CrossFitWereld

Fitness, Sport, Reizen

Wat Helpt Tegen Spierpijn Na Sporten?

Wat Helpt Tegen Spierpijn Na Sporten
6 tips om van je spierpijn af te komen – De beste manier om van spierpijn af te komen, is door rust te nemen en je lichaam zelf de schade te laten herstellen. Maar je kunt je lichaam ook een handje helpen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen. We geven 6 tips. Tips tegen spierpijn:

Blijf bewegen. Rust houden betekent niet dat je stil hoeft te zitten. Ondanks de pijn is het namelijk belangrijk om te blijven bewegen. Zo blijft de doorspoeling van je spieren op gang. Doe dit rustig aan. Zwemmen, yoga, wandelen of een lichte cardiotraining zijn goede sporten die je met spierpijn kunt doen. Neem een massage. Gemasseerde spieren raken beter doorbloed, waardoor het stijve en pijnlijke gevoel in de spier afneemt. Wie is de pineut? 😉 Maak je spieren warm. Neem een warm bad of gebruik een warmtecompres. Het ontspant je spieren en geeft verlichting. Drink voldoende water. Spieren bestaan voor 75% uit water. Door een tekort aan water, werken je spieren minder goed. Drinken dus! Eet gezond, Ongezond eten of ongezonde gewoontes (bijvoorbeeld roken en overmatig koffie drinken) vertragen het herstelproces. Ga voor gezonde sportvoeding, Doe rek- en strekoefeningen. Door pijnlijke spieren te rekken, wordt de spanning in de spier minder.

Hoeveel dagen rust tussen benen trainen?

Wat beïnvloedt mijn belastbaarheid? – Je hebt gesport en wilt weten hoe snel je weer kunt trainen. Hier is helaas geen zwart-wit antwoord mogelijk. Hoe snel je weer kunt trainen (ook wel de belastbaarheid) is afhankelijk van:

trainingservaring het gekozen gewicht de intensiteit het aantal setjes leeftijd range of motion en trainingservaring.

Gemiddeld genomen heeft een spiergroep 24-72 uur nodig om te herstellen. Als je net begint met krachttraining is het veilig om minimaal 2 dagen rust te nemen voordat je dezelfde spier weer zwaar belast. Bijvoorbeeld: als je zware squat en lunges hebt gedaan, kun je de volgende dag wel gaan wandelen, maar niet de marathon lopen of wéér squats doen.

Hoe krijg je geen spierpijn?

Door eiwitten herstellen je spieren sneller. Het is dus verstandig genoeg proteïnen binnen te krijgen, want zo voorkom je spierpijn en behaal je het beste resultaat. Dus zorg voor een gezonde maaltijd met veel eiwitten na je workout.

Welke vitamine tekort bij spierpijn?

Last van spierpijn? – Tekorten in de voeding en te weinig vocht kan spierpijn veroorzaken. De vitamines B, C, D en E hebben invloed op het voorkomen en/of verminderen van spierpijn. Vitamine B zorgt voor een optimale spierwerking. Deze vitamine krijgt u binnen via fruit, vlees(waren) en graanproducten.

Wat te doen tegen stijve spieren en gewrichten?

Ik heb last van mijn gewrichten In het kort

U heeft last van stijve en pijnlijke gewrichten. U kunt bepaalde bewegingen moeilijk of niet maken. De oorzaak kan bijvoorbeeld overbelasting of artrose zijn. Gebruik de spieren rond een gewricht regelmatig. Deze worden zo sterker en steunen daarmee het gewricht. Soms is begeleiding van een fysiotherapeut of oefentherapeut (Cesar of Mensendieck) nodig. Bel de huisarts als een gewricht pijnlijk, dik en warm (of rood) is en buigen of strekken moeilijk gaat. Bel direct als u zich daarbij ook ziek voelt of koorts heeft.

See also:  Can I Use Optus Sport Overseas?

Wat is het Een gewricht is het ‘scharnier’ tussen twee botten. U heeft grotere gewrichten bijvoorbeeld in uw heup, knie, schouder en ellenboog. En kleinere gewrichten bijvoorbeeld in uw handen, voeten, vingers en tenen, en tussen uw ruggenwervels. Soms raken het bot, kraakbeen of gewrichtskapsel geïrriteerd en dit geeft klachten.

Eén of meer gewrichten zijn stijf of pijnlijk. Bepaalde bewegingen zijn lastig of lukken niet meer, zoals een kraan of deksel opendraaien of een tas optillen. Soms kunt u ‘s nachts niet slapen of u wordt wakker van de pijn. Soms is het moeilijk om precies te zeggen waar de pijn zit. Als u bijvoorbeeld last heeft van uw schoudergewricht kan de pijn uitstralen naar de spieren van uw bovenarm.

Gewrichtsklachten na een val, stoot of blessure (zoals na kneuzen, verdraaien of verrekken van een gewricht) staan hier niet beschreven. Kijk dan bijvoorbeeld bij, of, Oorzaken Gewrichtsklachten ontstaan vaak door overbelasting of artrose, en soms door een ontsteking. Overbelasting

Zware belasting of overgewicht kunnen bijvoorbeeld knieklachten geven. Veel herhaling van een beweging, zoals met een computermuis of veel typen, kan bijvoorbeeld pols-, elleboog- of schouderklachten veroorzaken. Vaak zijn daarbij niet alleen het gewricht, maar ook de spieren en pezen pijnlijk. Zo kan ook veel hardlopen of tennissen soms klachten in uw knie of elleboog veroorzaken.

Artrose

Bij artrose ontstaat pijn en stijfheid in de gewrichten. Bijvoorbeeld in de heup(en), de knie(ën), aan de basis van de duim of aan de eindkootjes van de vingers. De klachten zijn het ergst als u ’s ochtends uw hand of knie voor het eerst weer beweegt (startpijn). De stijfheid vermindert binnen het eerste halfuur dat u beweegt. Vaak merkt u na 10 minuten bewegen al een duidelijke verbetering. Bij intensief of langdurig bewegen kan de pijn weer terugkomen. De kans op artrose neemt toe naarmate u ouder wordt.

Ontsteking (artritis) Een gewrichtsontsteking heeft deze 3 kenmerken. Het gewricht is

pijnlijk, en dik (gezwollen) en bewegen, buigen of strekken gaat minder goed.

In sommige gevallen is het gewricht daarbij ook Voorbeelden van een gewrichtsontsteking zijn:

jicht een tijdelijk erger worden (opvlammen) van artrose een reactieve gewrichtsontsteking; (zoals kan voorkomen na een keel- of darmontsteking, soa of Lyme) reumatoïde artritis (een vorm van reuma) een gewrichtsontsteking door een bacterie

Soms komen gewrichtsontstekingen ook voor bij andere ziekten. Onderzoeken Om de oorzaak van uw klachten te begrijpen, is het belangrijk om na te gaan hoe de klachten begonnen zijn en wanneer u er het meeste last van heeft. Uw huisarts bekijkt de gewrichten, test welke bewegingen lastig of pijnlijk zijn en vergelijkt de gewrichten onderling.

See also:  Is Surfing An Extreme Sport?

Soms wordt pas met de tijd duidelijk wat de oorzaak is van uw klachten. Vaak blijft de oorzaak van de gewrichtsklachten onbekend. Soms blijkt niet het gewricht zelf, maar de aanhechting van de pezen of spieren, het gewrichtskapsel (bursitis) of de huid (cellulitis) rond het gewricht geïrriteerd of ontstoken te zijn.

Adviezen Is een gewricht pijnlijk, stijf, dik en warm (eventueel ook rood)? Overleg dan met uw huisarts. Gaat het om uw knie of enkel? Dan kan het prettig zijn uw been ondertussen hoog te leggen, bijvoorbeeld dwars op de bank. Als een gewricht warm aanvoelt kan koelen prettig zijn.

Leg er een natte omslag of wat ijs tegenaan, niet langer dan 10 minuten per keer. Wikkel het ijs in een theedoek om te voorkomen dat de huid bevriest. Of gebruik een ‘ice-pack’. Wees niet bang om te bewegen. Bewegen kan geen kwaad. Ook als een ontstoken gewricht dik, warm of rood is, kan het geen kwaad om te bewegen.

Beweging helpt om de spieren en gewrichten soepel te houden. Door regelmatig te bewegen worden de spieren sterker en voorkomt u dat ze stijf worden. De pijn wordt op den duur minder. Begin rustig aan en breid het bewegen steeds verder uit. Ga bijvoorbeeld wandelen, fietsen of zwemmen.

Als u merkt dat de klachten tijdens of na het bewegen verergeren, probeer het dan tijdelijk wat rustiger aan te doen. Worden de klachten minder erg, dan kunt u het gewricht weer meer belasten. Overgewicht aanpakken en heeft u last van uw knie of enkelgewrichten? Probeer dan af te vallen, zodat uw gewrichten minder worden belast.

Een met voldoende en zijn daarbij extra belangrijk. Medicijnen Wilt u een pijnstiller gebruiken? Gebruik dan Of gebruik een NSAID-gel om op het pijnlijke gewricht te smeren.

diclofenac gel 1-3% of ibuprofen gel 5%, 2 tot 4 maal per dag op het pijnlijke gewricht smeren.

Paracetamol en/of een NSAID-gel werken goed en hebben de minste bijwerkingen. Zie ook, Bij gewrichtspijn werkt NSAID-gel even goed als NSAID-tabletten, maar de gel geeft veel minder bijwerkingen. (Soms kan de gel de huid wat irriteren). Komt de pijn steeds terug, gebruik de pijnstiller dan op vaste tijden.

 1. Bij gewrichtsklachten met ontstekingskenmerken (pijn, zwelling en minder goed kunnen buigen of strekken) zal de huisarts meestal een NSAID voorschrijven.
 2. NSAID’s zijn pijnstillers met een licht ontstekingsremmende werking.
 3. Bij een gewrichtsontsteking helpen ze daardoor vaak beter dan paracetamol.
 4. Met minder pijn lukt het ook beter om te bewegen.

Soms kunnen NSAID’s maagklachten geven. Mensen die een verhoogde kans hebben op maagklachten, krijgen daarom een ander middel of een extra medicijn ( omeprazol ) voorgeschreven om de maag te beschermen. Let op: NSAID-tabletten of -zetpillen (zoals naproxen, ibuprofen of diclofenac) zijn goede pijnstillers maar ze geven regelmatig vervelende bijwerkingen.

 1. Bent u ouder dan 60 jaar? Of heeft u maag-, darm-, hart-, vaat- of nierproblemen? Of gebruikt u medicijnen? Of heeft u ooit een allergische reactie gehad na een NSAID? Overleg dan eerst met uw huisarts of apotheker voordat u een NSAID gebruikt.
 2. Ijk voor meer informatie bij,
 3. Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller.
See also:  Do Community Colleges Have Sports?

Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID’s genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).

 • Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn.
 • Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.
 • Voor meer informatie zie,
 • Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller.

Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.

 • Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies.
 • Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.
 • Voor meer informatie zie,
 • Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller.
 • Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd.

Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.

Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid. Voor meer informatie zie, Omeprazol is een maagzuurremmer. Het behoort tot de protonpompremmers.

Het vermindert de aanmaak van zuur in de maag. Artsen schrijven het voor bij maagklachten, maag- en darmzweren, ontsteking van de maag en bij het syndroom van Zollinger-Ellison. Voor meer informatie zie, Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten. Voor meer informatie zie, Hoe gaat het verder De meeste gewrichtsklachten gaan vanzelf over.

Artrose houdt u echter levenslang. In het begin zijn de klachten wisselend, en op den duur kunnen ze verergeren. Blijf bewegen Probeer in beweging te blijven en breid de lichaamsbeweging stap voor stap uit tot een halfuur per dag. Vaak is het gemakkelijker vol te houden wanneer u samen met iemand beweegt (zwemmen, wandelen, fietsen, gymnastiek).

Soms is het nodig dat een fysiotherapeut of oefentherapeut (Cesar of Mensendieck) u begeleidt. De fysio- of oefentherapeut geeft aan hoever u kunt gaan en welke bewegingen passen bij de gewrichtsklachten die u heeft. Pijnstillers Gebruikt u pijnstillers, kijk dan of u deze geleidelijk kunt verminderen.

: Ik heb last van mijn gewrichten