CrossFitWereld

Fitness, Sport, Reizen

Welke Sport Bij Hernia?

Welke Sport Bij Hernia
Snel van de rugpijn af! – Er zijn verschillende behandelmethoden voor een hernia. Het effectief behandelen van de hernia maakt het op den duur weer mogelijk om alle sporten op te pakken. Zolang de hernia onbehandeld blijft zijn sporten zoals gewichtheffen, tennis, skiën en hardlopen minder geschikt.

Herniapoli maakt gebruik van de effectieve behandelmethode PTED. De PTED operatie verwijdert de hernia waardoor je snel van je rugklachten af bent. Benieuwd of jij kan worden behandeld met PTED? Vul het diagnoseformulier in en ontvang vrijblijvend een voorlopig beoordelingsadvies. Na het lezen van deze informatie over sporten met een hernia nog andere vragen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Diagnose formulier Welke Sport Bij Hernia

Wat mag je niet doen als je een hernia hebt?

Adviezen voor liggen en bewegen – Bewegen helpt. Dit zorgt ervoor dat uw spieren niet verzwakken of stijf worden. Door beweging prikkelen uw gewrichten en spieren op een goede manier uw zenuwen. Hierdoor komen er minder pijnprikkels uit de tussenwervelschijf en de zenuw.

Probeer elke dag te bewegen en door te gaan met wat u elke dag doet, ook met uw werk als het kan. U kunt pijnstillers gebruiken. Dan kunt u zich beter en meer bewegen. Probeer niet in een houding te staan of zitten die veel pijn doet. Maak ook geen bewegingen die veel pijn doen. Kies de houding die de minste pijn geeft als u gaat liggen, bijvoorbeeld:

op uw rug met een paar kussens onder uw knieën op uw zij met gebogen knieën

Geeft liggen bij u de minste pijn, dan kunt u een paar dagen wat meer gaan liggen. Maar u wordt hierdoor niet sneller beter. Ook verzwakken uw spieren door veel liggen.

Opstaan uit bed, kunt u het beste zo doen:

Ga eerst op uw zij liggen. Steek uw benen over de rand van het bed. Uw hoofd ligt nog op bed. Druk uzelf met beide armen omhoog en opzij.

Als u weer gaat liggen, doet u hetzelfde, maar in omgekeerde volgorde:

Ga op de rand van het bed zitten. Laat uw bovenlichaam opzij omlaag zakken op het bed. Neem uw benen tegelijk mee. U ligt dan op uw zij met opgetrokken benen.

Probeer elke dag een beetje meer te bewegen. Kijk bij de welke bewegingen en oefeningen u kunt doen. Misschien lukt het niet om te gaan bewegen. Kunt u na een paar weken nog niet elke dag bewegen, dan kunt u hulp krijgen van een fysiotherapeut of oefentherapeut (Cesar of Mensendieck). Ook als u niet zeker weet welke beweging u wel of niet kan doen, kan een therapeut helpen.

Kun je sporten met een hernia?

 1. Home
 2. blog
 3. welke sport geschikt voor mensen met rugklachten

vrijdag 10 mei 2019 Leestijd: 3 minuten 3 De meeste mensen vermijden sporten als ze rugpijn hebben. Nochtans hebben mensen met rugklachten baat bij beweging. Regelmatig sporten kan zelfs rugklachten verbeteren en voorkomen. In bepaalde gevallen – zoals bij een acute hernia – moet u wel tijdelijk stoppen met sporten.

Wat verergert hernia?

Hernia klachten – Het is heel goed mogelijk dat een hernia geen pijnklachten geeft, dan hoeft er ook niets te gebeuren. Alleen als de uitstulping op een zenuw duwt, kan dat hevige pijn in de rug en uitstralende pijn via de bil naar één been geven, soms helemaal tot in de voet.

 1. De meeste mensen met een hernia hebben voortdurend felle beenpijn, vooral als ze zitten.
 2. De pijn kan verergeren door druk van bijvoorbeeld hoesten, niezen of persen op het toilet.
 3. De chemische stofjes die vrijkomen bij de scheur, kunnen een irritatie of een soort ‘ontsteking’ van de zenuw veroorzaken.

Naast pijn kunt u last krijgen van een slapend, dof gevoel in uw been. Anderen hebben een doffe rugpijn met wisselende pijn naar de benen en worden steeds stijver. Als de zenuw erg bekneld is, kan een spiergroep in het been kracht verliezen en zelfs verlamd raken.

Welke bewegingen vermijden hernia?

Wat kun je zelf doen aan een hernia? – Bij een hernia is het van belang dat je niet gaat stilzitten, maar in beweging komt. Zorg allereerst ervoor dat je je achtereenvolgende zittijd sterk beperkt. Als je moet werken, kun je beter staand werken. Daarnaast is het voor het herstel van de hernia goed om te gaan wandelen.

Begin met korte wandelingen en breid dit langzaam uit. Indien gewenst kun je volgens de intervalmethode het wandelen opbouwen, waarbij je tussendoor regelmatig stopt en ontspant. Als je thuis wilt uitrusten van alle inspanningen zoals staan en wandelen, dan kun je het beste even gaan liggen. Vermijd verder veelvuldig bukken en het tillen van zware objecten.

Belast de rug binnen de pijngrens en bouw activiteiten op op geleide van de klachten.

Wat te doen bij hernia met uitstraling been?

Probeer zoveel mogelijk te blijven bewegen en door te gaan met uw dagelijkse activiteiten, maar vermijd houdingen en bewegingen die pijn veroorzaken en/of de rug belasten. Probeer zoveel mogelijk de gewone dagelijkse zaken te blijven doen, maar ga niet over uw pijngrens heen.

Is lopen goed bij hernia?

Hernia behandeling zonder operatie – Een hernia herstelt vaak zonder operatie. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie (NVvN) herstelt een hernia in 80% van de gevallen binnen 8 tot 12 weken vanzelf. U kunt de genezing van de hernia helpen door voldoende te bewegen.

 • Herniapijn kan zo hevig zijn, dat u het bed niet meer uit wilt.
 • Maar zeker in het beginstadium van de ziekte is bewegen de beste oplossing.
 • Bedrust vertraagt de genezing van een hernia.
 • Door in bed te blijven liggen worden uw spieren stijf en verliest u kracht.
 • Wandelen en zwemmen zijn goede manieren om te bewegen met een hernia.

Hierbij belast u uw rug niet te veel. Wanneer u veel pijn heeft als u beweegt, kunt u in overleg met de behandelend arts pijnstillers gebruiken. Daarbij wordt het aanbevolen om regelmatig af te wisselen tussen liggen, zitten, staan en lopen. Zwaar tillen en ondoordacht bukken moet u juist niet doen, om de tussenwervelschijf niet te veel te belasten.

Is een massage goed als je hernia hebt?

Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf die drukt op de omliggende zenuwen. Het veroorzaakt ernstige pijn en dit meestal ter hoogte van de rug of nek. Welke Sport Bij Hernia Tijdens een massage bij hernia wordt de pijn enorm verlicht, wordt de spierspanning geëlimineerd, en wordt de kracht en de mobiliteit van de ledematen herstelt. Het effect is merkbaar na de eerste sessie na een massage bij hernia. Welke Sport Bij Hernia Maak je afspraak bij The Wellness Room en bespreek samen met onze vakbekwame therapeutes jouw behandelplan. Welke Sport Bij Hernia

Wat is beter voor je rug lopen of fietsen?

Fietsen tegen rugpijn Niet het belasten van de rug veroorzaakt pijn, maar het stilzitten. ‘Hoe meer je beweegt, hoe minder last,’ stelt manueel geneeskundige Leo van Deursen. Hij onderzocht pijn bij rugpatiënten en promoveerde hierop. Van Deursen concludeert dat patiënten met lage rugpijn het beste kunnen fietsen.

Van Deursens zoon deed in 2000 promotieonderzoek naar de mechanica van de ruggenwervel. Van Deursen: ‘Hij zette iemand met zijn rug klem en liet hem vervolgens draaiende bewegingen maken. Door die bewegingen trekken de spieren om de tussenwervelschijf zich strak en pompt de tussenwervelschijf zich omhoog.

Door deze pompbewegingen worden afvalstoffen afgevoerd en voedingsstoffen aangevoerd. Als de tussenwervel een eigen bloedvoorziening zou hebben, dan zou hij ook een eigen aan- en afvoer hebben. Maar dat heeft hij niet. De tussenwervel leeft bij de gratie van de beweging.

 1. En die beweging, die maak je nooit mooier dan bij fietsen.’ Het volledige interview met manueel geneeskundige Leo van Deursen (Vogelvrije Fietser, januari 2004) Niet het belasten van de rug veroorzaakt pijn, maar het stilzitten.
 2. Hoe meer je beweegt, hoe minder last,’ zegt manueel geneeskundige Leo van Deursen.
See also:  Waarom Eiwitshake Na Sporten?

Hij onderzocht pijn bij rugpatiënten en promoveerde hierop. Van Deursen concludeert dat patiënten met lage rugpijn het beste kunnen fietsen. ‘Het is een zegen voor Nederland dat er veel gefietst wordt.’ Zelf had Van Deursen er altijd een hekel aan. ‘Totdat ik zelf last van mijn rug en been kreeg.

Fietsen was de enige manier om daar vanaf te komen.’ In zijn werkkamer staat tussen alle wervels en ruggengraten ook een klein model van een fiets. Een soort eerbetoon, sinds Van Deursen aangetoond heeft dat fietsen erg goed is voor rugpatiënten. Want lage rugpijn is een ware plaag. ‘Tachtig procent van de Nederlanders krijgt er minstens één keer in zijn leven last van.

Op dit moment hebben minstens achthonderdduizend mensen pijn.’ Bij tien procent is een oorzaak aan te wijzen, zoals hernia of een ontsteking; bij negentig procent tast de arts in het duister. Lange tijd dacht men dat rugpijn veroorzaakt wordt door druk op de tussenwervelschijven.

 1. In de geneeskunde trokken we de conclusie dat rugbelasting slecht is.
 2. We zeiden: ‘Gaat u maar liggen, doe maar kalm aan, je moet je rug niet te zwaar belasten.’ Rugpatiënten voelen zich vaak schuldig als ze ondanks de voorgeschreven rust gaan fietsen.
 3. Maar ze merken gewoon dat de pijn dan vermindert.

Reden voor Van Deursen de pijn te onderzoeken tijdens diverse activiteiten. Honderd patiënten werd gevraagd naar hun ervaringen tijdens lopen, liggen, zitten, staan en fietsen. Bij lopen en fietsen is de druk op de rug hoger dan bij liggen, dus zou de pijn moeten toenemen.

Maar dat gebeurde niet. Zittend heeft maar liefst 85 procent van de patiënten last van rugpijn, liggend een respectabele 47 procent, en fietsend slechts 15 procent. Van Deursen concludeert dat de pijn geen gelijke tred houdt met het verhogen van de druk. ‘De zwaarste belasting krijg je tijdens lopen en dan heb je, op fietsen na, de minste pijn.’ ‘Zou het zo zijn, dat hoe meer je beweegt, hoe minder last je hebt,’ vroeg Van Deursen zich af.

Hij onderzocht de draaibewegingen van de rug tijdens diverse activiteiten. Zittend beweegt de rug weinig, staand meer, lopend nog wat meer, en fietsend het allermeest. ‘Wat blijkt: hoe minder beweging, hoe meer pijn.’ Waarom heeft beweging zo´n gunstige uitwerking? Van Deursens zoon deed in 2000 promotieonderzoek naar de mechanica van de ruggenwervel.

De manueel therapeut maakt daar dankbaar gebruik van. ‘Hij zette iemand met zijn rug klem en liet hem vervolgens draaiende bewegingen maken. Door die bewegingen trekken de spieren om de tussenwervelschijf zich strak en pompt de tussenwervelschijf zich omhoog.’ Door deze pompbewegingen worden afvalstoffen afgevoerd en voedingsstoffen aangevoerd.

Hierin zoekt Van Deursen de verklaring van de verminderende pijn. ‘Als de tussenwervel een eigen bloedvoorziening zou hebben, dan zou hij ook een eigen aan- en afvoer hebben. Maar dat heeft hij niet. De tussenwervel leeft bij de gratie van de beweging. En die beweging, die maak je nooit mooier dan bij fietsen.’ Van Deursen hoopt dat door zijn onderzoek mensen zich niet meer schuldig voelen als ze ondanks hun rugklachten gaan fietsen.

Wat is de beste pijnstiller bij hernia?

Tegen de pijn kun je pijnstillers gebruiken, bij voorkeur paracetamol (4 maal per dag 1000 mg). Als dat niet genoeg helpt, kun je NSAID’s gebruiken zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen. Herniaklachten gaan meestal vanzelf weer over binnen ongeveer zes tot twaalf weken.

Is Warmte goed voor een hernia?

Hoe kan Rugcentrum Parkstad u helpen? – Het is belangrijk bij een hernia dat het weefsel de kans krijgt om zich te herstellen. Hierdoor zal de geïrriteerde zenuw namelijk tot rust komen en zal de pijn gelijkmatig afnemen. De chiropractor zal door het corrigeren van uw gewrichten rondom de hernia de natuurlijke beweeglijkheid van de lage rug herstellen.

Blijf altijd in beweging. Dit zal uw spieren en gewrichten soepel houden waardoor er minder snel ‘roest’ kan optreden. Rustig wandelen, fietsen of zwemmen zijn uitstekende activiteiten om te doen. Als de pijn afneemt kunt u ook uw bewegingen langzaam uitbreiden. Lange tijd staan of zitten in dezelfde houding raden wij sterk af. Ook als u achter een bureau werkt raden wij aan om af en toe te bewegen of van houding te veranderen. Vermijd het tillen van zware dingen of verkeerd bukken. Draaien vanuit de onderrug kunt u beter vermijden. Raap bijvoorbeeld niets op van de grond vanuit een zithouding. Sta op en buig door uw knieën. Opstaan uit bed kunt u als volgt doen: rol eerst op uw zij, sla uw benen al liggend over de rand van het bed en druk uw lichaam omhoog met uw armen. Gebruik nooit warmte bij acute pijn. Warmte voelt in eerste instantie prettig aan maar is alles behalve goed voor uw hernia. Dit zorgt er namelijk voor dat het geprikkelde deel nog meer zal zwellen. Een coolpack in een doek gewikkeld zal de ontsteking remmen en de zwelling laten afnemen. Koel herhaaldelijk vier tot vijfmaal ongeveer 10 à 15 minuten.

Welke Sport Bij Hernia Wij beantwoorden uw vragen. Bel: of stuur een : Heeft u een Hernia? Plan direct uw behandeling!

Kan een hernia blijvend zijn?

Van de mensen met rugklachten heeft ongeveer vijf procent een hernia. Omdat tachtig procent van alle hernia’s binnen zes tot acht weken vanzelf genezen, vindt er bij voorkeur geen hernia operatie plaats. Dit betekent dus dat lang niet iedere hernia geopereerd hoeft te worden.

 • Hernia behandeling zonder operatie
 • Hernia behandeling met een operatie

Als uw hernia verwijderd moet worden, dan zijn er verschillende technieken, waaronder de endoscopische hernia operatie die wordt uitgevoerd door Iprenburg Herniakliniek. Wellicht kan uw huisarts u helpen om de voor- en nadelen van de verschillende technieken op een rij te zetten en een keuze te maken.

Helaas zijn echter nog niet alle huisartsen op de hoogte van de nieuwste operatietechnieken. Als u kiest voor een hernia operatie, dan wordt u in het algemeen niet eerder dan na zes weken en bij voorkeur niet later dan na zes maanden geopereerd. Als er sprake is van een verlamming of van een andere (relatieve) spoedindicatie, dan wordt vaak wel eerder geopereerd.

Wanneer de hernia pas na zes maanden geopereerd wordt, dan kunnen er verklevingen van de hernia met zenuwweefsel zijn. Dit kan leiden tot littekenweefsel en daardoor de operatie bemoeilijken.

Hoe wordt een hernia erger?

De pijn wordt erger bij persen, hoesten of niezen. In veel gevallen wordt de pijn bij een hernia erger als er aan de zenuw wordt ‘getrokken’. U kunt dit testen door op uw rug te gaan liggen en dan gestrekt uw pijnlijke been op te tillen. Dit wordt ook wel de proef van Lasègue genoemd.

Hoe kun je het beste slapen met hernia?

Een hernia voorkomen? Hoe doe je dat? Een hernia valt niet altijd te voorkomen. Wel kunt u het risico erop verkleinen door goed op uw houding te letten en uw rug zo min mogelijk te belasten. We geven u graag enkele preventietips.

Besteed veel aandacht aan uw houding – Sta ontspannen rechtop waarbij u uw gewicht gelijk over beide voeten verdeelt. Een doorgezakte of doorgebogen houding veroorzaakt namelijk grote spanning op uw hele rug. Let op uw houding bij het tillen – Ga goed door uw knieën wanneer u een zwaar voorwerp tilt. Houd dat voorwerp dicht bij uw lichaam en verdeel het gewicht evenredig over beide zijden van uw lichaam. Draai terwijl u tilt nooit vanuit uw middel. Vraag gerust een ander om u een handje te helpen: een zware last is immers gemakkelijker met vier dan met twee handen te dragen. Overgewicht kan rugklachten veroorzaken – Let op uw gewicht. Overtollig lichaamsgewicht draagt u voortdurend met u mee. Dit kan rugklachten veroorzaken. Let op de juiste stoelen – Gebruik thuis, in de auto en op de werkplek stoelen die voldoende steun aan uw onderrug geven. Een hoog/laag bureau op uw werk voorkomt dat u de hele dag zit. Let op uw zithouding – Vermijd dat u gedurende lange tijd achter elkaar zit en sla daarbij uw benen niet over elkaar. Neem voldoende rustpauzes bij het autorijden – Wissel langdurig autorijden af met rustpauzes om uw benen te ontspannen en een andere houding aan te nemen. Draag schoenen met voldoende steun – Draag goed zittende schoenen die voldoende steun geven wanneer u een lange tijd moet staan of lopen. Blijf energiek en gezond – Uw gezondheid kunt u waarborgen door sporten te beoefenen die uw rug niet te veel belasten, zoals zwemmen en wandelen. Verantwoorde sportbeoefening begint met een goede warming-up en na afloop een cooling-down. Slaap op uw zij of rug – Probeer op uw zij te slapen of anders op uw rug, maar bij voorkeur niet op uw buik! Op de buik slapen veroorzaakt namelijk veel druk op uw nek en onderrug, waardoor u rugklachten kunt krijgen. Als u op uw zij slaapt, plaatst u uw kussen onder uw hoofd en nek. Zorg ervoor dat uw nek ondersteund wordt, zodat deze op dezelfde hoogte ligt als de rest van uw wervelkolom. U kunt eventueel een kussentje tussen uw gebogen knieën leggen, waardoor de druk op de onderrug vermindert. Als u toch de neiging heeft om op de buik te rollen, leg dan een kussen tegen uw borst aan. Rook niet, of overweeg om te stoppen met roken

See also:  Wat Drinken Na Het Sporten?

: Een hernia voorkomen? Hoe doe je dat?

Kan een chiropractor een hernia genezen?

Hernia laten behandelen door ervaren chiropractoren? De chiropractor zal eerst een aantal vragen stellen over uw klachten, algehele gezondheid maar ook naar eventuele andere klachten. Als er een mogelijke hernia is dan voert de chiropractor neurologische testen uit om te achterhalen hoe hevig de beknelling is en om welke zenuw het gaat.

Dit kunnen we achterhalen door gevoels- en spierfunctietesten te doen aangezien elke zenuw een eigen taak heeft. Mocht er aanzienlijk krachtverlies zijn en/of gevoelsverlies dan is verder diagnostisch onderzoek, in overleg met huisarts en/of neuroloog raadzaam. Hernia’s zijn meestal goed te behandelen door de chiropractor, zonder dat een operatie nodig is.

De chiropractor heeft verschillende behandeltechnieken, gebaseerd op je klachten, om de ruimte van de tussenwervelschijven te vergroten en daardoor de druk te verminderen en de wervelkolom beweeglijk te maken en houden. Dit doet de chiropractor met behulp van correcties en verschillende drukpunten.

 1. Mocht de hernia ernstig zijn dan zullen we u verwijzen naar de huisarts voor verder onderzoek en eventueel een operatie.
 2. Na de operatie kan pijn nog wel altijd aanwezig zijn.
 3. Ook hierbij kunnen wij goed helpen.
 4. Naast de behandeling zullen wij ook advies geven over houding, voeding en het voorkomen van soortgelijke problemen in de toekomst.

: Hernia laten behandelen door ervaren chiropractoren?

Wat doet neuroloog bij hernia?

Afspraak bij HMC en onderzoek – Tijdens uw afspraak bekijkt de neuroloog of u inderdaad een lage rughernia heeft. Het kan zijn dat er verschillende onderzoeken gedaan worden. Dit gebeurt zoveel mogelijk op dezelfde dag. Als dit niet kan, maakt HMC met u een afspraak op een datum wanneer dit wel kan.

Om aan te kunnen tonen dat de pijn (en de eventuele uitvalsverschijnselen) inderdaad veroorzaakt wordt door het uitstulpen van een tussenwervelschijf, is extra onderzoek nodig. Er zijn twee soorten onderzoek om een hernia vast te stellen:Hieronder zal kort worden ingegaan op deze onderzoeken.

Is hangen goed voor rug?

Passief hangen – Dit is een goede oefening om je rug te ontlasten doormiddel van decompressie. Omdat je gaat hangen krijgen je rugwervels en spieren ook even meer ruimte en kunnen ze zich verlengen. Daarnaast werk je ook aan mobiliteit in je schouders en aan de kracht van je handen. Probeer elke keer steeds wat langer te blijven hangen.

Hoe lang werkt injectie hernia?

Ik krijg prikken in de rug bij een hernia In het kort

De kans is groot dat uw hernia-klachten binnen een half jaar vanzelf overgaan. U kunt prikken met medicijnen in uw rug krijgen als gewone pijnstillers niet werken. En als u bijvoorbeeld niet geopereerd kunt worden. Vooral in de eerste 4 weken na de prikken is de pijn in uw been een beetje minder. Prikken in de rug geven risico’s, zoals hoofdpijn, warmte-aanvallen en meer pijn.

Wat is het

U ligt op uw buik op de behandeltafel. U krijgt vaak eerst een prik in de rug die een stuk van uw rug verdooft. Ook krijgt u contrastmiddel ingespoten. De arts kan doordoor de rug goed zien op röntgenbeelden. Dan prikt de arts en spuit de medicijnen in uw rug, in de buurt van de zenuwen naast uw wervelkolom. De medicijnen zorgen ervoor dat de zenuwen naar het been minder geïrriteerd worden. Hierdoor voelt u minder pijn in uw been. De medicijnen heten steroïden, zoals methylprednisolon, triamcinolon of dexamethason,

U kunt vaker een prik in de rug krijgen. Bijvoorbeeld als de prik de eerste keer nog niet goed genoeg werkt. Of als u na een paar maanden meer pijn krijgt. Dexamethason is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd.Bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties.

Als onderdeel van een behandeling tegen kanker, vooral tegen de misselijkheid door chemotherapie, en om de laatste levensfase te verlichten (palliatieve zorg).Verder bij aandoeningen met ernstige ontstekingen. Bijvoorbeeld ernstige COVID-19 (corona), bepaalde bloedziekten (zoals de bloedstollingsziekte ITP), luchtwegontstekingen (zoals ernstig hoesten door pseudokroep, bij astma en bij COPD), ernstige huidontstekingen, ernstige allergische reacties, multiple sclerose (MS) en gewrichtsontstekingen.Ook wordt het gebruikt bij hoogteziekte, hersenvliesontsteking en om een tekort aan lichaamseigen bijnierschorshormonen aan te vullen (zoals bij de bijnierziekten de ziekte van Addison, de ziekte van Cushing en het adrenogenitaal syndroom). Als men het op deze manier gebruikt heet het substitutietherapie.

Voor meer informatie zie, Methylprednisolon is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd.Bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Ze zijn ook nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan.

 • Artsen schrijven methylprednisolon voor bij aandoeningen met ernstige ontstekingen.
 • Bijvoorbeeld Multiple Sclerose (MS), Lupus Erythematodes (LE), reumatische aandoeningen, ernstige huidontstekingen, sommige oogontstekingen.
 • Sommige bloedziekten (de bloedstollingsziekte ITP en bloedarmoede door afbraak van de rode bloedcellen).

En darmziekten (colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn), ernstige allergische reacties en nierziekten.Bij ontstekingsziekten wordt het op verschillende manieren toegepast. In een hoge dosering een paar dagen tot weken (stootkuur). En in een lagere dosering een paar maanden (langdurige behandeling).

 1. Artsen schrijven het meestal voor als stootkuur.
 2. Verder wordt methylprednisolon gebruikt als onderdeel van een behandeling bij kanker.Ook wordt het gebruikt om een tekort aan lichaamseigen bijnierschorshormonen aan te vullen.
 3. Zoals bij de bijnierziekten ziekte van Addison, ziekte van Cushing en het adrenogenitaal syndroom.

Als het op deze manier wordt gebruikt heet het substitutietherapie. Voor meer informatie zie, Prednisolon is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd.Bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Ze zijn ook nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan.

ziektes met ernstige ontstekingen. Bijvoorbeeld luchtwegontstekingen (zoals astma, COPD en sarcoïdose), reumatische ziektes (zoals reuma, polymyalgie en jichtaanvallen), darmziekten (namelijk colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn), het syndroom van Sjögren, bepaalde oogontstekingen, clusterhoofdpijn, lupus erythematodes (LE), ernstige huidontstekingen (zoals bij lepra en lichtovergevoeligheid), bepaalde bloedziekten (zoals de bloedstollingsziekte ITP), ernstige allergische reacties, Bellverlamming (een vorm van gezichtsverlamming), netelroos en nierziektes (zoals het nefrotisch syndroom).Bij ontstekingsziekten wordt het op verschillende manieren gebruikt. In een hoge dosering voor een paar dagen tot weken (stootkuur). En in een lagere dosering voor meerdere maanden (langdurige behandeling). Artsen schrijven het meestal voor als stootkuur.Prednisolon wordt ook gebruikt om afstotingsreacties tegen te gaan. Dit wordt gedaan na orgaantransplantaties en als onderdeel van een behandeling bij kanker.Ook wordt het gebruikt om een tekort aan lichaamseigen bijnierschorshormonen aan te vullen. Zoals bij de bijnierziekten de ziekte van Addison, de ziekte van Cushing en het adrenogenitaal syndroom.Als het op deze manier gebruikt wordt heet het substitutietherapie.Soms bij kanker om de laatste levensfase te verlichten (palliatieve zorg).

See also:  Are Sports Bikes Comfortable?

Voor meer informatie zie, Risico’s De meeste mensen hebben geen grote bijwerkingen van de prikken in de rug. Prikken in de rug bij een hernia geven de volgende risico’s:

Pijn bij het prikken. Een blauwe plek of ontsteking op de plek van de prik. Veel mensen krijgen bijwerkingen van de medicijnen, zoals hoge bloeddruk, warmte-aanvallen en hartkloppingen. Sommige mensen krijgen hierdoor een hoge bloedsuiker, te veel vocht in het lichaam of worden dikker. Sommige mensen krijgen even hoofdpijn als ze de prikken hebben gehad. Heel soms wordt de pijn in de rug en/of het been erger na de prikken in de rug. Soms is de kracht of het gevoel in het been minder.

Hoe gaat het verder Het is niet goed te voorspellen wie goed of minder goed reageert op de prikken. Vooral in de eerste 4 weken na de prikken is de pijn in uw been een beetje minder. Na een paar dagen kunt u alweer de gewone dingen doen die u elke dag doet.

als u geen gevoel of kracht meer heeft in uw been

Bel uw specialist of maak een afspraak (op werkdagen) in deze situaties:

De oude pijn in het been komt heel heftig terug en duurt een paar weken. U krijgt heftige pijn in het been die u nog niet eerder had. U krijgt heftige hoofdpijn die verdwijnt als u ligt.

: Ik krijg prikken in de rug bij een hernia

Is liggen goed voor hernia?

Verbeter uw nachtrust. – Een goede nachtrust is essentieel om goed te recupereren. Lees meer over het best ondersteunende bed van Dorsoo. Ontdek Dorsoo Active+ Als men beter op de zijde kan slapen naar waar de tussenwervelschijf uitstulpt, kan u de benen licht hoger leggen, eventueel met een verstelbare bedbodem om de hernia aan de kant van de uitstulping extra te ontlasten.

Is liggen goed bij hernia?

Een hernia voorkomen? Hoe doe je dat? Een hernia valt niet altijd te voorkomen. Wel kunt u het risico erop verkleinen door goed op uw houding te letten en uw rug zo min mogelijk te belasten. We geven u graag enkele preventietips.

Besteed veel aandacht aan uw houding – Sta ontspannen rechtop waarbij u uw gewicht gelijk over beide voeten verdeelt. Een doorgezakte of doorgebogen houding veroorzaakt namelijk grote spanning op uw hele rug. Let op uw houding bij het tillen – Ga goed door uw knieën wanneer u een zwaar voorwerp tilt. Houd dat voorwerp dicht bij uw lichaam en verdeel het gewicht evenredig over beide zijden van uw lichaam. Draai terwijl u tilt nooit vanuit uw middel. Vraag gerust een ander om u een handje te helpen: een zware last is immers gemakkelijker met vier dan met twee handen te dragen. Overgewicht kan rugklachten veroorzaken – Let op uw gewicht. Overtollig lichaamsgewicht draagt u voortdurend met u mee. Dit kan rugklachten veroorzaken. Let op de juiste stoelen – Gebruik thuis, in de auto en op de werkplek stoelen die voldoende steun aan uw onderrug geven. Een hoog/laag bureau op uw werk voorkomt dat u de hele dag zit. Let op uw zithouding – Vermijd dat u gedurende lange tijd achter elkaar zit en sla daarbij uw benen niet over elkaar. Neem voldoende rustpauzes bij het autorijden – Wissel langdurig autorijden af met rustpauzes om uw benen te ontspannen en een andere houding aan te nemen. Draag schoenen met voldoende steun – Draag goed zittende schoenen die voldoende steun geven wanneer u een lange tijd moet staan of lopen. Blijf energiek en gezond – Uw gezondheid kunt u waarborgen door sporten te beoefenen die uw rug niet te veel belasten, zoals zwemmen en wandelen. Verantwoorde sportbeoefening begint met een goede warming-up en na afloop een cooling-down. Slaap op uw zij of rug – Probeer op uw zij te slapen of anders op uw rug, maar bij voorkeur niet op uw buik! Op de buik slapen veroorzaakt namelijk veel druk op uw nek en onderrug, waardoor u rugklachten kunt krijgen. Als u op uw zij slaapt, plaatst u uw kussen onder uw hoofd en nek. Zorg ervoor dat uw nek ondersteund wordt, zodat deze op dezelfde hoogte ligt als de rest van uw wervelkolom. U kunt eventueel een kussentje tussen uw gebogen knieën leggen, waardoor de druk op de onderrug vermindert. Als u toch de neiging heeft om op de buik te rollen, leg dan een kussen tegen uw borst aan. Rook niet, of overweeg om te stoppen met roken

: Een hernia voorkomen? Hoe doe je dat?

Hoe kan je het beste zitten met een hernia?

Stap 1: Controleer je stoel – Een hernia ligt in 90% van de gevallen tussen de 4e en 5e lendenwervel of de 5e lendenwervel en het heiligbeen in. Maar waar de hernia zich ook bevindt, een holistische benadering is essentieel. Als je stoel niet aan een aantal basiseisen voldoet zal je er met een hernia niet goed op kunnen zitten. Beoordeel daarom eerst of de stoel aan de onderstaande eisen voldoet.

De stoel voelt comfortabel aan en is voorzien van een schuimlaag op zitting en rugleuning van minimaal 4cm dik. De stoel is van hoge kwaliteit. De rugleuning heeft een S-vorm, waarvan de lendensteun op de juiste hoogte is in te stellen (in de holte van de onderrug). De stoel is niet te groot of te klein. Oftewel: De stoel past jou. De armleuningen zijn goed voor jou in te stellen.

Een holistische benadering is echt van belang. De volledige stoel dient goed ingesteld te kunnen worden. Je bent op zoek naar de juiste ondersteuning van de volledige stoel en zeker in de onderrug waar de hernia zich (in twee derde van de gevallen) bevindt. ​

Is fietsen goed voor rug hernia?

Mag je fietsen met een hernia? Fietsen met een hernia mag en kan zeker. Als je een hernia hebt dan is bewegen erg goed. Fietsen is een uitstekende manier van bewegen met een hernia. Dit komt omdat je op de fiets je rug niet teveel belast. Door met een hernia te gaan fietsen train je namelijk de omliggende spieren.

 1. Deze maak je hierdoor sterker, wat betekent dat je minder last zal hebben.
 2. Door te fietsen met een hernia stabiliseer je je rugspieren.
 3. Wat wij wel adviseren is het volgende: luister naar je lichaam en bepaal je eigen grens.
 4. Als het niet goed voelt, stap dan niet op de fiets.
 5. Onze adviseurs zullen, bij een passing, ook altijd kijken naar je houding zodat het hulpmiddel op jouw lichaam en wensen is afgesteld.

© 2023 Welzorg – KvK 70823138 : Mag je fietsen met een hernia?