HomeNieuwsAchtergrondWist je dat? een stukje CrossFit geschiedenis

Wist je dat? een stukje CrossFit geschiedenis

-

Als je zo lekker bezig bent met trainen sta je er geen moment bij stil. Toch is het ook wel goed om te weten en te begrijpen waar je sport nu eigenlijk vandaan komt en hoe het is ontstaan. In dit artikel kijken we eens naar de geschiedenis van CrossFit.

Greg Glassman - CrossFitWereld
Greg Glassman

In 2000 richtten Greg Glassman en Lauren Jenai CrossFit, Inc. op. Het bedrijf werd al enkele jaren eerder (1996) bedacht als CrossFit. De oorspronkelijke CrossFit-box bevindt zich in Santa Cruz, Californië welke ook opende in 1996. De eerste officieel aangesloten box was CrossFit North in Seattle, Washington. Het aantal sportscholen of zoals het in CrossFit termen heet boxen, groeide daarna heel hard van 18 in 2005 tot meer dan 1.500 in 2010. In 2014 werd de 10.000e box geopend in Londen.

Met name in de VS wordt Crossfit veel beoefend. Sinds 2007 worden elke jaar de CrossFit Games georganiseerd in Aromas, Californië en vanaf 2010 in Carson, Californië.

CrossFit Games 2007

Er onstonden al snel afgeleiden van de originele CrossFit Boxen. Zo heeft voormalig NFL-speler John Welbourn heeft een speciaal CrossFit Football programma ontwikkeld. Andere experts op het gebied van Crossfit zijn Dr. Nicholas Romanov, (pose running methode) en Dr. Barry Sears, bedenker van het zonedieet.

Verder heeft CrossFit tegenwoordig ook speciale certificering seminars voor gymnastiek, gewichtheffen, powerlifting, strongman, hardlopen en uithoudingsvermogen, CrossFit Kids en CrossFit Football.

Coaches geassocieerd met CrossFit zijn onder andere Louie Simmons, John Welbourn, Bob Harper en Mike Burgener. Toen Greg Glassman ging scheiden van Lauren behield hij de volledige controle over het bedrijf. Bij de scheidingsovereenkomst probeerde Lauren haar aandeel in het bedrijf te verkopen. Het lukte Greg echter om een lening van $16 miljoen te krijgen en kon haar hiermee uitkopen.

De Geschiedenis van de CrossFit Games

De “CrossFit-Games” worden sinds 2007 elke zomer gehouden. Op de Crossfit Games concurreren atleten in trainingen die ze slechts enkele uren tevoren te weten komen, soms inclusief verrassingselementen die geen deel uitmaken van het typische CrossFit-schema. Voorbeelden uit het verleden zijn een openwaterzwemmen, een softbalworp en een pegboard-klim. De Games zijn ingericht om te bepalen wie de ‘Fitste op aarde’ is. Atleten moeten echt overal op voorbereid zijn willen zij kans maken op de titel “Fittest on Earth”.

CrossFit stadion - CrossFitWereld

In 2011 kwam er een online kwalificatieformat bij, waardoor deelname door atleten over de hele wereld makkelijker werd. Dit is de (nu welbekende) CrossFit Open.
Tijdens de “CrossFit Open” wordt elke week een nieuwe workout vrijgegeven. Sporters hebben meerdere dagen om de training te voltooien en hun scores online in te dienen, met een video of een validatie door een Officiële CrossFit-partner. Omdat de Open beschikbaar is voor sporters van elk niveau, moedigen veel aangesloten boxen deelname aan leden aan en het aantal deelnemers wereldwijd loopt vaak op tot wel honderdduizenden. De beste CrossFit Open-atleten voor de categorieën individuen en teams in elke regio gaan naar de “Regionals” die in de twee maanden erna worden gehouden. De Games omvat divisies voor individuen van elk geslacht, gemengde teams en een aantal Masters en Teen leeftijdsgroepen.

DELEN IS SPORTIEF

RECENTE ARTIKELEN

RECENTE ARTIKELEN