7. Welke sporten zijn geschikt bij knieartrose? – De meeste sporten zijn geschikt, mits u ze goed uitvoert en ze passen bij uw beweeg grens. Met knieartrose is een sport als basketbal waarschijnlijk minder handig om te doen. Kies een sport waar u het meeste baat bij hebt.
- Er zijn genoeg sporten die minder belastend zijn voor uw kniegewricht, zoals zwemmen, aquarobics, wandelen, nordic walking, golfen, fietsen, yoga, tai chi of buikdansen.
- Wilt u toch graag hardlopen en hebt u knieartrose, overleg dit dan eerst met uw reumatoloog of fysiotherapeut.
- Op basis van uw situatie, kunnen jullie bepalen of hardlopen een geschikte sport is.
Doe dit dan als recreant en overdrijf het niet door lange afstanden te willen lopen. Let er wel op dat u goede hardloopschoenen aantrekt en ren liever op bosgrond dan op beton. Weet u niet goed welke sport u kunt uitoefenen met uw specifieke knieklachten, overleg dan met uw behandelend fysiotherapeut.
Hoe maak je knieën sterker?
Oorzaken van pijnlijke knieën – Zwakke en dus pijnlijke knieën kunnen het gevolg zijn van vele oorzaken. Ik noem er een aantal. Zo kan het optreden na een letsel, overbelasting of te grote druk op de knieën. Ook voedseltekorten, roken & drinken of onderbelasting door een zittend leven of artrose (gewrichtsslijtage) kunnen een oorzaak zijn.
- Als je de oorzaak kent, komt de remedie dichterbij.
- Staat jouw remedie hieronder? Dit is de top 7 van manieren om je knieën te versterken.
- Er zijn best veel oefeningen die je kunt doen om je knieën te versterken.
- Deze oefeningen zijn erop gericht om je kleine en grote spieren rond je knieën sterker te maken, je gewrichten goed uitgelijnd te houden en je botten te verstevigen.
Doe balansoefeningen. Voorbeelden van de beste oefeningen: ‘Squats, lunges, opstappen, kikkersprongen maken, het zijn klassieke oefeningen die perfect werken. Probeer deze oefeningen te leren van een expert. Aanbevolen wordt om tenminste 4 of 5 keer per week ongeveer 30 minuten te oefenen.
Als het de klachten verergert stop er dan onmiddellijk mee en raadpleeg een arts of fysiotherapeut. Het is sowieso goed om met hen te bespreken welke oefeningen geschikt voor jou zijn. Deze videoreeks laat een aantal oefeningen zien: Een kniemassage verbetert de bloedsomloop waardoor meer voedingsstoffen de zwakke spieren kunnen bereiken om ze te versterken.
Hoe ga je te werk? Je neemt een massageolie, essentiële olie of crème met ingrediënten die positief werken op de bloedsomloop (jojoba, wilde kastanje, toverhazelaar). Je gaat zitten op een comfortabele plek, maar wel op een rand. De rand van je bed bijvoorbeeld, of de badrand.
Wat is beter voor je knieën wandelen of fietsen?
Fietsen kan je knieën zowaar goeddoen Fietsen is een vorm van low-impact beweging, wat betekent dat je gewichtdragende gewrichten er minder door worden belast. Niet alleen je knieën zijn zulke gewrichten, maar ook je heupen en voeten. Bovendien kan fietsen pijn en stijfheid in bepaalde gewrichten helpen verminderen.
Welke sport minst belastend voor de knie?
Sporten zonder knie te belasten Iedereen is het erover eens: bewegen is gezond. Toch zien we dat amper de helft van de Vlamingen sport. Of anders gezegd: 50 procent verstopt zich graag achter een excuus.
‘Sorry, ik heb daar geen tijd voor.’ ‘Ik ben nu eenmaal niet zo sportief.’ ‘Jammer, maar mijn knie wil niet meer mee.’
De eerste twee excuses kunnen we gemakkelijk ontkrachten: oefenen duurt bij ons maar 2 x 30 minuten per week, en je hoeft niet sportief van nature te zijn om te komen bodystylen. 😉 Maar in deze blog gaan we specifiek in op het laatste argument. Want je kunt wél sporten zonder je knie te belasten.
- Wij hebben er bij Bodystyling zelfs een speciaal programma voor.
- Ies bewust voor de juiste sport Geef je elke vorm van bewegen op door je probleemknie? Dan kan die knie nog een groter probleem worden in de toekomst.
- Want net door wat extra beweging in te lassen, hou je je lichaam en gewrichten soepel en kunnen je spieren schokken opvangen die je knie niet meer aankan.
Kies natuurlijk wel voor de juiste sportieve uitlaatklep. Niet elke sport is geschikt voor wie last heeft van zijn knie(ën). Bye, bye voetbal, tennis en skiën Zeg high-impact sporten vaarwel. Want zij veroorzaken herhaaldelijke schokken en vormen daardoor een echte aanslag op je knieën.
Onder de noemer high-impact vallen onder meer basketbal en voetbal, waarbij je voortdurend rent, springt, draait, en dat vaak tegen een hoge snelheid en gedurende een langere periode. Ook tennissen is niet zonder gevaar door bewegingen zoals serveren, rennen, plots stoppen en weer naar de andere hoek gaan.
Enorm zwaar voor je kniegewricht! En wat dan met skiën? Wel, glijsporten zijn vaak extreem belastend voor de kniekruisbanden. Beter niet doen, dus. Sporten die je knie niet belasten Zakt de moed je nu in je (sport)schoenen? Dat is absoluut niet nodig! Er zijn nog tal van mogelijkheden om je in het zweet te werken, zonder pijn:
Zwemmen is een low-impact sport die je gewrichten zelfs beschermt. Fietsen in een hoge versnelling is een goed idee. Bij een lage (en dus zware) versnelling zul je je knie opnieuw belasten. Wandelen op zo vlak mogelijke trajecten is een aanrader. Een steile heuvel beklimmen of een berg veroveren is geen goed idee.
Het Med-programma neemt je knie serieus Naast zwemmen, fietsen en wandelen kun je ook kiezen voor een meer gespecialiseerde aanpak. Bij Bodystyling hebben we het ontwikkeld. Dit persoonlijke oefenschema staat helemaal in het teken van sporten zonder pijn en verstevigt net die spieren die je nodig hebt om je zwakke knie te ontlasten.
- Ook je nemen wij, de lifestylecoaches van Bodystyling, graag onder de loep.
- Want elk kilootje te veel kan je knieën schade berokkenen.
- Je zult het zien: in een mum van tijd sta je weer gezond, fit en slank in het leven, zonder dat die pijnlijke knie de pret bederft.
- Wil ook jij graag sporten zonder je knie te belasten? Vraag een aan in een Bodystyling-studio in je buurt.
: Sporten zonder knie te belasten
Is wandelen goed voor de knieën?
Wat doet wandelen met de gewrichten? – Wandelen is een niet-belastende lichaamsbeweging. Het heeft geen grote invloed op uw gewrichten zoals de heupen, knieën en voeten. Wandelen zorgt ook voor: Gezond kraakbeen Het wandelen zorgt voor het voeden van het kraakbeen.
- Hierdoor kunt u uw gewrichten soepeler bewegen.
- Het geeft u meer controle over de beweging die u met deze gewrichten moet maken.
- Beweging zorgt voor sterkere spieren Door te wandelen maakt u uw beenspieren sterker.
- Sterke spieren kunnen de gewrichten beter ondersteunen.
- Als uw aangetaste gewrichten beter ondersteund kunnen worden, ervaart u minder pijn.
Het beheren van uw gewicht Extra gewicht kan voor meer belasting zorgen op de dragende gewrichten, zoals knieën, heupen en voeten. Door te wandelen verbrand u calorieën en kunt u kilo’s afvallen. Hiermee verbetert u niet alleen uw algehele gezondheid, maar ontlast u daarmee dus ook uw gewrichten.
Is traplopen goed voor je knieën?
Is traplopen slecht voor knieën? – Traplopen is gezond en goed voor knieën. Traplopen zorgt namelijk voor spieropbouw, verbetert de conditie en traint de knieën. Volgens onderzoek van Marcel Spanjaard, van instituut MOVE (Onderzoeksinstituut van de Vrije Universiteit Amsterdam), is traplopen echt een topsport; u gebruikt 50% van de kracht uit uw knieën en zelfs 85% van de kracht uit uw enkels.
Als u last heeft van aandoeningen zoals artrose, reumatoïde artritis of jicht kan traplopen juist slecht zijn voor uw knieën. U vraagt dan te veel van uw aangetaste gewrichten. Uw gezondheid en de oorzaak van de pijn in uw knie, bepalen of traplopen wel of niet goed voor u is. Bij een lichte vorm van artrose kan traplopen bijvoorbeeld helpen de spieren sterk en soepel te houden.
Terwijl bij een zware vorm van een gewrichtsaandoening traplopen het probleem erger kan maken.
Wat te doen bij zwakke knieën?
Mijn knie doet af en toe pijn (overbelast, slijtage) In het kort
Bent u niet gevallen en heeft u af en toe pijn in de knie? Dan kan deze overbelast zijn, bijvoorbeeld door sporten, lang fietsen of uw beroep. Ook artrose kan een oorzaak zijn. Meestal helpt het om de bewegingen die de pijn veroorzaken een tijdje niet te doen. Bij artrose is het belangrijk te blijven bewegen, maar niet te lang achter elkaar. Ook afvallen kan helpen (bij overgewicht).
Oorzaken
Als u vaak op uw knieën zit of valt, kunt u een krijgen. Dit komt vaak voor bij bijvoorbeeld stratenmakers en stoffeerders. Het komt ook voor bij sporten, zoals judo en worstelen. Pijn aan de buitenzijde van uw knie tijdens of na het sporten kan een zijn. Dit komt vaker voor bij sporters, zoals duurlopers en toerfietsers. Vooral tieners en twintigers kunnen het hebben. De pijn wordt erger bij hurken, knielen, lang zitten met gebogen knieën, of traplopen. Heeft u pijn aan de voorkant van de knie, vooral na veel springen, zoals bij volleybal of basketbal? Dan kunt u een hebben. De pees van de knieschijf is dan geïrriteerd. Vooral jongens die snel groeien en veel sporten kunnen een knie krijgen. Vlak onder de knie zit de bovenbeenspier vast aan het scheenbeen. Bij is die plek iets dikker en pijnlijk. Bij oudere mensen is vaak de oorzaak van pijn en stijfheid. De stijfheid voelt u vooral als u na lang zitten of liggen weer in beweging komt. Bij knieartrose kan ook een ontstaan. Dit is een bult in de knieholte die meestal geen pijn doet.
Adviezen De meeste pijnklachten van de knie gaan vanzelf over.
Doe een paar dagen tot weken geen bewegingen die de pijn geven. Bij veel pijn kunt u paracetamol nemen. U kunt ook gel op uw knie smeren waar een pijnstiller inzit, zoals, Bent u ouder dan 60 jaar? Heeft u een chronische ziekte? Of gebruikt u al medicijnen? Vraag aan uw huisarts of apotheek of u een NSAID mag gebruiken.
Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID’s genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).
Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid. Voor meer informatie zie, Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller.
Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.
Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid. Voor meer informatie zie, Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.
Voor meer informatie zie, Wanneer bellen Maak een afspraak bij uw huisarts in deze situaties::
U wilt weten waar de pijn in uw knie door komt. U heeft veel pijn in de knie. De pijn niet weg gaat in een paar maanden.
: Mijn knie doet af en toe pijn (overbelast, slijtage)
Wat is goed voor je knieën?
Het is belangrijk om te blijven bewegen: wandelen, fietsen, zwemmen en oefeningen zijn goed voor de knie. Bent u te zwaar, dan is afvallen belangrijk. Dat maakt de pijn in de knie vaak minder. Tegen de pijn kunt u pijnstillers gebruiken.
Hoe voelt een overbelaste knie aan?
Symptomen knieklachten door overbelasting – De pijn is meestal gelokaliseerd aan de buitenzijde van de knie. De pijn kan variëren van een doffe tot een scherpe, stekende pijn. Ook kan de slijmbeurs pijnlijk zijn tijdens het lopen of bij lokale druk, bijvoorbeeld er op liggen.
Hoe voelt Knieslijtage?
Klachten – Bij artrose hebben mensen vooral last van pijn in de gewrichten. U kunt veel pijn hebben bij het lopen, traplopen of lang staan. Ook bij het opstaan kunt u pijn voelen, evenals ‘s nachts in bed. Fietsen geeft daarentegen meestal weinig klachten.
- Door de pijn kunt u de gewrichten minder goed gebruiken, waardoor ze stijf worden en soms zelfs niet meer geheel kunnen strekken.
- Als u de knie heeft belast, kan deze dik worden.
- Omdat u de gewrichten minder gebruikt, verzwakken de spieren ook.
- Door het verzwakken van spieren krijgt u krachtverlies.
- Hierdoor komt er ook meer druk op het gewricht zelf te staan, waardoor het beschadigde kraakbeen nog eens extra belast wordt en u meer pijn kunt krijgen.
Ook kunt u een zogenaamde X- of O-beenstand krijgen. In dat geval voelt uw knie steeds minder stabiel aan. Deze klachten nemen toe als de slijtage verergert. De klachten van knieartrose zijn vaak cyclisch en na een periode van klachten kunnen ze ook weer langdurig afwezig zijn.
Is een crosstrainer goed voor de knieën?
2. Crosstrainer – Voor mensen die problemen hebben met hun kniegewricht is de crosstrainer het ideale alternatief voor joggen. Dankzij de elliptische bewegingen van het apparaat is zo’n training niet belastend en ondervindt u geen vervelende schokbelasting.
Is fietsen goed bij knieklachten?
Fietsen kan je knieën zowaar goeddoen Fietsen is een vorm van low-impact beweging, wat betekent dat je gewichtdragende gewrichten er minder door worden belast. Niet alleen je knieën zijn zulke gewrichten, maar ook je heupen en voeten. Bovendien kan fietsen pijn en stijfheid in bepaalde gewrichten helpen verminderen.
Wat betekent het als je knie kraakt?
Dit is de oorzaak van krakende knieën FOTO: WYNAND VAN POORTVLIET (UNSPLASH) Geen reden tot paniek (zolang het kraken pijnloos is). Als je knieën pijnloos kraken bij krachtoefeningen als squats of burpees, dan is het geluid meestal crepitus. Dat zijn kleine gasbellen in het gewricht die barsten.
- Crepitus klinkt als een serieus probleem, maar de betreffende gasbelletjes – met zuurstof, stikstof en kooldioxide – zijn een normaal verschijnsel in de gewrichtsvloeistof.
- Je hoeft je in dit geval dus geen zorgen te maken.
- Andere onschuldige herriemakers rondom de knie zijn bepaalde pezen die naar hun plaats terugklikken nadat ze tijdens een beweging iets uit hun oorspronkelijke positie verschoven zijn.
Het is zeker niet onschuldig als het gekraak gepaard gaat met pijn. Soms doet dat zich voor bij een verkeerde uitvoering van het squatten. Als de knieën aan het begin van het tillen te ver naar voren steken komen er onnatuurlijke krachten op het kniegewricht te staan.
- Dit kan na verloop van tijd slijtage van het kraakbeen veroorzaken, waardoor het zijn soepelheid verliest.
- Dit genereert een onaangenaam geluid wanneer de botten tegen elkaar schuiven tijdens het buigen van de knieën.
- In het ergste geval kan dat resulteren in een gescheurde meniscus.
- Als je last hebt van je knieën dan kun je ze waarschijnlijk het best laten controleren door een arts.
Als er sprake is van een zwelling, dan kan de arts je adviseren een paar weken rust te nemen tot deze verdwenen is. : Dit is de oorzaak van krakende knieën
Is traplopen goed voor artrose knie?
Is traplopen goed voor artrose knie? – Ja, traplopen is goed voor artrose in de knie. Je verbetert de conditie van jouw gewrichten door ze regelmatig, met gezonde inspanning te belasten. Traplopen is hier een mooie manier manier voor en kan dus zeker bijdragen aan klachten door artrose in de knie.
Hoe herken je artrose in knie?
Wat zijn de symptomen van artrose in de knie? – De duidelijkste symptomen van knieartrose zijn pijn en stijfheid in de knie. U ervaart dit vooral wanneer u de knie weer gaat gebruiken na enige tijd rust. Daarom zult u vaak ’s ochtends bij het opstaan pijn en stijfheid in de knie ervaren.
Extra pijn wanneer u uw knie zwaar belast. Bijvoorbeeld bij het traplopen. Krakende geluiden wanneer u uw knie buigt. Zwellingen van uw knie. De knie minder goed kunnen buigen. Dit merkt u bijvoorbeeld als u probeert te hurken. De knie gaat ineens ‘op slot’ tijdens het bewegen. De knie wordt breder. Dit komt omdat er extra bot groeit aan de randen van het kniegewricht.
Niet alle bovenstaande symptomen hoeven aanwezig te zijn als er sprake is van knieartrose. Ook kunnen de symptomen bepaalde periodes sterker aanwezig zijn en dan weer een tijdje milder worden of verdwijnen.
Is fietsen goed voor vocht in de knie?
Vocht in knie mag je sporten? Een stel gezonde knieën waarmee je rustig kunt sporten. Mag ik sporten met vocht in mijn knie? Ik wil morgen hardlopen, voetballen, fietsen, volleyballen en ik kan geen wedstrijd of training missen. Dat is een vraag die sporters vaak voorleggen aan de sportmasseur.
Hoe geef je een knie rust?
Wat te doen bij een overbelaste knie? – Heel belangrijk bij een overbelaste knie: rust. Hierdoor gaan de klachten vaak vanzelf weer over. Hoelang een overbelaste knie moet rusten, hangt af van hoe je knie eraan toe is. Er zijn nog meer manieren om een overbelaste knie te verzorgen.
Hoe weet je of er iets mis is met je knie?
Wat kan er mis zijn met de knie? Dit deel van de tekst geeft je een overzicht van knie-aandoeningen die het meeste voorkomen en welke klachten daarbij kunnen optreden. Het kan ook zijn dat er meerdere knie-aandoeningen tegelijk zijn. Wanneer bij een ongeval een ernstig knieletsel ontstaat, wordt de knie pijnlijk, dik en is slecht te bewegen en dat kan vele verschillende oorzaken hebben:
Gescheurd kraakbeen. Door overbelasting van het gewricht of door een ongeluk kunnen kleine en grote scheuren in het kraakbeen ontstaan. Deze kunnen doorlopen tot in het botweefsel. De genezing van het gescheurde kraakbeen gaat in principe vanzelf maar duurt erg lang omdat het geen bloedvaten bevat. Gescheurde meniscus. Door een geforceerde draaibeweging in de knie kan een meniscus scheuren. Een meniscus kan ook van het kapsel afscheuren. Hierdoor kan de meniscus gaan schuiven. De meniscus zit dan niet op de juiste plaats, waardoor de uiteinden van boven- en onderbeen niet meer goed op elkaar passen: de knie kan ‘op slot schieten’. Dit betekent dat de knie niet goed gestrekt kan worden. Gescheurde kniebanden. De ernst van de aandoening hangt af van welke kniebanden zijn aangedaan en hoe groot de scheur van de knieband(en) is (zijn). Doordat de zijn, kan de knie instabiel worden: de patiënt heeft dan een onvast gevoel bij het lopen. Gebroken bot (fractuur). Er kan een ontstaan in de uiteinden van het boven- of onderbeen, of de knieschijf kan gebroken zijn. Losse bot- en/of kraakbeenstukjes. Losse bot- en/of kraakbeenstukjes kunnen in het kniegewricht ontstaan door beschadiging van bot en/of kraakbeen. Zo’n beschadiging kan optreden na een ongeval of bij ernstige slijtage van het kniegewricht (arthrose). De losse stukjes kunnen bij bewegingen van de knie soms inklemmen. De knie ‘schiet dan op slot’. Slijtage van het kniegewricht (arthrose). ontstaat als gevolg van een oud letsel in de knie of langdurige overbelasting (bijvoorbeeld door overgewicht). Het kraakbeen – en uiteindelijk ook het bot – slijt dan zover, dat de botstukken van het kniegewricht niet meer op elkaar passen. Het bewegen van het kniegewricht gaat moeilijk en wordt pijnlijk. Ook door ziekte van de synovia kan het kraakbeen slijten. De vochtproductie is dan niet goed meer. Hierdoor krijgt het kraakbeen te weinig voeding en gaat slijtage vertonen. Ontstoken kniegewricht (arthritis). Een kniegewricht kan of door een bacterie of door een inwendige oorzaak (bijvoorbeeld ) ontstoken raken. De knie kan er rood uitzien, warm aanvoelen en gezwollen zijn. Soms gaat dat gepaard met, Bij een ontstoken gewricht zijn alle bewegingen pijnlijk.
Kan kraakbeen knie herstellen?
Wat is een kraakbeendefect in de knie; Hoe ontstaat het? Soms ontstaat bij mensen op jonge leeftijd een gat in het kraakbeen van het kniegewricht. We noemen dit een kraakbeendefect. Een kraakbeendefect kan pijn en bewegingsbeperkingen veroorzaken. Bij veel patiënten is het lastig om te achterhalen wat de oorzaak en/of het moment van ontstaan van het defect was.
Het kan een ongeval zijn geweest, maar een defect kan ook ontstaan doordat het kraakbeen de belasting niet meer aankan. Dit kan komen door veroudering, overgewicht, een meniscus-operatie, afwijkingen in de stand van het been (O-of X-benen), etc. Een specifieke aandoening waarbij het onderliggende bot de oorzaak is van het kraakbeendefect is osteochondritis dissecans, een aandoening die vooral voorkomt bij kinderen en jong volwassenen die veel sporten.
De oorzaak is onduidelijk. Kan kraakbeen herstellen? Kraakbeen kan uit zichzelf nauwelijks herstellen. De laatste jaren zijn er technieken ontwikkeld die het lichaam toch tot herstel aanzetten. Dit heet regeneratieve geneeskunde. U leest hierover meer op deze pagina.
- Niet elke vorm van kraakbeenletsel kan hersteld worden.
- Dit heeft te maken met het herstellend vermogen van de knie.
- Factoren die een rol spelen zijn de leeftijd van de patiënt, de grootte en de plaats van het kraakbeendefect en of er sprake is van artrose.
- Verder wordt herstel beïnvloed door overgewicht, afwijkende stand of instabiliteit van het gewricht of een niet goed werkende meniscus.
In sommige gevallen kan dit tegelijk met het kraakbeenherstel behandeld worden. Door middel van onderzoek maken we een inschatting wat het herstellend vermogen van het kraakbeen voldoende is voor een kraakbeenherstel-operatie. Als kraakbeenherstel niet mogelijk is, bijvoorbeeld bij oudere patiënten, is het plaatsen van een kraakbeenprothese (kleine voorgevormde metalen of kunststof ‘plug’) in het defect soms een oplossing. Microfracture (=Icepicking) Bij deze ingreep worden gaatjes gemaakt in het onderliggende bot om ervoor te zorgen dat stamcellen vanuit het beenmerg het kraakbeendefect kunnen herstellen. Deze techniek wordt meestal toegepast als het defect niet eerder behandeld is en niet groter is dan 1 tot 1,5 cm2 De ingreep gebeurt via een kijkoperatie. Mosaicplastiek of OATS Bij deze ingreep worden staafjes bot met gezond kraakbeen van een minder belast gebied in het gewricht getransplanteerd naar het gebied met het defect. Deze techniek is geschikt voor defecten van maximaal 2-3 cm2 en wordt meestal toegepast als er al een eerdere poging tot kraakbeenherstel heeft plaatsgevonden of als het bot onder het kraakbeen ook beschadigd is.
- Deze ingreep kan niet via een kijkoperatie plaatsvinden, maar gebeurt via een operatie waarbij de knie wordt geopend met een incisie.
- Autologe Chondrocyt-implantatie of –transplantatie (ACI of ACT) Dit soort kraakbeentransplantaties wordt toegepast bij grotere kraakbeendefecten.
- De behandeling bestaat uit twee ingrepen: via een kijkoperatie worden eerst 2 of 3 kleine pijpjes kraakbeen afgenomen van een relatief onbelast gedeelte van het gewricht.
In het laboratorium worden de kraakbeencellen opgekweekt. Als er voldoende nieuwe kraakbeencellen zijn, worden ze met een tweede kijkoperatie in het kraakbeendefect geplaatst. Meestal is dit ongeveer 6 weken na de eerste operatie en is er maar 3 dagen tijd om de tweede operatie te doen. Lees hier alle informatie over de operatie voor kraakbeenherstel in het MUMC+, (Wat houdt de operatie in? Hoe is de nabehandeling? Wat zijn de voor- en nadelen?) Na al deze operaties is langdurige en intensieve fysiotherapie nodig om ervoor te zorgen dat het kraakbeenherstel goed verloopt.
Kraakbeen herstelt altijd heel langzaam, dus een te snelle belasting van de knie kan het effect van de operatie teniet doen. Het is ook belangrijk dat de knie op de juiste manier geoefend wordt, zodat hij niet stijf wordt en u hem weer volledig kunt gebruiken. In totaal duurt dit ongeveer een jaar. Verderop op deze pagina vindt u hierover meer informatie.
Zie ook de folder ‘Richtlijnen voor Fysiotherapie na kraakbeenherstel’, Mocht u nog vragen hebben over de fysiotherapeutische revalidatie of een goede voorbereiding op de operatie, dan kunt U een e-mail sturen naar [email protected]
Is fietsen goed bij knieklachten?
Fietsen kan je knieën zowaar goeddoen Fietsen is een vorm van low-impact beweging, wat betekent dat je gewichtdragende gewrichten er minder door worden belast. Niet alleen je knieën zijn zulke gewrichten, maar ook je heupen en voeten. Bovendien kan fietsen pijn en stijfheid in bepaalde gewrichten helpen verminderen.
Is een crosstrainer goed voor de knieën?
2. Crosstrainer – Voor mensen die problemen hebben met hun kniegewricht is de crosstrainer het ideale alternatief voor joggen. Dankzij de elliptische bewegingen van het apparaat is zo’n training niet belastend en ondervindt u geen vervelende schokbelasting.
Wat is goed voor je knie?
Het is belangrijk om te blijven bewegen: wandelen, fietsen, zwemmen en oefeningen zijn goed voor de knie. Bent u te zwaar, dan is afvallen belangrijk. Dat maakt de pijn in de knie vaak minder. Tegen de pijn kunt u pijnstillers gebruiken.
Is squatten goed voor je knieën?
Kniepijn na squats of hurken: oorzaken en oplossingen – “Squatten is slecht voor je knieën!” Dat heb je vast wel eens gehoord. Gelukkig is deze uitspraak niet waar. Squatten is niet slecht voor je knieën, maar de manier waarop je squat kan mogelijk wel leiden tot kniepijn.
- Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan pijn.
- In dit artikel kijken we alleen naar problemen met techniek die leiden tot kniepijn.
- Let op: Heb je langdurig kniepijn en heb je hier ook in het dagelijks leven last van? Bijvoorbeeld als je op je hurken zit om iets uit de onderste vakken van de supermarkt te pakken? Zoek dan een fysiotherapeut, manueel therapeut of een ervaren coach die hierin is gespecialiseerd.
Ook als je knie opgezwollen is of als je vocht in je knie hebt, moet je hier een professional naar laten kijken. Dit artikel gaat puur om kniepijn tijdens of direct na het squatten.