet de voordeligste keuze voor jou zijn. Dit zijn namelijk meestal standaard pakketten waar een aantal vastgestelde vergoedingen in zitten. Heb je deze vergoedingen niet nodig? Dan kun je beter kiezen voor een goedkopere verzekering buiten je collectief om. Of andersom, mis je iets wat voor jou belangrijk is dan loop je daar extra risico.

Wat verandert er nog meer aan de basisverzekering

De basisverzekering is voor iedereen verplicht die in Nederland woont en/of werkt. Deze verzekering vergoedt de belangrijkste zorg, zoals opname in het ziekenhuis en een bezoek aan de huisarts. De overheid bepaalt elk jaar opnieuw de inhoud van de basisverzekering. Meestal verandert er wel iets hoe klein ook. Zo kunnen er bijvoorbeeld nieuwe geneesmiddelen worden toegevoegd of juist uit de basisverzekering worden gehaald.

Niet-effectieve zorg uit basispakket
Zorginstituut Nederland controleert de zorg uit de basisverzekering. Als er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is dan verdwijnt de zorg uit het basispakket.

Herstelzorg corona
De uitbreiding van de basisverzekering voor herstelzorg na corona blijft in elk geval tot augustus 2022 in stand. Mensen met ernstige klachten door corona kunnen gebruikmaken van:

​- max. 50 behandelingen fysiotherapie
– max. 10 uur extra ergotherapie
– max. 7 uur extra dieetadvisering
– logopedie (geen limiet)
– Elektriciteitskosten mechanische ademhalingsondersteuning thuis
– Vanaf 1 januari 2022 kunnen kosten gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar.

Anticonceptie vanaf 21 jaar niet in basispakket
Er is welliswaar veel actie gevoerd om anticonceptie vanaf 21 jaar in de basisverzekering te krijgen. Toch blijft anticonceptie vanaf 21 jaar ook in 2022 buiten het basispakket.

​Migraine-medicijnen
Het Zorginstituut heeft de overheid dit jaar geadviseerd om drie medicijnen aan het basispakket toe te voegen. Het gaat om zogenaamde GRP-remmers. Erenumab, fremanezumab en galcanezumab. Deze zijn speciaal ontwikkeld om migraine te voorkomen. Je krijgt de kosten dan vergoed als je aan de voorwaarden voldoet. Lees hier meer.

Eigen risico
In 2022 blijft de hoogte van het eigen risico gelijk. Een meerderheid van de Tweede Kamer is het namelijk eens met het voorstel om het verplichte eigen risico van €385 voor 2022 te behouden.

Aanvullende verzekering
De laatste jaren werd de inhoud van aanvullende verzekeringen steeds ingeperkt. Bijvoorbeeld als het gaat om de vergoeding van tandartskosten, orthodontie en fysiotherapie. In november 2021 zal duidelijk worden wat er precies gaat veranderen in 2022. De verwachting is wel dat aanvullende pakketten duurder worden, of minder zullen vergoeden.

Zorgtoeslag
In november, als alle zorgpremies bekend zijn, stelt de Belastingdienst ook de zorgtoeslag vast. Als de zorgpremie stijgt zal de zorgtoeslag waarschijnlijk ook hoger worden. Ben je benieuwd of je recht hebt op zorgtoeslag? Check dan de website van de Belastingdienst.

Ons advies

Ondanks dat je nu nog niet zo veel kunt doen is dit wel het moment om alvast na te denken over wat voor jou belangrijk is in je zorgverzekering. Zo kun jij straks eenvoudig een vergelijking maken tussen zorgverzekeraars en de inhoud van de verzekering zodat je zeker weet dat je de best passende en goedkoopste zorgverzekering hebt. Is het zover dan kun je eenvoudig via Independer zelf een vergelijking maken of bij je tussenpersoon aangeven wat jou wensen zijn.


Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via een van deze links iets koopt, dan ontvangen wij daar een kleine vergoeding voor zonder extra kosten voor jou.

DELEN IS SPORTIEF

RECENTE ARTIKELEN

RECENTE ARTIKELEN