Sporten. Voor lopen en fietsen zijn er geen beperkingen. Na twee weken mag u zwemmen maar alleen als de wondjes dicht zijn. Krachttraining na vier tot zes weken.
Hoe snel sporten na gastric bypass?
Bewegen na je maagverkleining – Na de operatie moet je de eerste vier tot zes weken niet al te zware dingen doen. Til vooral niet te zwaar! Start wel gelijk met bewegen zoals fietsen of wandelen. Na twee weken mag je dan ook het sporten weer oppakken. Wanneer je weer mag werken, hangt af van het werk dat je doet.
Heb je een kantoorbaan dan kan je eerder beginnen dan wanneer je de hele dag moet staan, lopen of tillen. Bespreek dit met de verpleegkundige. Het beste is het sporten in kleine stapjes op te bouwen. Pas in het begin nog wel op met buikspieroefeningen en ga iets doen wat makkelijk is, bijvoorbeeld wandelen of fietsen.
Werk er vervolgens naar toe dat je per dag 30 tot 45 minuten extra beweegt. Beoefen het liefst twee keer per week een sport die je conditie versterkt, zoals fietsen of zwemmen. Je kunt ook naar een sportschool gaan. Of overleg met je huisarts of hij je naar een fysiotherapeut kan sturen.
Wat mag niet na gastric bypass?
Ontstekingsremmers van het type ibuprofen, diclofenac edm. moeten vermeden worden. Belangrijkste reden hiervoor is dat deze aanleiding kunnen geven tot zweren op de naad van de gastric bypass. Deze kunnen aanleiding geven tot belangrijke klachten met het ontstaan van bloedingen en zelfs perforaties.
Welke oefeningen na maagverkleining?
Zodra u thuis bent na de operatie, mag u al rustig in beweging komen. Let vooral op dat u goed luistert naar uw lichaam! Geen krachtoefeningen doen, maar rustig wandelen/lopen in huis is mogelijk. Als u zich goed voelt, kunt u bovenstaande stap rustig uitbreiden door de loopafstand wat groter te maken.
Hoeveel procent blijft slank na maagverkleining?
Wat is realistisch? – Het doel van de operatie is om weer een gezond gewicht te bereiken. Hierdoor verbetert je kwaliteit van leven. Ook verdwijnen veel van de ziektes en klachten die veroorzaakt worden door het overgewicht. De meeste mensen worden na een maagoperatie nooit echt slank (BMI van 25 of minder). Realistisch is dat je ongeveer 60% van je overgewicht kwijtraakt.
Hoe lang uit de running na maagverkleining?
Hoe verloopt mijn herstel na een maagverkleining? Zodra je maagverkleining werd uitgevoerd, wil je natuurlijk weten hoelang het precies zal duren voordat je volledig hersteld bent. Dat kan per operatie en per persoon verschillen. Het gemiddelde herstel na een maagverkleining is drie tot zes weken.
Waarom geen cola na gastric bypass?
Let op met cola, cola light of cola zero aangezien deze een verhoogd risico geven op maagzweervorming wegens veel fosforzuur. Vermijd zoete dranken zoals vruchtensappen (ook ongezoete), frisdranken, gesuikerde melkdranken.
Welk Brood na gastric bypass?
Hoe lang moet ik vloeibaar eten na mijn operatie en wat wordt verstaan onder vloeibaar? – Omdat de naden van de verkleinde maag nog goed aan elkaar moeten groeien, mag u de eerste twee weken na de operatie alleen vloeibaar of gepureerd voedsel gebruiken.
- De broodmaaltijden kunt u vervangen door havermout, Brinta of bambix.
- De warme maaltijd kan bestaan uit gepureerde onderdelen: aardappelpuree, groentepuree, vleespuree, vispuree of kippuree (met de blender of staafmixer).
- In de folder ‘ voeding na een maagverkleining ‘ staan uitgebreide voedingsadviezen voor dag 1 tot 14 na de operatie.
Ook adviezen voor de dagen erna staan in deze folder.
Kan je weer dik worden na maagverkleining?
Er zijn mensen die vroeger reeds een vermageringsoperatie hebben ondergaan. Een deel hiervan heeft last van bijverschijnselen of is niet tevreden met het uiteindelijk resultaat. Dit kan zijn doordat hij/zij teveel is vermagerd of juist te weinig. Tegenwoordig bestaan er diverse nieuwe ingrepen als aanpassing aan een bestaande ingreep of een omvorming naar een nieuwe situatie.
Hieronder bespreken we enkele mogelijkheden welke in ons Obesitascentrum worden aangeboden. Na maagband Er zijn patiënten die vroeger een maagband geplaatst kregen maar daar niet tevreden over zijn. Dit kan variëren van te weinig gewichtsverlies, gewichtstoename na verloop van tijd, frequent braken, ‘slipping’ van de band, etc.
Voor deze personen zijn er diverse opties. Zo kan de band bijvoorbeeld worden verwijderd en eventueel vervangen worden door een Gastric Bypass. Dit kan normaal via een kijkoperatie worden gedaan. Ook hier zijn er patiënten die na zo’n ingreep toch weer in gewicht zijn aangekomen, last hebben van braken of andere klachten hebben.
- Bij deze personen is het mogelijk om deze vroegere ingreep om te vormen naar een Gastric Bypass.
- Dit kan in principe via een kijkoperatie worden gedaan.
- Na Gastric Sleeve Vaak wordt een Gastric Sleeve operatie gedaan als eerste stap om een grote gewichtsvermindering te verkrijgen bij de ernstig obese patiënten.
Na de initiële gewichtsdaling kan vervolgens worden gekozen voor een Gastric Bypass of een Mini Bypass, Een re-Sleeve wint de laatste jaren ook in toenemende mate aan populariteit. Deze ingrepen worden door middel van een kijkoperatie gedaan. Na Gastric Bypass Een kleine groep patiënten kan na verloop van tijd te veel eten na een Gastric Bypass operatie en komt weer in aan in gewicht.
Meestal komt gewichtstoename door weer een verkeerd eetpatroon. Indien dit niet het geval is zijn er verschillende revisie operaties mogelijk. Voorbeelden zijn het opnieuw kleiner maken van het maagje, verlengen van de bypass of eventueel een bandje plaatsen rond het maagje. Dit zijn hoog complexe operaties en zullen altijd onder zorgvuldige begeleiding voor en na de operatie plaatsvinden.
Deze ingrepen worden door middel van een kijkoperatie gedaan. Na Scopinaro Deze ingreep werd frequent uitgevoerd in de jaren ’80 – ’90. Sommige patiënten klagen echter over winderigheid, diarree, gewichtstoename of vitamine tekorten. Het is mogelijk om deze ‘Scopinaro’ om te vormen naar een Gastric Bypass, hetgeen een zeer goed resultaat geeft tav diarree en winderigheid.
Waarom 6 keer eten na gastric bypass?
De eerste 3 weken na de operatie en hospitalisatie – Uw maag moet herstellen en de aanhechtingen moeten de tijd krijgen om te genezen. Hou daarom rekening met onderstaande richtlijnen.
Mix of pureer uw eten of kies voor gladde voedingsmiddelen (zoals zachte vis, roerei, gemixt vlees, (groente)puree, gaar gekookte volkoren pasta, yoghurt, sojadrinks, smeerkaas, melk). Vervang brood door beschuit, crackers of geroosterd brood. Maak de maaltijden niet te zwaar (vermijd hardgebakken vlees, gefrituurde gerechten, vette sauzen of vetstof). Vermijd pikante of pittige kruiden (zoals cayennepeper, pilipili, tabasco, wasabi). Kies een kleine portie: overeet u niet en stop als u genoeg hebt. Eet traag zodat u zelf uw ideale portiegrootte kunt aanvoelen. Neem kleine hapjes en kauw goed. Zo ervaart u minder ongemakken. Eet 6-8 keer per dag om voldoende energie en eiwitten op te nemen. Sla dus geen maaltijden over en voorzie 3 à 4 tussendoortjes. In het begin drinkt u best geen soep (niet bij de maaltijd en ook niet als vervanging van een warme maaltijd). Op termijn, wanneer uw maaltijden en porties uitgebreid zijn, is soep/rauwkost wel ideaal om een hongergevoel tussendoor te stillen. Drink voldoende water, (koude) thee of smaakwater (minstens 1,5l per dag). Neem kleine slokjes en drink niet bij de maaltijden. Vermijd gesuikerde dranken, bruisende dranken, fruitsap, koffie en alcohol. Kies iedere maaltijd voor een eiwitrijk product. Deze eiwitten heb u heel hard nodig om goed te herstellen, voor uw spieren, uw huid, uw haren, Voorzie dagelijks een multivitaminen supplement.
Last van het dumpingsyndroom? Hier vindt u specifiek voedingsadvies om de klachten te verminderen.
Kan je maag weer uitrekken na gastric bypass?
Behandeling – Medisch – Het plannen van uw operatiedatum wordt gedaan door het ziekenhuis of door de NOK. Dit verschilt per locatie. U krijgt uw datum uiterlijk 1 week van tevoren te horen. Dit verschilt per locatie. Op het uitgereikte belkaartje staat wie u op welk moment kunt bellen.
Bekijk het document van de medische sessie in het voortraject of overleg met uw locatie met wie u contact kunt opnemen. Mogelijk wordt u dan naar het ziekenhuis verwezen. Buiten kantooruren belt u de huisartsenpost of de spoedeisende hulp (SEH). Na de operatie krijgt u van het ziekenhuis ontslaginformatie mee.
Hierin vindt u praktische informatie over de periode net na de operatie. Tevens ontvangt u recepten voor een maagbeschermer en calcium. Maagbeschermer: het is de bedoeling dat u 1 tablet per dag slikt tot een half jaar na de operatie. De NOK-arts zal u er tijdens de medische controle op wijzen als u de maagbeschermer mag afbouwen.
Calcium/vitamine D3: dit dient u levenslang te gebruiken. De calcium/D3 kunt u het beste innemen bij de maaltijd, er dient wel 2 uur tussen de calcium en de multivitamine (of andere ijzerrijke producten, zoals staalpillen) te zitten voor een goede opname van beiden. De operatie zal in principe zo’n 40 tot 60 minuten in beslag nemen.
U zult in principe 2 dagen en 1 nacht opgenomen blijven in het ziekenhuis. Dit verschilt per operatie. Bekijk de voedingsrichtlijnen van de betreffende operatie. De hechtingen (indien geplaatst) worden na ongeveer een week verwijderd. Indien er geen hechtingen zijn geplaatst, mogen de pleisters na 7 tot 10 dagen worden verwijderd.
- Als ze loslaten of gaan stinken, mogen ze eerder verwijderd worden.
- U mag gewoon douchen en zeep gebruiken met de hechtingen/pleisters.
- Zwemmen, baden en naar de sauna gaan wordt afgeraden zolang de wondjes nog open zijn.
- De nietjes zijn niet magnetisch, zij zullen ook de beveiligingspoortjes op vliegvelden niet af laten gaan.
Een allergie voor nepsieraden (bijv. nikkel) is geen probleem, u zult de nietjes goed kunnen verdragen. De nietjes zullen levenslang op hun plek blijven, ze lossen niet op en hoeven niet te worden verwijderd. Probeer na de operatie dagelijks te lopen op een rustig tempo.
Begin met korte stukken en bouw dit op. Als de wondjes dicht zijn mag u rustig aan beginnen met zwemmen en fietsen. In beweging komen zorgt voor een beter herstel. Luister hierbij wel naar het lichaam om overbelasting te voorkomen.3 weken na de operatie kunt u het sporten en intensief bewegen weer rustig oppakken.
U kunt hierbij gebruik maken van het Krachtplan, wat u van de bewegingsdeskundige heeft gekregen. Zie ook de FAQ’s van de Bewegingsdeskundige. Als u zich fit genoeg voelt om in de auto te stappen. Verder hangt dit ook nog af van uw verzekeraar. Overleg met uw eigen verzekeraar over wanneer u weer in de auto mag stappen.
- Zie ook de FAQ’s van de Bewegingsdeskundige.
- Ook na de operatie verhoogt roken het risico op complicaties, met name het risico op een maagzweer.
- Wij raden het dan ook af om te roken na de operatie.
- Paracetamol kunt u veilig gebruiken, maximaal 4 x per dag 2 tabletten van 500 mg.
- Indien dit niet helpt, kunt u met de huisarts bespreken wat u dan zou kunnen gebruiken.
Na de operatie raden we het gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers, de zogenaamde NSAID’s (bv. Diclofenac, Ibuprofen, Naproxen etc.) af. De reden hiervan is dat deze pijnstillers schadelijk zijn voor de maag (zie tevens het in het voortraject uitgedeelde document ‘Medicatie na bariatrie’).
- Ook bij het gebruik van bijvoorbeeld zetpillen, Voltaren gel of Streptofen keelspray komt dit middel in uw bloed terecht.
- Daarom worden NSAID’s ook in deze vorm afgeraden.
- Een smeerbaar alternatief voor Voltaren gel is bijvoorbeeld Spiroflor SRL, Midalgan, Biofreeze of Hirudoid crème.
- Raadpleeg uw NOK-arts indien nodig.
Dit zal de anesthesist in het ziekenhuis met u bespreken. Na een maagverkleinende operatie is de kans groot dat u vitamine- en mineralentekorten ontwikkelt. Om dit zo goed mogelijk te voorkomen is het van belang om, naast gezonde voeding, dagelijks speciale multivitaminen te gebruiken die passen bij de gastric bypass of gastric sleeve.
Vraag uw diëtist welk merk u het beste kunt kiezen. U neemt één capsule per dag, het liefst niet op de nuchtere maag. Start hiermee 2 weken voor de operatie en hervat deze zo snel mogelijk weer na de operatie. Indien dit na een week nog niet gelukt is, neemt u contact op met de arts van de NOK. De multivitaminen van de drogist bevatten vaak te weinig of teveel van bepaalde vitamines/mineralen.
Raadpleeg de NOK arts bij het gebruik van andere multivitaminen. Onderzoek laat zien dat voor mensen die geen extra vitamine B12 nodig hebben, een hoog vitamine B12 mogelijk slecht is. Patiënten met een maagverkleinende operatie hebben meer vitamine B12 nodig.
- Om die reden zit dit in een hoge dosering in de multivitamine.
- Blijf deze gebruiken.
- Wij controleren minstens ieder jaar uw vitamine B12 en zo nodig kunnen we de dosering aanpassen.
- We kennen geen slechte effecten van een hoog vitamine B12 voor patiënten met een maagverkleinende operatie.
- Het is dus niet erg.
Overleg met uw NOK-arts of eventueel de dosering van de multivitamine aangepast zou moeten worden. Het kan zijn dat u na de operatie bepaalde medicijnen beter niet meer kunt gebruiken. De NOK-arts zal dit bespreken tijdens het voortraject. Sommige ziekten worden (deels) veroorzaakt door overgewicht.
- Door de operatie en het verliezen van gewicht kan voor bepaalde ziekten minder medicatie nodig zijn.
- De voorschrijver van de medicijnen (huisarts of specialist) is degene die de medicijnen kan afbouwen.
- Tijdens de medische controles kijkt de NOK-arts ook welke medicatie u gebruikt.
- Daarom is het belangrijk dat u een actuele medicatielijst (van de apotheek) meeneemt naar de medische controles.
Indien u een kinderwens heeft, is het belangrijk niet eerder zwanger te raken dan minimaal 1 jaar na de operatie. Tijdens een zwangerschap is het niet goed voor de baby als u veel afvalt. De baby zal mogelijk tekorten krijgen aan bepaalde voedingsstoffen wat onder andere kan leiden tot aangeboren afwijkingen.
- Als u zwanger bent, neem dan contact op met uw NOK-arts.
- Buikklachten tijdens de zwangerschap horen snel gemeld te worden bij een NOK-arts, omdat deze een gevolg van de bariatrische ingreep kunnen zijn.
- Wij ontraden het gebruik van alcohol vlak voor en ook na de operatie, in verband met het effect op de lever (vervetten/vergroten), de loze calorieën (terwijl u juist probeert af te vallen), de vergrote kans op een vitamine B12 tekort en de irritatie die het kan geven op de maag.
Verder wordt de alcohol veel sneller opgenomen in het bloed, dus als u iets heeft gedronken, mag u niet meer rijden. Uit onderzoek blijkt tevens dat er na een maagverkleining een verhoogde kans bestaat afhankelijk te worden van alcohol. Indien u koorts krijgt in de periode vlak na de operatie kunt u het beste contact opnemen met de NOK-arts of het ziekenhuis.
Bij buikpijn die u niet vertrouwt, die lang aanhoudt of toeneemt, neemt u altijd contact op met een arts. Ook 20 jaar na de operatie kunnen er nog complicaties ontstaan die te maken hebben met de ingreep, dus vermeld altijd dat u een gastric bypass of een sleeve heeft gehad. Direct na de operatie kunt u soms nog erg misselijk zijn en soms braken; ondanks dat dit vervelend kan zijn, is dit niet erg.
Let er goed op dat u wel minimaal 1,5 liter blijft drinken en niet uitdroogt (minder dan 3 keer plassen per dag). In dat geval neemt u contact op met een arts. Indien de misselijkheid/ het braken langer aanhoudt of op een later moment pas begint, is het goed om eens na te gaan of u wellicht te snel eet, teveel eet of niet goed kauwt, dan maakt het lichaam slijm aan om het vastzittende brok door te laten glijden en kunt u slijm braken.
Het is belangrijk dat u wel de multivitaminen inneemt. Indien dit niet lukt, er geen verbetering optreedt of indien u ook nog andere klachten heeft, neemt u contact op met de NOK-arts. Na de operatie kunt u langere tijd nog vermoeid blijven, dit komt o.a. door de impact van de operatie op het lichaam en de impact van het vele afvallen.
Let er altijd op dat u elke dag voldoende drinkt (minimaal 1,5 liter), regelmatig eet (om de 2 tot 2,5 uur), uw multivitaminen en voldoende eiwitten neemt. Dit kan ook invloed hebben op uw energieniveau. In de eerste weken na de operatie kunt u diarree hebben.
- Neem bij aanhoudende klachten van diarree contact op met uw NOK-arts of diëtist.
- De eerste dagen na de operatie kan het soms even duren voordat de ontlasting weer op gang komt.
- Dit komt mede doordat de inname van voeding en vocht beperkt is.
- Stap één is voldoende drinken (minimaal 1,5 liter).
- Vraag uw diëtist naar mogelijke aanpassingen in uw voedingspatroon.
Indien de verstopping enkele dagen aanhoudt, kan bij de apotheek microlax (klysma) worden gehaald. Eventueel kan de huisarts ook magnesiumhydroxide of lactulose voorschrijven. Alternatieven zijn: bisacodyl, psylliumzaad of movicolon, maar deze middelen geven vaak meer klachten van winderigheid en krampen.
Bij sommige mensen houden de klachten van pijn in de schouders langer aan. Dit heeft te maken met het gas dat tijdens de operatie in uw buik is geblazen. Deze klachten zullen vanzelf verdwijnen. Indien u langer dan 7 dagen deze klachten houdt, raden we u aan uw huisarts te raadplegen. Ik heb meer tandproblemen (gaatjes) na de ingreep, wat kan ik hier aan doen? Wanneer u tandproblemen heeft na de operatie, kan dit komen doordat u bijvoorbeeld voortdurend slokjes vruchtensap drinkt, veel over moet geven, een droge mond heeft of te weinig drinkt.
Wat de reden ook is, u kunt de kans op tandproblemen verkleinen door:
Drink bij voorkeur meer water, thee of koffie zonder suiker Meer poetsen en flossen met fluoridetandpasta Eet bij voorkeur vezelrijke voedingsmiddelen zoals vers fruit, groenten en volkorenproducten Beperk het aantal eetmomenten tot maximaal 6 Niet of minder te roken Kauwgom met Xylitol te gebruiken: zo maakt u meer speeksel aan en hierdoor houdt u uw tanden schoner
Haaruitval is normaal tot zo’n 6 maanden na de operatie. Het lichaam krijgt te maken met veel stress door de operatie en het afvallen. Als uw gewicht gaat stabiliseren, zal het weer gewoon aangroeien. U kunt hier verder weinig tegen doen. Let er wel op dat u iedere dag goed uw multivitaminen en voldoende eiwitten neemt, dit is o.a.
- Van belang voor het haar.
- Na de operatie heeft u een verhoogd risico op galstenen, dit is zo’n 20%.
- Dit komt doordat de samenstelling van het gal verandert door de darmomleiding en door het snelle afvallen.
- U kunt weer aankomen na de operatie.
- Vaak heeft dit te maken met een terugval in ongezonde leefgewoontes.
Bekijk de richtlijnen van de betreffende disciplines voor leefstijladviezen. Zie ook de FAQ’s van de diëtist, psycholoog en bewegingsdeskundige. Bij de gastric bypass kan de nieuwe maag niet uitrekken. Wel kan de overgang van maag naar darm opgerekt worden indien u regelmatig te grote porties eet.
- Hierdoor kan het resultaat van de operatie teniet worden gedaan.
- Bij de gastric sleeve is het wel zo dat de maag kan oprekken als u te grote porties eet.
- Voor beide operaties is het belangrijk de geadviseerde porties aan te houden.
- Een gevolg van het afvallen is het huidoverschot.
- De huid is vaak al dusdanig uitgerekt door het overgewicht, dat de huid kan gaan hangen.
Sporten is natuurlijk om veel redenen een goed idee, maar zal geen effect hebben op het huidoverschot. Het effect van huid verstevigende crèmes is vaak minimaal of nihil. Indien u veel klachten ervaart van het huidoverschot, kunt u dit tijdens uw terugkomdag bespreken met de NOK-arts.
- Voor meer informatie kunt u ook terecht op de volgende website: www.nederlandsecontourkliniek.nl Er wordt bloed geprikt om te zien of er vitamine- of mineralentekorten zijn.
- Verder wordt er gekeken naar de nierfunctie en het cholesterol.
- Deze bloedcontrole zal plaatsvinden op de dag van de medische controle bij 6-, 12- en 24-maanden na de operatie en daarna jaarlijks, tot 5 jaar na de operatie.
Daarna wordt de zorg overgedragen aan de huisarts. Het blijft van belang om levenslang elk jaar het bloed te laten controleren op tekorten. U krijgt het bloedprikformulier van de NOK-arts tijdens de medische controle, in het ziekenhuis of thuisgestuurd.
- Indien er afwijkingen worden gevonden, zal dit met u besproken worden.
- Wanneer u op de dag van de terugkomdag, of later, bloed laat prikken en er zijn afwijkingen, zullen deze op een later moment met u worden besproken.
- De NOK-arts zal u vertellen hoe dit op uw locatie is geregeld.
- Ijk hier voor uitgebreide informatie over bloeduitslagen,
Mag ik ook bij de huisarts of op een andere locatie prikken? Indien u elders gaat bloedprikken dan op de locatie die door uw NOK-arts is aangegeven, kunnen daar extra kosten aan verbonden zijn. Deze kosten zijn dan voor uw eigen rekening. U dient een gemiste controle binnen drie weken in te halen.
Hiervoor kunt u contact opnemen met de kliniek om een afspraak in te plannen met de NOK-arts. Een inwendige hernia komt voor bij een gastric bypass en betekent dat de darm om zijn eigen as gedraaid ligt. Dit gebeurt bij ongeveer 3% (3 op de 100) van de patiënten. Het komt omdat u veel gewicht verliest en er meer ruimte komt voor de darmen, door verdwijnen van het buikvet.
Klachten lijken op galstenen: krampende pijn in de buik, maar dit komt met name voor na het eten en drinken. Na ongeveer 15 tot 30 minuten is het weer voorbij. Heeft u deze klachten vaker? Neem dan contact op met de NOK-arts. We weten niet zeker of de anticonceptiepil nog goed werkt na de operatie.
Hoe weer afvallen na gastric bypass?
De hele dag door eten – Het eetadvies wat je krijgt na de operatie is vaak gebaseerd op de schijf van vijf, dus koolhydraatrijk en vetarm. Verder wordt geadviseerd om meerdere keren per dag (minstens zes keer) te eten. Wanneer je koolhydratenmoe bent en je lijf daardoor niet goed met koolhydraten om kan gaan, wordt bij elk hapje wat je eet insuline aangemaakt.
Wat is de veiligste maagverkleining?
Complicaties – Studies tonen aan dat de ESG een zeer veilige procedure is die bijna geen problemen geeft. Soms voelen patiënten een krampachtige pijn ter hoogte van de linker bovenbuik of misselijkheid enkele dagen na de ingreep. Dit is meestal goed te controleren met medicatie en is tijdelijk (maximaal 4 dagen).
Heb je veel pijn na een gastric bypass?
Complicaties/bijwerkingen op de langere termijn – Tekorten aan vitaminen en mineralen Doordat u minder eet en er een omleiding is aangelegd (bij een Gastric Bypass en Mini Gastric Bypass), is de opname van voedingsstoffen veranderd en kan het zijn dat u van sommige vitaminen onvoldoende binnenkrijgt.
Dit kan klachten veroorzaken. U dient daarom al voor de operatie te starten met een vitaminesupplement. Het Centrum Obesitas Noord-Nederland raad aan om vitaminen te gebruiken speciaal ontwikkeld voor een maagverkleinende ingreep. Hier krijgt u informatie over tijdens het preoperatief spreekuur. Na de operatie zal in het eerste jaar tweemaal uw bloed gecontroleerd worden en daarna levenslang jaarlijks.
Veranderd ontlastingspatroon De eerste dagen na de operatie kunt u last krijgen van obstipatie. Vaak komt dit omdat het in het begin lastig is om voldoende te drinken en voldoende vezels binnen te krijgen. Soms hebt u hiervoor extra laxeermedicatie nodig.
De operatie heeft bijna altijd invloed op uw ontlastingspatroon, vooral na een Gastric Bypass of Mini Gastric Bypass. Dit komt met name door de darmomleiding. Als gevolg hiervan moet u vaker naar de toilet, is de ontlasting wat dunner (brijig) en ruikt sterker. Ook kunnen de darmen vaak meer borrelen en kunt u meer last hebben van winderigheid.
Dit is een bijwerking van de ingreep. Soms kan bepaalde voeding hiervan de oorzaak zijn. Galstenen Snelle veranderingen in het gewicht vergroten de kans op het ontstaan van galstenen. Galstenen kunnen pijnklachten in de bovenbuik geven. Dumpingsyndroom Het dumpingsyndroom komt bijna niet voor na een Gastric Sleeve.
Vroege dumping (ontstaat ongeveer 30 minuten na de maaltijd) Vroege dumping ontstaat wanneer calorierijk voedsel (suikers, vetten of koolhydraten) te snel in de dunne darm terechtkomt. In de dunne darm trekt het veel vocht aan. Dit vocht wordt onttrokken aan de omliggende bloedvaten. Hierdoor kunnen klachten ontstaan van krampende pijn, diarree, hartkloppingen, duizeligheid en sufheid.
Blijf kalm, ga rustig liggen en drink eventueel een glas water. De klachten gaan na ongeveer 30 minuten vanzelf over. Late dumping (ontstaat ongeveer 1,5 – 2 uur na de maaltijd) Na een maagverkleinende operatie komt voedsel sneller in de dunne darm. Hierdoor produceert de dunne darm te veel darmhormonen, wat invloed heeft op de aanmaak van de insuline.
- Er wordt dan nog insuline aangemaakt terwijl de bloedsuikers al uit de bloedbaan zijn, met als gevolg hypoglycemie (laag suikergehalte in het bloed).
- Lachten die hierbij ervaren kunnen worden zijn zweten, trillerigheid, wazig zien of behoefte hebben aan suikers.
- Vaak wordt dit veroorzaakt door een verkeerd eetpatroon waarbij te veel snelle koolhydraten worden gegeten.
Het advies is dan om de snelle koolhydraten te vermijden en goed verdeeld over de dag te eten. Maagzweer Een maagzweer is een soort wond in de maag die voor veel irritatie en pijnklachten kan zorgen in de maagstreek. Het ontstaan van een maagzweer kan verschillende oorzaken hebben.
Vaak ontstaat een maagzweer op de nieuwe overgang tussen het nieuwe kleine maagje en de dunne darm. Er zijn risicofactoren die de kans op een maagzweer vergroten, de belangrijkste is roken. Ook geeft het gebruik van een NSAID een verhoogde kans op het ontstaan van een maagzweer. Een maagzweer wordt behandeld met medicatie, maar het is wel belangrijk om de risicofactoren weg te nemen.
Daarom is ons advies om te stoppen met roken en een alternatief te zoeken voor NSAID’s. Inwendig herniatie Bij extreem afvallen na een maagverkleining verdwijnt er vet uit de buik en kunnen er openingen ontstaan waar de darm in bekneld kan raken. Dit wordt een inwendige herniatie genoemd.
- Vaak ontstaan de klachten na de maaltijd van heftige pijn links in de buik met misselijkheid en braken.
- Soms komt het voor dat de darm vanzelf los raakt waardoor de hevige pijn weer afneemt, maar in een later stadium weer terug kunnen komen.
- Momenteel worden de interne openingen preventief gesloten zodat de kans op een inwendige herniatie veel kleiner is geworden, gemiddeld tussen de 2,5 – 5%.
Gebitschade Na een bariatrische ingreep kan er sneller gebit schade ontstaan. Mogelijk wordt dit verklaard door de hogere frequentie eetmomenten, gallige reflux, vitaminen- mineralen tekorten of toch hormonale veranderingen. Dit zal nader onderzocht moeten worden.
Kan je nog overgeven na een gastric bypass?
Overgeven – Kort na de operatie kan de maag nog wat opzwellen. Hierdoor kan de doorgang van je nieuwe kleine maag naar de dunne darm wat vernauwen. Het is mogelijk dat je hierdoor gaat overgeven. De zwelling verdwijnt in de dagen na de operatie vanzelf.
Hierdoor ga je een stuk minder of helemaal niet meer overgeven. Blijven de klachten bestaan? Dan maken we meestal een röntgenfoto van de maag. Soms is het nodig om een gastroscopie uit te voeren. Tijdens dit onderzoek zoekt de Maag-, Darm-, Leverarts met een camera de vernauwing op. Als het mogelijk is maakt hij de vernauwing wijder.
Het eten kan dan weer makkelijker van de maag naar de dunne darm.
Kan je maag weer uitrekken na gastric bypass?
Behandeling – Medisch – Het plannen van uw operatiedatum wordt gedaan door het ziekenhuis of door de NOK. Dit verschilt per locatie. U krijgt uw datum uiterlijk 1 week van tevoren te horen. Dit verschilt per locatie. Op het uitgereikte belkaartje staat wie u op welk moment kunt bellen.
- Bekijk het document van de medische sessie in het voortraject of overleg met uw locatie met wie u contact kunt opnemen.
- Mogelijk wordt u dan naar het ziekenhuis verwezen.
- Buiten kantooruren belt u de huisartsenpost of de spoedeisende hulp (SEH).
- Na de operatie krijgt u van het ziekenhuis ontslaginformatie mee.
Hierin vindt u praktische informatie over de periode net na de operatie. Tevens ontvangt u recepten voor een maagbeschermer en calcium. Maagbeschermer: het is de bedoeling dat u 1 tablet per dag slikt tot een half jaar na de operatie. De NOK-arts zal u er tijdens de medische controle op wijzen als u de maagbeschermer mag afbouwen.
Calcium/vitamine D3: dit dient u levenslang te gebruiken. De calcium/D3 kunt u het beste innemen bij de maaltijd, er dient wel 2 uur tussen de calcium en de multivitamine (of andere ijzerrijke producten, zoals staalpillen) te zitten voor een goede opname van beiden. De operatie zal in principe zo’n 40 tot 60 minuten in beslag nemen.
U zult in principe 2 dagen en 1 nacht opgenomen blijven in het ziekenhuis. Dit verschilt per operatie. Bekijk de voedingsrichtlijnen van de betreffende operatie. De hechtingen (indien geplaatst) worden na ongeveer een week verwijderd. Indien er geen hechtingen zijn geplaatst, mogen de pleisters na 7 tot 10 dagen worden verwijderd.
- Als ze loslaten of gaan stinken, mogen ze eerder verwijderd worden.
- U mag gewoon douchen en zeep gebruiken met de hechtingen/pleisters.
- Zwemmen, baden en naar de sauna gaan wordt afgeraden zolang de wondjes nog open zijn.
- De nietjes zijn niet magnetisch, zij zullen ook de beveiligingspoortjes op vliegvelden niet af laten gaan.
Een allergie voor nepsieraden (bijv. nikkel) is geen probleem, u zult de nietjes goed kunnen verdragen. De nietjes zullen levenslang op hun plek blijven, ze lossen niet op en hoeven niet te worden verwijderd. Probeer na de operatie dagelijks te lopen op een rustig tempo.
Begin met korte stukken en bouw dit op. Als de wondjes dicht zijn mag u rustig aan beginnen met zwemmen en fietsen. In beweging komen zorgt voor een beter herstel. Luister hierbij wel naar het lichaam om overbelasting te voorkomen.3 weken na de operatie kunt u het sporten en intensief bewegen weer rustig oppakken.
U kunt hierbij gebruik maken van het Krachtplan, wat u van de bewegingsdeskundige heeft gekregen. Zie ook de FAQ’s van de Bewegingsdeskundige. Als u zich fit genoeg voelt om in de auto te stappen. Verder hangt dit ook nog af van uw verzekeraar. Overleg met uw eigen verzekeraar over wanneer u weer in de auto mag stappen.
- Zie ook de FAQ’s van de Bewegingsdeskundige.
- Ook na de operatie verhoogt roken het risico op complicaties, met name het risico op een maagzweer.
- Wij raden het dan ook af om te roken na de operatie.
- Paracetamol kunt u veilig gebruiken, maximaal 4 x per dag 2 tabletten van 500 mg.
- Indien dit niet helpt, kunt u met de huisarts bespreken wat u dan zou kunnen gebruiken.
Na de operatie raden we het gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers, de zogenaamde NSAID’s (bv. Diclofenac, Ibuprofen, Naproxen etc.) af. De reden hiervan is dat deze pijnstillers schadelijk zijn voor de maag (zie tevens het in het voortraject uitgedeelde document ‘Medicatie na bariatrie’).
Ook bij het gebruik van bijvoorbeeld zetpillen, Voltaren gel of Streptofen keelspray komt dit middel in uw bloed terecht. Daarom worden NSAID’s ook in deze vorm afgeraden. Een smeerbaar alternatief voor Voltaren gel is bijvoorbeeld Spiroflor SRL, Midalgan, Biofreeze of Hirudoid crème. Raadpleeg uw NOK-arts indien nodig.
Dit zal de anesthesist in het ziekenhuis met u bespreken. Na een maagverkleinende operatie is de kans groot dat u vitamine- en mineralentekorten ontwikkelt. Om dit zo goed mogelijk te voorkomen is het van belang om, naast gezonde voeding, dagelijks speciale multivitaminen te gebruiken die passen bij de gastric bypass of gastric sleeve.
- Vraag uw diëtist welk merk u het beste kunt kiezen.
- U neemt één capsule per dag, het liefst niet op de nuchtere maag.
- Start hiermee 2 weken voor de operatie en hervat deze zo snel mogelijk weer na de operatie.
- Indien dit na een week nog niet gelukt is, neemt u contact op met de arts van de NOK.
- De multivitaminen van de drogist bevatten vaak te weinig of teveel van bepaalde vitamines/mineralen.
Raadpleeg de NOK arts bij het gebruik van andere multivitaminen. Onderzoek laat zien dat voor mensen die geen extra vitamine B12 nodig hebben, een hoog vitamine B12 mogelijk slecht is. Patiënten met een maagverkleinende operatie hebben meer vitamine B12 nodig.
Om die reden zit dit in een hoge dosering in de multivitamine. Blijf deze gebruiken. Wij controleren minstens ieder jaar uw vitamine B12 en zo nodig kunnen we de dosering aanpassen. We kennen geen slechte effecten van een hoog vitamine B12 voor patiënten met een maagverkleinende operatie. Het is dus niet erg.
Overleg met uw NOK-arts of eventueel de dosering van de multivitamine aangepast zou moeten worden. Het kan zijn dat u na de operatie bepaalde medicijnen beter niet meer kunt gebruiken. De NOK-arts zal dit bespreken tijdens het voortraject. Sommige ziekten worden (deels) veroorzaakt door overgewicht.
- Door de operatie en het verliezen van gewicht kan voor bepaalde ziekten minder medicatie nodig zijn.
- De voorschrijver van de medicijnen (huisarts of specialist) is degene die de medicijnen kan afbouwen.
- Tijdens de medische controles kijkt de NOK-arts ook welke medicatie u gebruikt.
- Daarom is het belangrijk dat u een actuele medicatielijst (van de apotheek) meeneemt naar de medische controles.
Indien u een kinderwens heeft, is het belangrijk niet eerder zwanger te raken dan minimaal 1 jaar na de operatie. Tijdens een zwangerschap is het niet goed voor de baby als u veel afvalt. De baby zal mogelijk tekorten krijgen aan bepaalde voedingsstoffen wat onder andere kan leiden tot aangeboren afwijkingen.
- Als u zwanger bent, neem dan contact op met uw NOK-arts.
- Buikklachten tijdens de zwangerschap horen snel gemeld te worden bij een NOK-arts, omdat deze een gevolg van de bariatrische ingreep kunnen zijn.
- Wij ontraden het gebruik van alcohol vlak voor en ook na de operatie, in verband met het effect op de lever (vervetten/vergroten), de loze calorieën (terwijl u juist probeert af te vallen), de vergrote kans op een vitamine B12 tekort en de irritatie die het kan geven op de maag.
Verder wordt de alcohol veel sneller opgenomen in het bloed, dus als u iets heeft gedronken, mag u niet meer rijden. Uit onderzoek blijkt tevens dat er na een maagverkleining een verhoogde kans bestaat afhankelijk te worden van alcohol. Indien u koorts krijgt in de periode vlak na de operatie kunt u het beste contact opnemen met de NOK-arts of het ziekenhuis.
Bij buikpijn die u niet vertrouwt, die lang aanhoudt of toeneemt, neemt u altijd contact op met een arts. Ook 20 jaar na de operatie kunnen er nog complicaties ontstaan die te maken hebben met de ingreep, dus vermeld altijd dat u een gastric bypass of een sleeve heeft gehad. Direct na de operatie kunt u soms nog erg misselijk zijn en soms braken; ondanks dat dit vervelend kan zijn, is dit niet erg.
Let er goed op dat u wel minimaal 1,5 liter blijft drinken en niet uitdroogt (minder dan 3 keer plassen per dag). In dat geval neemt u contact op met een arts. Indien de misselijkheid/ het braken langer aanhoudt of op een later moment pas begint, is het goed om eens na te gaan of u wellicht te snel eet, teveel eet of niet goed kauwt, dan maakt het lichaam slijm aan om het vastzittende brok door te laten glijden en kunt u slijm braken.
Het is belangrijk dat u wel de multivitaminen inneemt. Indien dit niet lukt, er geen verbetering optreedt of indien u ook nog andere klachten heeft, neemt u contact op met de NOK-arts. Na de operatie kunt u langere tijd nog vermoeid blijven, dit komt o.a. door de impact van de operatie op het lichaam en de impact van het vele afvallen.
Let er altijd op dat u elke dag voldoende drinkt (minimaal 1,5 liter), regelmatig eet (om de 2 tot 2,5 uur), uw multivitaminen en voldoende eiwitten neemt. Dit kan ook invloed hebben op uw energieniveau. In de eerste weken na de operatie kunt u diarree hebben.
- Neem bij aanhoudende klachten van diarree contact op met uw NOK-arts of diëtist.
- De eerste dagen na de operatie kan het soms even duren voordat de ontlasting weer op gang komt.
- Dit komt mede doordat de inname van voeding en vocht beperkt is.
- Stap één is voldoende drinken (minimaal 1,5 liter).
- Vraag uw diëtist naar mogelijke aanpassingen in uw voedingspatroon.
Indien de verstopping enkele dagen aanhoudt, kan bij de apotheek microlax (klysma) worden gehaald. Eventueel kan de huisarts ook magnesiumhydroxide of lactulose voorschrijven. Alternatieven zijn: bisacodyl, psylliumzaad of movicolon, maar deze middelen geven vaak meer klachten van winderigheid en krampen.
Bij sommige mensen houden de klachten van pijn in de schouders langer aan. Dit heeft te maken met het gas dat tijdens de operatie in uw buik is geblazen. Deze klachten zullen vanzelf verdwijnen. Indien u langer dan 7 dagen deze klachten houdt, raden we u aan uw huisarts te raadplegen. Ik heb meer tandproblemen (gaatjes) na de ingreep, wat kan ik hier aan doen? Wanneer u tandproblemen heeft na de operatie, kan dit komen doordat u bijvoorbeeld voortdurend slokjes vruchtensap drinkt, veel over moet geven, een droge mond heeft of te weinig drinkt.
Wat de reden ook is, u kunt de kans op tandproblemen verkleinen door:
Drink bij voorkeur meer water, thee of koffie zonder suiker Meer poetsen en flossen met fluoridetandpasta Eet bij voorkeur vezelrijke voedingsmiddelen zoals vers fruit, groenten en volkorenproducten Beperk het aantal eetmomenten tot maximaal 6 Niet of minder te roken Kauwgom met Xylitol te gebruiken: zo maakt u meer speeksel aan en hierdoor houdt u uw tanden schoner
Haaruitval is normaal tot zo’n 6 maanden na de operatie. Het lichaam krijgt te maken met veel stress door de operatie en het afvallen. Als uw gewicht gaat stabiliseren, zal het weer gewoon aangroeien. U kunt hier verder weinig tegen doen. Let er wel op dat u iedere dag goed uw multivitaminen en voldoende eiwitten neemt, dit is o.a.
- Van belang voor het haar.
- Na de operatie heeft u een verhoogd risico op galstenen, dit is zo’n 20%.
- Dit komt doordat de samenstelling van het gal verandert door de darmomleiding en door het snelle afvallen.
- U kunt weer aankomen na de operatie.
- Vaak heeft dit te maken met een terugval in ongezonde leefgewoontes.
Bekijk de richtlijnen van de betreffende disciplines voor leefstijladviezen. Zie ook de FAQ’s van de diëtist, psycholoog en bewegingsdeskundige. Bij de gastric bypass kan de nieuwe maag niet uitrekken. Wel kan de overgang van maag naar darm opgerekt worden indien u regelmatig te grote porties eet.
Hierdoor kan het resultaat van de operatie teniet worden gedaan. Bij de gastric sleeve is het wel zo dat de maag kan oprekken als u te grote porties eet. Voor beide operaties is het belangrijk de geadviseerde porties aan te houden. Een gevolg van het afvallen is het huidoverschot. De huid is vaak al dusdanig uitgerekt door het overgewicht, dat de huid kan gaan hangen.
Sporten is natuurlijk om veel redenen een goed idee, maar zal geen effect hebben op het huidoverschot. Het effect van huid verstevigende crèmes is vaak minimaal of nihil. Indien u veel klachten ervaart van het huidoverschot, kunt u dit tijdens uw terugkomdag bespreken met de NOK-arts.
- Voor meer informatie kunt u ook terecht op de volgende website: www.nederlandsecontourkliniek.nl Er wordt bloed geprikt om te zien of er vitamine- of mineralentekorten zijn.
- Verder wordt er gekeken naar de nierfunctie en het cholesterol.
- Deze bloedcontrole zal plaatsvinden op de dag van de medische controle bij 6-, 12- en 24-maanden na de operatie en daarna jaarlijks, tot 5 jaar na de operatie.
Daarna wordt de zorg overgedragen aan de huisarts. Het blijft van belang om levenslang elk jaar het bloed te laten controleren op tekorten. U krijgt het bloedprikformulier van de NOK-arts tijdens de medische controle, in het ziekenhuis of thuisgestuurd.
Indien er afwijkingen worden gevonden, zal dit met u besproken worden. Wanneer u op de dag van de terugkomdag, of later, bloed laat prikken en er zijn afwijkingen, zullen deze op een later moment met u worden besproken. De NOK-arts zal u vertellen hoe dit op uw locatie is geregeld. Kijk hier voor uitgebreide informatie over bloeduitslagen,
Mag ik ook bij de huisarts of op een andere locatie prikken? Indien u elders gaat bloedprikken dan op de locatie die door uw NOK-arts is aangegeven, kunnen daar extra kosten aan verbonden zijn. Deze kosten zijn dan voor uw eigen rekening. U dient een gemiste controle binnen drie weken in te halen.
Hiervoor kunt u contact opnemen met de kliniek om een afspraak in te plannen met de NOK-arts. Een inwendige hernia komt voor bij een gastric bypass en betekent dat de darm om zijn eigen as gedraaid ligt. Dit gebeurt bij ongeveer 3% (3 op de 100) van de patiënten. Het komt omdat u veel gewicht verliest en er meer ruimte komt voor de darmen, door verdwijnen van het buikvet.
Klachten lijken op galstenen: krampende pijn in de buik, maar dit komt met name voor na het eten en drinken. Na ongeveer 15 tot 30 minuten is het weer voorbij. Heeft u deze klachten vaker? Neem dan contact op met de NOK-arts. We weten niet zeker of de anticonceptiepil nog goed werkt na de operatie.