HomeNieuwsYes! We mogen bijna weer naar binnen!

Yes! We mogen bijna weer naar binnen!

-

Na maanden van alleen sporten of in sommige gevallen samen buiten en op afstand sporten lijkt er nu langzaam weer meer te mogen. We mogen bijna weer binnen sporten!

Het lijkt dan toch echt zo te zijn, de binnensport locaties mogen weer open! Dat betekent dat we weer meer kunnen en dat we ook de box weer eens van binnen kunnen gaan zien. Wij hebben het wel gemist, buiten sporten was best lekker maar lang niet altijd, niet alleen omdat je met beperkte middelen werkt maar soms was het weer er ook niet echt naar om eens lekker buiten te gaan sporten.

Wat heb jij gemist binnen?

Na wat rondvragen kwamen er toch heel wat verschillende antwoorden op deze vraag maar 1 ding hadden veel antwoorden gemeen. Het rek. Lang niet iedereen heeft thuis een uitgebreid rek en ook lang niet alle boxen hebben buiten een rek staan.

Wij hebben het rek zelf ook wel gemist, nu blijkt dat dit voor heel veel mensen iets anders betekent. De een mist vooral de pull-ups de ander toe to bars terwijl weer een ander het over muscle ups heeft. Maar ook squatten vanuit het rek, ring rows en rope climbs heb ik voorbij horen komen.

Voorbereiden?

Moet je dat naar binnen gaan nu eigenlijk voorbereiden en kan dat eigenlijk wel?
Op zich moet je natuurlijk niets, het is ook niet perse noodzakelijk aangezien de coaches ook wel begrijpen dat je weinig of niet hebt kunnen sporten met een rek. Daarom zullen de trainingen waarin Pull-ups, ring rows, muscle ups, etc in zitten ook wel opgebouwd worden.

Wil je toch al een beetje voorbereiden dan kan dat wel ook met weinig middelen.

Hoe kan ik mij voorbereiden

Eerder schreven wij een het artikel “oefening-uitgelicht-pull-up” Deze kun je er natuurlijk weer bij pakken zodra je weer binnen bezig bent. Maar wat als je nu alvast wat wilt voorbereiden op dat rek en dan met name pull-up achtige oefeningen.

Allereerst kun je – als die in de buurt is – naar een speeltuin gaan en daar weer langzaam beginnen met pull-ups maken in een klimrek, daarbij kun je natuurlijk het eerder genoemde artikel gebruiken. Maar wil je niet in een speeltuin gaan hangen of is er geen een in de buurt ook dan is er wel wat mogelijk.

Floor pull-ups
Deze oefening lijkt heel eenvoudig maar als je hem goed uitvoert kan het nog best eens tegenvallen. Pak een handdoek en ga op je buik op de grond liggen. Strek je armen boven je uit en zorg dat je de handdoek zo vast hebt dat je armen ongeveer op schouder breedte zijn en dat de handdoek strak tussen je handen zit, alsof het een bar is. (dit kan ook met een pvc pijp of stok). trek nu je armen in alsof je een pull-up maakt en kom met je borst op zodat je de handdoek bijna tot je borst kunt trekken. Zorg daarbij dat de handdoek niet slap gaat hangen. Breng daarna de handdoek weer naar boven en zak weer met je bovenlijf. Herhaal dit een aantal keer.

Chair Lats
Deze oefening is echt voor het activeren van je lats, pak 2 stoelen en ga er tussen zitten zodat de leuningen beiden achter je zitten en je aan beide kanten een stoel hebt (of als je armleuningen hebt zet de stoelen dan met de zittingen naar je toe). Zet je onderarmen en ellebogen op de stoelen. Duw jezelf op vanaf de grond en laat jezelf weer zakken tot net niet de grond. Zorg hierbij dat je niet je schouders optrekt. Begin met deze oefening met je voeten aan de grond, als het steeds beter gaat kun je naar 1 voet gaan en dan zelfs naar de L-sit houding waarbij je de grond niet meer raakt.

Table row
Heb je een beetje een stevige tafel tot je beschikking dan kun je ook table pull-ups doen. Deze oefening noemt men in de box of sportschool ook wel Australian pull-ups en lijken zelfs een beetje op Ring rows.
Ga zo zitten dat je benen onder de tafel zijn en pak de rand van de tafel vast. Zet je voeten ver weg en ga als een plank schuin onder de tafel hangen en maak pull-ups naar de tafel toe. Zorg hierbij dat je niet je schouders op trekt en dat je je rug een beetje hol maakt. Hoe platter je hangt hoe zwaarder het is. Voor wat extra uitdaging kun je ook nog wisselen in hoe breed je de tafel vast pakt. Is het toch wat lastig? Begin dan gewoon met je voeten dichterbij.

Aantallen en opbouw
Ben jij het type dat niet te stoppen is en ondanks alles door blijft gaan, zoek dan eens een een WOD met pull-ups en voer die uit met 1 van deze varianten denk aan Cindy, Angie, Barbara, Lumberjack 20 of zelf als je durft Murph.

Heb je iets meer opbouw nodig en steeds wat motivatie? Maak het dan niet te groot, pak voor de eerste week elke dag een klein aantal van de oefeningen, doe bijv. elke dag 5 reps van alle 3 de oefeningen, gaat het beter, maak het iets moeilijker of doe wat meer reps en bouw dit uit, maar bouw vooral niet te snel op. Ga voor die positieve ervaring en laat je lijf en hoofd weer wennen.

DELEN IS SPORTIEF

RECENTE ARTIKELEN

RECENTE ARTIKELEN