CrossFitWereld

Fitness, Sport, Reizen

Wat Betekent Spierpijn Na Sporten?

Wat Betekent Spierpijn Na Sporten
Wat betekent spierpijn na het sporten? Spierpijn na het sporten betekent dat je je spieren intensief gebruikt hebt en ze daardoor lichtjes hebt beschadigd. Door je spieren intensief te gebruiken zijn er kleine scheurtjes in ontstaan. Door deze scheurtjes te herstellen maakt je lichaam nieuwe spiermassa aan.

Is spierpijn een teken van spiergroei?

Is spierpijn noodzakelijk voor de opbouw van spiermassa? – Zoals gezegd is de mate van spierpijn per persoon verschillend, omdat deze afhankelijk is van allerlei factoren. De belangrijkste factor hierbij is de gevoeligheid van de pijnreceptoren. Spierpijn is niet altijd een indicatie van spiergroei.

Als je bijvoorbeeld na lange tijd een voetbalwedstrijd hebt gehad waar je lichaam niet meer aan gewend is, kun je ook veel spierpijn hebben zonder spiermassa aangemaakt te hebben. Je lichaam heeft ook maar een beperkte capaciteit om zich te herstellen. Wanneer je de inspanningslimiet overschrijdt dan zal het herstel sowieso langer duren en kun je zelfs meer afbreken dan je opbouwt.

Dit wordt supercompensatie genoemd. Wat Betekent Spierpijn Na Sporten Lees ook Review: zijn dit de beste oordopjes voor sporters?

Wat is de functie van spierpijn?

Bescherming – Spierpijn is dus niet nodig voor spieropbouw, maar het heeft wél een belangrijke functie: het werkt als beschermingsmechanisme zodat je de spieren niet weer zwaar gaat belasten voordat ze er weer klaar voor zijn. Het lichaam wil zich namelijk herstellen om de volgende zware training aan te kunnen.

Na voldoende rust kun je een volgende training je spieren weer zwaarder belasten, zodat je progressie kunt boeken. Dit is het principe van supercompensatie, noodzakelijk voor spieropbouw.Door de pijn heen trainen lijkt overigens niet altijd een verstandig idee; enkele onderzoeken tonen aan dat dit weliswaar niet leidt tot extra spierschade, maar wél tot een nog langere herstelperiode.

Kun je het ondanks je spierpijn niet laten om te gaan trainen, zorg dan voor voldoende rust na deze extra sessie. FIT.nl is een platform voor fitness, afvallen en voeding. Een team van deskundigen houdt je op de hoogte met artikelen en deelt oefeningen en recepten voor een fitter leven.

See also:  What Does The Bible Say About Sports?

Hoe kom ik het snelst van spierpijn af?

6 tips om van je spierpijn af te komen – De beste manier om van spierpijn af te komen, is door rust te nemen en je lichaam zelf de schade te laten herstellen. Maar je kunt je lichaam ook een handje helpen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen. We geven 6 tips. Tips tegen spierpijn:

Blijf bewegen. Rust houden betekent niet dat je stil hoeft te zitten. Ondanks de pijn is het namelijk belangrijk om te blijven bewegen. Zo blijft de doorspoeling van je spieren op gang. Doe dit rustig aan. Zwemmen, yoga, wandelen of een lichte cardiotraining zijn goede sporten die je met spierpijn kunt doen. Neem een massage. Gemasseerde spieren raken beter doorbloed, waardoor het stijve en pijnlijke gevoel in de spier afneemt. Wie is de pineut? 😉 Maak je spieren warm. Neem een warm bad of gebruik een warmtecompres. Het ontspant je spieren en geeft verlichting. Drink voldoende water. Spieren bestaan voor 75% uit water. Door een tekort aan water, werken je spieren minder goed. Drinken dus! Eet gezond, Ongezond eten of ongezonde gewoontes (bijvoorbeeld roken en overmatig koffie drinken) vertragen het herstelproces. Ga voor gezonde sportvoeding, Doe rek- en strekoefeningen. Door pijnlijke spieren te rekken, wordt de spanning in de spier minder.

Hoe lang kun je last hebben van spierpijn?

Hoe lang duurt spierpijn? – Spierpijn kan een paar dagen tot een week duren. Het pijnlijke en verzuurde gevoel in je spieren ontstaat vaak 24 tot 48 uur na het sporten.