CrossFitWereld

Fitness, Sport, Reizen

Wat Te Doen Bij Spierpijn Na Sporten?

Wat Te Doen Bij Spierpijn Na Sporten
6 tips om van je spierpijn af te komen – De beste manier om van spierpijn af te komen, is door rust te nemen en je lichaam zelf de schade te laten herstellen. Maar je kunt je lichaam ook een handje helpen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen. We geven 6 tips. Tips tegen spierpijn:

Blijf bewegen. Rust houden betekent niet dat je stil hoeft te zitten. Ondanks de pijn is het namelijk belangrijk om te blijven bewegen. Zo blijft de doorspoeling van je spieren op gang. Doe dit rustig aan. Zwemmen, yoga, wandelen of een lichte cardiotraining zijn goede sporten die je met spierpijn kunt doen. Neem een massage. Gemasseerde spieren raken beter doorbloed, waardoor het stijve en pijnlijke gevoel in de spier afneemt. Wie is de pineut? 😉 Maak je spieren warm. Neem een warm bad of gebruik een warmtecompres. Het ontspant je spieren en geeft verlichting. Drink voldoende water. Spieren bestaan voor 75% uit water. Door een tekort aan water, werken je spieren minder goed. Drinken dus! Eet gezond, Ongezond eten of ongezonde gewoontes (bijvoorbeeld roken en overmatig koffie drinken) vertragen het herstelproces. Ga voor gezonde sportvoeding, Doe rek- en strekoefeningen. Door pijnlijke spieren te rekken, wordt de spanning in de spier minder.

Kan niet meer lopen door spierpijn?

Het is dan ook niet verstandig om dezelfde spiergroep meerdere dagen achter elkaar te belasten. Heb je bijvoorbeeld vaak dat je na squats de volgende dag amper kunt lopen door de spierpijn in je benen? Dan is dat een teken dat je de spieren mogelijk te zwaar hebt belast en misschien wel hebt overbelast.

Hoe lang rust bij spierpijn?

Hoe lang duurt het herstellen? – Hoe snel je herstelt hangt af van een heleboel factoren. Zo bepalen de soort training (HIIT, boksen, roeien, hardlopen etc), je fitheid, de duur en intensiteit van je training en je voeding hoe lang en hoeveel rust je moet nemen om optimaal te kunnen herstellen.

In de meeste gevallen treedt spierpijn binnen 24-48 uur op. Na 48 uur heb je meestal de hevigste pijn. Het duurt meestal een paar dagen tot zelfs een week. Het is dan ook beter om niet te sporten wanneer de pijn langer als 6/7 dagen aanhoudt. Daarnaast kun door vaak te sporten met spierpijn, spierschade en overbelasting veroorzaken.

Dit zorgt ervoor dat je veel minder trainingsprogressie hebt. Als je dan toch echt niet kunt wachten: Ga zwemmen, lichte cardio doen of rustig wandelen.

See also:  What Does D1 Mean In Sports?

Is paracetamol goed voor spierpijn?

Spierpijnsmeersels en -pleisters – Veel van deze spierpijnmiddelen zijn zogeheten warmte middelen. andere spierpijnmiddelen bevatten plaatselijk verdovende en verkoelende stoffen, waardoor de aandacht van de spierpijn wordt afgeleid. Vaak wordt gedacht dat massage en warming up overbodig zijn als er ook warmte middelen worden gebruikt, dit is absoluut onjuist.

 1. Spierpijnmiddelen helpen niet bij zenuwpijn en mogen beslist niet gebruikt worden bij kinderen onder de 12 jaar.
 2. Warmtemiddelen versterken de doorbloeding van de huid, waardoor deze warm wordt.
 3. De spieren zelf worden slecht bereikt, waardoor er geen direct effect is op de spieren.
 4. Deze warmte middelen mogen niet gebruikt worden, als er sprake is van een ontsteking.

Wanneer na het insmeren met een warmte middel onder koude omstandigheden wordt gesport, kan dit leiden tot zeer ernstige afkoeling van de spieren. Dit vergroot de kans op blessures enorm.Wanneer je spierpijnmiddelen gebruikt, is gebruik van een hoogtezon, solarium of infrarood lamp af te raden.

 1. Dit kan huidirritaties tot gevolg hebben ook gelijktijdig gebruik met andere warmte therapieën zijn af te raden.
 2. Spierpijnmiddelen zijn in verschillende vormen verkrijgbaar.
 3. De keuze voor een middel is afhankelijk van de plaast van de pijn en van jouw persoonlijke voorkeur.
 4. Pas deze middelen alleen toe op een droge en gave huid, wanneer ze op een natte huid worden toegepast kunnen er blaren ontstaan.Was de handen zorgvuldig na gebruik; onbedoeld contact met de ogen kan veel irritatie geven.

Indien eczeem of huiduitslag optreedt, dien je direct met het gebruik te stoppen. Warmtepleisters kunnen zonder bezwaar op maat worden geknipt. Paracetamol is goed werkzaam tegen spierpijn. Ook ontstekingsremmende pijnstillers, de zogenaamde NSAID’s (zoals ibuprofen) helpen bij spierpijn.

Bij deze middelen dien je rekening te houden met een eventuele wisselwerking met andere geneesmiddelen. Alle informatie lees je in de folder Spierpijn. Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn je graag van dienst.

Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die je al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzrogmiddelen dan ook altijd door aan jouw apotheek.

Is lopen met spierpijn goed?

Wat moet je doen bij spierpijn? – Spierpijn gaat vanzelf weer over, maar je kunt er wel voor zorgen dat je spieren sneller herstellen van je inspanning.1. Neem zeker bij hevige spierpijn een paar dagen rust, maar blijf wel in beweging. Ga in plaats van wandelen bijvoorbeeld fietsen of zwemmen.

Zeker bij hevige spierpijn loop je sneller kans op blessures, dus doe het rustig aan.2. Neem voldoende eiwitten. Eiwitten zijn belangrijk voor het herstel van je spieren, dus zorg ervoor dat je hier na een lange wandeltocht voldoende van binnenkrijgt. In dit artikel lees je meer over eiwitten en voeding.3.

Rekken en massage? Over rekoefeningen bij spierpijn zijn de meningen verdeeld. Critici beweren dat de spieren door te rekken juist verder kapot kunnen gaan, terwijl voorstanders van mening zijn dat je spieren door ze te rekken beter herstellen. Het doen van rekoefeningen kan ontspannend zijn.

See also:  Hoeveel Kwark Na Het Sporten?

Wat doe je op een rustdag?

Dit is de perfecte manier om te herstellen op je rustdag Wat Te Doen Bij Spierpijn Na Sporten Getty Images Fitnessexpert Ollie Frost wil je graag uitleggen hoe de vork in de steel zit. “Zwaar liften en de volgende dag op de bank neerploffen met een kopje groene thee is geen garantie voor succes. Deze old-school filosofie komt voort uit de bodybuild-wereld, waar zware gewichten gebruikt worden om specifieke spieren te trainen.

 • Omdat er zo nauw wordt ingezoomd op bepaalde spieren, hebben die de dag erna een rustdag nodig om te herstellen.
 • Je wilt grotere biceps met zichtbare aderen? Dan is dit je aanpak.
 • Wil je fit worden? Dan zijn rustdagen niet meer dan een excuus om op de bank neer te ploffen.
 • Laten we beginnen met de bredere gezondheidsimplicaties.

Meerdere onderzoeken van grote instanties (World Cancer Research Fund, British Heart Foundation enz) wijzen uit dat bewegen het risico op kanker, diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, depressies en overgewicht verkleint. Dat is het goede nieuws.

 • Dan nu het minder goede nieuws: die gezondheidsvoordelen worden grotendeels teniet gedaan op inactieve rustdagen.
 • De consequenties van inactieve rustdagen, waarop je niet meer doet dan het liften van een kopje thee, zijn duidelijk aanwijsbaar.
 • Je stofwisseling vertraagt, waardoor je minder vet verbrand en je hersenen produceren minder endorfine (wat resulteert in moodswings).

Het spierherstel vertraagt daarnaast: je lichaam heeft namelijk beweging nodig om het opgebouwde melkzuur uit de spieren weg te spoelen. Om die reden fietsen de deelnemers van de Tour de France zelfs op rustdagen nog kleine stukjes. De les die we hieruit leren? Low-intensity trainingen op rustdagen zijn het beste recept voor een fit lichaam.

Dit betekent niet dat je je dagelijks moet storten op helse deadlifts: drie wekelijkse krachtsessies per week (borst en armen, schouders en rug en ja, sorry, een leg day) is een bewezen manier om krachtiger en fitter te worden. Mocht je jezelf scharen onder de groep mannen die graag wat vet wil verliezen en een gezond, energiek leven willen leiden? Dan is het belangrijk dat je ook op je rustdagen blijft bewegen.

Deel je trainingsdagen in op ‘gym-dagen’ en ‘actieve rustdagen’. Op de gym-dagen train je zo hard als je kunt. Op actieve rustdagen doe je low-intensity trainingen, zoals wandelen, tennissen, zwemmen, fietsen of golfen. Rustige trainingen zullen je stofwisseling versnellen en je humeur in de lift zetten.

See also:  Is Yoga Een Sport?

Hoe laat je je spieren sneller herstellen?

Spierherstel verbeteren door doorbloeding – Spierpijn kan je allereerst verminderen door de doorbloeding van het lichaam te verbeteren, voornamelijk op de plek waar de pijn zit. Bloed is de snelweg (geleider) van alle bouwstoffen die je lichaam nodig heeft.

Om je doorbloeding te verbeteren kun je denken aan een massage, een warm bad of een sauna. Door de doorbloeding in het lichaam te stimuleren zal er meer en sneller bloed voorzien van zuurstof, zogenaamd zuurstofrijk bloed, door het lichaam heen worden gepompt. Dit zorgt voor sneller spierherstel. Ook kun je je doorbloeding van je lichaam zonder hulpmiddelen stimuleren.

Denk hierbij aan een cooling-down of hersteltraining.

Waar herstellen je spieren snel van?

2. Eet koolhydraten en eiwitten – Tijdens je training spreek je de glycogeenvoorraad in je spieren aan. Zorg er dus voor dat je binnen – het liefst een half uur maar sowieso – twee uur na je training deze voorraad aanvult in de vorm van complexe koolhydraten (zoals bijvoorbeeld havermout),

Is spierpijn normaal na krachttraining?

Spierpijn door krachttraining – ‘Spierpijn is een veel voorkomende bijwerking van trainen met gewichten, vooral bij beginners of bij ervaren sporters die beginnen met nieuwe, onbekende oefeningen die de spieren op een andere manier prikkelen dan normaal,’ zegt Paul Mostoff, hoofd fysiotherapie bij All Sports Physical Therapy,

 • Deze door training veroorzaakte pijn verergert meestal een dag of twee na de training en zal dan binnen een paar dagen verdwijnen.
 • Maar wat veroorzaakt deze spierpijn door krachttraining nou? Dat is een goede vraag en eentje die wetenschappers nog altijd niet volledig kunnen beantwoorden.
 • Maar ze geloven dat het iets te maken heeft met microtrauma, ofwel zeer kleine scheurtjes in het spierweefsel die optreden bij zware inspanning – en de bijbehorende ontsteking die volgt als je spieren zichzelf proberen te herstellen.

Lees ook: Dit moet je weten over krachttraining voor fietsers