Vocht en energie om te sporten – Om te sporten heb je energie en vocht nodig. Die haal je uit gewoon eten en drinken. Eet je volgens de Schijf van Vijf, dan hebben de meeste mensen automatisch voldoende energie om te sporten. Als je langdurig intensief sport, dat wil zeggen langer dan een uur en je gaat erg zweten, dan verbrand je veel waardoor je energievoorraad sneller uitgeput raakt.
- Als je langdurig intensief traint of een wedstrijddag hebt, moet je tussendoor koolhydraten binnenkrijgen om ervoor te zorgen dat je energie op peil blijft.
- Gedurende inspanning gebruikt je lichaam 30 tot 60 gram koolhydraten per uur, en dit moet aangevuld worden.
- Dit kan gewoon met bijvoorbeeld brood of fruit.
Maar als dat niet lukt of je bent niet in de gelegenheid zoiets te eten tussendoor, bijvoorbeeld omdat je op de fiets zit, dan kunnen sportdranken, -repen of -gels handig zijn. Sportvoedingsproducten bevatten energie en dus calorieën. In zogenaamde ‘sportdranken’ zitten al snel tussen de 130 en 200 kilocalorieën per flesje.
- Voor de meeste sporters zijn deze calorieën helemaal niet nodig.
- Zeker als je wilt afvallen, zijn dit alleen maar extra calorieën die je moet verbranden.
- Sportdranken zijn dus alleen bedoeld voor gebruik bij intensieve en langdurige inspanning en niet voor de gemiddelde recreatieve sporter.
- Naast energie heb je vocht nodig tijdens een inspanning.
Als je lichaam een tekort heeft aan vocht, heeft dit negatieve gevolgen voor je sportprestatie. Tijdens een lange, intensieve training of wedstrijd kun je veel vocht verliezen door zweten. Bij grote inspanning en bij hogere temperaturen kan dit oplopen tot 1 tot 2 liter per uur.
Wat moet je drinken na het sporten?
Hoeveel moet je drinken tijdens het sporten? Gemiddeld verlies je tijdens een uur lichaamsbeweging een liter lichaamsvocht. Hoe intensiever de inspanning of hoe warmer en vochtiger de omstandigheden waarin je sport, hoe groter het vochtverlies kan zijn.
- Wie zich beperkt tot een halfuurtje matige lichaamsbeweging, hoeft niet noodzakelijk veel extra te drinken.
- De dagelijkse hoeveelheid van 1,5 liter water is dan in principe voldoende.
- Ga je intensiever of langer sporten, dan is het aangeraden om voor, tijdens en na het sporten extra water te drinken om uitdroging te voorkomen.
Uitdroging zorgt er immers voor dat de warmteregeling van je lichaam verstoord wordt. Dat kan leiden tot een verhoogde hartslag, verhoogde lichaamstemperatuur, vermoeidheid en verminderd presteren. Uitdroging heeft ook een mentaal effect: het vermindert je motorische controle en je reactiesnelheid, en het beïnvloedt je inschattingsvermogen.
Wat eten en drinken na het sporten?
Wat te eten na krachttraining? – Door aan krachttraining te doen, creëer je microscheurtjes in het bindweefsel van je spieren. Meteen na de training start het herstelproces, waardoor de spieren uiteindelijk sterker worden dan voorheen. Om dat herstelproces te bevorderen, kan je na je work-out eiwitten consumeren.
Want eiwitten ondersteunen een snel herstel van de spieren na training. De richtlijnen spreken van 20 tot 25 gram eiwitten na het sporten. Eiwitten vind je in eiwitrijke voeding zoals kip, vis, eieren, bonen of peulvruchten. Maar ook via eiwitshakes kan je voldoende eiwitten binnenkrijgen. Zo bestaan er shakes op basis van wei-eiwit, maar er zijn ook vegan opties met plantaardige eiwitten zoals soja-eiwit en erwteneiwit.
Omdat de vegan alternatieven minder hoogwaardige eiwitten bevatten, adviseren we wel om tot 30% meer (tussen 25 en 33 gram) te consumeren.
Wat is de beste hersteldrank?
Hydro-elektrolytisch wat? – De hydro-elektrolytische balans komt overeen met de balans van vocht (hydro) en specifieke minerale zouten (elektrolyten) in het bloed: natrium, kalium, magnesium, calcium tussen de intra- en extracellulaire milieus. Tijdens de lichamelijke inspanning gaan vocht en minerale zouten via transpiratie verloren.
Als deze verliezen niet tijdens de inspanning worden gecompenseerd, veroorzaakt dit een verstoring tussen de twee milieus. Deze verstoring kan functioneringsproblemen met zich meebrengen, zoals krampen, snelle uitdroging, verminderde prestaties of zelfs pijn in de spieren. De beste hersteldrank is degene die alle metabole fenomenen als gevolg van de inspanning compenseert.
Het zorgt voor de toevoer van alle stoffen die het lichaam nodig heeft op het juiste moment:
Water: 500 ml is het referentievolume dat nodig is in het eerste uur na de inspanning.Koolhydraten met een gemiddeld/lage GI: bijvoorbeeld een mengsel van glucose-fructosestroop, minimaal 30 g. Voor het herstel van de energiereserves.Eiwitten: voor de reconstructie van het spierweefsel dat beschadigd is tijdens het sporten. Ga uit van 10 tot 20 g eiwit per 500 ml drank voor duursporters, tennissers en krachtsporters, om de spiermassa te behouden zonder dat deze toeneemt. Dit kan oplopen tot 30 g eiwit voor bijvoorbeeld krachtsporters/bodybuilders of rugbyspelers.Natrium, kalium, magnesium en calcium: deze bevorderen het herstel van het juiste hydro-elektrolytische niveau. De referentiewaarden bedragen gemiddeld 500 mg natrium per 500 ml drank.Bicarbonaten voor het herstel van het zuur-base evenwicht in het bloed. De afvalstoffen die tijdens de inspanning worden geproduceerd, zoals melkzuur, protonen, urinezuur of kooldioxide verzuren het bloed. Als deze aciditeit langdurig aanhoudt na herhaaldelijke trainingen, kunnen spierpijn, weefselontstekingen, peesontstekingen en gewrichtsproblemen ontstaan. Bicarbonaten reageren als buffer om de pH-waarde in het bloed snel te herstellen naar 7,40.De ideale hersteldrank heeft de vorm van poeder, zodat hij gemakkelijk gebruikt kan worden direct na de inspanning. Dit zorgt voor een betere verteerbaarheid dat het spijsverteringsstelsel weinig moeite kost, en een goede houdbaarheid (kan zelfs bij warm weer worden meegenomen en bereid).
Wat te drinken na zware training?
O.R.S. – De beste manier om je vochtbalans te herstellen is het drinken van O.R.S. ( Oral Rehydration Solution ). Dit is een mix van natrium en kalium die je oplost in water. De concentratie van beide elektrolyten is zo dat het overeenkomt met de ideale concentratie in ons lichaam.
Wat drinken na krachttraining?
Vocht en energie om te sporten – Om te sporten heb je energie en vocht nodig. Die haal je uit gewoon eten en drinken. Eet je volgens de Schijf van Vijf, dan hebben de meeste mensen automatisch voldoende energie om te sporten. Als je langdurig intensief sport, dat wil zeggen langer dan een uur en je gaat erg zweten, dan verbrand je veel waardoor je energievoorraad sneller uitgeput raakt.
Als je langdurig intensief traint of een wedstrijddag hebt, moet je tussendoor koolhydraten binnenkrijgen om ervoor te zorgen dat je energie op peil blijft. Gedurende inspanning gebruikt je lichaam 30 tot 60 gram koolhydraten per uur, en dit moet aangevuld worden. Dit kan gewoon met bijvoorbeeld brood of fruit.
Maar als dat niet lukt of je bent niet in de gelegenheid zoiets te eten tussendoor, bijvoorbeeld omdat je op de fiets zit, dan kunnen sportdranken, -repen of -gels handig zijn. Sportvoedingsproducten bevatten energie en dus calorieën. In zogenaamde ‘sportdranken’ zitten al snel tussen de 130 en 200 kilocalorieën per flesje.
Voor de meeste sporters zijn deze calorieën helemaal niet nodig. Zeker als je wilt afvallen, zijn dit alleen maar extra calorieën die je moet verbranden. Sportdranken zijn dus alleen bedoeld voor gebruik bij intensieve en langdurige inspanning en niet voor de gemiddelde recreatieve sporter. Naast energie heb je vocht nodig tijdens een inspanning.
Als je lichaam een tekort heeft aan vocht, heeft dit negatieve gevolgen voor je sportprestatie. Tijdens een lange, intensieve training of wedstrijd kun je veel vocht verliezen door zweten. Bij grote inspanning en bij hogere temperaturen kan dit oplopen tot 1 tot 2 liter per uur.
Is chocomelk goed na sporten?
Bouwstenen – Volgende voedingsstof op het lijstje zijn eiwitten. In het algemeen zijn zuivelproducten rijk aan eiwitten, en chocolademelk is hierop geen uitzondering. Eiwitten in onze voeding leveren de bouwstenen die het lichaam nodig heeft om zelf lichaamseigen eiwitten te kunnen produceren.
- De spierschade die door het sporten optreedt, kan hiermee worden hersteld.
- Hoeveel eiwitten het lichaam aanmaakt en hoe snel dit proces verloopt, is afhankelijk van de soort eiwitten dat een sporter inneemt.
- De melkeiwitten in chocolademelk hebben in onderzoeken ruimschoots bewezen dat ze een sterke prikkel kunnen leveren voor de eiwitaanmaak.
Daarmee zijn ze bij uitstek geschikt om te helpen bij het herstel van spieren na inspanning.
Welk fruit na het sporten?
Enkelvoudige koolhydraten – “In principe kun je elk fruit voor of na het sporten eten, zolang het maar goed gerijpt is. Hoe rijper, hoe beter. De absolute favoriet voor veel sporters is toch wel de banaan, omdat deze veel enkelvoudige koolhydraten levert. Deze koolhydraten worden snel opgenomen en geven daarom snel energie. Bovendien neem je een banaantje makkelijk mee.”
Hoeveel moet je drinken na het sporten?
Drinken voor het sporten – Drinken gaat voor een groot deel automatisch tijdens het sporten: je krijgt een droge keel of gewoonweg dorst. Bijna net zo belangrijk is drinken voor je aan de workout begint. Zorg dus dat je minimaal al 1 liter water hebt gedronken voor je start met sporten.
Wat drinken topsporters?
Water en sportdrankjes – Het laatste maar misschien wel belangrijkste onderdeel van het dieet van een topsporter is water of ander drinkvocht. Tijdens het sporten verliezen atleten ongeveer een halve liter tot twee liter vocht per uur. De precieze hoeveelheid is afhankelijk van de omgevingstemperatuur, de luchtvochtigheid en de trainingsintensiteit.
- Als meer dan twee procent van je lichaamsgewicht verloren gaat door zweten, kunnen de sportprestaties al sterk achteruit gaan.
- Als er meer dan vier procent van het lichaamsgewicht verloren gaat door zweten, wordt het echt gevaarlijk.
- Je raakt in eerste instantie voornamelijk uitgeput, maar kunt – als je dan nog niks drinkt – ook een beroerte krijgen en daardoor zelfs overlijden.
Sporters moeten het vocht dat ze verliezen weer aanvullen en daarom liefst iedere vijf tot vijftien minuten iets drinken. Dat kan tijdens een zware training of wedstrijd best lastig zijn, maar het is ook een kwestie van wennen. Het is in ieder geval niet verstandig om te wachten met drinken tot je dorst krijgt, want dan heb je eigenlijk al teveel vocht verloren. Atleten die lang en intensief sporten, moeten regelmatig drinken om uitdroging te voorkomen. Sportdrankjes bevatten naast water zouten (die zorgen dat het vocht goed wordt vastgehouden) en koolhydraten (voor extra energie). Keith Allison, Wikimedia Commons Keith Allison, Wikimedia Commons Water werkt op zich prima tegen uitdroging, maar het probleem ervan is dat je het heel snel weer uitplast en daarom tijdens het sporten erg vaak moet drinken. Om het binnenkrijgen van voldoende vocht iets makkelijker te maken, zijn in de jaren zestig van de vorige eeuw sportdrankjes bedacht.
Sportdrankjes zijn een mengsel van water, zouten en koolhydraten. De zouten zorgen ervoor dat het vocht snel wordt opgenomen in het lichaam en dat het lichaam het vocht ook beter vasthoudt. Bovendien krijg je dankzij de zouten in het drankje sneller weer dorst waardoor je vanzelf meer gaat drinken dan je normaal zou doen.
De koolhydraten in sportdrankjes geven topsporters weer even wat extra energie. Als topsporter moet je heel bewust met voeding om gaan, dat is wel duidelijk. Je moet voortdurend letten op wat je eet, en daarbij ook rekening houden met wanneer je een bepaalde maaltijd of een tussendoortje eet.