HomeKleding en gearTips voor je kleding

Tips voor je kleding

-

AANGEBODEN DOOR:Barbellwear.nl

CrossFit = Zweten, op de grond liggen, zandzakken tegen je aan hebben, langs een touw schuren etc. Dat is natuurlijk niet zo’n probleem voor ons als CrossFitters maar hoe zorg je nu dat je kleren schoon blijven en weer lekker ruiken.

Deze keer dus eens niet een directe tip voor training of een beweging, laten we het eens hebben over onze kleding en hoe we daar mee omgaan. Want ja veel zweten en raken helpt meestal niet in het lekker laten ruiken van je kleding. Daarom in dit artikel een aantal tips over het omgaan met je kleding.

Tip 1 – Trek zo snel mogelijk uit

Nog niet zo zeer een directe tip voor je kleding maar wel belangrijk. Trek je bezwete kleding liefst zo snel mogelijk uit. Bacteriën kunnen zich snel over je lichaam verspreiden als je natte kleding langer aan hebt waardoor je extra kans loopt op ziek worden en infecties.

Tip 2 – Gooi kleding niet op een hoop

Het is heel verleidelijk om na een zware WOD thuis te komen en je kleding op een hoop te gooien of in een bundeltje in de wasmand. Toch raden we je af om dit te doen. Die hoop met kleding die je dan hebt liggen voldoet aan de perfecte omstandigheden voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen en daarmee hele nare geuren te produceren en je hebt weer kans op ziekte.
Kun je niet meteen een was draaien? Geen probleem, hang je kleding dan gewoon uit het allerliefst lekker buiten.

Sneller is beter
Dit is misschien een inkopper maar het is dus ook belangrijk om je kleding zo snel mogelijk te wassen. Hoe sneller je het wast des te beter.

Tip 3 – Binnenstebuiten

Keer je kleding binnenstebuiten, zowel bij het uithangen als in de wasmachine.
De kleding is van binnenuit nat geworden waardoor de vezels aan de binnenkant natter zullen zijn hang je kleding dus binnenstebuiten op zodat het snel kan drogen en bacteriën minder kans hebben zich te verspreiden.
Doe je de kleding in de wasmachine dan heeft binnenstebuiten keren 2 voordelen;
1. de meest vieze vezels krijgen de meest intensieve behandeling.
2. Kleuren, afbeeldingen en stof aan de buitenkant blijven dan het langst mooi

Tip 4 – Lage temperatuur

Blehg stank, dan maar lekker heet. Liever niet! In tegenstelling tot wat je zou denken kun je beter op lagere temperaturen wassen. Dat is natuurlijk beter voor het milieu maar heeft ook voordelen voor je kleding. In de meeste sportkleding zitten rekbare stoffen, als je deze heet wast trekken de vezels van die stoffen samen en voor je het weet heb je een naveltruitje in plaats van een gave tanktop.

Tip 5 – Minder is beter

Je kleding stinkt heel erg, extra wasmiddel erbij… FOUT. Gebruik nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel. Als je meer gebruikt blijven er zeepresten achter omdat die niet goed weggespoeld kunnen worden. Die zeepresten zijn een perfecte plek voor bacteriën om zich aan te kunnen hechten met als resultaat nog meer stank.
Bij echt nare geuren kun je misschien beter grijpen naar een daarvoor geschikt wasmiddel zoals HG Nare Geuren Sportkleding. De samenstelling van dit wasmiddel helpt bij echt vervelende geuren. Heb je veel of vaak bezwete sportkleding dan ben je misschien beter af met een speciaal wasmiddel specifiek voor sportkleding.
Tip 6 – Geen wasverzachter

Het voelt en ruikt misschien lekker maar wasverzachter heeft een flink nadeel voor sportkleding. Wasverzachter “verstopt” de vezels in je kleding, hierdoor kan het water je sportkleding niet goed schoonmaken met als gevolg dat de zweetgeur er niet goed uit gaat.

Tip 7 – Oma weet raad

Heb je echt letterlijk stinkend je best gedaan en is de geur die daarop volgt echt heftig of wil het niet uit je kleding? Geen nood. Leg je kleding ongeveer 20 minuten in een badje koud water met een half kopje Schoonmaakazijn. Na 20 minuten spoel je eerst je kleding goed uit onder de kraan en daarna gooi je het meteen in de wasmachine.

Tip 8 – Geen droger

Ook hier geld weer, goed voor het milieu maar ook zeker voor je kleding. Daarbij is het meestal ook helemaal niet nodig. Sportkleding is ervoor gemaakt om nat en weer snel droog te worden, dus als je de kleding even (liefst buiten) uithangt is het zo droog.
De stoffen in sportkleding zijn vaak (licht)rekbaar. In de droger zullen deze stoffen makkelijk krimpen en dus heb je ineens een kindervariant van jouw favoriete shirt.

*Bonus tip – Wat niet in de wasmachine kan

Natuurlijk heb je ook spullen die je niet zomaar in de wasmachine kunt gooien. Denk aan je sporttas en je schoenen. Gelukkig hebben we ook daar een paar korte tips voor.
1. Haal je tas altijd meteen leeg en zet of leg hem een uurtje buiten neer
2. Voor schoenen geldt hetzelfde wissel direct na je training van schoenen neem je sportschoenen los mee en laat ze buiten staan

Heb je een echt stinkende tas of moet je langer reizen voordat je thuis bent en hem kunt uitpakken en buiten kunt zetten kun je ook een No stink zak in je tas stoppen. Check hier de maten en opties >

Na verloop van tijd is het niet tegen te houden dat je schoenen toch beginnen te ruiken, ook hier kun je speciale No stink schoenzakjes in stoppen maar er is nog een heel handig middel te krijgen namelijk Nuvo Sport Freshspray deze spray is veilig voor je spullen en 100% biologisch.

**Bonus Bonus tip

Krijg je je kleding echt niet meer schoon?
Dan kun je natuurlijk altijd nog gave nieuwe kleding kopen bij de sponsor van dit artikel Barbellwear.nl


*Dit artikel is aangeboden door Barbellwear. Barbellwear heeft input geleverd voor de inhoud van dit artikel maar heeft geen zeggenschap over de inhoud van het artikel.

DELEN IS SPORTIEF

Goede voeding voor herstel na een training - CrossFitWereld

Trainen op een lege maag of toch eerst eten, wat is...

0
Iedereen weet inmiddels wel dat goede voeding nog belangrijker is voor je figuur dan sporten. Niet alleen het zorgvuldig kiezen van wat je eet...
Whoop 4.0 - CrossFitWereld

De Whoop 4.0 is er!

RECENTE ARTIKELEN