CrossFitWereld

Fitness, Sport, Reizen

Wat Is Een Gezonde Hartslag Bij Sporten?

Wat Is Een Gezonde Hartslag Bij Sporten
Normaal ligt de hartslag van een volwassene in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Bij inspanning kan deze oplopen naar 180, soms zelfs boven de 200. Het is geen probleem als je hartslag niet te snel oploopt en na afloop weer geleidelijk afzakt.

  • In de eerste minuut na de inspanning daalt de hartslag het sterkste.
  • In de minuten daarna zakt de hartslag geleidelijk weer terug naar de normale rusthartslag.
  • Hoe sneller je hartslag na inspanning weer op je normale waarde zit, hoe fitter je bent.
  • Op een gegeven moment bereik je een grens.
  • De hartslag is dan zo hoog, dat het hart zich tussen 2 hartslagen niet meer goed kan vullen met bloed.

Dat is de maximale hartslag. Deze verschilt per persoon en is afhankelijk van je leeftijd en aanleg. Gebruik onderstaande formule om snel een indruk te krijgen van je maximale hartslag. Maximale hartslag = 220 min je leeftijd Voorbeeld: De geschatte maximale hartslag voor een 30-jarige is 220 – 30 = 190 slagen per minuut.

De formule geeft een schatting van je maximale hartslag: houd er rekening mee dat deze zo’n 15 slagen kan afwijken Is je hartslag hoger dan de berekende waarde, dan hoeft het niet verontrustend te zijn.

Het is belangrijk om te kijken hoe je de maximale hartslag bereikt. Het is goed als de hartslag bij inspanning geleidelijk omhoog gaat. En in rust weer omlaag. Voor sporters die intensief trainen of een bepaald doel voor ogen hebben, kan het meten van de hartslag tijdens het sporten zinvol zijn.

Gaat je maximale hartslag omhoog als je intensief traint? Je maximale hartslag heeft weinig te maken met hoe goed je getraind bent. Sommige topsporters hebben een relatief hoge maximale hartslag, anderen een lage. Door intensief te trainen gaat deze niet omhoog. Een beter getraind hart gaat juist efficiënter werken: het hart kan met minder slagen net zo veel bloed rondpompen. Door vermoeidheid of overtraining kan de maximale hartslag tijdelijk ook lager zijn. Is het voor hartpatiënten zinvol om de hartslag bij te houden tijdens het sporten? Het bijhouden van je hartslag tijdens sporten kan ook belangrijk zijn als je te maken hebt (gehad) met een hartaandoening. Bespreek in dit geval jouw optimale hartslagzone met een arts of trainer.

Sporters werken vaak met trainingszones. Je draagt een hartslagmeter en traint binnen een percentage van je maximale hartslag. Als je net begint met sporten is het verstandig het rustig op te bouwen:

kies in het begin voor oefeningen waarbij je nog kunt praten blijf in de eerste weken aan de ondergrens van je inspanning: op 50% van de maximale hartslag bouw dit geleidelijk op naar de bovengrens: tot maximaal 85% van de maximale hartslag

Soorten trainingszones

Zone Soort training Soort inspanning Trainen op % maximale hartslag Bij een max hartslag van 180 ligt je hartslag dan tussen:
H Herstel Warming up of hersteltraining na zware inspanning. Lichte inspanning waarbij praten nog gemakkelijk is. 45-60% 81-108
D1 Rustige duurtraining Rustige duurtraining of voor warming en cooling down. 60-70% 108-126
D2 Intensieve duurtraining Intensievere duurtraining dan D1. Praten gaat al wat moeilijker, ademen gaat zwaarder. 70-80% 126-144
D3 Maximale duurtraining Je traint met een hoge hartslag. Praten is lastig en je gaat hijgen. 80-90% 144-162
W Zware inspanning – kortdurend Deze inspanning is zwaar en niet lang vol te houden. Je raakt snel buiten adem. 90-100% 162-180

/ul> Tip! Wil je sporten met hulp van trainingszones? Vraag dan persoonlijk advies van bijvoorbeeld een sportarts of fysiotherapeut. Een (sport)arts kan je maximale hartslag nauwkeurig vaststellen. Tijdens dit sportmedisch onderzoek krijg je oefeningen om je hart echt maximaal te laten werken. Vraag ook advies van een sportarts als je:

tijdens het sporten klachten hebt van je hartslag hartslag na het sporten lange tijd hoog blijft hartslag tijdens het sporten sterk omhoog en omlaag schiet

Een sportmedisch onderzoek is een uitgebreid onderzoek. Iedereen kan zichzelf hiervoor aanmelden. De kosten worden soms (gedeeltelijk) vergoed vanuit je aanvullende zorgverzekering. Lees meer over een sportmedisch onderzoek op sportzorg.nl,

Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur) Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 – 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag

Wat is de ideale hartslag om te sporten?

Hartslagzones – Indien de doelstellingen van jouw cardio training voornamelijk in het teken staan van het verbeteren van jouw conditie, dan zou je hartslag tussen de 75 en 90 procent van de maximale hartslag dienen te liggen. Dit kun je vrij eenvoudig berekenen door de volgende formule: Maximale hartslag: 220 – jouw leeftijd in jaren.

  1. Dus iemand van 20 jaar, heeft een maximale hartslag van 200, volgens deze formule.
  2. Dit betekent dat wanneer hij zijn conditie zou willen trainen, zijn hartslag tussen de 150 en 180 zou moeten liggen.
  3. Veel factoren beinvloeden je hartslag, waaronder erfelijkheid en je eigen basis conditie.
  4. Daarom is deze formule een schatting en nooit 100 procent accuraat.

Wanneer je met behulp van dezelfde formule jouw cardiotraining wilt inzetten voor vetverbranding doelstellingen, dan dient je hartslag lager te zijn, ergens tussen de 55 procent en de 75 procent. Dit wordt vaak de aerobe training genoemd en hierbij gebruikt het lichaam voornamelijk de vetzuren als energiebronnen.

Kan een snelle hartslag kwaad?

Ik heb last van hartkloppingen In het kort

Bij hartkloppingen voelt u uw eigen hart in uw borstkas of keel kloppen. Uw hart bonst hevig, de hartslag is snel of onregelmatig (het hart klopt ineens sneller en dan ineens weer langzamer). Meestal kunnen hartkloppingen geen kwaad. Spoed: Bel direct uw huisarts of huisartsenpost als u hartkloppingen heeft en daarbij andere klachten zoals druk in de borst, benauwd zijn, of misselijkheid, zweten of bleek zien. Neem contact op met uw huisarts bij een of meer van de volgende klachten:

als u voor het eerst hartkloppingen krijgt die niet overgaan als u een paar minuten rustig zit als u ineens een heel onregelmatige hartslag krijgt: het hart klopt ineens sneller en dan ineens weer langzamer

Wat is het Bij hartkloppingen voelt u uw eigen hart in uw borstkas of keel kloppen. Het hart kan dan heel snel kloppen, heftig bonzend voelen of een slag overslaan. Dit kan een heel vervelend gevoel geven. Ook kunnen hartkloppingen u ongerust maken. Gelukkig betekenen hartkloppingen meestal niet dat er iets mis is met het hart.

Het hart kan heel snel gaan kloppen. U voelt zich daardoor heel onrustig. Het hart kan heftig bonzen. De hartslag kan heel onregelmatig zijn: soms ineens sneller en dan ineens weer langzamer. U kunt voelen dat het hart soms een slag lijkt over te slaan. Vaak komt daarna een extra harde hartslag die voelt als een bons, bonk of dreun. Het hart kan ook heel snel of onregelmatig kloppen zonder dat u dat merkt.

Hartkloppingen kunnen langzaam beginnen en langzaam weer verminderen. Ze kunnen ook ineens ontstaan en dan ook ineens weer over zijn. Als u rustig ligt, kan uw hartslag meer opvallen dan als u bezig bent. Vooral als u op uw linker zij ligt, is de hartslag vaak goed te voelen. Dit is normaal. Soms kunt u bij de hartkloppingen ook andere klachten krijgen. Bijvoorbeeld:

U voelt zich duizelig of licht in het hoofd. U heeft het gevoel dat u geen lucht krijgt of benauwd bent. U voelt tintelingen. U heeft een droge mond. U heeft hoofdpijn. U bent misselijk. U voelt zich slap.

Oorzaken Hartkloppingen kunt u krijgen door:

actief bewegen en sporten grote hoogte (bijvoorbeeld in de bergen) alcohol drinken roken gebruik van drugs (vooral cocaïne) koffie of andere dranken met cafeïne (cola, energiedrank) een vette maaltijd pijn emoties stress of angst (een ) zorgen over de hartkloppingen

In deze situaties zijn de hartkloppingen vaak een normale reactie van uw lichaam. Hartkloppingen kunnen ook komen door problemen in het lichaam, zoals:

een te snel werkende schildklier longontsteking bloedarmoede een allergie een hartziekte of hartritmestoornis hoge bloeddruk diabetes (suikerziekte) sommige medicijnen (zoals prednison, medicijnen bij ADHD, sommige medicijnen tegen astma, sommige medicijnen voor de schildklier)

Een langzame hartslag kan te maken hebben met: Prednison is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd.Bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Ze zijn ook nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan. Artsen schrijven prednison voor bij:

Ziektes met ernstige ontstekingen. Bijvoorbeeld luchtwegontstekingen (zoals COPD), reumatische aandoeningen (zoals reuma, polymyalgie en jichtaanvallen), darmziekten (namelijk colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn), het syndroom van Sjögren, bepaalde oogontstekingen, clusterhoofdpijn, lupus erythematodes (LE), ernstige huidontstekingen (zoals bij lepra), bepaalde bloedziekten (zoals de bloedstollingsziekte ITP), de ziekte van Duchenne (spierziekte), Bellverlamming (een vorm van gezichtsverlamming), bij nierziektes, zoals het nefrotisch syndroom en bij netelroos. Ook bij ontstekingen bij tuberculose (van het hartzakje en van de hersenen).Bij ontstekingsziekten wordt het op verschillende manieren gebruikt: in een hoge dosering voor een paar dagen tot weken (stootkuur) en in een lagere dosering voor meerdere maanden (langdurige behandeling). Artsen schrijven het meestal voor als stootkuur.Prednison wordt ook gebruikt om afstotingsreacties tegen te gaan. Na orgaantransplantaties en als onderdeel van een behandeling bij kanker.Ook wordt het gebruikt om een tekort aan lichaamseigen bijnierschorshormonen aan te vullen. Zoals bij de bijnierziekten de ziekte van Addison, de ziekte van Cushing en het adrenogenitaal syndroom. Als het op deze manier gebruikt wordt heet het substitutietherapie.

Ziektes waarbij prednison wordt gebruikt zijn: Voor meer informatie zie, Kan het kwaad Hartkloppingen zijn meestal ongevaarlijk. U kunt er wel van schrikken als u ze voor het eerst krijgt. Neem dan contact op met uw huisarts. De huisarts zal samen met u zoeken naar de oorzaak van de hartkloppingen. Soms kunnen hartkloppingen wel gevaarlijk zijn. Onderzoeken

Uw huisarts kan samen met u kijken wat bij u de oorzaak kan zijn. En hoe u er minder last van kunt hebben. Soms zal de huisarts onderzoeken of de hartkloppingen komen door bijvoorbeeld een hartritmestoornis. Dat kan met een hartfilmpje (ECG). U kunt ook een draagbaar apparaat krijgen (Holter). Daarmee is uw hartritme 24 of 48 uur te zien. De huisarts kan ook onderzoeken of uw schildklier goed werkt. Dat kan met bloedonderzoek.

Adviezen

Als de uitslag van de onderzoeken normaal is, helpt het vaak om naar uw te kijken. Komen de hartkloppingen vaker voor op bepaalde momenten? Of spelen spanning, stress of bepaalde gewoontes een rol bij de hartkloppingen? Het kan helpen als u opschrijft in welke situatie u de hartkloppingen krijgt. Misschien merkt u niet dat u bent of, Maar soms blijken er, als u erover nadenkt, wel spanningen te zijn. Dit kunt u dan met iemand bespreken (bijvoorbeeld met uw huisarts). Misschien krijgt u vooral hartkloppingen als u, Of als u dranken met cafeïne drinkt (koffie, cola, redbull). Of als u rookt of drugs gebruikt. U kunt de hartkloppingen dan misschien verminderen door hier (tijdelijk) mee te stoppen.

Er zijn ook medicijnen die de hartkloppingen kunnen verminderen, bijvoorbeeld bètablokkers. Wanneer bellen Spoed: Bel direct met uw huisarts of de huisartsenpost als u hartkloppingen heeft met een of meer van deze klachten:

U heeft een pijnlijk, drukkend gevoel in of op de borst. Het gaat niet weg na een paar minuten. U bent erg benauwd. U heeft een onrustig gevoel, bent misselijk, bleek en zweterig.

Bel met uw huisarts als u een of meer van deze klachten heeft:

Als u voor het eerst hartkloppingen krijgt die niet overgaan als u een paar minuten rustig zit. Als u ineens een heel onregelmatige hartslag krijgt: het hart klopt ineens sneller en dan ineens weer langzamer.

: Ik heb last van hartkloppingen

Is hartslag 57 te laag?

Bradycardie Bij bradycardie heeft u een te lage hartslag. De hartslag is dan minder dan 50 slagen per minuut. Het normale hartritme van een volwassen persoon is meestal 60 tot 70 slagen per minuut. Bradycardie hoeft niet altijd behandeld te worden. Getrainde sporters kunnen als zij rusten bijvoorbeeld ook een erg lage hartslag hebben.

Medicijnen tegen hartritmestoornissen AV-blok Sick Sinus Syndroom Ouderdom Een infarct van de onderwand van het hart Complicatie na een hartoperatie Littekenweefsel na een hartinfarc Een verhoogde hersendruk (bijvoorbeeld door een hersentumor) Onderkoeling Fors ondergewicht Stoornissen in de bloedspiegels van mineralen (bijvoorbeeld kalium of magnesium)

Hoe snel moet je hartslag dalen na inspanning?

Na korte maximale inspanningen – Na een goede warming-up loop je 20 – 30 seconden maximaal. Tel het aantal slagen direct na afloop. Doe hetzelfde na 1 minuut. Het verschil is je herstel hartslag.

Herstel Betekenis
< 10 Slecht
11 – 20 Redelijk
21 – 30 Goed
31 – 40 Zeer goed
> 41 Uitstekend

Wat is een normale hartslag tijdens krachttraining?

Onder- en bovenwaarde en omslagpunt – Bij duursporten wordt vaak gesproken over onder- en bovenwaarde. De onderwaarde is de minimale intensiteit om het uithoudingsvermogen te verbeteren. Hiervoor wordt 70% van de maximale hartslag aangehouden. De bovenwaarde wordt ook wel het omslagpunt, anaërobe drempel of verzuringspunt genoemd.

Bij deze intensiteit maken de actieve spieren zo veel melkzuur waardoor toenemende vermoeidheid optreedt. Op dit omslagpunt neemt ook de ademfrequentie sterk toe. Gemiddeld ligt het omslagpunt bij 85% van de maximale hartslag. Bij ongetrainden ligt het lager (80%) en goed getrainden hoger (90%). Voor iemand van 34 jaar zou het omslagpunt dus rond de 160 slagen/min liggen.

Het voordeel van het daadwerkelijk meten van de hartslag is dat je zo kan zorgen dat je voldoende intensief traint om trainingseffecten te verkrijgen en dat je niet te hard traint zodat je overbelast of zelfs overtraind raakt. : Pijlers Eigen Kracht – Training