HomeKleding en gearWat jij wilt weten over massage guns

Wat jij wilt weten over massage guns

-

In een eerder artikel schreven wij over masseren voor crossfitters. Naar aanleiding van dat artikel kregen wij een aantal vragen binnen over het daarin genoemde gebruik van een massage gun. In dit artikel proberen wij jou alle antwoorden te geven die jij zoekt.

In het artikel “Masseren voor CrossFitters” bekeken we manieren waarop jij spierpijn kunt voorkomen en/of behandelen. ÉÊn van de manieren die we beschreven was het gebruik van Massage guns of ook wel massage pistolen. En daar kwamen nog wel wat vragen over binnen daarom staan we deze keer even stil specifiek bij Massage guns.

Wat is een massage gun?

Een massage gun, massage pistool of handmassage apparaat is een elektrisch apparaat dat je gebruikt om spieren los te maken. Het apparaat geeft snelle trillingen door via een massagekop. Meestal worden er verschillende massagekoppen meegeleverd of die kun je los bijbestellen voor verschillende doeleinden en spieren. De meeste van deze apparaten zien er redelijk hetzelfde uit met hier en daar kleine afwijkingen in design of vorm, denk bijvoorbeeld aan mini varianten voor als je veel op reis bent.

Afhankelijk van het type massage apparaat heb je de mogelijkheid om de trillingen aan te passen en massagekoppen te wisselen.

Waarvoor en voor wie?

Een massage gun is een heel fijn apparaat voor iedereen die regelmatig stevig sport. Dat betekent niet dat je een professionele sporter hoeft te zijn. Dankzij de trillingen, verschillende massagekoppen en de vormgeving van het handvat kun je heel goed zelf spieren masseren en zo knopen en stramme spieren behandelen. Massage guns worden tegenwoordig ook steeds vaker door professionele behandelaars ingezet dankzij het gebruiksgemak.

De kop van de massage gun gaat eigenlijk heel snel op en neer met kracht, hij vibreert dus eigenlijk. Deze vibratie stimuleert de bloedcirculatie en het afvoeren van afvalstoffen. Meestal worden massage guns vlak voor of na het sporten gebruikt. Voor het sporten om blessures te voorkomen en na het sporten om het spierherstel te bevorderen.

Waar moet je op letten bij het gebruik?

Bij het gebruik van een massage gun moet je rekening houden met het overmatig activeren van de spieren. Overmatig activeren van de spieren ontstaat als je de massage gun teveel rechtstreeks op een pijnlijke plek of pijnlijke spier gebruikt. Je voorkomt dit door het apparaat rondom de pijnlijke plek te verplaatsen en niet continu te gebruiken op dezelfde plek.

Verschillende opzetstukken

Van links naar recht | Bol, Plat, Pin, Plat variant, Vork

Zoals je inmiddels weet zijn er verschillende kopstukken. En ja die hebben echt verschillende doeleinden.

Grote en kleine bol
De bollen zijn bolvormige opzetstukken of massagekoppen. Deze bollen verdelen de pulserende kracht evenredig over de plaats waar de massage gun gebruikt wordt. Dit maakt deze kopstukken zeer geschikt om te gebruiken voor de taille, buikspieren, billen en benen. Deze bollen zijn er in een grotere en kleinere uitvoering. De grotere variant is geschikter voor de grotere spieren zoals de benen en billen. De kleinere is weer geschikter voor de kleinere spieren als taille, buikspieren maar ook bijvoorbeeld op de rand van de schouderbladen.

Het platte opzetstuk
Dit opzetstuk is afgeplat met ronde randen. Dit opzetstuk is uitermate geschikt voor de borstspieren maar kan bijvoorbeeld ook goed gebruikt worden op de quadriceps en buikspieren.

De vork
Dit is een massagekop met 2 punten als een soort U. Deze kop is vooral goed te gebruiken rond de ruggenwervels, de schouders en de lats.

Pin kop
Dit is een puntvormige massagekop. Deze kop is vooral bedoeld om druk te leggen op hele specifieke punten. Bij dit opzet stuk zal de kracht dus ook nauwelijks verspreid worden over een gebied. Pas dus op dat je niet te lang en te veel druk geeft op dezelfde plek. Deze kop is heel geschikt voor het behandelen van vervelende spierknopen, moeilijker bereikbare plekken en zelfs voor voetzolen en handpalmen.

Voordelen & Nadelen

Maar wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van een massage gun? Laten we eens beginnen met de voordelen want massage guns zijn niet voor niets zo immens populair op dit moment.

Kan pijn verminderen: Door regelmatig een massage gun te gebruiken kun je pijn verlichten of zelfs helemaal weg nemen. Dit komt omdat je spieren losser worden gemaakt en knopen verlicht of laat verdwijnen.

Beter herstel: Door jezelf na een zware training +/- 15 minuten te masseren met een massage apparaat zullen je spieren beter kunnen herstellen. Je voorkomt hiermee dat spoeren vast gaan zitten en je verminderd de verzuring.

Gericht en specifiek: Een groot voordeel van een massage gun ten opzichte van andere technieken is dat je heel specifiek pijnpunten kunt behandelen door middel van de verschillende koppen kun je ook de manier van behandelen helemaal afstemmen op wat jij nodig hebt.

Bespaar geld: Ja je moet een massage gun kopen maar dat is een eenmalige uitgave waar je heel lang en heel veel plezier van hebt. Je hoeft hierdoor minder vaak of zelfs helemaal niet meer naar een masseur.

Betere nachtrust: Het klinkt raar we weten het maar dankzij het gebruik van een massage gun ga je beter slapen, echt waar. Doordat jij je spieren laat ontspannen en de doorbloeding verbetert kan je lijf beter ontspannen en is je lijf minder heftig bezig met herstel tijdens je slaap. Hierdoor slaap jij rustiger en beter.

Nadelen

Maar zijn er ook nadelen van een massage gun? Nou het licht er aan hoe je er naar kijkt. De nadelen die wij konden vinden en bedenken zijn:

Eenmalige investering: Wij adviseren je om echt een goed massage gun te kopen. Dit vereist een aanschaf van een dergelijk apparaat waarvoor je al snel â‚Ŧ100 moet betalen. Aan de andere kant kun je hierdoor zelf veel verlichten en verbeteren, hoef je niet of minder naar een masseur en dus zal het apparaat het echt waard zijn.

Kennis om goed te gebruiken: Ja het vereist wat oefening en kennis om een massage gun goed te gebruiken. Er zijn veel verschillende manieren en dit moet je even onder de knie krijgen. Maar het is voor jezelf en je eigen lijf. Daarbij is het toch ook leuk om weer eens iets nieuws te leren?

Welke massage gun heb je nodig?

Er is genoeg beschikbaar bij bijvoorbeeld bol.com en Coolblue. Dat helpt jou nog niet echt maar geeft wel aan dat je alle kanten op kunt. Dat gezegd hebbende gaan we toch proberen je op weg te helpen.

Budget
Heb je geen ervaring met het gebruik van een massage gun dan lijkt het een goede keuze om voor de goedkoopste optie te gaan. Dat klopt maar deels. Ja je kunt zeker volstaan met een goedkopere variant. Maar de ervaring leert dat de aller goedkoopste varianten helaas niet altijd heel goed zijn. Met als resultaat dat je hem niet meer gebruikt – en dus duurkoop – en dat je ook niet snel een ander zou kopen. Wij raden daarom aan om niet meteen de goedkoopste te kiezen maar meer een middenweg.
Wil je een budget variant die jou ook echt gaat helpen dan raden we je deze massage guns aan:

Northwall massagegun

Muscle Pro

Miliano Pro

MassageGun S4

Geavanceerder
Heb je al wat ervaring opgedaan met een massage gun, sport je echt veel en stevig of wil je simpelweg geen tussenstap maken dan kun je ook kiezen voor een professioneler apparaat. Deze zijn vaak net wat duurder maar je hebt er ook echt lang plezier van. Je kunt dan bijvoorbeeld kijken naar:

Theragun Prime

Hyperice Hypervolt

Theragun Elite

Theragun G4 Pro

Speciale opties
Ben je nu veel onderweg dan kan het handig zijn om een kleinere massage gun te hebben. Eentje die gemakkelijk mee te nemen is en je toch een optimale massage geeft. Dan zou je kunnen kijken naar deze opties:

Theragun mini

Hyperice Hypervolt Go

Is een massage gun echt nodig?

De meest gestelde vraag dan nog als laatste. In bijna elk mailtje kregen wij naast andere vragen wel de vraag “Is een massage gun echt nodig?”. Daar hebben we eigenlijk een kort en een langer antwoord op.

Kort gezegd: Nee, niks moet en het is niet absoluut noodzakelijk maar wel een mooie aanvulling.

Het langere antwoord: Een massage gun kan heel veel ongemak voorkomen of (deels) wegnemen. Een massage gun is geen absolute must. Daarentegen kan je door het gebruik van een goede massage gun op de juiste momenten heel veel ongemak voorkomen en/of (deels) wegnemen zonder al te veel moeite en zonder terugkerende kosten.


Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via een van deze links iets koopt, dan ontvangen wij daar een kleine vergoeding voor zonder extra kosten voor jou.

DELEN IS SPORTIEF

RECENTE ARTIKELEN

RECENTE ARTIKELEN