HomeNieuwsAchtergrondWie is Dave Castro?

Wie is Dave Castro?

-

Voor velen is Dave Castro een bekend gezicht. Elk jaar zien we hem in de live bekendmakingen van de WOD’s voor de CrossFit Games. Vele CrossFitters volgen hem op de voet alleen al vanwege de hints die hij plaatst vlak voor het bekend maken van een WOD. Maar wie is Dave Castro eigenlijk en hoe is hij directeur van de CrossFit Games geworden? Wij zijn er in gedoken en hebben de vele artikelen, video’s en interviews doorgespit.

Een bekend gezicht

Samen met oprichter Greg Glassman is Dave Castro een van de bekendste gezichten van het CrossFit hoofdkwartier. Dave Castro is dus inderdaad directeur van CrossFit Games. Daarnaast is hij co-directeur van training voor CrossFit. Al sinds 2006 is hij betrokken bij CrossFit toen hij in Monterey, Californië was gestationeerd als Navy SEAL. Hier raakte hij “per ongeluk” betrokken bij het helpen creëren van de CrossFit Games.

In alle gesprekken en de uren aan online video’s met Castro op CrossFit.com, YouTube en de CrossFit Journal, komt Dave over als een zelfverzekerd persoon met een duidelijk visie. Gelukkig wordt dat in evenwicht gehouden door een dosis humor en een gevoel van ontzag voor hoe snel CrossFit is gegroeid. Castro heeft soms moeite gehad met de tegenwerking van de populariteit van CrossFit, maar hij gelooft duidelijk dat het zijn plicht is om te doen wat het beste is voor CrossFit en de gemeenschap. Ongeacht hoe die beslissingen worden opgevat zegt hij;

We zijn geen stel slechte mensen die rondlopen in het hoofdkwartier om te verzinnen hoe we meer geld kunnen verdienen of om te vernietigen wat we hebben gebouwd”. “We zijn normale mensen die werken aan het koesteren en laten groeien van CrossFit. Dat is niet altijd spannend om over te schrijven, maar het is de waarheid.

Dave Castro

Hoe het begon

Dave is geboren in San Jose (Californië) waarna hij verhuisde naar Aromas (Californië). In 1996 studeerde hij af aan de Watsonville Highschool van Santa Cruz.

De middelbare school was voor hem een interessante en lastige ervaring zo valt te lezen in diverse interviews. Volgens hem was het gebied 85 tot 90 procent Mexicaans, en ondanks dat hij van Mexicaanse afkomst is, groeide hij niet op met met de Spaanse taal. Dat maakte hem al snel de outcast. Hij deed aan Football en daar kon hij volledig in opgaan zonder dat hij echt een sterspeler was.

Naar de SEALS

De zomer na zijn afstuderen ging hij naar eigen zeggen naar de film “The Rock” met zijn vriendin, hier raakte hij enthousiast over de Navy SEAL’s die er in te zien zijn. Hij beet zich er in vast en begon te zoeken. Hij zei hierover; “Het bleef in mijn achterhoofd rondzingen “zou ik dit kunnen?”.  Zijn enorme standvastigheid stak de kop op, het idee was er en hij wilde dit niet meer los laten.
Hij begon te trainen voor de SEAL’s en vertelde zijn ouders dat hij SEAL wilde worden. Zijn ouders wilde dit niet, daarnaast werd hij ook al geaccepteerd aan de California State University in Monterey Bay. Hij begon dus toch maar aan de universiteit maar al na 3 maanden stopte hij met studeren en vertrok begin 1997 naar een trainingskamp. Hij doorstond de BUD / S (Basic Underwater Demolition / SEAL-training) in één keer en werd in 1998 toegewezen aan zijn eerste SEAL-team.

Trainen

Dave was een groot fan van klimmen en werd ingezet in Afghanistan, waar hij op lange operaties door de bergen moest. Hij raakte erg geïnteresseerd in hoe klimmers fit bleven want in die tijd was het trainen allemaal lang en traag, met veel hardlopen en zonder gewichtstraining. Hij begon zelf meer hard te lopen, denkende dat het zou helpen, maar het vertaalde zich echt niet goed naar wat hij nodig had. Hij had geluk en mocht met de beste trainen, dus vroeg hij Mark Twight (een van de beste klimmers ter wereld) om hem te helpen. Tijdens een klimtocht met Mark in Yosemite vroeg hij hem wat hij deed om in vorm te blijven. Mark vertelde dat hij zijn aanpak volledig had aangepast van het lange en langzame trainen naar CrossFit.

Eerst was Castro zeer sceptisch. Maar nadat hij meer onderzoek had gedaan op o.a. CrossFit.com besloot ook hij zijn training volledig om te gooien en raakte meteen verslaafd.

Maar hoe raakte hij betrokken bij het CrossFit HQ?

Castro kreeg de opdracht om eind 2005 naar Monterey te gaan, in de buurt van waar hij opgroeide. Hij wist dat het CrossFit-hoofdkwartier in Santa Cruz was, dus ging hij er begin 2006 heen en begon daar mee te trainen. Na een tijdje trainen vroeg Greg Glassman aan Castro of hij deel wilde nemen aan een level 1-seminar. Al snel daarna vroeg Greg aan Dave hem te helpen met level 1 trainingen als stagair. Langzaam aan kreeg hij hier steeds meer verantwoordelijkheden en ontwikkelde zijn rol zich tot opleidingsdirecteur samen met Nicole Carroll.

CASTRO BEGON ZIJN CROSSFIT CARRIÈRE ALS STAGAIR BIJ DE ORIGINELE CROSSFIT BOX IN SANTA CRUZ TOEN HIJ NOG WERKTE ALS NAVY SEAL IN MONTEREY.

Van stagiair naar Games directeur

Begin 2007 kwam Castro terug bij Aromas en nodigde hij Coach Glassman uit om naar de boerderij van zijn ouders te komen. Tijdens een rondleiding zei Glassman: “We zouden hier een soort evenement moeten hebben. We noemen het de Woodstock of Fitness.” Ze bespraken het en kregen het idee om een CrossFit-evenement ontwikkelen waar mensen konden kamperen en een groot feest konden houden. Dit was een eerste stap naar de CrossFit Games zoals we ze nu kennen. Ze nodigden de besten in de CrossFit-community uit en in juli was daar de allereerste games.

Deze eerste Games werd gehouden op de boerderij. Er deden zo’n 50 atleten mee en er waren rond de 100 bezoekers. Eigenlijk was het meer een festival want er werd zelfs gewoon drank geschonken. Ze hadden toen nog geen enkel idee wat ze eigenlijk hadden gecreëerd.

De volgende stap

In 2009 introduceerde ze een kwalificatie traject, ze hadden 16 regionale events door het hele land waarmee ze zorgen dat alleen de beste CrossFit atelten mee deden aan de Games. Dit bracht de Games naar een totaal nieuw niveau en gaf het gevoel dat de sport echt bloeide en dat iedereen het heel serieus nam. Dit zorgde er weer voor dat Castro nog meer het idee kreeg dat hier meer uit kon komen dan slechts een “samenkomen”. Vanaf dat moment groeide het evenement met enorme sprongen. Zo deden er in 2012 al 70.000 atleten mee aan de CrossFit Open competitie om zich te kunnen plaatsen voor de Regionals.

Hoe dat voelt?

Het is volgens Dave geen druk, maar hij realiseert zich wel dat het een enorme verantwoordelijkheid is en dat neemt hij niet licht op. Die verantwoordelijkheid komt met het feit dat er moeilijke beslissingen genomen moeten worden die niet altijd populair zijn. Dit zijn volgens Castro echter dingen die volgens hem en het team echt de juiste dingen zijn om te doen met de juiste intentie. Hij zegt;

“We doen dit niet om een populariteitswedstrijd te winnen, en ik doe niet wat ik voor CrossFit doe om een personage of een beroemdheid te zijn. Al die herkenning is slechts een bijwerking. Ik zou kunnen genieten van de populariteit en gefocust kunnen zijn op worden van een fucking rockster, maar daar gaat dit niet over. Wij doen dit om het leven van mensen beter te maken, om mensen te helpen gezonder, gelukkiger en sterker te leven.”

De voorbereidingen op de Games als Crossfit Games directeur

Castro en zijn team (een heel klein team op het hoofdkwartier) maken zo zegt hij, een lange reis voordat ze de Games compleet hebben. Ze programmeren de Open, Regionals en de Games in 1 keer omdat ze deze opbouwend willen hebben. Ze blijven sparren, overleggen en testen. Ze bespreken niet alleen de Workouts maar ook de timecaps, bewegingen en beweging standaarden.
Ook kijkt het team naar de logistiek, werkt het, is het makkelijk op- en af te bouwen, zit er een lijn in en kunnen bezoekers het goed zien. Daarnaast houden ze zelfs rekening met hoe het veld er uit moet zien voor de TV uitzendingen. Want niet alleen moet het een goede test zijn van fitness het moet er natuurlijk ook goed uit zien.

Helaas gaat dit lang niet altijd goed er is dus achteraf altijd tijd voor evaluatie. Castro zeg daarover;

elaas gaat dit lang niet altijd goed er is dus achteraf altijd tijd voor evaluatie. Castro zeg daarover;

“We hebben visueel fouten gemaakt in de locatie en het uitzetten van de vloer. Je wilt niet dat de events de atleten overschaduwen of te ingewikkeld worden, en dat hebben we helaas wel gehad. We willen dat de Games de sporters en de events in evenwicht houden zonder de complete fitheidstest en een complete show uit het oog te verliezen.”

Om mee af te sluiten

Dave Castro is zelf ook gek op Crossfit beoefenen. Hij doet niet mee als atleet op top niveau maar traint wel zelf heel veel. Dave heeft een eigen uitgebreide box. Wat zijn favoriete CrossFit speeltje is?

tleet op top niveau maar traint wel zelf heel veel. Dave heeft een eigen uitgebreide box. Wat zijn favoriete CrossFit speeltje is?

“Ik geniet echt van de Big Bob-slee die we op de Games hebben gebruikt. Deze gebruik ik op de Ranch. Rogue stuurt me een hoop gekke nieuwe dingen waar ik de hele tijd mee train. Eigenlijk zou dat het beste antwoord zijn: het nieuwste prototype dat Rogue me stuurt.”


Dave Castro - CrossFitWereld

Over Dave Castro

Geboren: 1978
Komt uit: US
Affiliate: CrossFit Ranch
Team:
CrossFit Games Profiel


DELEN IS SPORTIEF

RECENTE ARTIKELEN

RECENTE ARTIKELEN