Naast voormalig tennisster uit België is Sabine Appelmans ook ambassadeur bij WW! Ze is een inspirerende spreker die mensen motiveert om het beste uit zichzelf te halen, zowel op fysiek als mentaal gebied. Hier legt ze duidelijk uit wat het verschil is tussen sporten en bewegen.
“Bewegen doe je vooral in functie van een gezond lichaam en een gezonde geest. Sporten is over het algemeen meer doelgericht en intensiever. Bewegen is eigenlijk belangrijker, noodzakelijk zelfs. Sporten daarentegen is een optie. Dat is het grote verschil. We móeten gewoon bewegen om ons goed te voelen en gezond oud te worden.
Natuurlijk kan regelmatig bewegen op de langere termijn uitmonden in sporten. Maar dit moet je dan wel leuk vinden. Voor mij is sporten echt een hobby, maar dat is niet voor iedereen zo. Sporten is wat mij betreft dus niet noodzakelijk voor een gezonde levensstijl.
Maar iedereen zal moeten bewegen. Zo kun je beginnen met iedere dag een half uurtje wandelen, Stilletjes aan schuiven de grenzen dan misschien wat op, zodat je uiteindelijk een uur kunt wandelen. Maar beweging zit ‘m ook in heel kleine dingen, zoals een keer je auto wat verderop parkeren, de trap nemen in plaats van de lift, spelen met de kinderen Als je dit altijd doet, maken deze kleine dingetjes samen toch een groot verschil.
Vooral bij een zittend beroep is het erg belangrijk om regelmatig beweegmomenten in te lassen. Je kunt dan beter elk uur even opstaan om iets te drinken en tegelijkertijd een rondje te lopen in huis (misschien kun je steeds wat langere stappen zetten of doe je tussendoor een paar squats), dan de hele dag blijven zitten en ’s avonds een uur naar de fitness gaan.
- Voor je lichaam is het beter als je beweging integreert in je dagelijkse leven.
- Wanneer je net als ik wel plezier kunt halen uit sporten, is hier natuurlijk niks mee.
- Maar ook dan is het belangrijk dat je de intensiviteit van het sporten opbouwt.
- Ik vind het zelf altijd motiverend om samen met iemand te gaan sporten.
In deze tijd heeft iedereen de app houseparty ontdekt, waarom geen sportparty? Je spreekt met vrienden af om een paar oefeningen te doen voordat je een drankje neemt. Tijdens de sportlessen die ik geef, merk ik ook altijd dat het niet alleen om het bewegen gaat, maar ook om het sociale aspect.
Is gewoon bewegen even goed als sporten?
Er zijn veel onduidelijkheden over wat nou echt gezond is. Wekelijks ontrafelen wij een feit of fabel op basis van betrouwbare informatie. – Onderzoek toont aan dat je de kans op kanker kunt verkleinen door iedere dag minimaal 30 minuten te bewegen. Hiervoor hoef je echt niet per se zwetend in de sportschool te staan, want ook fietsen, wandelen en traplopen tellen mee.
Wat wordt er verstaan onder bewegen?
Weet jij het verschil tussen bewegen, sporten en trainen? In de media verschijnen steeds vaker berichten dat de Nederlandse bevolking steeds dikker wordt en te weinig beweegt. Dit geldt overigens ook voor vele andere bevolkingsgroepen in de wereld. Wetenschappelijk onderzoek toont aan: wie niet beweegt, verkommert.
- Voldoende sporten, bewegen, trainen zijn enkele acties die de mens kan ondernemen om gezond en fit te blijven.
- Gezond, fit en slank is hot! Kook-, dieet- en trainingsboeken, van onbekende en bekende personen, voor het krijgen van een killer body en het nastreven van een gezond eetpatroon, zijn aan een ware opmars bezig.
De schappen in boekhandels liggen er vol mee. Op sociale media vertonen heuse health freaks dagelijks hun kunsten aan de rest van de wereld hoe zij, maar ook jij, kunt werken naar een ‘perfect’ afgetraind lichaam. Nastreven van een gezonde leefstijl door bewegen Veel mensen streven naar een gezond en vitaal leven.
- Waar mogelijk, nemen zij het heft in eigen hand.
- Impulsief of met voorbedachte rade.
- De een koopt een paar inventieve hardloopschoenen, gaat trainen om te kunnen meedoen aan een hardloopevenement, op weg naar een medaille.
- De ander schaft een luxe racefiets met hippe kleding aan, op weg naar de wekelijkse fietsronde van 40 kilometer op zondagochtend.
Weer een ander kiest ervoor om een hometrainer aan te schaffen. Iedereen probeert op zijn manier en tempo meer te doen aan zijn eigen gezondheid door te starten met bewegen of door actiever te bewegen. Welke gezonde lifestyle past bij jou? Op het gebied van gezondheid en vitaliteit bestaan er veel verschillende inzichten, methodieken en mogelijkheden.
Sommigen in de vorm van een hype, vergezeld van de meest prachtige en veelbelovende commercials. Anderen in de vorm van een sportschool of ander sportinstituut die je verleiden met aantrekkelijke aanbiedingen en abonnementen en voorzien van de modernste verantwoorde (meet)apparatuur. Duizend mensen, duizend wensen In de praktijk lukt het slechts een enkeling om snel gezond en fit te worden.
De overgrote meerderheid moet er veel meer moeite voor doen. Het is niet altijd zo simpel als de commercials ons doen geloven. SCHOTT & CO wordt vaak de vraag gesteld: hoe moet en kan in het beste bewegen, sporten of trainen? Daar hebben wij geen standaard antwoord op.
Het is geheel afhankelijk wat je uiteindelijke doel is. Wil je gezonder worden? Heb je last van overgewicht en wil je een aantal kilo afvallen? Wil je een strak strandlijf creëren voor je aankomende vakantie? Wil je meedoen aan een halve marathon? Wil je als senior soepel blijven wandelen of fietsen? Ben je op zoek naar meer ontspanning? Zeg het maar! Elk individu stelt eigen wensen en eisen aan zijn/haar lichaam.
De betekenis van bewegen, sporten en trainenElk individu interpreteert de begrippen bewegen, sporten en trainen op zijn/haar eigen manier. Wat betekenen deze drie begrippen nu eigenlijk precies? 1. Bewegen Bewegen is de basis van je gezondheid en vormt een rode draad in je dagelijks leven.
Onder bewegen wordt verstaan alle vormen van bewegen die we niet als sport zien en die zorgen voor een energieproductie om ons lichaam te verplaatsen en warm te houden. Denk hierbij aan huishoudelijk werk, fietsen naar je werk, boodschappen doen, dansen, wandelen met de hond, tuinieren en traplopen.2.
Sporten Wanneer beweging een gestructureerd karakter vertoond, spreek je van sporten. Denk hierbij aan je wekelijkse voetbal-, hockey- of volleybaltraining. Of je dagelijkse bezoek aan de sportschool waar je deelneemt aan een (groeps)les spinning, fitness, aerobics, boxen, bodypump, zumba of pilates.
- Sporten levert een waardevolle bijdrage aan je gezondheid.
- Echter is regelmatig sporten geen vorm van trainen.
- Een gevorderde sporter die al twee jaar langs wekelijks 20 kilometer hardloopt, traint niet.
- Hij sport.
- Hoezo? Zijn lijf is volledig ingesteld op deze activiteit, het is een gewoonte.
- Het lichaam wordt niet meer uitgedaagd.
Voor extra prikkels moet men op zoek naar een nieuwe uitdaging. Oftewel het (opnieuw) verleggen van de persoonlijke grens.3. Trainen Wanneer je gericht en bewust inspanningen levert met als doel om veranderingen te realiseren, spreek je van trainen. Dit kan zijn het opbouwen van spiermassa, het kwijtraken van ongewenst buikvet, afslanken, het verbeteren van de bewegingskwaliteit of het bereiken van een gewenst vetpercentage.
- Een belangrijk kenmerk van trainen is je persoonlijke grenzen opzoeken en (even) over deze grenzen gaan.
- Trainen is niet alleen weggelegd voor topsporters.
- Iedereen kan aan training doen, van jong tot oud.
- Denk bijvoorbeeld aan een tachtigjarige dame die dagelijks meerdere malen bewust oefent om goed uit haar stoel te kunnen blijven komen.
Trainen hoeft geen uren in beslag te nemen. In slechts een paar minuten je je lichaam al een flinke trainingsprikkel geven. Gun het lichaam vervolgens wel even tijd om te herstellen, voordat je een volgende trainingsprikkel toedient. Jouw lichaam optimaal in balans Vind je persoonlijke balans tussen bewegen, sporten en trainen voor het beste resultaat.
Hoe begin je met bewegen of sporten?
7. Doe het rustig aan – Ga niet te hard van start. Begin liever met 10 minuten en breid het als het goed gaat elke week met 5 minuten uit. Je houdt het dan makkelijker vol en voorkomt blessures. Bedenk dat alle begin moeilijk is, maar naarmate je vaker beweegt wordt je conditie beter en gaat het je makkelijker af.
Hoeveel minuten bewegen per dag?
De beweegrichtlijnen voor kinderen – Voor kinderen van 4 tot 18 jaar geldt de volgende beweegrichtlijn:
Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel. Doe minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten. En: voorkom veel stilzitten.
Voor kinderen jonger dan vier jaar geven de beweegrichtlijnen, wegens gebrek aan onderzoek, geen advies. Voor hen is het belangrijkste dat ze gevarieerd bewegen en motorische vaardigheden aanleren. Lees ook dit artikel met alle informatie over de beweegrichtlijnen voor kinderen,
Waarom is sporten en bewegen zo belangrijk?
Sport en gezondheid We zitten teveel en bewegen te weinig. Daarom wil NOC*NSF het aantal sportende mensen de komende jaren met 10 procent verhogen. Sport is goed voor de gezondheid. Tegelijkertijd draagt sport bij aan een fitte en vitale samenleving, waardoor de gezondheidszorg minder belast wordt.
Zeker met het oog op toenemende vergrijzing in Nederland is dat een niet onbelangrijk gegeven. Goed voor het lichaam Sport en bewegen dragen bij aan de gezondheid van mensen. Dat blijkt uit tal van onderzoeken. Sport zorgt voor een betere conditie, meer spierkracht, een gezonde levensstijl, een goede nachtrust en een minder hoge medische consumptie.
Sporten verkleint namelijk het risico op een groot aantal aandoeningen als hart- en vaatziekten, obesitas, osteoporose, beroertes. Personen die regelmatig bewegen hebben bovendien een lager risico van 30 procent om vroegtijdig te overlijden. Sporten kan ook de gezondheidstoestand verbeteren van mensen met een chronische aandoening.
- Onvoldoende lichaamsbeweging daarentegen, vergroot de kans op een vroegtijdige dood.
- In Nederland gaat dat om ongeveer 8.000 sterfgevallen per jaar, dat is 6 procent van het totaal aantal sterfgevallen.
- Goed voor de geest Sport zorgt niet alleen voor lichamelijke fitheid maar ook voor mentale fitheid.
Sporters zullen het daarmee eens zijn. Simpelweg omdat je je na afloop van het sporten altijd lekkerder voelt dan daarvoor. Voldoende fysieke activiteit gaat depressies tegen, vertraagt de ontwikkeling van dementie en vermindert het aantal psychische klachten.
- Tegelijkertijd kan sporten leiden tot meer eigenwaarde, zelfvertrouwen en (sociale) vaardigheden.
- Voor jongeren geldt dat bewegen een positieve invloed heeft op hun cognitieve ontwikkeling.
- Ook ouderen doen hun voordeel met lichaamsbeweging.
- Het vermindert de behoefte aan zorg.
- Dat heeft twee grote voordelen.
Enerzijds kunnen de gezondheidskosten worden gereduceerd. Aan de andere kant stimuleert het de mentale gezondheid, omdat ze minder snel hun autonomie verliezen. De beweegnorm Op de vraag hoeveel iemand moet bewegen om de positieve effecten van sport te ervaren, is nog geen eenduidig antwoord.
De beweegnorm, een maatschappelijk breed gedragen norm voor gezond beweeggedrag, lijkt desalniettemin een goed uitgangspunt te zijn. Volgens die norm dienen jongeren dagelijks een uur actief te zijn, waarvan minimaal drie keer per week twintig minuten intensief. Volwassenen dienen vijf dagen per week een halfuur actief te zijn, waarvan minimaal drie keer twintig minuten intensief.
Verontrustend is dat de Nederlander steeds meer uren per dag zit. En dat langdurig zitten is vaak ongezonder dan wordt gedacht. Jongeren van 12-17 jaar zitten op een niet-schooldag zelfs een uur langer dan 65-plussers. Dus computer uit, gympen aan! We winnen veel met sport! : Sport en gezondheid
Hoe lang duurt sport en bewegen?
Hoe lang duurt de opleiding? – Sport en Bewegen is een voltijdopleiding en duurt vier jaar, Ben je in het bezit van een mbo-diploma niveau 4 van een verwante opleiding, zoals CIOS, of heb je een hbo- of wo-opleiding gevolgd, dan kun je in aanmerking komen voor een verkort studietraject,
Is elke dag een uur wandelen gezond?
over ons Wandelen helpt,voor sterke spieren en botten Wandelen versterkt de spieren en botten en vermindert daardoor de kans op osteoporose (botontkalking). Wandelen is ook goed voor het kraakbeen. Door weinig te bewegen is het kraakbeen in de gewrichten dunner geworden.
Wandelen helpt het kraakbeen op te bouwen en daardoor soepeler te bewegen.voor hart en bloedvaten Dagelijks wandelen verlaagt uw bloeddruk en het cholesterolgehalte in uw bloed. Daarnaast verbetert het de conditie van hart en bloedvaten.voor de longen Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen.tegen diabetes Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes type 2 met maar liefst 58 procent.voor de hersenen Bij mensen die hun hele leven lichamelijk (en geestelijk) actief blijven, vermindert de kans op alzheimer met 20 tot 50 procent.
Ook voor wie al dementeert, is wandelen gezond. Wandelaars zijn opgewekter en hun geheugen functioneert beter.tegen stress en depressie Wandelen werkt tegen stress en depressieve gevoelens. Angststoornissen nemen met bijna de helft af.voor de nachtrust Wandelen is ook goed voor een goede nachtrust, waardoor in- en doorslapen beter lukken.
- Ook de kwaliteit van de slaap verbetert.om af te vallen Een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) kost ongeveer 240 kilocalorieën.
- Wie dagelijks een half uur wandelt, kan dus flink afvallen.voor de darmen Dagelijks wandelen stimuleert de stofwisseling en is goed tegen darmverstopping.
- Wij krijgen vaak te horen dat er doordeweeks weinig tijd is om te bewegen/sporten.
Dat een drukke baan en/of gezinsleven het niet toelaat om ruimte te maken voor beweging. Wij geven een aantal tips hoe u het wandelen makkelijk in uw dagelijkse routine kunt implementeren en hoe u het beste resultaat kunt behalen uit het wandelen:
Wandelen tijdens en naar het werk
Ga naar buiten, geniet van uw lunch tijdens een frisse of zomerse wandeling of woont u in de buurt van het werk? Laat de fiets of auto eens staan of stap een halte eerder uit, een blokje om is zo gemaakt! Ook op kantoor kunt u verschillende momenten aangrijpen om een (kleine) wandeling te maken.
- Heeft u een collega nodig, die op een verdieping hoger werkt? Neem de trap i.p.v.
- De lift! Verplaats de telefoontjes naar de gang om net even wat extra meters te maken of haal eens koffie of thee voor uw collega’s bij het apparaat om de hoek.
- Elke meter die u maakt, is er één! 🙂 2.
- Loop rechtop en ontspannen, in een tempo dat gemakkelijk vol te houden is.
Maak de passen niet te groot, wikkel uw voeten goed af en laat uw armen soepel mee bewegen. Het is niet nodig extra stevig met de armen te zwaaien.
- 3. Wissel sneller wandelen af met rustig lopen
- Dit doet u door bijvoorbeeld een minuut snel en dan weer twee minuten in uw normale tempo te wandelen.
- 4. Maak een trainingsschema
Wie niet zo’n beste conditie heeft, doet er goed aan het wandelritme geleidelijk op te bouwen. Een trainingsschema voorkomt spierpijn en pijnlijke schenen. Op www.nwb-wandelen.nl (de site van de Nederlandse Wandelsport Bond) en www.wandeltraining.nl vind u schema’s en tips.
Kort gezegd komt het erop neer dat u steeds meer minuten stevig doorloopt en dat afwisselt met twee minuten rustig lopen.5. Breng de (klein)kinderen lopend naar school Vaak zijn basisscholen op loopafstand, maar omdat het ‘makkelijk’ is pakken we toch maar snel even de auto om de kinderen naar school te brengen.
Nu de lente is aangebroken is er niets lekkerders om even een frisse neus te halen. Met de kinderen wandelen naar school werkt ook meteen positief voor de relatie met uw (klein)kind. De leuke verhalen van kinderen en hun eerlijke en humoristische manier van omdenken schept een bijzondere band en houden de geest jong.6.
Neem een hond Staat er al jarenlang een trouwe viervoeter op het verlanglijstje? Dan is het tijd om daar nu een keer actie in te ondernemen. Ze zorgen er namelijk voor dat u heel snel op 30 minuten wandelen per dag uitkomt. Daarnaast wijzen onderzoeken uit dat dieren therapeutisch kunnen werken en daarnaast houden ze u nog in beweging ook.7.
Betrek uw gezin in uw voornemens Laat uw gezin en/of naasten weten dat u meer wilt en gaat bewegen. Zij helpen u hier vast graag aan te herinneren. ‘Even vergeten’ is nu geen excuus meer! Bronnen: https://tuincentrum-werkhoven.nl/dit-is-waarom-tuinieren-goed-is-voor-jou/ https://www.ad.nl/ad-werkt/waarom-wandelen-beter-is-tegen-stress-dan-fietsen-of-rennen~a394ebe9/ https://www.intermediair.nl/werk-privebalans/stress/wandelen-tegen-stress?utm_source=https://www.intermediair.nl/&utm_medium=tekstlink&utm_campaign=content&utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.ad.nl%2Fad-werkt%2Fwaarom-wandelen-beter-is-tegen-stress-dan-fietsen-of-rennen~a394ebe9%2F https://www.gezondheidsnet.nl/wandelen/daarom-is-wandelen-zo-gezond : over ons
Is huishoudelijk werk ook bewegen?
Is het huishouden doen ook sport? · Gezondheid en wetenschap Stofzuigen is het nieuwe joggen. Nieuw onderzoek toont aan dat vijf keer per week een halfuur huishoudelijke taken doen net als sporten veel gezondheidsvoordeel oplevert: 25% minder kans op een vroegtijdige dood en 20% minder kans op een hartziekte.
- Dat huishoudelijke taken net zo goed zijn als sport, zoals deze studie suggereert, is niet echt duidelijk, omdat de taken zeer verscheiden zijn en dit tegenspreekt.
- Veel hangt af van hoe intens je poetst en hoe lang je dat volhoudt.
- Overigens gaat het dan enkel over taken die je hartslag verhogen en je lichtjes doen zweten.
Maaltijden bereiden, afwassen, strijken, vallen hier dus al buiten. Dat regelmatig sporten goed is voor de gezondheid, staat als een paal boven water. De meeste studies hierover werden gevoerd in rijke landen, waar mensen aangemoedigd worden om te sporten.
In ontwikkelingslanden of landen waar de inkomens gemiddeld een stuk lager liggen dan bij ons, wordt veel minder gesport, maar anderzijds wordt er vaak meer fysieke arbeid geleverd. Een internationale onderzoeksgroep wilde nagaan of dergelijke niet-recreationele vormen van lichamelijke inspanningen ook gunstig zijn voor het hart, en of ze het risico op vroegtijdige sterfte door hartziekte kunnen verminderen.
In dit onderzoek waren meer dan 130.000 mensen uit 17 landen betrokken (1). De landen werden in 4 categorieën ondergebracht naargelang het gemiddelde inkomen. Geselecteerde volwassenen tussen 35 en 70 jaar, allen zonder gekende hartziekte, werden uitgebreid geïnterviewd tussen 2005 en 2010.
Daarbij vulden ze ook een internationaal gevalideerde vragenlijst over lichaamsbeweging in en werd er gevraagd naar de aard van de activiteiten: arbeid, huishouden, verplaatsingen versus sporten in de vrije tijd. Aan de hand van de antwoordformulieren werden deelnemers in drie categorieën ondergebracht: minder dan 150 minuten matige inspanning per week, tussen 150 en 750 minuten en meer dan 750 minuten.
Onafgezien van de aard van de fysieke inspanning (werk of vrije tijd) bleken mensen die minstens 3 uur per week matig-intensief actief waren 22% minder kans te hebben op hartziekten en 28% minder risico te lopen op vroegtijdige sterfte. De onderzoekers besluiten dat minstens 3 uur matig-intensief bewegen per week gunstig is voor de gezondheid, waarbij het niet uitmaakt om welke vorm van bewegen het gaat.
Kun je te veel bewegen?
Al eerder schreven we over de risico’s en gevolgen van andere manieren om te compenseren, zoals braken, laxeren, dieetpillen, ondergewicht of extreem lijnen, maar er was nog weinig te lezen op Proud2Bme over overmatig sporten en de risico’s die daar aan verbonden zijn.
In het dagelijks leven doen veel mensen misschien alsof sporten alleen maar gezond is, maar dat is het alleen als je het op een gezonde manier aanpakt. Teveel sporten, sporten terwijl je weinig eet, ondergewicht hebt, heftig schommelt in gewicht of onregelmatig eet, kan heel veel risico’s hebben. Lichamelijk, maar ook geestelijk.
Wat die risico’s zijn zal ik hieronder uitgebreid beschrijven. Sporten om te compenseren, sporten omdat je ondergewicht wilt bereiken, sporten omdat je niet wilt aankomen vanaf ondergewicht of kunstmatig je gewicht laag wilt houden, te vaak sporten of sporten terwijl je helemaal niet genoeg eet zijn allemaal vormen waar deze risico’s voor gelden. Lichamelijke gevolgen van overmatig sporten ♦ Vermoeidheid Wanneer je teveel sport, sport op een lege maag, dagelijks actief sport of sport ondanks lichamelijke klachten, ondergewicht of pijn, raakt je lichaam op den duur uitgeput. Je bent veel sneller vermoeid buiten het sporten om of al tijdens het sporten.
Wanneer je onregelmatig of te weinig eet, maar wel actief sport heeft je lichaam niet voldoende energie om de prestaties te verrichten die jij van je lichaam eist. Je kunt je hierdoor extreem moe gaan voelen of juist oververmoeid raken en langere tijd daarvan moeten herstellen. Daarbij belemmerd de dagelijkse vermoeidheid je om goed te presteren op school, werk, in relaties of hele simpele huishoudelijke bezigheden.
♦ Concentratieproblemen Bovenstaande heeft ook te maken met je concentratie. Deze wordt sterk verminderd wanneer je lichaam het zwaar heeft of uitgeput is. Je concentratie wordt daardoor minder of je kunt je door de vermoeidheid maar moeilijk langere tijd ergens op richten.
Op meerdere gebieden kan dit voor problemen zorgen. ♦ Misselijkheid Mensen die teveel sporten of sporten op een lege maag, kunnen misselijk worden of zelfs overgeven. Wanneer je suikerspiegel te laag is of je lichaam vermoeid is en je toch doorgaat met sporten, kan je maag een signaal geven dat je moet ophouden en rust moet nemen.
Je kunt ook tussendoor regelmatig misselijk worden, omdat je lichaam om energie vraagt. ♦ Lage weerstand Als je meer energie verbruikt dan geeft aan je lichaam en vermoeid raakt, ben je vatbaarder voor ziektes en blessures. Je zult daarvan ook minder goed herstellen, omdat je lichaam op reserves teert.
♦ Te laag vetpercentage Wanneer je erg gericht sport om spieren te kweken of veel afgevallen bent door het sporten, kan het zo zijn dat je een te laag vetpercentage ontwikkelt. Dit heeft verschillende gevolgen voor je vruchtbaarheid, de opname van vitamines en je weerstand. Lees meer over gezonde vetten eten, in een blog van onze dietist over vetten in je voeding.
♦ Menstruatie blijft uit Door een te laag vetpercentage kan je menstruatie uitblijven. Je kunt misschien een gezond gewicht hebben, doordat je voldoende spiermassa hebt opgebouwd, maar als je een laag vetpercentage hebt, kan je vruchtbaarheid afnemen doordat de aanmaak van vrouwelijke hormonen verstoord wordt.
- Wanneer je lichaam overmatig belast wordt of als je ondergewicht hebt, kan je menstruatie ook uitblijven.
- ♦ Duizeligheid, slap gevoel Wanneer je meer energie verbruikt, dan je tot je neemt, kun je je duizelig, vermoeid en slap gaan voelen.
- Je kunt uiteindelijk zelfs flauwvallen of dingen uit je handen laten vallen.
Duizeligheid is een teken van je lichaam dat je moet gaan zitten of liggen, dat je rust moet nemen en dat je iets moet eten. Doe je dat niet, dan gaat je lichaam onder andere door duizeligheid aangeven dat je dit moet doen. Door bijvoorbeeld te veel krachttraing kun je uiteindelijk dus juist kracht verliezen. ♦ Overbelasting spieren of gewrichten Als je teveel sport, te weinig rust neemt en slecht eet, kun je sneller last krijgen van blessures of langdurige spierpijn. Spieren of gewrichten raken overbelast en je lichaam heeft weinig energie, voeding en bouwstoffen in zich om dit snel te herstellen.
- Je kunt hierdoor zelfs blijvende schade aanrichten.
- ♦ Slecht slapen Wanneer je overmatig sport, raakt je lichaam een beetje verslaafd aan het bewegen.
- Er treed een soort ontwenning op die kan zorgen voor onrust.
- Als je te weinig of te eenzijdig eet en veel sport, kun je ook honger krijgen ‘snachts of een onrustig gevoel vanwege de behoefte aan energie en voeding van je lichaam.
♦ Spaarstand Wanneer je je lichaam ineens heel streng aanpakt, heftig gaat lijnen en overmatig sport, kan het in de spaarstand komen. Je lichaam valt dan niet af, terwijl je misschien meer sport of minder eet. Dit is een signaal van je lichaam dat je niet op een gezonde manier bezig bent.
- Je moet dan toch meer eten en het sporten doseren, om een gezond lichaam en gewicht te behouden.
- Hier lees je daar meer over.
- ♦ Te snel afvallen-ondergewicht Overmatig sporten kan leiden tot grote gewichtsveranderingen.
- Snel afvallen en het bereiken van ondergewicht is zeer ongezond.
- Je kunt voedingsstoffen mislopen en last krijgen van alle gevolgen die aan ondergewicht verbonden zijn.
Psychische gevolgen van overmatig sporten ♦ Verslaving Je kunt verslaafd raken aan sporten, doordat je een kick krijgt van iedere keer dat je het doet. Dit geeft je een blij gevoel, maar wanneer je hierin doorslaat, kun je eraan verslaafd raken. Je kunt geen dag meer zonder sport en zegt zelfs afspraken af, om toch te kunnen sporten.
Sporten is een obsessie geworden en beheerst je leven. Wanneer je niet kunt bewegen, raak je in paniek en weet je niet wat je met je emoties en je dag aan moet. ♦ Negatief zelfbeeld Wanneer je sport puur omdat je wilt afvallen of je lichaam er anders uit wilt laten zien, kan dit in sommige gevallen je negatieve zelfbeeld geen goed doen, maar juist verslechteren.
Je vergelijkt jezelf met een ideaalbeeld, modellen, sportieve bekenden of hebt een bepaald uiterlijk doel gesteld. Dat doet is niet altijd snel of gemakkelijk te bereiken, beter nog, soms is het geen haalbaar doel. Puur vanwege de moeite die jij hebt om jezelf te accepteren, zelfhaat of vanwege een zeer negatief zelfbeeld actief gaan sporten maakt je niet gelukkig.
- De obsessie met je lichaam kan ervoor zorgen dat je nog verder van je lichaam en zelfacceptatie af komt te staan.
- Natuurlijk is een gezond lichaam fijn en heb je misschien het gevoel dat het hier en daar wat strakker kan, maar maak er geen obsessie van.
- Maak het niet TE belangrijk in je leven en vergeet niet dat je ook nu al goed bent zoals je bent.
Zorg goed voor je lichaam, dan komt die buitenkant vanzelf. Heb geduld, doseer het sporten en stop met jezelf te vergelijken en af te kraken. ♦ Somberheid Als je heel erg veel sport en zelfs teveel sport, kom je misschien niet meer toe aan dingen die aandacht nodig hebben in je leven, zoals problemen, stress, zorgen die je hebt of bijvoorbeeld praten over wat je hebt meegemaakt. ♦ Eenzaamheid Doordat je heel erg veel tijd steekt in piekeren over eten, bewegen en compenseren, denk je nog maar weinig na over relaties, liefde, leuke dingen of zeg je misschien zelfs afspraken af. Je komt niet meer echt toe aan waar het leven om draait, voelt je eenzaam of sluit jezelf buiten omdat je bezig bent met je obsessie rondom sport en voeding.
- Op deze manier kunt je uiteindelijk zelfs vriendschappen of relaties verliezen.
- ♦ Eetproblemen verergeren Wanneer je veel bezig bent met sporten, op een lege maag sport en je veel bezig houdt met of je wel genoeg bewogen hebt, hoe je dat kunt ‘verbeteren’ en wat je precies weegt en moet eten, voed je je eetproblemen.
Door toe te geven aan de drang om te gaan sporten, of dit nu veel of weinig is, geef je een stukje terrein weg aan je eetstoornis. Je geeft dit probleem meer invloed op je leven en verzet je er niet tegen. Dit zorgt ervoor dat de problemen dieper geworteld raken, terugkomen of zich hardnekkig vast kunnen bijten.
♦ Stress en schuldgevoelens Doordat je steeds toegeeft aan de bewegingsdrang of het overmatig sporten, voel je je gespannen, zelfs gestresst wanneer je even niet kunt ‘compenseren’. Je bent er veel mee bezig, kunt je moeilijk ontspannen totdat het weer gedaan is. Dit geeft je veel negatieve gevoelens en zorgt voor veel spanning in je lichaam en belemmerd je in het vinden van ontspanning in andere dingen in je dagelijks leven.
Herken jij een paar van deze risico’s, neem deze dan serieus. Zelfs ook al zijn ze nog niet heel ernstig, dat kunnen ze wel worden of onbewust al zijn. Probeer je eetpatroon gezond te krijgen, uit te breiden en goed voor je lichaam te zorgen. Eet en drink genoeg en neem voldoende rust.
Lukt het je niet om op een constructieve manier met sporten bezig te zijn, bespreek dit dan met je behandelaar, je huisarts, een docent op school, je ouders, partner of andere mensen in jouw omgeving. Neem de gevolgen van compensatiegedrag, ook bewegingsdrang serieus. Wil je op een gezonde manier leren sporten, lees en bekijk dan deze blog eens en lees hier meer over bewegingsbeperking en -drang.
Let jij op jezelf als je op een ongezonde manier met sport bezig bent?
Is bewegen goed voor je conditie?
3 redenen waarom sporten je conditie en fitheid verbetert
feiten en cijfers · Geactualiseerd: 21-11-2019 · Publicatiedatum: 17-01-2016 · 3 min
Bewegen helpt je om fit te worden en te blijven. Door te sporten verbetert de conditie van je hart en longen. Daardoor kun je langere tijd achter elkaar bewegen zonder moe te worden. Ook kun je bijvoorbeeld een stuk rennen zonder in ademnood te komen. Wat is daarvoor nodig en waarom heeft bewegen dit effect? Een uitleg in drie delen.
De geven aan hoe vaak en intensief je moet bewegen om je gezondheid op peil te houden. Voor volwassenen geven de richtlijnen aan om 2,5 uur per week matig intensief te bewegen, verspreid over meerdere dagen, en om twee keer per week aan bot- en spierversterkende oefeningen te doen. Ouderen wordt daarnaast geadviseerd om twee keer per week balansoefeningen te doen.
Kinderen moeten dagelijks een uur matig intensief bewegen en drie keer per week aan bot- en spierversterkende oefeningen doen. Maar met deze hoeveelheid beweging verbeter je je cardiovasculaire conditie (hart, bloedvaten en longen) dus nog niet. Daarvoor zal je vaker, langer en/of intensiever moeten bewegen.
En dit heeft dan ook weer extra gezondheidsvoordelen! Als je intensief beweegt, stijgt je hartslag en versnelt je ademhaling (je gaat hijgen). Dit zijn zogenoemde ‘aerobe’ activiteiten. Voorbeelden zijn stevig wandelen, joggen, zwemmen, dansen, voetbal en tennis. Jouw ademhalingssysteem en bloedsomloop worden er flink door aan het werk gezet.
Zij werken samen om de spieren van zuurstof te voorzien tijdens langdurige lichamelijke inspanning. Regelmatige oefening maakt deze systemen efficiënter. Dat gebeurt al als je je matig intensief inspant en nog meer als je intensief gaat bewegen.
Hoezo is bewegen gezond?
Bewegen vertraagt botontkalking, je hebt minder kans op een botbreuk. Door te bewegen blijf je lenig en soepel en heb je minder kans om te vallen. Bewegen is goed voor je brein en je geheugen. Door te bewegen blijft je conditie op peil en blijven je spieren sterker.