Revalidatie van de voorste kruisbandblessure – De voorste kruisband herstelt niet uit zichzelf, waardoor de speler door de knie kan zwikken tijdens het sporten of zelfs in het dagelijks leven. Bij een deel van de geblesseerden kunnen de spieren rondom de knie de toegenomen speling opvangen.
- Deze spieren zullen goed getraind moeten worden.
- Het advies is om deze revalidatie goed te laten begeleiden door een (sport)fysiotherapeut.
- Na zes tot tien weken kun je je in het dagelijks leven weer beter redden.
- Zonder goede voorste kruisband is het moeilijk om weer te voetballen Het lukt zeker niet iedereen om via deze weg weer tot het oude (sport)niveau te komen.
Een draai-instabiliteit van de knie is bijna niet op te vangen door sterke spieren. Voetbal is een sport, die juist heel veel draaibewegingen kent, waardoor het meestal niet mogelijk is om dit zonder goede voorste kruisband te doen (activiteiten als fietsen, roeien, fitness en zwemmen gaan meestal wel goed).
- Als de wens bestaat om te blijven voetballen of wanneer er een instabiliteit blijft ondanks het trainen van de spieren rondom de knie, kan een operatie uitkomst bieden.
- De aanbevolen behandeling voor een voorste kruisbandblessure hangt onder andere af van de leeftijd van de speler, de aanwezige klachten en het sportniveau.
De verwachte hersteltijd na een operatie is ongeveer een jaar en niet alle spelers kunnen weer terugkeren op hun oude niveau. Laat het herstel (tot volledige sporthervatting) goed begeleiden door een sportfysiotherapeut. Deze kan een revalidatieschema opstellen en bespreken.
Welke sporten met gescheurde kruisband?
Ga naar inhoud Home / 11 stellingen over voorste kruisband revalidatie en herstel Een gescheurde voorste kruisband (VKB) is een veel voorkomende blessure bij sporters. Het is een zware blessure die ervoor kan zorgen dat een sporter niet meer op zijn of haar oude sportniveau terug komt.
1. Na een VKB reconstructie ben je na 6 maanden weer aan het sporten op je oude niveau. Dat kan, maar dat hoeft niet. Over het algemeen zal het tussen de 9 en 12 maanden duren voordat je weer volledig wedstrijd fit bent voor spelsporten. Andere sporten zoals fietsen, hardlopen en tennis kun je al eerder doen.2.
Het herstel na een VKB operatie doen veel pijn. Meestal niet, over het algemeen heb je niet veel klachten van je knie tijdens de revalidatie periode. Na de operatie kun je wel een korte tijd wat meer last hebben. Echter door pijnmedicatie zal de pijn niet heel heftig zijn.3. Na een VKB operatie wordt je weer helemaal de oude.
Dat ligt eraan, rond de 50% komt weer terug op hun oude sportniveau, 29% lukt het weer om te gaan sporten en 30% is nog niet aan het sporten, na 1 jaar. Een operatie is geen garantie, maar geeft je wel de grootste kans om weer volledig fit te worden.4.
- Zonder kruisband kun je ook sporten.
- Ja, je kan er ook voor kiezen om je zonder operatie op te trainen,
- De kans dat je op je oude sportniveau komt is wel wat kleiner dan met operatie.
- Ongeveer 33% komt weer terug op het oude niveau, 33% komt weer aan het sporten en 33% komt niet meer aan het sporten.5.
Na een VKB letsel of operatie is er meer kans op artrose in de knie Ja, 50% van de mensen met VKB letsel ontwikkelen binnen 10 jaar knieartrose, 6. Een VKB revalidatie kost veel tijd. Ja, dat kost het zeker. Na een operatie duurt een revalidatie 9 tot 12 maanden, waarbij je minimaal 2 x per week traint ( maar meer is beter). Zonder operatie duurt het herstel 3 tot 6 maanden (de kans dat je op je oude sportniveau terug komt is kleiner).7.
Professionele sporters herstellen beter van een VKB operatie. Ja en nee, het lijkt zo te zijn dat professionele sporters meestal (dus niet altijd) beter herstellen. Aanleg, motivatie, begeleiding en mogelijkheden tot training lijken hierin mee te spelen. Het lichamelijke herstelproces gaat niet sneller, want daarin is bijna ieder mens gelijk.8.
Tijdens je revalidatie moet je vooral je “slechte” been trainen. Nee, het is ontzettend belangrijk dat de beide benen zo sterk en goed functionerend mogelijk maakt. Je niet geopereerde knie (of niet gescheurde VKB knie) gaat namelijk minder goed functioneren omdat dat andere knie gekwetst is.
Er is daardoor een grotere kans om je andere VKB ook te scheuren als dat aan de andere knie ook al is gebeurt.9. Je hoeft je alleen fysiek te trainen tijdens een VKB revalidatie. Nee, je moet ook in mentale topconditie zijn. Omdat de revalidatie lang duurt spelen er allemaal mentale processen. Frustratie, boosheid of onzekerheid en gespannenheid kunnen ontstaan.
Deze factoren zijn van invloed op het uiteindelijke eindsresultaat. Hoe beter je revalidatie verloopt, hoe groter de kans dat je volledig herstelt. Om te zorgen dat dit goed verloopt hebben we bij Kniecare de Kniecare Mindset Training ontwikkeld. Deze unieke training zorgt ervoor dat jij ook mentaal op de juiste manier herstelt. 10. Na je revalidatie hoef je je knie niet meer extra te trainen. Nee, je moet er rekening mee houden dat zolang je aan spelsporten doet, het zeer aan te raden is om (romp) coördinatie en kracht te blijven trainen. Tijdens het seizoen zal dat minder belangrijk zijn, maar in een zomer- en winterstop is het zeer belangrijk je knie en rest van het lichaam extra te blijven trainen.11.
De knie blijft altijd een zwakke plek Ja, helaas is dat wel zo. Er is een grotere kans dat je nog een keer je kruisband scheurt of dat je je andere kruisband scheurt. Daarom is de vorige stelling erg belangrijk. Misschien lijkt het dat er niets positiefs te halen is uit een VKB revalidatie. Dat is niet zo.
Het vele trainen zorgt ervoor dat weer meer vertrouwen krijgt in je knie en dat je weer kunt gaan sporten. Wat we wel willen aangeven is dat een VKB reconstructie niet betekent dat je knie weer als nieuw wordt. Er blijven altijd risico’s bestaan op de korte en de lange termijn. Joris de Wildt is auteur, fysiotherapeut, mindset trainer en eigenaar van Kniecare. Hij schrijft blogs en maakt video’s met tips en informatie over knieherstel. Hij heeft een nieuw boek uitgebracht specifiek voor de revalidatie na een knie operatie; Knierevalidatie een hoofdzaak.
- Pieter de Wildt 29 maart 2016 om 10:11 Als sporter die al 35 jaar zonder rechter voorste kruisband loop, weet ik als geen ander dat het helemaal klopt wat je schrijft. Was je er maar 35 jaar geleden geweest, Diewertje trommels 19 april 2016 om 18:31 Hoi Joris Toen ik 16 was heb ik m’n vkb afgescheurd en heb ik een reconstructie gehad. Toen ik 22 jaar was heb ik deze opnieuw afgescheurd. En hockey nu met een cti brace. Helemaal aangemeten op mijn knie. Nu ben ik er een week geleden met deze brace aan weer doorheen gegaan. Hoi Diewertje, wat rot voor je dat het niet goed gaat met je knie. Het kan zijn dat je door je knie gaat bij volledige strekking, maar dat is voor mij lastig te beoordelen. Je kunt me ook bellen of een keer bij me langskomen dan kan ik je waarschijnlijk beter helpen. Ik hoor graag van je, groet Joris robert Krops 22 september 2016 om 07:50 Hoi Joris. Ik heb een vraag. Ik heb in april 2015 mijn voorste kruisband afgescheurd, verder geen pijn gehad.\ Alleen een week een dikke knie gehad. ik kon daarna al weer snel rennen en zelfs op de trap rennen (drie treden tegelijk) Ik ben fysio gaan doen 1x in de week.
- Ik twijfelde nog of ik na herstel, de voorste kruisband laat opereren.
- Nu, na dit artikel, denk ik van niet.
- Ik ga me aan een strak schema houden om de spieren eromheen goed sterk te maken.
- Met de fysio bepalen wat ik wanneer weer mag.
- Dansen ( Zuid-amerikaans) is mijn hobby, maar niet als prof.
- Het gaat me lukken! Weer lekker joggen en fitness zoveel mij dan wordt aangeraden.
- Ook fysio oefeningen meegekregen van mijn fysiotherapeut die ik had geraadpleegd.
- Het hielp.
- Ik kon mijn knie volledig strekken, alleen buigen niet helemaal.
- Ik kon weer rennen, schieten, dribbelen (individueel).
- Op 26 juni tijdens een schoolvoetbaltoernooi ging ik door mijn knie.
- Het werd weer dik.
- Toen heb ik de fysio weer geraadpleegd en een echo gemaakt, daar kwam naar voren dat het vocht de voornaamste probleem was + eventuele schade aan kruis en of knie banden.12 augustus was mijn eerste voetbaltraining om een plek bij het eerste te bemachtigen.
- De training daarna volledig kunnen afwerken.
- Maar de volgende dag weer dik.
- Inmiddels heb ik 14 september een afspraak om een mri scan te laten maken.
- De orthopeed zei dat individueel trainen geen probleem hoeft te zijn zolang het maar geen spelvorm is en je de controle over je knie zelf beheerst.
- Maar ik zit ook met het gevoel van dat ik dan mijn knieblessure erger maak en dat ik dan nog verder van huis ben voor aanvang mri scan.
- Ik heb sindsdien eigenlijk nooit echt meer durven/kunnen sporten.
- Met name bij sterke temperatuursschommelingen en als ik lang heb gezeten of juist veel heb gelopen, krijg ik last van een stijve knie.
- Mijn been strekken is dan erg moeilijk en lukt niet altijd.
- Momenteel heb ik moeite om mijn knie te buigen en doen mn linkerbeen en knie best wel zeer.
- Waarschijnlijk hebben mijn spieren het al die tijd op kunnen vangen, maar bij de verkeerde landing een klap gehad en kunnen het nu niet meer opvangen.
- Linkt dat plausibel? Heb je tips voor oefeningen ter versterking van mijn spieren.
- Wellicht video’s op het internet of iets dergelijks.
- Alvast bedankt.
- Ik hoor van een aantal mensen die hun voorste kruisband ook hebben afgescheurd, dat ze een onstabiel gevoel hebben.
- Ik heb hier totaal geen last van, mijn knie voelt erg stabiel.
- Mijn vraag is kun je ook blijven voetballen zonder voorste kruisband? Aangezien mijn knie gewoon stabiel voelt.
- Hoor graag en alvast bedankt.
- Je hebt een test protocol waarmee je kunt testen of je knie sterk genoeg is en daarbij zijn er nog andere voorwaarden die belangrijk zijn.
- Niet iedere fysio weet die testen goed uit te voeren, helaas dus het is belangrijk dat je een specialist in knieën hebt die dat doet.
- Het feit dat je weer door je knie bent gezakt geeft wel aan dat je knie niet helemaal stabiel is in sport situaties.
- Echter was ik redelijk snel weer volledig te been en volg ik nu met de kiné oefeningen om de omliggende spieren te versterken en de stabiliteit te verbeteren.
- Ik heb gisteren op eigen initiatief met een knieband zelfs 5 km gaan lopen voor het eerst.
- Los van de spieren die 2 maanden geen belastingen hebben gezien heb ik geen last gehad van de knie.
- Alleen als ik onder de douche ga doe ik de brace af, omdat er door de condens in de plastic zak om mijn been smet onder de brace ontstaat en dit veroorzaakt wondjes.
- Wel vindt ik het heel eng zonder brace, ben zo bang dat ik er doorheen zak en weer opnieuw moet beginnen.
- Op 15 Feb 2021 hoor ik of ik ook zonder operatie verder kan, hoop het wel.
- Ik vroeg me af of een operatie nut heeft voor mij omdat ik in vergelijking met topsporters niet het meest “actieve” leven leid.
- Wel ben ik bang voor knie slijtage en artrose.
- Het liefst zou ik weer zonder angst mijn sport en werk uitoefenen.
- Is dit ook goed te behalen met fysiotherapie of is een operatie echt noodzakelijk? Overigens ben ik 22 jaar oud.
- Fysio was tevreden, kon prima op één been balanceren en door m’n knie heen zakken.
- Squats ook.
- Toen ben ik één week ziek geweest, weinig bewogen,
- En nu ineens kan ik niets meer.
- Alles doet pijn.
- An één week niets doen zoveel invloed hebben? Nu, na een paar weken, kan ik al wel weer wat, het enige waar ik mee zit is dat ik mijn knie niet buigend kan belasten.
- Ze is eerst aan de menisicus geholpen, kreeg revalidatie voor de bovenbeenspieren en daarna in 1996 een nw kruisband met haar eigen pees (scheenbeen).
- Jaar later scheurde haar enkelbad, geopereerd.
- Lachten bleven.
- Bij het opvoeren van uren in het wrek kreeg ze migraine (2002 bleek dit erfelijk) in juni 2002 weer nieuwe kruisbandplastiek met donorpees zelfde knie rechts, links was meniscus scheur, maand later keuring, nog niet werken, in augustus controle specialist en hij schreef fraai stabiel naar het Gak lees UWV, oktober 2002 weer 100% aanvhet werk vasstelling UWV.2004 interne controle ziekenhuis knie fors instabiel.2005 arm uit de kom, 2007 bekkeninstabiliteit na bevalling, later ook operaties aan vingers en ook tenniselleboog behandeling, 2016 Diffuse Chondropathie fase 3 in beide knieën en rechter schouder, 2016 weer afgescheurde kruisband en weefsel dat dit nog geen 50% vasthoudt,in rechter knie meniscusscheur linker en rechterknie.
en sinds drie week train ik weer mee met de groep, 3,4,5, elftal, geen geweldig niveau. dat gaat me best heel aardig af, alleen te snel draaien en tussen de oren zit het nog niet helemaal goed. Maar hard schieten en voorzetten enzo geen probleem. Alleen de volgende dag heb ik wel het gevoel dat ie een beetje overbelast is.
Is dat ernstig, en gebeurd het vaker dat je zo snel weer kan gaan voetballen? Ben er ook nog nooit een keer doorgegaan. ik hoor graag van je. Gr Robert Robert krops 22 september 2016 om 07:53 Hoi Joris. Ik heb een vraag. Ik heb in april 2015 mijn voorste kruisband afgescheurd, verder geen pijn gehad.\ Alleen een week een dikke knie gehad. ik kon daarna al weer snel rennen en zelfs op de trap rennen (drie treden tegelijk) Ik ben fysio gaan doen 1x in de week.
en sinds drie week train ik weer mee met de groep, 3,4,5, elftal, geen geweldig niveau. dat gaat me best heel aardig af, alleen te snel draaien en tussen de oren zit het nog niet helemaal goed. Maar hard schieten en voorzetten enzo geen probleem. Alleen de volgende dag heb ik wel het gevoel dat ie een beetje overbelast is.
Is dat ernstig, en gebeurd het vaker dat je zo snel weer kan gaan voetballen? Ben er ook nog nooit een keer doorgegaan. ik hoor graag van je. Met vriendelijke groet, Robert Jessica de Groot 16 december 2016 om 13:50 Goed stuk! Ook ik weet (helaas) als geen ander hoe het is en voelt. Bij mij heeft mijn reconstructie 15 jaar trouwe dienst geleverd maar afgelopen zomer vond hij het wel weer welletjes en na een set pull-ups scheurde hij af bij t ‘gewoon’ neerkomen.
Nu intensieve fysiotherapie, personal training eens per week om het krachtsverschil op te heffen want pas dan gaat mijn cti brace aangemeten worden omdat: ik in maart weer wil gaan skieen! Gelukkig heb ik veel gesport altijd en heb ik mokers van bovenbenen maar mentaal is het nog wel een ‘dingetje’ dat revalideren.
Als bloedfanatieke sporter is het zo verschrikkelijk om niet meer voluit te kunnen!! de angstbah. Ik zal dus ondervinden of je kunt skieen zonder voorste kruisband ? lachmantest kwam uit op 5-8 mm en toch is m’n stabiliteit heel goed, gek toch?! Anywaysterkte allemaal met deze rot blessure! Hoi Jessica Wat rot dat je VKB weer gescheurd is. Er zijn gelukkig voldoende mensen die goed kunnen skieen zonder VKB en een CTI brace is natuurlijk ook een goede optie. Veel succes! En bedankt voor het hart onder de riem steken voor anderen met een VKB blessure Groeten Joris Remco janssen 2 januari 2017 om 18:55 Hoi ik had een vraag ben een jaar geleden door me knie gegaan nu had ik er nog steeds last van en ben ik van de week bij de dokter geweest nu had ie het erover dat misschien los kruisband heb nu was me vraag kun je er dan zomaar een jaar op voetballen zonder dat er iets gebeurde Hoi Remco, sorry ik zie je reactie net pas. Het kan inderdaad zo zijn dat je al een gescheurde kruisband hebt en daar een jaar mee hebt kunnen voetballen. Er zijn ook mensen die zonder kruisband voetballen of sporten, het is dan wel aan te raden je knie / been / lichaam extra te trainen. Hopelijk kan je wat met dit antwoord, anders hoor ik graag van je. Sportieve groet, Joris de Wildt Merle 18 april 2017 om 11:36 Hoi, herstellende van een ski-voorste kruisband blessure ( 6 maart gebeurd) botscheur en ingescheurde knie-zijspieren. Bot en zijspieren herstellen goed. Ik let ook extra op mijn voeding: spier- en botversterkende voedingsmiddelen.
Niet teveel, niet te weinig.En skiën, voortaan met de brace. Hoi Merle, Fijn dat dit artikel je geholpen heeft. Het trainen van je bovenbenen en de rest van je lichaam kunnen je zeker helpen bij je voorste kruisband scheur. En met de activiteiten die jij voor ogen hebt een goede keuze denk ik. Ik wens je in ieder geval veel succes! Jamiro 2 september 2017 om 17:16 Hallo Joost, Op 6 mei, tijdens een voetbalwedstrijd, heb ik bij een val een knieblessure opgelopen. De volgende dag was mijn linkerknie dik (vocht en lichte bloeduitstorting). De weekendhuisarts evenals mijn huidarts zeiden: rust houden, koelen, been omhoog houden: de RICE methode.
We besloten om keihard te trainen, bovenbernspieren en spieren rond de knie aan te sterken. Het hielp (weer). Mijn knie voelde heel erg sterk aan, ik kon alles met de knie, alleen ik kon hem weer niet volledig buigen.12 augustus tijdens een rondo bij het zetten van een blok ging ik door mijn knie maar bleef wel overeind staan dit keer.
Hij vermoedt een voorste kruisband letsel. Wat is meest verstandigst om te doen? Individueel trainen of rust houden voor aanvang mri scan? Ik wil zo graag weer 100% kunnen voetballen. Jamiro 2 september 2017 om 17:17 Hoi Jamiro, echt rot voor je dat je zo’n blessure hebt opgelopen. Als je niet zeker bent, zou ik onder begeleiding van een fysio gaan trainen (looptraining e.d.). Kracht en coördinatietraining zou je wel zonder problemen kunnen doen in de sportschool, mits je daar voldoende bekend mee bent. annet oldenburger 6 september 2017 om 17:28 hoi joris, 10 jaar geleden heb ik een vkb gehad en ben destijds geopereerd met de hamstringmethode, echter nu ik na 3 jaar niks te hebben gedaan (door ziekte)weer aan het sporten ben gegaan(aerobic en steps) heb ik nu weer knieklachten op exact dezelfde plek, af en toe strekt de knie over en voelt het of hij een lichte draaiing daar binnen maakt en geeft het een pinlijk en beurs gevoel, ook zit er weer vocht op de plek want het ziet er dikker uit. Hoi Annet, bedankt voor je vraag. Je geopereerde knie kan een zwakke plek blijven en helemaal als je deze een lange periode niet hebt gebruikt. Je knie is niet meer gewend aan de belasting zoals als steps of aerobics, je knie is dus overbelast. Het lijkt mij verstandig ook coördinatie en of krachttraining te gaan doen om je knie sterker te maken. gianna 13 februari 2018 om 13:23 hallo Joris, afgelopen november heb ik met over een greppel stappen mijn linker vkb gescheurd. op dat moment ging de huisarts en later de fysio uit van de meniscus. ben toen begonnen met fysio om mijn knie weer volledig gestrekt en gebogen te krijgen.
twee maanden terug met van de trap af komen mijn knie over zijn “blokkade” gestrekt en weer opnieuw kunnen beginnen met strekken en buigen. twee oefeningen heb ik in al die tijd dat ik bezig ben om meer kracht en stabiliteit te krijgen in mijn knie nooit goed kunnen doen; het gestrekt optillen van mn been en mijn knie in de handdoek drukken om je onderbeen van de grond te krijgen.
kan dit zijn vanwege mijn vkb? en kan dit nog wel gaan lukken zonder reconstructie? mvg gianna Hoi Gianna, het is even afhankelijk wat ervoor zorgt dat je je knie niet volledig kunt strekken. Is er uitgesloten dat de VKB niet klem zit in het gewricht waardoor je niet volledige kunt bewegen? Als er niets klem zit, zou je je knie gewoon moeten kunnen strekken zonder reconstructie. Daar heb je in principe geen nieuwe kruisband voor nodig. Kun je daar wat mee? Groet Joris Gianna 17 februari 2018 om 22:09 Hallo joris, Dinsdag krijg ik meeer info. Zal de arts eens vragen of dit het geval is. Dank voor je tip. vino 3 maart 2018 om 01:57 Hoi joris, Ik heb zoon 2 / 3 maanden geleden een voorste kruisbandreconstructie gehad. Nu heb ik wel een vraag zou ik na een jaar ook vechtsport kunnen gaan doen ( kickbox ) of heb ik dan groten kans dat mijn kruisband weer afgescheurd. Hoi, In principe zou je na 1 jaar kunnen verwachten dat de knie belastbaar genoeg is voor vechtsporten, al is dat per knie natuurlijk verschillend. Na een VKB reconstructie is de kans op een nieuwe scheur altijd groter dat bij iemand die dat niet heeft gehad. Bas 10 maart 2018 om 01:22 Vorig jaar ben ik via de hamstringmethode aan mijn VKB geopereerd. Ik heb een jaar veel getraind en fysio gehad. Ik voetbal weer, maar krijg steeds hamstringklachten. Kan er een rechtstreeks verband zijn tussen de operatie en de hamstringklachten? Wat kan ik hier aan doen? Hoi Bas, het kan inderdaad door de operatie techniek komen. Is de hamstring wel voldoende op kracht? Daarmee wil ik zeggen, heb je een biodex test gedaan om te kijken of de kracht je been uberhaupt goed genoeg is om weer te gaan sporten? Als er mogelijk sprake is van verminderde kracht dan zou je je hamstring nog meer moeten trainen. Linn 21 maart 2018 om 00:46 Hoi ik heb een vraag ben maandag geopereerd voor een voorstekruisband de eerste nacht heel veel pijn gehad nu heb ik steeds zon erge jeuk onder mn drukverband iemand een idee hoe het kan Hoi Linn, Dat jeuken kan geen kwaad. Het komt waarschijnlijk door zweet onder het drukverband. Je kunt voorzichtig krabben, maar niet te hard. Als het te veel jeukt, kan je contact opnemen met het ziekenhuis met de vraag of het drukverband eraf mag. Succes! Groet, Joris Nancy 29 maart 2018 om 13:01 Helder en duidelijke info.2 weken geleden VKB volledig afgescheurd met skiën. Foto’s en MRI gehad. Nu nog veel vocht in knie, Eind volgende week weer een bezoek aan orthopeed. Wanneer is raadzaam om met fysio/ revalideren te beginnen.? Ik krijg geen reconstructie. Hoi Nancy, eigenlijk zou je nu kunnen beginnen. Het mobiliseren van je knie, verbeteren van de functie van de bovenbeenspier en het verbeteren van het looppatroon zijn dingen die je al samen met de fysio kunt doen. Ik denk hoe eerder je daarmee begint hoe beter! Veel succes met je herstel! Groet, Joris Sandra 20 april 2018 om 23:26 Hallo Joris, In 1996 is mijn voorste kruisband in mijn linkerknie vervangen door een pees uit mijn onderbeen. Deze pees heeft de chirurg vast gezet met botsplinters en krammetjes. Na 1,5 jaar revalideren en zeer intensieve fysiotherapie was ik uitbehandeld.
In bed slaap ik zelfs op mn rug met een kussen onder mn knie. Aangezien ik ooit meende te hebben gehoord dat een kruisband zo’n 15 jaar mee gaat vroeg ik me af of het, gelet op mijn klachten, nodig is om nog een operatie te ondergaan, aangezien de 1e operatie inmiddels ruim 22 jaar geleden heeft plaats gevonden. Beste Sandra, bedankt voor je reactie. In eerste instantie vervelend dat je nog zoveel last hebt van je knie. Hetgeen wat je verteld over dat een kruisband 15 jaar mee gaat klopt niet. Als je band goed is geplaatst en hij gaat niet kapot door een trauma, blijft die er je hele leven in zitten.
Ik denk dat er verwarring is met een knieprothese, deze hebben doorgaans een levensduur van 15 a 20 jaar en zouden dan op ten duur vervangen kunnen worden. Wat helaas wel voorkomt na kruisband letsel is degeneratie van het kraakbeen ofwel artrose dat kan gaan optreden na een aantal jaar. Echter middels training, mobilisaties en gedoseerde belasting zou je daar ook verbetering in kunnen zien.
Misschien in het een idee om hier mee naar je huisarts en uiteindelijk orthopeed te gaan? Ik hoop dat je hier iets mee kunt! Groet, Joris Natasja 24 mei 2018 om 19:29 Dag Joris, net te horen dat mijn zoontje van 6 jaar voorste kruisband heeft afgescheurd (blijkt uit MRI). Hij is altijd aan het bewegen (hockey, voetbal, sport bso, buiten spelen). Moeilijk hem op een stoel te laten zitten. Enig advies aangezien operatie op deze leeftijd niet wordt verricht. Wat is je ervaring als het zo jong gebeurd? Beste Natasja, Dat is een forse blessure voor zo’n kleine man. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat nog nooit ben tegengekomen. Ik heb hierover een vraag uitstaan bij een orthopeed, ik zal je hierover mailen zodra ik er meer over weet. Groet, Joris Robert 6 september 2018 om 16:13 hi Joris, Ik heb een dochter van 12 jaar die haar voorste kruisband heeft afgescheurd (zo blijkt uit de MRI). Ze voetbalt op redelijk hoog niveau. Wat is jou advies of ervaring hiermee aangezien er nog niet geopereerd kan worden vanwege haar leeftijd. Beste Robbert, dat echt heel erg vervelend voor je dochter. Het belangrijkste in de training is sterk worden. Ze moet sterker worden dan dat ze voorheen was. Buiten de bovenbeenspieren en hamstrings ook veel aandacht besteden aan de heup- en rompspieren.
Ze moet de tijd nemen met de revalidatie en zorgen dat ze iig aan alle test voorwaarden voldoet voordat ze weer gaat voetballen. Een andere, zeer moeilijke, overweging is stoppen met voetbal. We weten dat mensen met een voorste kruisband scheur binnen 10 – 15 jaar artrose ontwikkelen in de knie. Daarbij maak het niet uit of er wel of niet een voorste kruisband reconstructie heeft plaatsgevonden.
De mate daarvan is per persoon afhankelijk, maar de mate van belasting kan ook meespelen. Meer belasting (voetbal) geeft mogelijk meer artrose. Dat is een overweging die mee genomen moet worden. Ik wens jullie in ieder geval veel succes. Roberto 18 mei 2019 om 17:40 Hallo Joris, Ik ben 42 jaar oud en voetbal al jaren op laag amateur niveau. Begin van dit seizoen kwam ik na een sprong op 1 been en een beetje de buitenkant van mijn voet terecht. Ik voelde gelijk fikse pijn die ik nog nooit geveild had.
Lopen ging een aantal dagen niet meer op normale wijze. Geen zwelling gehad en ook geen kleurverandering. Bij de huisarts geweest om ernstige zaken uit te sluiten. Eerst een paar weken rust genomen en vervolgens weer rustig beginnen met trainen. Op willekeurige menten weer pijn in mijn knie waardoor ik accut moest stoppen met de training.
Na een tijdje naar de fysio gegaan en daar wat aangesterkt. Na zo’n 4-5 weken weer trainen, maar nog steeds plotselinge pijn en stoppen. Terug naar de huisarts geweest en om een foto / scan gevraagd. Foto leverde niks op. Uit MRI scan bleek dat ik al jaren zonder rechter voorste kruisband heb gespeeld.
Roberto Hoi Roberto, ten eerste erg vervelend dat last hebt van je knie en het blijkt dat je voorste kruisband is gescheurd. Ten tweede kunnen we je zeker wat oefeningen adviseren, echter het is lastig te bepalen welke op dit moment het beste zijn voor jouw situatie. Ik denk dat je met deze oefeningen kunt starten (zie kniecare.nl/oefeningen) #1 –> #2, #17 –> #18, #19 –> #20, #28. De eerste oefening is de basis met het pijltje het vervolg. Ik hoop dat je hier wat aan hebt om mee te kunnen starten. Groet, Team Kniecare Iris 9 december 2019 om 11:17 Hallo, Ik ben 15 jaar oud, en voetballen is echt mijn passie. Anderhalf jaar geleden ben ik door mijn knie gegaan. Ik ben toen naar de huisarts geweest en die heeft mij door gestuurd naar de fysio, op een gegeven moment mocht ik van de fysio weer gaan voetballen.
Dat ging goed, tot laatst. Ik zakte weer door mijn knie en ben via de huisarts doorverwezen naar het ziekenhuis. Er is een MRI gemaakt en daar is uitgekomen dat er een scheurtje zit in de binnenste meniscus zit en dat mijn voorste kruisband is afgescheurd. Ik ben er 100% van overtuigd dat ik anderhalf jaar geleden al een scheur in mijn meniscus heb gemaakt en dat toen mijn voorste kruisband al was afgescheurd.
Aangezien er dit keer weinig / tot bijna geen vocht in zit. En anderhalf jaar geleden zat er veel meer vocht in, anderhalf jaar geleden had ik veel meer pijn. Ik heb nu al het gevoel dat ik weer kan voetballen maar dat is niet verstandig denk ik. Binnenkort heb ik een gesprek of mijn knie geopereerde moet worden of niet.
Groet Iris. Beste Iris, bedankt voor je vraag. In principe zou je zonder voorste kruisband kunnen voetballen. Ongeveer 33% zou weer terug aan het voetballen moeten kunnen komen na een voorste kruisband ruptuur. Echter daar gaat veel training aan vooraf en zul je altijd je knie moeten blijven trainen.
Een keuze zou kunnen zijn om te opereren. Echter ben je nog jong en is de vraag of je dat nu al zou kunnen doen. Daarbij weten we dat mensen die onder hun 25e een kruisband scheur hebben gehad en een reconstructie, een zeer grote kans hebben (25%) dat dit in de toekomst nog een keer gebeurt. Niels 12 april 2020 om 15:21 Ha Joris, Ik ben al even aan het zoeken naar een overzicht met sporten die relatief veilig zijn voor na de revalidatie van een vkb reconstructie. Naast de reconstructie heb ik aan hetzelfde been ook een zwakke en instabiele enkel. Beste Niels, bedankt voor je bericht. Ik denk dat teamsporten sowieso een hoger risico met zich mee brengen. Ik kan zo geen goede teamsport bedenken namelijk. De sporten die je aangeeft zijn idd redelijk gecontroleerd. Sommige mensen gaan ook nog tennissen. Angelique 14 juni 2020 om 20:37 Hoi Joris, 10 jaar geleden ben ik door gladheid gevallen en mij linkerknie verdraaid. Twee keer aan geopereerd via kijkoperatie mijn meniscus en voorste kruisband was volledig afgescheurd en zat veel bloed in mijn knie. Beste Angelique, belangrijk is om te weten of je meniscus ook beschadigd was toentertijd en of ze er wat aan gedaan hebben? De kans bestaat dat het kraakbeen in je knie niet meer in optimale conditie is door de gescheurde kruisband. Je knie wordt daardoor anders belast en kan er eerder slijtage optreden. Angelique 16 juni 2020 om 20:26 Beste Joris, Bedankt voor je reactie. Mijn meniscus was flink beschadigd en ze hebben daar wat aan gedaan. Heb het even opgezocht. Wat ik ben vergeten te melden is dat ik veel last heb gehad van ontstekingen in mijn knie in de jaren erna. Alberta Atema 25 augustus 2020 om 04:10 Beste Joris, 8 mei 2020 ben ik geopereerd aan m’n meniscus en vkb. Nu ben ik op 10 augustus gevallen met de fiets en had daarmee een schaafplek en blauwe plek voor op m’n geopereerde knie. De knie heeft wel wat gezeurd en was wel dik maar verder niet gek veel pijn. Toch ben ik bang dat er weer iets met mijn vkb is. Hoe groot is deze kans? Hoi Alberta, zolang je je knie niet erg verdraaid hebt kan er niet zoveel mis gaan met de kruisband. Je kunt heel gemakkelijk laten controleren bij je fysio, die moet zou kunnen voelen of er iets mee aan de hand is. Veel succes, Groet, Joris Hey Joris ik ben 3 weken geleden geopereerd aan voorste kruisband reconstructie. Is het een verstandige keuze om na 9maanden weer te gaan voetballen of zou ik beter een andere sport kunnen uitkiezen? Grt Tim Hoi Tim, In principe is het aan te raden om een andere sport te doen. De kans op een nieuwe scheur en versnelde slijtage in aanwezig. Minder zware belasting verlaagd die kan. Echter met een nieuwe voorste kruisband zou je gewoon moeten kunnen voetballen, mits je aan de criteria voldoet voor wedstrijd hervatting. Veel succes, Groet, Joris Roberto 2 oktober 2020 om 10:26 Beste Joris Ik ben in 2013 geopereerd aan mijn voorste kruisbanden.(stuk van hamstring geplaatst) Tijdens voetballen een verkeerde draai gemaakt en toen de bekende “plop”. Nu 7 jaar later voetbal ik nog steeds en niet echt meer last gehad na een lange revalidatie van bijna 2 jaar. Hoi Roberto, ik zou je belasting iets terug draaien en daarna langzaam opbouwen. Daarbij zou ik ook kracht en coördinatie training doen, voor zover je dat nog niet deed. Een knieband raad ik in deze af, omdat je knie duidelijk aangeeft dat de belasting te hoog is. Groet, Joris Moussa 26 oktober 2020 om 19:04 Hey Joris, ik heb veel opzoek werk gedaan in verband met artrose na een kruisbandoperatie. Ik weet dat je de ontwikkeling van artrose na een kruisband operatie vergroot maar er zijn ook gevallen geweest waarbij men geen artrose kreeg over 20 of 30 jaar ik vroeg mij af is het mogelijk om artrose te voorkomen na een kruisband ingreep? aan welke criteria moet je je eigen houden om deze problemen in het toekomst niet te hebben want ik zou echt geen problemen willen hebben met deze aandoeningen. Hoi Moussa, er wordt aangenomen dat als jij je knie nog veel belast met sporten waar je veel moet kappen, draaien en springen je de knie meer belast en er dus meer kans is op artrose / degeneratie. Er zijn dus niet echt criteria. Maar het lijkt erop dat als je je knie minder op die manier belast je een kleinere kans hebt. Neal 13 november 2020 om 14:46 Dag Joris, 2 maanden geleden maakte ik tijdens het voetbal een verdraaiing van de knie mee. Conclusie: ligamenten knie en meniscus geraakt en voorste kruisband gescheurd. Heb van nature een lichaam dat snel herstelt maar een kruisband herstelt zichzelf niet natuurlijk.
Ik ben dan ook van plan om eerst zonder operatie verder te gaan. Is het gebruik van een knieband hiervoor aan te raden of verzwakt dit net de omliggende spieren? Ik weet dat voetbal niet meer lang aan mij besteedt zal zijn maar wil toch nog op eigen termen een einde aan mijn carrière breien. Suus 11 december 2020 om 14:10 Hallo Joris, 21 november jl. mijn rechter VKB gescheurd en kleine scheurtjes in mijn AKB, Nu voor 3 maand 24/7 in een rebound brace, Ben nu ook bij een sport fysio en dat gaat goed geen dikke knie, lopen en traplopen gaat prima.
Ben van plan om alleen nog maar te helling lopen, fietsen en yoga te gaan doen. Denk je dat dat gaat lukken medio zomer 2021? Groetjes Suus Beste Suus, De brace is er voor om je AKB te laten herstellen. Het is een beetje afhankelijk, hoe goed je je been nu kunt trainen. Hoe sterker, hoe minder kans op instabiliteit. Als je instabiliteit blijft houden dan zal een operatie de beste optie zijn. Het is lastig te zeggen of medio 2021 haalbaar is. Dat is van veel factoren afhankelijk. Blijf iig goed trainen groet, Joris Juliette 16 februari 2021 om 23:27 Hoi Joris, Ik heb toen ik 18 was mijn voorste kruisband gescheurd. Destijds is niet gekozen voor een operatie. Ben nu 47 en ik sport best veel, fitness, hardlopen en fietsen en in de winter langlaufen. Vooral bij dat laatste merk ik soms wat instabiliteit maar ik zak er niet doorheen. Hoi Juliette, supplementen zou ik niet per se adviseren. We hebben een video gemaakt met een aantal oefeningen https://www.youtube.com/watch?v=PxE4WCVlAos daar kun je al een start mee maken voor het verbeteren van je aansturing. Veel succes Groet, Joris Danny 15 juni 2021 om 14:19 hoi joris, ik heb dus voor een 2e keer mijn voorste kruisband afgescheurd en ik word dan ook voor een 2e keer geopereerd (Revisie VKB rechts, bptb en lemaire) maar is het verstandig om weer op mijn oude niveau te voetballen? want zelf wil ik er alles aan doen om weer op het veld te staan (ik voetbal 1e divisie) Danny 15 juni 2021 om 14:20 hoi joris, ik ben trouwens 21 jaar Hoi Danny, Je oude niveau halen zou kunnen. De vraag of het verstandig is, kun je over discussiëren. Als je weer gaat voetballen loop je een groter risico dat de kruisband nog een keer scheurt en op slijtage in de knie. Echter hoe belangrijk is voetbal voor jou op dit moment? En ben je bereid die risico’s te nemen? Er zijn genoeg voetballers die voetballen nadat ze 2x een kruisband hebben gescheurd. Nienke 8 juli 2021 om 23:23 Hoi Joris, 6 maanden geleden heb ik mijn voorste kruisband gescheurd. De orthopeed raad mij nu aan om een operatie te doen, maar zelf weet ik het nog niet zo net. Ik ben geen topsporter. Wel tennis ik 1x per week. Ook heb ik een actieve bijbaan.
Groetjes Nienke Hoi Nienke, ik heb daar een uitgebreide video over gemaakt https://www.youtube.com/watch?v=u6XILSwHcKw&t= In principe is het voor de sporten die je hebt niet noodzakelijk om een operatie te ondergaan, mits je knie in het dagelijks leven goed functioneert en je knie goed op traint en blijft trainen. Annelies 18 september 2021 om 14:07 Beste Joris, Ik heb 6 jaar geleden een kruisbandreconstructie gehad met de hamstring methode. Nu had ik van de week wat pijn rond het litteken bij de hamstring. Ik zag niets maar het was wel pijnlijk. Ook mijn boven been en knie voelde wat gek.
Dat gekke gevoel ging weer weg. Nu een paar dagen later is dat gevoel er weer en is het litteken blauw en een blauw plek eromheen. Moet ik me zorgen maken dat er binnenin iets los is geschoten? Kan me niet herinneren dat ik een rare beweging heb gemaakt. Mijn bovenbeen en knie voelt ook weer gek, beetje zwabberig.
Maar vooral dat blauwe litteken en bloeduitstorting eromheen erbij baart me zorgen. Wat zou het kunnen zijn? Beste Annelies, t.h.v van het litteken zit niks vastgemaakt voor je kruisband, dus daar zal niets mee aan de hand zijn. Misschien dat er een scheurtje is ontstaan in litteken weefsel bij de hamstring? Dit kan een blauwe plek geven. Als je het niet vertrouwd zou ik even naar de huisarts of je fysio gaan om het te laten checken. Veel succes, Groet, Joris Suzanne 30 november 2021 om 13:21 Na vijf weken had ik een mri scan en nog drie twee weken later de uitslag. Ik heb dus zo’n twee maanden moeten wachten totdat ik wist dat ik een voorste kruisband had gescheurd. Maand na de uitslag kon ik prima trap lopen, fietsen, lopen.
Trap op kan ik soms pijnloos doen maar vaak ook met een pijnscheut. Naar beneden is het helemaal drama, dat doet zoveel zeer. Terwijl ik een maand eerder bijna rennend de trap op- en af kon!! ? Ook schiet mijn knie steeds op slot met het auto rijden, krijg ik een pijnscheut als ik de koppeling in trap.
Dat kon ik juist ook pijnloos ? Ik word er zo verdrietig van, gefrustreerd. Inmiddels sta ik op de wachtlijst voor de operatie maar, zal deze pijn ooit weggaan? Kan ik ooit nog door m’n knieën/hurken zonder pijn ?? Ik blijf maar oefenen met een ‘bruggetje’ en steeds een stap vooruit en door de knie heen zakken.
Mijn droom is om ooit weer te kunnen gaan voetballen. Maar ik ben nu bang dat ik niet eens meer normaal kan lopen. Jeroen 2 december 2021 om 17:12 Dag Joris, Zou je eens kunnen uitleggen hoe het komt dat de kans op het opnieuw scheuren van je VKB groter is na een VKB reconstructie? Waar ligt dat dan precies aan? Ook verneem ik graag waarom artrose sneller optreedt bij mensen, die een VKB reconstructie hebben ondergaan. Alvast bedankt. Mary Ritsema 22 december 2021 om 00:13 Dag Joris, mijn situatie of liever die van mijn dochter is erg ingewikkeld, Zij scheurde haar kruisband af op haar 17e en dat werd niet gezien in het UMCG. Op haar19e kreeg zij een kijkoperatie en toen bleek de kruisband verteerd, de meniscussen gescheurd, laxiteit en General Joint Laxity.
Enkel links ook beginnende artrose. Kortom weet jij een tip voor een onafhankelijk specialist die deze klachten in samenhang kan beoordelen. Want volgens het UWV is mijn dochter haar gezondheid in al die jaren niet verslechterd. Oh ja in 2002 geen Fybromyalgie in 2008 op alle 18 punten wel Fybromyalgie. Hoi Suzanne, wat vervelend om te horen. Het is lastig te zeggen waardoor je zoveel toename hebt van klachten. Ziek zijn kan wel de gevoeligheid van pijnzenuwen vergroten, mogelijk dat dat ermee te maken heeft. Het kan zijn dat tijdens de operatie nog iets anders wordt gezien dat de slotklachten veroorzaakt. Ik wens je veel sterkte toe en ik hoop dat het snel beter gaat. Groet, Joris Hoi Jeroen, daar zijn vele, mogelijke, oorzaken voor dit zijn: verminderde kracht en coördinatie van het geopereerde been, de originele kruisband heeft veel receptoren die wat zeggen over de positie van de knie de nieuwe heeft dat minder of niet, andere biomechanica en functie van de knie, minder effectief beweegpatroon.
Het niet kunnen voldoen aan de criteria die nodig zijn voor volledige sporthervatting. De knie krijgt een andere biomechanica waardoor het kraakbeen anders belast wordt, dit is een mogelijke oorzaak voor het sneller optreden van artrose. Ook mogelijke kraakbeen beschadiging a.g.v. het trauma kan hiermee te maken hebben.
Groet, Joris Beste Mary, wat een vervelend verhaal. Mijn advies zou zijn om naar een revalidatie arts. Deze kijkt met een breed vizier naar de klachten en kan daar waarschijnlijk een goede uitspraak over doen. Ik heb niet per se een naam of persoon waar je naar toe zou kunnen gaan, maar mogelijk kan je huisarts je daar verder in helpen. Veel succes, Groet, Joris Handbalster 14 januari 2022 om 22:36 Beste Joris, Ik ben 24 jaar en heb afgelopen september mijn knie verdraaid met een valgus trauma tijdens handbal. Op een MRI bleek mijn VKB, MCL en laterale meniscus gescheurd van mijn linkerbeen.6 weken gips gehad en daarna meteen begonnen met fysiotherapie.
Nu ruim 4 maanden verder zijn de meniscus en MCL hersteld en de orthopeed geeft zelfs aan dat mijn VKB gezien de speling in de knie in ieder geval deels is aangegroeid. Spierkracht komt snel terug en ook de stabiliteit lijkt te herstellen. Ik merk met zijwaartse bewegingen dat er soms een scherpe pijnsteek in mijn knie komt die snel wegtrekt waar ik daarna geen last meer van heb.
Ik zak niet door mijn knie heen en kan ook springen op één been en stabiel landen. Ik vraag me eigenlijk af of ik zonder VKB reconstructie weer zou kunnen handballen en snowboarden. En of je advies hebt voor een brace die mijn knie ondersteunt bij abrupt stoppen en draaiende bewegingen. Hi, Ik heb hier een video over gemaakt. https://www.youtube.com/watch?v=u6XILSwHcKw Bij meer schade dan alleen een VKB scheur wordt de kans op volledige sporten wel kleiner. Echter je geeft aan dat er herstel is opgetreden, dus misschien als je aan de eisen voldoet (zie dit filmpje https://www.youtube.com/watch?v=rhbEFPYXw4w ) dan het dan kan. Marina 26 januari 2022 om 14:32 Beste Joris, Ik ben 20 jaar en heb 1,5 week geleden mijn kruisband gescheurd door een skiongeluk. Verder is alleen de binnenste knieband verrekt. Ik heb ambities om weer goed fit te worden en regelmatig te sporten (Dansen (incl draaien en sprongen), kickboksen, fitness en dagen lopen bijv naar een pretpark of natuurpark) ook vind ik het fijn om mijn flexibiliteit terug te krijgen die ik had (bijv voor yoga). Hoi Marina, ik heb daar een video over gemaakt waarin ik er alles over uitleg https://www.youtube.com/watch?v=u6XILSwHcKw&t=7s Het uiteindelijk doel van belasten is idd de afweging of je een operatie “nodig” hebt. Ik denk dat ik me aan zou sluiten bij je orthopeed, met als toevoeging dat je nu goed moet revalideren en je je knie specifiek moet blijven trainen. Veel succes, Groet, Joris Peter dong 5 mei 2022 om 14:02 Hi Ik ben 60 en heb mijn achterste kruisband volledig door gescheurd. Ik loop veel maar doe geen sport. Kan ik zonder operatie met fisio terapie mijn activiteiten herstellen Dank Beste Peter, met gerichte training zou je zonder achterste kruisband goed kunnen functioneren Groet, Joris Roy 8 september 2022 om 03:02 Hoi Joris, Na 2 VKB operaties in 5 jaar tijd. Nu 3 weken geleden weer door mijn knie heen gezakt. VKB voor de 3e keer af. Ik voetbal heel graag maar door deze blessure ga ik hier mee stoppen. Ik denk ook dat me niet laat opereren. Maar is tennissen een geschikte sport om zonder kruisband te doen Groet, Roy Beste Roy, je zou inderdaad kunnen tennissen zonder VKB. Ik zou dan voor de zekerheid wel een (CTI) brace brace dragen. Groet, Joris Maikel 26 september 2022 om 13:09 Hi Joris, Wat goed om al deze vragen en antwoorden te lezen. Dankjewel. Ook ik heb een vraag. Afgelopen juni heb ik na ruim 20 jaar opnieuw mijn vk in de rechterknie gescheurd. Ik ben nu 48 jaar oud en kies ervoor om me niet te laten opereren omdat de kans op herhaling met iedere reconstructie groter wordt. Hi Maikel, vervelend van je knie. Helaas is er geen brace die het “volledig” overneemt. Er zijn wel braces die goed ondersteunen. De beste brace voor jouw vraag is de CTi brace. Deze kan je speciaal aan laten meten en soms laten voorschrijven door de orthopeed waardoor de verzekering deze kosten dekt. Suzanne 31 oktober 2022 om 19:22 Hallo Joris, Fijn al deze informatie over een gescheurde VKB. Bij mij is voor 3 weken geleden mijn vkb gescheurd. Echter blijft mijn knie erg dik en pijnlijk. Ik kan weer iets lopen sinds twee dagen, dit wel met krukken. Hi Suzanne, je kan je knie best wat belasten. Door de VKB operatie is je knie een stuk stabieler geworden. Die zwelling kan erbij horen en zal op ten duur minder worden. Als je kuit heel dik blijft en een stuwend gevoel geeft kan je voor de zekerheid even contact opnemen met het ziekenhuis Groet, Joris Kim Geubels 19 februari 2023 om 08:56 Dag Joris Vrijdag jl kreeg ik een VKB-reconstructie waarbij ze een pees gebruikten uit mijn andere been. Mijn linkerbeen (reconstructie) zit volledig ingepakt en kan ik dus niet bewegen. Nu doet mijn rechterbeen, waar de pees uit komt, ook ongelooflijk pijn en kan ik dit ook amper plooien. Enig idee hoe lang ik hier last van zal hebben? Dank je wel! Hi Kim, dat kan idd voorkomen, meestal wordt dat binnen een week of 2 zeker beter. Succes met het herstel Groet, Joris Sharon 5 maart 2023 om 23:56 Dag Joris, Onze dochter van net 15 heeft 4 maanden geleden een vkb reconstructie gehad. Ze voetbalt bij de knvb en bij een BVO en zou graag op haar oude niveau terug keren. Momenteel krijgt ze 3 x in de week fysio en krachttraining.
Zijn er daarnaast preventie coördinatie oefeningen te doen/ergens te vinden om de reactie snelheid te vergroten (seintje knie-hersenen-druk verdeling), de functie van de verdwenen receptoren maximaal over te nemen? Dus hoe je beide knieën kan ondersteunen bij de onverwachte bewegingen tijdens het voetballen.
Daarnaast slikt ze heermoes en collageen. Is daarvan bekent of dit effectief is? Nu denken we baat t niet Bedankt voor het antwoord alvast! Hi Sharon, Gedurende de revalidatie zal je dochter steeds meer gaan trainen op onverwachte bewegingen en reactie snelheid. Hierdoor zal het lichaam hierin steeds beter getraind worden. Er zijn geluiden dat er wel wat receptoren terug komen, maar daar is volgens mij geen harde data van. Patrick 27 maart 2023 om 18:35 Hoi. Ik ben nu 9 maanden aan het trainen(3x per week) bij de fysio. Ik heb een biodex test gedaan en daaruit blijk dat ik goed op niveau zit. Maar ik mag nog niet voetballen van de fysio. Waarom niet? Alles voelt goed en heb nog geen tegenslag of iets gehad. Hoi Patrick, Je fysio heeft vast een goede reden waarom je nog niet mag voetballen. Er zijn vele criteria waar je aan moet voldoen, de biodex is er 1 van, maar je hebt ook nog de hoptesten en je beweegpatroon. Ik hanteer zelf ook vaak 12 maanden voordat iemand weer volledig mag voetballen. Het is namelijk zo dat de kans op nieuw kruisband letsel vanaf de 9e maand, per maand afneemt. Dus langer revalideren heeft een positief effect op je knie waardoor de kans op nieuw letsel minder wordt. Mijn advies, liever wat te lang revalideren dan te snel en overhaast. Groet, Joris
Page load link Beheer cookie toestemming Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID’s op deze site te verwerken.
- Als je geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
- Lik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken.
- Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site.
- Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop ‘Toestemming beheren’ onderaan het scherm.
Functioneel Functioneel Altijd actief De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren Voorkeuren De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd. Statistieken Statistieken De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden.
Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren. Marketing Marketing De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Wat kan je niet zonder kruisband?
Schade op latere leeftijd – Of je nu een VKB reconstructie ondergaat of niet, in het verloop van tijd (10-15 jaar) bestaat er een grote kan dat je knieartrose of kraabeenschade gaat ontwikkelen. Dat wil echter niet zeggen dat je er dan ook daadwerkelijk last van krijgt.
Door het missen van de voorste kruisband of met een nieuwe VKB wordt je knie anders belast. Hierdoor kan deze eerder artrose gaan ontwikkelen dan bij een gezonde knie. Mogelijk is het zo dat mensen zonder VKB (reconstructie) in de toekomst meer klachten lijken te ontwikkelen aan hun meniscussen. Dit is overigens ook weer afhankelijk hoe de knie belast wordt.
Meer belasting (kappen, draaien, springen) = hogere belasting op de structuren in de knie (o.a. meniscussen) die belangrijk zijn bij de stabiliteit van het gewricht. Echter na 5 jaar zijn mensen die niet geopereerd zijn, net zo tevreden over hun kniefunctie als mensen die wél geopereerd zijn.
Kan je goed leven zonder voorste kruisband?
Operatie of niet? – Een operatieve behandeling is niet voor iedereen noodzakelijk. Of je geopereerd moet worden, hangt van verschillende factoren af. Zo is het van belang om te weten wat je sportniveau is en wat je sportambities zijn. Als je niet veel sportte voor het ongeluk en dit ook niet van plan bent, heb je in veel gevallen geen nieuwe voorste kruisband nodig.
Ook sporters kunnen soms zonder kruisband door het leven, maar het is dan essentieel dat je tijdens het sporten geen instabiliteit ervaart. Als je tijdens het sporten of in het dagelijks leven instabiliteit in je knie hebt, kan dit het kraakbeen van de knie beschadigen. Ook kun je je knie opnieuw verdraaien en zo bijvoorbeeld ook de meniscus of andere structuren n de knie beschadigen.
Begeleiding door een fysiotherapeut is altijd essentieel, Hij of zij weet precies welke spieren er getraind moeten worden en welke oefeningen er gedaan kunnen worden om de knie stabieler te maken.
Kun je hardlopen met een gescheurde kruisband?
De kruisbanden zijn in het kniegewricht gelokaliseerd. Deze twee bandstructuren, die zich kruislings tussen scheenbeen en bovenbeen bevinden, stabiliseren de knie bij voor- en achterwaartse bewegingen en draaibewegingen. Vroeger werd niet veel aandacht aan letsel van de kruisbanden geschonken, maar met de ontwikkeling van het functie-onderzoek van de knie en de knie-kijkoperatie (artroscopie) zijn de mogelijkheden van de diagnose en behandeling verbeterd.Vaak is een beweging waarbij het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen naar buiten draait en tegelijkertijd zijdelings wordt belast de oorzaak van dit soort ernstig letsel.
- Soms wordt het knieletsel nog gecompliceerd door een knieband- en meniscusbeschadiging.
- Een kruisbandletsel gaat niet altijd gepaard met ernstige pijn.
- Een kortdurend, instabiel gevoel in de knie met een ‘plop-gevoel’ of geluid met kortdurende pijn door rek van het kniekapsel kan vaak het enige, acute symptoom zijn.
De kruisbandscheuring uit zich echter veelvuldig in zwelling van de knie, meestal binnen enkele uren na het ongeval. Punctie van de knie binnen enkele dagen laat dan vrijwel altijd bloed in het gewricht zien, terwijl bij deskundig onderzoek specifieke instabiliteit van de knie te vinden is.
- Spontane genezing van een kruisbandscheuring is niet mogelijk.
- Bij volledige scheuring lost de kruisband vaak zelfs op, omdat de beschadigde band door het lichaam wordt afgebroken.
- De mate van instabiliteit van de knie bij kruisbandlaesies bepaalt of conservatief of operatief moet worden gehandeld.
- Een optimale spierkracht van de bovenbeenspieren kan de knie-instabiliteit deels compenseren.
Indien hierdoor de knie vrij van klachten gebruikt kan worden, is een operatieve ingreep niet nodig. Bij instabiliteitsklachten tijdens sportbeoefening met veel rotatiebewegingen (voetbal, judo) kan op amateur- of recreantenniveau een andere sport worden gekozen.
Fietsen, zwemmen, schaatsen en ook hardlopen zijn vaak zonder klachten mogelijk. Als de knie zelfs met een optimale spierkracht en het gebruik van een stabiliserende kniebrace klachten blijft geven, is een operatie aan te bevelen. Er zijn veel operatietechnieken, waarbij – om de kruisbandfunctie te herstellen – vooral gebruik wordt gemaakt van spieren en pezen rond de knie.
Soms wordt extra kunststofmateriaal gebruikt. De herstelperiode van een kruisbandoperatie is lang en afhankelijk van de mate van knie-instabiliteit, verder letsel aan de knie, spierfunctie en complicaties na operatie, zoals vochtvorming of verklevingen.
Kan je voetballen met een gescheurde kruisband?
Meer weten over jouw blessure? – aan de bondsarts van de KNVB! Samen met zijn sportmedische team beantwoordt hij jouw vragen over voetbalblessures. Dit doe je bij een kruisbandblessure Denk je dat je een kruisbandblessure hebt, maar weet je het niet zeker? Zorg in elk geval dat je zwellingen en pijn tegengaat. Hoe? Met de RICE-regel:
R: Rust helpt. Belast je knie de eerste dagen zo min mogelijk en beweeg in het begin alleen (onbelast) als het niet te veel pijn doet. I: IJs! Koel de knie in het begin 4 tot 6 keer per dag met een ijspakking. Dat helpt tegen de pijn en voorkomt zwellingen. C: Compressie helpt in de acute fase tegen zwellingen. De elastische zwachtel kun je na 1 of 2 dagen verwijderen. E: Elevatie, oftewel hoog houden. Houd je been de eerste dagen zoveel mogelijk omhoog.
Voetballen na een kruisbandblessure Een voorste kruisband herstelt niet vanzelf. Het is belangrijk om je herstel te laten begeleiden door een (sport)fysiotherapeut. Anders kun je zomaar door je knie zakken tijdens het sporten of zelfs tijdens het lopen naar de supermarkt.
- Je zult je spieren goed moeten trainen, zodat zij de speling in de knie kunnen opvangen.
- Maar door de draai-instabiliteit lukt dat je spieren lang niet altijd.
- Pas na 6 tot 10 weken zul je een beetje de oude zijn.
- Maar let op: dan kun je nog niet voetballen.
- Lukt het niet door je spieren goed genoeg te trainen? Dan kun je misschien de kruisband laten opereren.
Van zo’n operatie moet je zeker een jaar herstellen. Tijd voor een comeback Ja, een kruisbandblessure is een nachtmerrie voor voetballers. Maar met de juiste zorg, begeleiding van een sportfysiotherapeut en een goed behandelplan kun je gelukkig redelijk goed herstellen.
5% korting op je basisverzekering | |
10% korting op je aanvullende verzekering | |
10% korting op je tandartsverzekering |
Profiteer ook van deze sportieve dekkingen!
Second opinion, blessure- en herhalingsconsulten bij een sportarts, bijvoorbeeld bij het KNVB-centrum in Zeist; Inspanningsdiagnostiek; Sport- of Koelbrace; Sportmedische begeleiding; Voedingsvoorlichting; Sportmedisch onderzoek; Steunzolen of sportsteunzolen; Sportmassage;
De informatie op deze pagina is zorgvuldig samengesteld door KNVB Sportmedisch Centrum, in samenwerking met Zilveren Kruis. : Loop jij ook risico op een kruisbandblessure?
Kun je schaatsen zonder kruisband?
Gescheurde voorste kruisband
VOORSTE KRUISBANDGESCHEURD? Kniespecialisten
Een voorste kruisband ruptuur komt voor bij 1 op de 3000 mensen. De voorste kruisband scheurt in 45 milliseconden. De gevolgen van dit trauma van de knie zijn groot. Ongeveer 70% van alle kruisband letsels ontstaan op een moment dat er geen lichamelijk contact is. Het onderbeen draait in de meeste gevallen naar buiten in combinatie met een zogenaamde X-stand van de knie. Een scheur van de voorste kruisband wordt wel als de hartaanval van de knie beschouwd.
De voorste kruisband, één van de belangrijkste band, loopt centraal in de knie. De functie is het stabiliseren van de knie in voor-achterwaartse richting.
De voorste kruisband bestaat uit twee bundels die in feite als één structuur functioneren. De voorste kruisband is ongeveer 35 tot 40 mm lang en heeft de diameter van een pink. In de voorste kruisband bevinden zich zenuwuiteinden die de hersenen informeren over de stand en de bewegingen van de knie.
Sportletsels vormen de belangrijkste oorzaak voor voorste kruisbandletsel.
In absolute aantallen staat de voetbalsport (zaal en veldvoetbal) op de eerste plaats als oorzaak voor het kruisbandletsel. Als het aantal uren sport per jaar en per sporter wordt bekeken staat het skiën op eenzame hoogte. Daarnaast komen ongevallen in het verkeer ook vaak voor.
Het belangrijkste symptoom bij een gescheurde voorste kruisband is de instabiliteit van de knie. De mate van instabiliteit kan zeer verschillen en bepaalt uiteindelijk welke behandeling optimaal is.
Pijn is geen specifiek kenmerk van een kruisbandletsel! Alleen bij de instabiele momenten wordt veelal pijn ervaren. Er heeft vaak een ongecontroleerde beweging van onderbeen ten opzichte van bovenbeen plaats gevonden. Ook wel “giving-way” genoemd. De bepaalde activiteit waarbij de kruisband scheurde is door de patiënt al “duizenden keren” zijn gedaan. Er is een knap, knoep of scheurend geluid gehoord. Er is een gevoel waarbij het bovenbeen even loskomt van het onderbeen. De patiënt maakt een gebaar van op elkaar draaiende vuisten, ook wel knokkelgebaar of “knuckle-sign” genoemd. Vaak is er ook sprake van een directe zwelling, door een bloeding, van de knie. Een bloeding hoeft niet altijd acuut (binnen twee uur) te ontstaan maar kan zich ook in de loop van enkele uren of een dagdeel ontwikkelen. Bloed in de knie betekent in 75% van de gevallen een gescheurde (voorste) kruisband.
Het letsel van de voorste kruisband wordt bij het eerste onderzoek (bijvoorbeeld op het sportveld, spoed eisende hulp of huisarts) in het merendeel van de gevallen niet onderkend. Het stellen van de juiste diagnose is in de acute fase ook moeilijk omdat er vaak zwelling van de knie bestaat met pijn.
Voor een goede diagnose zijn er een aantal testen, o.a.: de Lachmann test, Lelli test, Pivotshift en de Voorste schuifladentest. Op een gewone röntgenfoto van de knie wordt meestal geen voorste kruisband scheur gezien. Een MRI van de knie bevestigt in de meeste gevallen de klinische verdenking op een scheur. Indien de diagnose met het orthopedisch onderzoek of het aanvullende MRI onderzoek niet met zekerheid kan worden gesteld, kan een kijkoperatie worden overwogen maar dit is meestal niet noodzakelijk.
Betreft het in werkelijkheid een totale voorste kruisband ruptuur? Dan is het belangrijk om het voorste kruisband behandelingstraject te individualiseren. De ene knie kan erg verschillen van de andere!
Conservatief Met fysiotherapie kan de kracht en de coördinatie van de bovenbeenspieren worden getraind. Zeker bij milde instabiliteitklachten is dit de behandeling van eerste keus. De keuze voor conservatieve behandeling wordt bepaald op grond van de mate van instabiliteit, de aard en intensiteit van sportbeoefening, de conditie van de knie en de leeftijd van de patiënt. Daarnaast is ook het beroep van de patiënt soms belangrijk. Conservatief en brace behandeling De brace behandeling wordt vooral aanbevolen aan patiënten die tijdens het sporten de knie niet kunnen vertrouwen en weinig klachten hebben bij de activiteiten van alledag. Staken van sportbeoefening Het volledig staken van sportbeoefening is niet altijd noodzakelijk. Vooral de zogenaamde pivoterende sporten (voetbal, hockey, squash, basketbal, handbal en volleybal) en vechtsporten (kickboksen, judo, karate) vereisen een goede functionele stabiliteit van de knie. Fietsen, zwemmen, hardlopen op gelijke ondergrond, roeien, schaatsen, langlaufen en skiën zijn vaak nog wel goed mogelijk. Operatieve behandeling De belangrijkste reden om een voorste kruisband letsel operatief te behandelen is functionele instabiliteit bij de activiteiten van het dagelijkse leven. Vooral bij topsporters is een milde rotatoire instabiliteit van de knie zoals die bij het stress onderzoek wordt gevonden veelal toch verantwoordelijk voor grote beperkingen. Om die reden wordt dan ook meestal sneller besloten tot een operatieve behandeling.
Als de keuze valt op een operatieve behandeling moet je er als patiënt op rekenen dat aan de operatieve behandeling een revalidatie verbonden is van minimaal 6 maanden (niveau van normaal functioneren) tot 9 maanden (sportniveau). De revalidatie kent een aantal fasen waarin telkens het oefenprogramma wordt afgestemd op de langzaam toenemende belastbaarheid van de knie.
- De revalidatie vergt tegelijkertijd geduld en doorzettingsvermogen van de patiënt.
- Omdat de toename van belastbaarheid gekoppeld is aan een aantal biologische fasen (herstel van slijmvliesprikkeling, resorberen van vocht uit de knie, vastgroeien van de nieuwe kruisband in de bottunnels, ontwikkeling van kracht en coördinatie van spiergroepen, ontwikkeling van de algemene conditie) is het veelal niet mogelijk om de revalidatieduur te verkorten.
NB. Veelvuldig wordt bij de voorste kruisband ruptuur ook een letsel van de mediale collaterale band gezien, soms in combinatie met letsel van de mediale of laterale meniscus. De voorste kruisband wordt hersteld met behulp van de volgende operatie technieken: – Lichaamseigen weefsel (autoloog materiaal)
(pezen aan de binnenzijde van de knie) (het centrale 1/3 van de kniepees met twee aangrenzende botblokjes) Quadriceps pees Techniek (het centrale 1/3 gedeelte van de pees van de vierkoppige bovenbeenspier)
– Donor weefsel (weefsel van een overleden persoon of homoloog materiaal) – Op de gedeelde eerste plaats staan de eigen kniepees en de hamstrings. De resultaten van de behandeling met deze structuren doen niet voor elkaar onder. Wereldwijd is een langzame verschuiving gaande in de richting van hamstrings. : Gescheurde voorste kruisband
Kan een kruisband uit zichzelf herstellen?
Bent u fors door de knie gegaan met sporten of heeft u al langer een wankel gevoel van de knie? De kans is groot dat uw voorste kruisband niet meer goed functioneert. De voorste kruisband zit binnen in de knie en verbindt het bovenbeen met het onderbeen.
Hoe weet je of je kruisband is afgescheurd?
Ik heb een verrekte of gescheurde knieband of kruisband In het kort
U heeft verschillende soorten kniebanden: de kruisbanden en de kniebanden aan de zijkanten van de knie. Ze kunnen uitrekken of scheuren door bijvoorbeeld een sportongeluk. In een paar uur wordt uw knie of een zijkant van uw knie dik. Bel uw huisarts of huisartsenpost als u door uw knie heen zakt. Er kan onderzoek door een orthopedisch chirurg nodig zijn. Probeer de knie steeds meer te bewegen: buigen en strekken, er voorzichtig op gaan staan en stukjes lopen. Soms heeft u een behandeling in het ziekenhuis nodig, bijvoorbeeld een operatie.
Wat is het De kniebanden zitten tussen uw bovenbeen en onderbeen. Ze zorgen ervoor dat uw knie stabiel blijft bij buigen, strekken en draaien. Er zijn 2 soorten kniebanden:
De banden aan de zijkanten van uw knie: 1 aan de binnenkant en 1 aan de buitenkant van elke knie. Deze banden zorgen ervoor dat uw onderbeen niet te ver naar binnen of naar buiten kan bewegen. De kruisbanden zitten midden in de knie. Ze zorgen er voor dat uw onderbeen niet makkelijk naar voren, naar achteren, naar binnen of buiten kan bewegen. Ook houden ze het onderbeen op zijn plek bij draaien.
Wat merk ik Als een knieband aan de zijkant van de knie scheurt, kunt u dit merken:
De buitenste zijkant van de knie wordt dik bij een scheur in een buitenste knieband. De binnenste zijkant van de knie wordt dik bij een scheur in de binnenste knieband. Soms is er een blauwe plek te zien. Dit komt doordat er op die plek bloedvaatjes kapot zijn.
Als een kruisband scheurt, kunt u dit merken:
U voelt of hoort iets knappen. U heeft pijn in de knie. De hele knie wordt in een paar uur dik. De knie kan blauw worden. Dat komt door een bloeding in de knie. Het voelt alsof u niet stevig op uw been staat. U zakt makkelijk door uw been heen.
Wanneer bellen Bel uw huisarts of de huisartspost als:
u niet op uw been kunt staan u door uw knie zakt uw knie ‘op slot’ zit: u kunt de knie niet meer strekken de pijn en zwelling erger worden als het na 7 dagen niet beter gaat
Uw huisarts onderzoekt of uw kniebanden helemaal gescheurd zijn, of uw meniscus gescheurd is, of dat u een bot heeft gebroken. Soms stuurt de huisarts u, Die onderzoekt uw knie uitgebreider en bespreekt met u de mogelijke, Oorzaken
Uw onderbeen kan door een harde klap naar buiten of naar binnen gaan. Bijvoorbeeld met voetbal. Er komt dan veel kracht op een knieband en die kan dan uitrekken of inscheuren. Uw voorste kruisband kan scheuren als u springt en hard neerkomt. Uw onderbeen kan dan ver naar buiten draaien. Of heel hard naar voren worden gedrukt. De binnenste band kan soms tegelijk verrekken of inscheuren met de voorste kruisband. Dat kan bij een flinke draai. De achterste kruisband beschadigt niet zo snel. Alleen als er heel veel kracht op de knie komt, bijvoorbeeld bij een ongeluk of val van een fiets.
Adviezen
U kunt uw knie direct na de val of verkeerde beweging koelen. Dat kan met ijsblokjes in een plastic zak of een ‘ice-pack’. Wikkel het ijs in een theedoek. Zo bevriest uw huid niet. Koelen kan de pijn minder maken. Als de knie niet zo pijnlijk of dik is, probeer dan normaal te blijven bewegen. Bewegen is dan juist goed voor de genezing. Bij veel pijn is het verstandig om uw knie een paar dagen rust te geven. Dit betekent dat u wel kleine stukjes mag lopen. Het kan helpen om te lopen met krukken (te huur bij de Thuiszorgwinkel). Als u gaat zitten of liggen, leg dan uw been hoog, bijvoorbeeld op een stoel of op de bank. U kunt beter geen kussen onder uw knie leggen. De knie wordt dan iets minder snel beter. Als uw knie lang op een kussen heeft gelegen, kan het strekken moeilijker gaan. Als het voor u prettig voelt, kunt u de knie af en toe koelen maar dit hoeft niet. Een knieverband (kniebandage, te koop bij thuiszorgwinkels) heeft voor- en nadelen. Het kan de pijn iets minder maken en een stevig gevoel geven. Het is niet duidelijk of de knie er sneller of minder snel door geneest. Andere nadelen zijn zweten onder het verband en dat u een knieverband zelf moet betalen. Als u wel een knieverband wilt, gebruik dit dan niet langer dan 4 weken. U kunt elke dag, Na ongeveer 5 tot 7 dagen is de knie meestal minder dik. U kunt dan weer meer lopen. Maak een afspraak bij uw huisarts als de knie dik blijft en veel pijn blijft doen of als u er steeds doorheen blijft zakken. Heeft u uw knie bezeerd tijdens werk of kunt u niet werken door de pijnlijke knie? Neem dan contact op met uw bedrijfsarts.
Medicijnen Bij veel pijn kunt u nemen, bijvoorbeeld paracetamol, U kunt maximaal 4 keer per dag 1000 mg nemen. Als dat niet genoeg helpt, dan kunt u een andere gebruiken, zoals, Deze medicijnen zijn er als gel en als pillen. De gel kunt u op uw knie smeren.
Dit werkt even goed als NSAID-pillen, maar heeft veel minder bijwerkingen. Bent u ouder dan 60 jaar? Heeft u een chronische ziekte? Of gebruikt u al medicijnen? Vraag aan uw huisarts of apotheek of u een NSAID mag gebruiken. Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID’s genoemd.
Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).
Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid. Voor meer informatie zie, Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller.
Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.
- Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies.
- Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.
- Voor meer informatie zie,
- Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.
- Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.
Voor meer informatie zie, Hoe gaat het verder Verrekte kniebanden genezen meestal vanzelf. De klachten verdwijnen meestal in een paar weken tot maanden. Controle door de huisarts is dan niet nodig. Zorg dat u steeds wat meer gaat doen. De spierkracht zal dan verbeteren.
- Ga wandelen en fietsen.
- Elke week zal het een beetje beter gaan.
- Als u klachten blijft houden, bespreek deze dan met uw arts.
- Uw arts kan u ook doorsturen naar een sportarts.
- U kunt alleen worden doorgestuurd als u uw knie nog goed kunt buigen en strekken (uw knie zit niet op slot).
- Gescheurde kruisbanden genezen niet of niet voldoende.
Heeft de orthopedisch chirurg uw ? Dan bespreekt u met hem of haar wat voor u de beste is. Kunt u uw werk niet goed doen door de pijnlijke knie? Neem dan contact op met uw bedrijfsarts. : Ik heb een verrekte of gescheurde knieband of kruisband
Wat is erger voorste of achterste kruisband?
De band is zeer stevig en er is een groot letsel nodig om de band te scheuren. De achterste kruisband is sterker dan de voorste kruisband.
Kan een kruisband aangroeien?
Voorste kruisband – Kniespecialist Henk van der Hoeven Een kruisband die volledig is gescheurd herstelt niet vanzelf, echter houdt dit niet in dat iedereen met een gescheurde voorste kruisband ook daadwerkelijk ook geopereerd moet worden. De keuze om de kruisband te vervangen hangt van meerdere factoren af maar de voornaamste reden om over te gaan tot een operatie is als men instabiliteit van de knie ervaart tijdens het uitvoeren van alledaagse activiteiten (e.g.
- Lopen, traplopen, omdraaien).
- Verder speelt het sportniveau ook een belangrijke rol, zo zal bijvoorbeeld een recreatieve sporter over het algemeen minder instabiliteit ervaren in tegenstelling tot een professionele sporter.
- In Nederland worden jaarlijks ongeveer tussen de 8000 en 9000 voorste kruisband reconstructies uitgevoerd en deze aantallen nemen per jaar nog steeds toe,
Als we het hebben over een voorste kruisband reconstructie dan wordt er onderscheid gemaakt tussen wanneer de kruisband voor de eerste keer wordt vervangen en wanneer de kruisband al eens eerder is vervangen (e.g. revisie). Conservatief Niet iedereen met een gescheurde voorste kruisband hoeft ook daadwerkelijk geopereerd te worden.
Dit is namelijk afhankelijk van de hulpvraag van de patiënt en de instabiliteit van de knie in het dagelijks leven en tijdens het sporten. Het kan zijn dat bijvoorbeeld iemand alleen klachten ervaart tijdens het uitvoeren van sportactiviteiten, men kan er dan voor kiezen om deze sport te laten vervallen of op lager niveau voort te zetten.
Ook kan het zo zijn dat ondanks dat de voorste kruisband is gescheurd, de knie een zeer geringe mate van instabiliteit heeft omdat de omliggende structuren (e.g. spieren, ligamenten) dit goed weten te corrigeren. Er kan dan gekozen worden om eerst de knie te gaan trainen door middel van gerichte oefeningen en te evalueren of een conservatief een goede uitkomst biedt.
Mocht dit niet het geval zijn dan kan er later nog worden besloten om alsnog een voorste kruisband reconstructie uit te voeren. Uit onderzoek blijkt dat de kans op het ontwikkelen van slijtage van het kraakbeen niet toeneemt wanneer er gekozen wordt voor een conservatieve behandeling in vergelijking met een operatie,
Zelfs niet als we kijken naar de lange termijn uitkomsten bij sporters van hoog niveau, Operatie Tijdens een voorste kruisband operatie wordt de gescheurde kruisband vervangen door een nieuwe kruisband die gemaakt is van de pezen van een spier, ook wel bekend als graft, met als doel om de functie van de knie te herstellen.
Vandaar dat men ook wel spreekt van een reconstructie (i.e. herstellen van de oorspronkelijke situatie). De meeste voorste kruisband reconstructies worden uitgevoerd met een bone-patellar tendon-bone (i.e. patellapees) of een hamstring graft. Deze spierpezen zijn uitermate geschikt om hier een nieuwe kruisband van te maken aangezien ze grotendeels vergelijkbaar zijn qua weefsel en functie met die van een originele kruisband.
Overigens kan het weghalen van deze pezen geen kwaad aangezien er maar een relatief klein deel wordt gebruikt en bij de hamstring het aangetaste deel vanzelf weer aangroeit. Afhankelijk van de kwaliteit van het spierweefsel kiest de chirurg of een pees gebruikt zal worden die afkomstig is van de patiënt zelf ( autograft ) of van een donor ( allograft ).
- In sommige gevallen kan er ook gekozen worden voor een synthetische (i.e.
- Kunstmatig geproduceerd) graft, echter heeft dit meestal niet de voorkeur aangezien uit onderzoek blijkt dat deze techniek vaker leidt tot verminderde resultaten,
- Indien mogelijk zal de orthopeed er altijd voor kiezen om een autograft te gebruiken wanneer een kruisband voor de eerste keer wordt vervangen.
Echter als iemand al eerder of meerdere keren een voorste kruisband reconstructie heeft ondergaan biedt donormateriaal een goede oplossing. Voor wat betreft het herstel en de functionele uitkomst na een operatie is er geen voorkeur tussen een auto- of allograft aangezien beide tot goede en vergelijkbare resultaten leiden,
Revalidatie Voor een primaire voorste kruisband reconstructie moet rekening gehouden worden met een herstel van zo’n 6 tot 9 maanden totdat men weer sportactiviteiten mag hervatten. Direct na de operatie is het van belang om de knie zo snel te belasten onder begeleiding van twee krukken om de functie in de knie terug te krijgen.
Ook kan er vrijwel direct gestart worden met een aantal relatief simpele oefeningen (e.g. aanspannen bovenbeen, been gestrekt heffen, in liggende positie de hak naar de heup toe te trekken) en indien mogelijk ook fietsen op een hometrainer. Normaal gesproken wordt geadviseerd om de krukken na 4-6 weken af te bouwen indien de knie niet of nauwelijks meer dik is.
Na deze eerste periode is het van belang om onder begeleiding van een (sport)fysiotherapeut de knie verder te gaan trainen op onder andere stabiliteit, spierkracht, coördinatie en neuromusculaire aansturing. Verder is het ook noodzakelijk om weer de volledige beweeglijkheid in de knie terug te krijgen, hetgeen inhoudt dat de knie weer volledig gestrekt en gebogen kan worden.
Over het algemeen herstelt dit zich van zelf zodra je direct na de operatie start met je oefeningen maar soms is het nodig dat de fysiotherapeut de knie mobiliseert om het omliggende weefsel en de spieren op te rekken. Het is belangrijk is om aan de hand de reactiviteit de knie, te beoordelen aan de hand van onder andere vocht in de knie, het trainingsprogramma aan te passen en te verhogen indien mogelijk.
Om de voortgang van de revalidatie in kaart te brengen wordt geadviseerd om de knie regelmatig te testen op spierkracht, laxiteit, stabiliteit en beweeglijkheid. Deze testen kunnen al vanaf 3 maanden na de operatie worden uitgevoerd en zijn niet alleen belangrijk om de functie van de knie te beoordelen maar is tevens belangrijk om uiteindelijk weer te kunnen beslissen wanneer iemand weer mag beginnen met het hervatten van sportactiviteiten.
Ook kan aan de hand hier van de orthopedisch specialist en fysiotherapeut beoordelen of de revalidatie volgens schema verloopt. : Voorste kruisband – Kniespecialist Henk van der Hoeven
Kan knie niet strekken na kruisbandoperatie?
Vaak zie ik mensen op mijn spreekuur met knieën. En of ze nu wel of geen pijn hebben, bijna iedereen heeft de knie gebogen en heeft ook moeite deze te strekken. Hoe kan dat nog? Of eigenlijk sterker nog, waarom heeft niet iedereen dat in de gaten? Vandaag was het weer raak, 5 patiënten die binnen kwamen lopen met gebogen knieën.
Een met knieklachten (versleten knie) en iemand die een nieuwe knie heeft gehad. een die een kijkoperatie voor de meniscus had gehad en 2 mensen na een voorste kruisband operatie. Hoe kan het nu toch dat iedereen met een licht gebogen knie loopt. En het soms zelf helemaal niet in de gaten heeft. Sterker nog, je hoeft zelfs ook geen pijn te hebben.
En hier zit een addertje onder het gras. Wat je eigenlijk dan doet is een pijn vermijdend gedrag. De knie wordt licht gebogen zodat je de pijn niet meer voelt. Hoe werkt dit nu en is dit herkenbaar? Eerst even naar de versleten knie, Vaak, helaas niet altijd, ben je dan al boven de 65 jaar.
- De knie heeft zijn werk gedaan.
- Bijvoorbeeld omdat iemand veel op zijn knieën heeft gezeten of werk heeft gedaan waarbij de knie veel is belast.
- Sommige mensen hebben eerder kans op artrose dan de ander.
- Maar daar ga ik nu niet op in.
- Wanneer het kraakbeen tussen de botten afneemt moeten de spieren het op gaan vangen.
En wat doet het lijf hij beschermt je tegen de pijn. Door licht de knie te buigen zit er minder druk op het kraakbeen en daardoor voel je minder pijn. Als je namelijk het been helemaal strekt dan heb je als het ware 2 stenen die tegen elkaar aan drukken waar geen cement laag meer tussen zit.
- En dat doet pijn.
- Want je bent je cementlaag kwijt of althans, bijna kwijt.
- Je hamstrings, de spieren aan de achterzijde van je bovenbeen, verkorten en de spieren aan de voorzijde, de quadriceps verlengen zich.
- Die bij iemand met een versleten knie is het een beschermingsmechanisme.
- Hoe zit het dan met iemand met een nieuwe knie? Als iemand een nieuwe knie heeft gekregen, oftewel een prothese oftewel een Totale Knie Prothese (TKP) dan zorgt de orthopedische chirurg er altijd voor dat het hele been kan strekken.
Dit checkt hij altijd voordat hij de wond sluit. Wanneer je wakker wordt uit een narcose zit er altijd verband omheen en is het been wat licht gebogen. Raar toch eigenlijk? Je zou zeggen dat het hele been ook helemaal gestrekt is. En wederom beschermt ons lijf ons.
Maar er speelt nog wat mee. Voordat je geopereerd werd kon je de knie al niet goed meer strekken. Er zat al een lichte beperking in knie bij het strekken. De hersenen hebben dit opgeslagen en zeker ook de spieren. Dus het been gaat in de stand voor de operatie. Licht gebogen dus. Wat wij als fysiotherapeuten dan doen, maar als patiënt ben je daar zelf ook zeker verantwoordelijk voor, jezelf weer opnieuw programmeren door het been met regelmaat te strekken.
Ik zal hieronder zo een van de belangrijkste oefeningen hiervoor aan je laten weten. En je bent jonger, geen versleten knie, maar wel een kijkoperatie of een voorste kruisband of iets anders aan je knie. Dit zien we helaas veel. Ik moet een klein stukje vertellen over de anatomie van het lijf anders weet je niet waarom dit zo belangrijk is.
musculus rectus femoris musculus vastus medialis musculus vastus intermedius musculus vastus lateralis,
Wanneer je nu je bovenbeenspieren aanspant dan spannen voor je gevoel alle 4 de spieren tegelijkertijd aan. Probeer het maar eens. Door je knieholte naar beneden te drukken en je hak komt een beetje van de grond. Maar schijn bedriegt. Als eerste moet de vastes medialis aanspannen (aan de binnenzijde vlak bij je knie), daarna de vastes lateralis en direct daarna volgen de andere 2.
Ga nu eens bij jezelf na of dit ook zo bij jou is. Let op, die kan je alleen maar voelen door je ene hand te leggen op de vastes medialis en de andere hand op de vastes lateralis (plaatje). En dan langzaam je bovenbeen aan te spannen. Echt langzaam, als je het te snel doet kan je het niet voelen, tenzij je vastes medialis echt heel erg verzwakt is.
En dan kom ik nu op het punt waar ik het over wil hebben. Wanneer er een voorste kruisband operatie of meniscusoperatie of andere knieklachten zijn is bijna in alle gevallen de vastes medialis verzwakt. En waarom is deze dan zo belangrijk. Deze stuurt als eerste de knie aan zodat de knieschijf mooi naar boven glijdt als het bovenbeen wordt aangespannen.
- Als de vastes lateralis sterker is dan de medialis wordt de knie eerst naar buiten getrokken en daarna pas weer naar binnen en dat kan echt hele vervelende klachten geven.
- Dus je begrijpt het al trainen en oefenen dat de vastes medialis sterker wordt dan de vastes lateralis.
- Dus de eerste meest belangrijke oefeningen hiervoor vind je hieronder.
Waarom is het dan zo belangrijk dat het been gestrekt blijft? Als je je been niet helemaal kan strekken kan je niet goed wandelen of hardlopen. Je afstand tussen je ene been en het andere is groter en je loopt niet in balans. Daarnaast loop je met gebogen benen.
Probeer het maar eens? Dan ben je net een oud omaatje of opaatje zoals we die van vroeger kennen. En dat willen we natuurlijk niet zijn! De allerbelangrijkste oefening voor de knie Ga in langzit zitten. Dus de benen gestrekt voor je uit. Draai je voet iets naar buiten zodat je voet een beetje naar buiten valt.
En enige wat je nu doet is je knieholte naar beneden drukken zodat je bovenbeenspieren aanspannen. Houdt dit 2 tellen vast en ontspan dan weer. Herhaal die 10keer en herhaal het dan nog 2x10x. Het mooiste van deze oefening is dat je dit ook staand en zittend kan doen.
- Zittend: ga op de punt van je stoel zitten en strekt je been, laat je been iets naar buiten vallen zodat je voet ook naar buiten valt en span weer je bovenbeen aan.
- Hetzelfde als je in langzit doet.
- En staand, ga op je goede been staan.
- Je pijnlijke been draait weer iets naar buiten en nu druk je ook weer je knieholte naar achteren en span je bovenbeenspieren aan.
Houdt weer 2 seconden vast en ontspan weer. Dus deze oefening kan je liggend, zittend en staand doen en overal. Wachtend bij de bushalte, bij de kassa van de supermarkt of terwijl je televisie kijkt. Dus geen excuus meer dat je er geen tijd meer voor hebt.
Hoe lang niet werken na kruisband operatie?
Als u vooral zittend werk doet, kunt u zes weken na de operatie meestal weer aan de slag. Zwaar lichamelijk werk, zoals in de horeca of in de bouw, kunt u pas na drie maanden gedeeltelijk hervatten. Als u gaat werken, blijft u wel bij de fysiotherapeut komen voor controle en behandeling.
Hoe vaak komt voorste kruisband voor?
Waar gaat deze richtlijn over? De kruisband chirurgie heeft in een periode van 30 jaar een forse ontwikkeling doorgemaakt. In deze laatste decennia is er veel wetenschappelijk onderzoek verricht gericht op het voorste kruisband (VKB)-letsel en de gebruikte chirurgische technieken zijn internationaal uniform en reproduceerbaar toepasbaar gebleken.
- Het belang van een team gewijsde aanpak van trauma via behandeling tot sport re-integratie is bepleit en het belang van de pre- en postoperatieve revalidatie is duidelijk vast komen te staan.
- Het vaststellen van de diagnose VKB-letsel en het in kaart brengen van het mogelijke bijkomende knieletsel is goed mogelijk door het gerichte lichamelijke onderzoek en zo nodig met aanvullende diagnostiek zoals de knie-MRI.
De uitdaging blijft om de patiënt dan de voor hem of haar meest passende operatieve of niet-operatieve therapie te bieden zowel voor de korte als de lange termijn. In de richtlijn komen de volgende modules aan bod:
Diagnostiek bij Voorste Kruisbandletsel: welke uitkomstmaten zouden gehanteerd moeten worden voor de evaluatie en het vervolgen van patiënten met een VKB-letsel; Indicatiestelling voor Voorste Kruisbandreconstructie: wat zijn de indicaties voor een niet-operatieve behandeling of een operatieve behandeling en wat is de optimale timing voor operatie; Chirurgische behandeling bij Voorste Kruisbandletsel: welke soort graft geeft het beste resultaat bij voorste kruisbandreconstructie en wat is de effectiviteit van opereren ten opzichte van conservatieve behandeling bij kinderen met open groeischijven; Nazorg bij Voorste Kruisbandletsel: wat is het optimale postoperatieve traject.
Voor wie is deze richtlijn bedoeld? Deze richtlijn is geschreven voor alle leden van de beroepsgroepen die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met VKB-letsel, zoals, maar niet beperkend tot, orthopedisch chirurgen, chirurgen, sportartsen, fysiotherapeuten en andere professionals, zoals revalidatieartsen en kinderartsen.
Voor pati ënten Midden in de knie liggen twee kruisbanden, een voorste en een achterste kruisband. Zij verbinden het bovenbeen met het onderbeen en zorgen voor een stabiel kniegewricht. De voorste kruisband voorkomt dat het onderbeen tijdens het lopen en het maken van draaibewegingen te ver naar voren schuift ten opzichte van het bovenbeen.
Tijdens sporten of door een ongelukkige beweging kan de voorste kruisband scheuren. Het lijkt alsof er iets in de knie knapt. Het kniegewricht wordt instabiel en de patiënt kan door de knie zakken. Per jaar krijgt ongeveer 1 op de 3000 mensen een voorste kruisbandletsel.
Knieklachten Ik heb mijn knie bezeerd (gevallen, verkeerde beweging) Ik heb een verrekte of gescheurde knieband of kruisband Ik zak steeds door mijn knie en ben doorgestuurd naar het ziekenhuis Ik heb de voorste kruisband in mijn knie gescheurd en ik wil een behandeling kiezen Mijn kind heeft de voorste kruisband in de knie gescheurd
Bij deze richtlijn is een keuzekaart ontwikkeld. Een keuzekaart kan helpen bij het maken van keuzes over screening, diagnose en behandeling in het kader van samen beslissen. Meer informatie over opties bij een voorste kruisbandletsel kunt u vinden op de keuzekaart,
Hoe is de richtlijn tot stand gekomen? De Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) heeft het initiatief genomen voor de herziening van deze richtlijn. Een multidisciplinaire werkgroep heeft de modules opgesteld. In de werkgroep zaten vertegenwoordigers vanuit de orthopaedie, arthroscopie, heelkunde, sportgeneeskunde en fysiotherapie.
Er werd aandacht besteed aan het patiëntenperspectief door de Patiëntenfederatie Nederland als meelezer te betrekken in het richtlijnproces. Volgende: Diagnostiek bij Voorste Kruisbandletsel
Welke beweging remmen de kruisbanden?
De voorste kruisband blessure De kruisbanden (ligamenta cruciata) van het kniegewricht vormen de verbinding tussen het bovenbeen (femur) en het scheenbeen (tibia). Omdat deze banden kruislings verlopen worden ze de kruisbanden genoemd. De zogenoemde:
Voorste kruisband (ligamentum cruciatum anterior) Achterste kruisband (ligamentum cruciatum posterior)
De benaming voor deze structuren is bepaald door het verloop ervan. De voorste kruisband ligt voor de achterste. De kruisbanden liggen binnen het gewrichtskapsel en zijn de sterkste banden van de knie. Zij hebben verschillende functies:
Beide kruisbanden waarborgen het scharnierende contact van het boven- en onderbeen, en stabiliseren het kniegewricht In elke stand van het onderbeen (ten opzichte van het kniegewricht) zijn delen van de kruisbanden aangespannen De voorste kruisband remt de naar voren gerichte beweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen De achterste kruisband remt de naar achteren gerichte beweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen
Het grootste deel van kruisbandletsel ontstaat echter aan de voorste kruisband (VKB). Om deze reden zal verder worden ingegaan op deze structuur. Anatomie/Fysiologie De voorste kruisband bestaat uit twee bundels die in feite als één structuur functioneert.
- In de voorste kruisband bevinden zich zenuwuiteinden die de hersenen informeren over de stand en de bewegingen van het kniegewricht.
- Dit wordt de propriocepsis van het kniegewricht genoemd.
- De voorste kruisband is goed voorzien van bloed.
- Na een letsel scheurt deze band en blijft er van de bloedvoorziening niet veel over.
om deze reden is er slechts sprake van een geringe spontane genezingstendens. De voorste kruisband waarborgt de passieve stabiliteit van het kniegewricht in voor- en achterwaartse richting. De bovenbeenspieren, in het bijzonder de hamstrings en de quadriceps, verzorgen de actieve stabiliteit van het kniegewricht. Incidentie Jaarlijks lopen meer dan 3% van de amateursporters een VKB blessure op. Bij topsporters kan dit, afhankelijk van de soort sport, zelfs oplopen tot 15%. In Nederland zijn er elk jaar alleen al in het voetbal ruim 4000 VKB blessures. Van alle VKB rupturen is 70% gebasseerd op een ‘non contact’ trauma.
Hiermee wordt bedoeld dat de krachten die zorgen voor een scheur, afkomstig waren van de beweging van de persoon zelf en er geen contact was met een ander persoon of object. De incidentie is het hoogst bij jonge mensen (15-40 jaar) die een pivoterende sport beoefenen, zoals basketbal, voetbal, handbal en skiën.
Vrouwen hebben hierbij een twee tot acht keer grotere kans op een ruptuur dan mannen, bij het beoefenen van dezelfde sport. Symptomen Het belangrijkste symptoom bij VKB letsel is instabiliteit van het kniegewricht. De patiënt geeft vaak aan dat er een ongecontroleerde beweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen plaatsvond (door de knie heen zakken).
- Dit wordt ook wel ‘giving- way’ van de knie genoemd.
- De mate van instabiliteit kan per persoon zeer verschillen.
- Alleen bij instabiele moment wordt veelal pijn ervaren.
- Pijn is geen specifiek kenmerk van kruisbandletsel.
- Indien bij VKB letsel pijn op de voorgrond staat, moet eerder gedacht worden aan bijkomende defecten van meniscus, kraakbeen of bijvoorbeeld een bot kneuzing.
In het begin wordt de instabiliteit alleen ervaren bij verhoogde belastingsmomenten (sport) of bij vermoeidheid. Meestal is het instabiele gevoel echter ook aanwezig tijdens normale activiteiten zoals traplopen, lopen op ongelijke ondergrond, uit de auto stappen en uit een tram of bus stappen.
- De ernst van de functionele instabiliteit is ook afhankelijk van het beroep of van de sportbeoefening.
- Een voetballer, basketballer of hockeyer zal van het VKB letsel eerder klachten ervaren dan een schaatser of roeier.
- Een bouwvakker die op een steiger werkt zal vaak ook eerder klachten van instabiliteit ervaren dan iemand met een voornamelijk zittend beroep.
Revalidatie Onze beroepsgroep KNGF adviseert na een VKB operatie direct te starten met fysiotherapie voor een revalidatieduur van 9-12 maanden (evidence based statement). Dit is mede afhankelijk van de hulpvraag van de patiënt, het behandeldoel en het gewenste eindniveau.
- Deze termijn is nodig om volledige terugkeer naar de oorspronkelijke (sport) activiteiten of naar fysiek zwaar werk mogelijk te maken.
- Marciano Noldus, Fysiotherapeut Bronnen B.
- Moses., J.
- Orchard., & J. Orchard. (2012).
- Systematic review: Annual Incidence of ACL Injury and Surgery in Various Populations.
Research in Sports Medicine, 20 (3-4): 157-79.C.C. Promodos., Y. Han., J. Rogowski., B. Joyce., & K. Shi. (2007). A meta-analysis of the incidence of anterior cruciate ligament tears as a function of gender, sport and a knee injury-reduction regimen. The Journal of Arthroscopic & Related Surgery, (12) : 1320- 1325.
- FCkruisband (2014).
- Anatomie en functie, Oorzaak, Symptomen & Diagnose.
- Verkregen op 26 april 2020 via https://fckruisband.nl/wp-content/uploads/2014/01/Anatomie-en-functie.pdf N.
- Engelen- van Melick., W.
- Hullegie., F.
- Brooijmans., E.
- Hendriks., C.
- Neeter., T.
- Van Tienen., & R.
- Van Cingel (2014).
- NGF Evidence Statement Revalidatie na Voorste kruisbandreconstructie.R.J.
Acevedo., A. Rivera-Vega,.G. Miranda., & W. Micheo. (2014). A nterior Cruciate Ligament Injury: Indentification of Risk Factors and Prevention Strategies. Current Sports Medicne Reports.13 (3), 186-91. : De voorste kruisband blessure
Hoe lang lig je eruit met een gescheurde kruisband?
Niet-operatieve (conservatieve) behandeling – Acute fase Bij een acuut letsel is de behandeling gericht op het verminderen van de pijn en zwelling in de knie. Soms kan tijdelijk gebruik van krukken nodig zijn om de knie te ontlasten. De sportfysiotherapeut ondersteunt u hierbij en start zodra het kan met oefeningen om de bewegingsvrijheid van het gewricht terug te krijgen of te onderhouden.
- Sportfysiotherapie Niet iedereen met een gescheurde voorste kruisband hoeft te worden geopereerd.
- Zodra de klachten van pijn en zwelling afnemen, en de belastbaarheid en de bewegingsvrijheid van de knie toenemen, kunt u ook starten met oefeningen die de stabiliteit van de knie en de kracht van de beenspieren bevorderen.
Resultaat Bij een deel van de patiënten leidt deze stabiliteitstraining samen met het verminderen van hun (sportieve) activiteitenniveau tot een acceptabele situatie zonder klachten. Echter dit betreft vaak de oudere patiënten met een lager (sportief) activiteitenniveau.
Na de operatie Opnameduur De operatie is in dagbehandeling. Resultaat Complicaties Contact opnemen
Na een voorste kruisband reconstructie en de revalidatie is bij de grote meerderheid van de patiënten de instabiliteit verdwenen. Een groot deel van de patiënten functioneert weer op het oude sportieve activiteitenniveau. Het lukt echter niet elke patiënt dit oude sportieve activiteitenniveau weer te behalen.
Ook blijft er altijd een verhoogd risico op een nieuw letsel van de knie aanwezig. Het type sport dat u uitoefent – sporten met veel draaibewegingen – draagt aan dit risico bij. Daarnaast heeft een knie waarvan de voorste kruisband is gescheurd een grotere kans op het krijgen van kraakbeenslijtage (artrose) op latere leeftijd.
Het eindresultaat van een voorste kruisband reconstructie is daarnaast mede afhankelijk van de aanvullende letsels die in de knie aanwezig zijn.Ondanks alle zorg die aan de operatie besteed wordt, kunnen er soms toch complicaties optreden.Algemene complicatierisico’s bestaan onder andere uit een nabloeding, een wondinfectie, een trombosebeen of zenuwuitval.De timing van een voorste kruisband reconstructie is van groot belang om (blijvende) stijfheid te voorkomen: de knie moet genoeg tot rust zijn gekomen.
de hele knie abnormaal dik wordt en/of meer pijn gaat doen;u niet meer op het been kunt staan, terwijl dit eerder goed mogelijk was;u koorts heeft boven 38,5 graden Celsius;uw kuit dik, warm, rood en pijnlijk is (dat kan wijzen op een trombosebeen);u het vanwege andere redenen niet vertrouwt.
In het ziekenhuis U krijgt van onze sportfysiotherapeuten de eerste instructies:
hoe moet u lopen met krukken;hoe moet u uw knie buigen en strekken;welke specifieke oefeningen moet u doen.
Naar huis U wordt vanaf dat moment verder begeleid door uw eigen sportfysiotherapeut. Start op dag 2 na de operatie met de revalidatie bij uw eigen sportfysiotherapeut. Maak hierover zelf al vóór de operatie afspraken. Revalidatie De revalidatie vindt plaats onder begeleiding van de sportfysiotherapeut.
Wij adviseren u gebruik te maken van een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in de revalidatie na een voorste kruisband reconstructie. U mag uw geopereerde knie direct na de operatie met het hele gewicht belasten. Omdat dit in het begin gepaard kan gaan met pijn en zwelling begint u met volledige belasting ondersteund door een tweetal krukken.
Het is van belang dat de knie zo spoedig mogelijk na de operatie volledig kan strekken. U dient hiermee direct na de operatie te starten. Zodra de knie volledig kan strekken kan het looppatroon en de spierkracht zich normaliseren. Daarna mogen de krukken weg.
Dat duurt meestal 2 tot 4 weken.Houd rekening met een revalidatieperiode van gemiddeld negen maanden. Het revalidatieprotocol gaat niet uit van tijd maar van kwaliteit: u doorloopt een aantal stappen en mag van de ene stap naar de andere stap, indien u aan vooraf bepaalde voorwaarden voldoet. De ene patiënt doorloopt het revalidatieprotocol sneller dan de andere.
Medicatie Op de dag van de ingreep staat de medicatie klaar bij de ziekenhuisapotheek, locatie Hengelo. Deze pijnstillers kunt u innemen na de operatie, zodra u thuis bent. Als er na de operatie problemen met de pijnstilling zijn, dan kunt u de eerste twee weken na de ingreep direct contact met ons opnemen.
- Is het langer dan twee weken geleden, neem dan contact op met uw huisarts.
- Controle U komt 6 weken, 6 maanden en 11 maanden na de operatie ter controle op de polikliniek.
- Meten van uw resultaten Voor de operatie en op gezette tijden na de operatie vult u een vragenlijst in en voert u samen met onze sportfysiotherapeut een aantal testen uit.
Dit is om goed bij te kunnen houden welke vorderingen u maakt tijdens de revalidatie.Het invullen van de vragenlijst kan thuis of samen met onze sportfysiotherapeut worden gedaan. Het afnemen van de testen gebeurt tijdens de poliklinische controles door onze sportfysiotherapeut.
Is het nodig een MRI scan te laten maken om de diagnose van een gescheurde voorste kruisband te stellen? Het verrichten van een MRI scan om de diagnose te bevestigen is lang niet altijd noodzakelijk. Een MRI scan is met name bedoeld om aanvullende letsels op te sporen, indien daar aanwijzingen voor zijn.
Ook wordt een MRI scan gemaakt als de diagnose voorste kruisband ruptuur niet geheel zeker is, maar hiervoor wel aanwijzingen bestaan. Geneest een gescheurde voorste kruisband vanzelf? In tegenstelling tot bijvoorbeeld de binnenste knieband (het mediale collaterale ligament) geneest een volledig afgescheurde voorste kruisband niet vanzelf.
- Een operatie voor een gescheurde voorste kruisband bestaat daarom uit het vervangen van de voorste kruisband: een voorste kruisband reconstructie.
- Een incompleet gescheurde voorste kruisband kan wel (deels) herstellen.
- Soms geeft de rest van de incompleet gescheurde voorste kruisband nog voldoende stabiliteit.
Moet er altijd een voorste kruisband reconstructie worden verricht bij een voorste kruisband ruptuur? Niet iedereen met een gescheurde voorste kruisband hoeft te worden geopereerd. Een deel van de patiënten zal door het verminderen van hun (sportieve) activiteiten niveau de belasting op de knie aanpassen aan de verminderde belastbaarheid van de knie.
- Echter dit betreft vaak de oudere patiënten met een lager (sportief) activiteiten niveau.
- Waarom wordt een voorste kruisband reconstructie verricht? Een voorste kruisband reconstructie wordt verricht om aanwezige klachten van instabiliteit op te heffen, en/of het optreden van aanvullend letsel van het kraakbeen of de meniscus in de toekomst (door nieuwe “verzwikkingen”) zoveel mogelijk te voorkomen.
Wat is de beste timing van de operatie? De timing van een voorste kruisband reconstructie na een acuut letsel van de knie is van groot belang voor het eindresultaat. Voordat een voorste kruisband reconstructie kan worden verricht moet de knie eerst “afgekoeld” zijn: er dient een goede bewegingsvrijheid te zijn en de knie moet volledig kunnen strekken; daarnaast dient de zwelling van de knie nagenoeg helemaal verdwenen te zijn.
De spierkracht van het bovenbeen dient goed te zijn hersteld. Over het algemeen duurt dit ongeveer vier tot zes weken vanaf het letsel. Indien de knie aan deze voorwaarden voldoet, dan wordt de operatie op korte termijn uitgevoerd. Indien de operatie te snel wordt uitgevoerd terwijl de knie nog niet aan deze voorwaarden voldoet, bestaat er een kans dat de knie stijf wordt en de revalidatie veel langer duurt.
Daarnaast wordt het uiteindelijke eindresultaat hierdoor nadelig beïnvloedt. Wat is het beste transplantaat voor een voorste kruisband reconstructie? Op de vraag welk transplantaat en welke fixatie methode de beste keuze is bestaat geen eenduidig antwoord.
- Het hangt van vele technische- en omgevingsfactoren af.
- Ook de ervaring van de orthopedisch chirurg met bepaalde operatietechnieken, en het type revalidatie en de inzet bij de revalidatie, is van invloed op het eind resultaat.
- Hamstrings pezen versus de knieschijfpees Dit zijn de twee meest gebruikte type lichaamseigen pezen voor een voorste kruisband reconstructie.
Beide opties hebben voor- en nadelen. In het eindresultaat zit geen verschil tussen beiden. Bij gebruikt van de knieschijfpees is de kans op pijnklachten rondom de knieschijf echter duidelijk groter dan bij gebruik van de hamstrings pezen. Bij wie moet ik revalideren? De revalidatie na een voorste kruisband reconstructie vindt plaats onder begeleiding van uw eigen fysiotherapeut.
- Wij adviseren u hiervoor gebruik te maken van een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in de revalidatie na een voorste kruisband reconstructie.
- Maak voor de operatie alvast de afspraak.
- Heb ik na de operatie een brace nodig tijdens de revalidatie? Het is niet nodig een brace te dragen tijdens de revalidatie na een voorste kruisband reconstructie.
Alleen bij bepaalde aanvullende letsels, of wanneer er naast de voorste kruisband reconstructie nog een andere operatieve behandeling is verricht kan een brace tijdens de revalidatie nodig zijn. Wanneer mag ik weer autorijden? Hiervoor bestaat geen duidelijke juridische richtlijn.
- Omdat u de eerste weken met twee krukken moet lopen, lijkt het voor de hand te liggen om op zijn vroegst pas nadien weer te gaan auto rijden.
- Indien u over een auto met een automatische versnellingsbak beschikt, en u aan de linker knie wordt geopereerd, zou u eerder auto kunnen rijden.
- Over het algemeen geldt voor het deelnemen aan het verkeer dat de verkeersdeelnemer daartoe goed in staat moet zijn.
Wanneer kan ik weer aan het werk? Dat hangt af van uw beroep en uw werkzaamheden. Er wordt aanbevolen de eerste 3 maanden na de operatie geen zware fysieke activiteiten, met voor de knie belastend werk, en/of risicovolle activiteiten te verrichten. : OCON – Voorste kruisband gescheurd? Voorste kruisband ruptuur – OCON
Kun je met een gescheurde knieband lopen?
Klachten – Klachten die na een scheur in een knieband ontstaan, zijn pijn, zwelling van de knie en soms een instabiel gevoel in de knie. De meeste patiënten met een gescheurde knieband kunnen ondanks de pijn wel lopen, maar vooral in het begin gaat dat heel moeizaam.
Kun je sporten met een gescheurde meniscus?
Hechten van meniscusletsel Het hechten van meniscusletsel gaat ook via een kijkoperatie, zoals zojuist beschreven. In enkele gevallen wordt er via de buitenzijde van de knie geopereerd, dan zijn een of meerdere extra wondincisies nodig. Het hechten van een meniscus vergt specifieke instrumenten en technieken.
- Na het hechten van een meniscus dient te worden afgewacht of het hechten effectief en succesvol is.
- Hechtingen De wonden worden in principe niet gehecht, u mag de wondjes verzorgen met een pleister wanneer u het drukverband na 1-2 dagen verwijdert.
- De wondjes genezen met een korstje.
- Indien de wondjes groter zijn dan kan de orthopedisch chirurg besluiten hechtingen te gebruiken, deze moeten dan na 12-14 dagen worden verwijderd (zo mogelijk bij uw huisarts).
Na de operatie Opnameduur Doorgaans is er sprake van een dagopname, u mag dus dezelfde dag van de operatie weer naar huis. Sportieve activiteiten Het weer oppakken van sportieve activiteiten is mogelijk, maar dit is afhankelijk van het type sport, het niveau en de intensiteit.
- Niet iedereen kan direct na de behandeling sporten, mogelijk adviseert uw orthopedisch chirurg u om bepaalde sporten of bewegingen te vermijden.
- Het doel hiervan is het langer behouden van gezonde gewrichten.
- De redenatie hierachter is dat het verwijderen van meniscusletsel tot verhoogde belasting op het kraakbeen leidt, de stootkussenfunctie wordt hierdoor immers minder.
Hierdoor bestaat er een hogere kans op artrose op de middellange termijn. Fietsen, zwemmen en fitnessen zijn minder belastend voor knieën dan sporten als hardlopen en voetbal. Complicaties Ondanks alle zorg die aan de operatie besteed wordt, kunnen er soms complicaties optreden.
- Algemene complicatierisico’s bestaan onder andere uit een nabloeding, een wondinfectie, een trombosebeen, zenuwuitval en anesthesie gerelateerde risico’s.
- Specifiek beschreven mogelijke complicaties bij/na het verwijderen van meniscusletsel zijn: een dof gevoel rond de wondjes; een zenuwknoop rond de wondjes; een verhoogde druk in het onderbeen door een bloeding (compartimentsyndroom).
Specifiek beschreven mogelijke complicatie bij/na het hechten van meniscusletsel zijn: Gelukkig komen de beschreven complicaties niet vaak voor. Contact opnemen Neem contact op met uw behandelend arts indien: U kunt hiervoor tijdens kantooruren bellen met het secretariaat van OCON, telefoonnummer: 088 708 3370.