CrossFitWereld

Fitness, Sport, Reizen

Wanneer Sporten Na Liesbreuk?

Wanneer Sporten Na Liesbreuk
Als u geen pijn meer heeft, kunt u meestal na een week uw dagelijkse activiteiten weer gaan doen. U kunt weer werken, fietsen en sporten. Wat u kunt doen, mag u doen.

Wat mag je niet doen na een liesbreukoperatie?

Lichamelijke inspanning – Vermijd activiteiten waarbij u veel beweegt en kracht zet op uw buikspieren in de eerste week na de operatie. Wacht minimaal een week voor u uw activiteiten weer oppakt. Pas uw activiteiten aan zolang u nog pijn voelt. Als u geen pijn meer heeft, kunt u weer fietsen, sporten en werken. Er zijn geen beperkingen.

Kan je blijven sporten met een liesbreuk?

Mag je sporten met een liesbreuk? – Zolang u geen klachten heeft, mag u alles doen. Ook met een liesbreuk sporten. De kans dat een liesbreuk bekneld raakt is erg klein. Ook na een operatie aan de liesbreuk kan sporten zonder problemen. Het herstel van een liesbreuk duurt alleen even. Daarna mag u de lies weer volledig belasten.

Hoe lang geen seks na operatie liesbreuk?

Je mag de eerste 6 weken na de operatie geen geslachtsgemeenschap hebben.

Hoe lang niet zwemmen na liesbreuk?

U mag twee weken niet in bad of gaan zwemmen. Dit omdat de wond kan verweken. De eerste zes weken mag u niet zwaar tillen en geen zwaar werk verrichten. Verder is het raadzaam om niet hard te persen.

Hoe lang niet sporten na liesbreuk?

Als u geen pijn meer heeft, kunt u meestal na een week uw dagelijkse activiteiten weer gaan doen. U kunt weer werken, fietsen en sporten.

Hoe duw je een liesbreuk terug?

Bij klachten: operatie – Als u klachten heeft, kunt u geopereerd worden. Een operatie is noodzakelijk als de liesbreuk ineens heel pijn doet, u moet overgeven en u de breuk niet meer kunt terugduwen. De liesbreuk zit dan mogelijk bekneld. Snel ingrijpen is dan nodig. Een liesbreuk kan op twee manieren verholpen worden:

 • Via een kijkoperatie, Deze operatie vindt bijna altijd onder narcose plaats. De arts maakt een aantal gaatjes in de huid van uw lies. Via deze gaatjes brengt hij een kleine camera en instrumenten in. Hiermee duwt hij de uitstulping terug en plaatst hij over de zwakke plek een kunststof matje. Met de camera kan hij volgen of het goed gaat. Een kijkoperatie kan niet als bijvoorbeeld een stukje van uw darmen bekneld is. Of als de uitstulpingen lastig terug te duwen zijn. Er zijn ook andere redenen dat de kijkoperatie niet kan. Bijvoorbeeld als u niet onder narcose gebracht kunt worden, of eerder operaties gehad heeft in de onderbuik.
 • Via een liesoperatie. De arts maakt een snee dicht bij de liesbreuk. Daarna haalt hij een deel van het uitgestulpte buikvlies en wat vetweefsel weg. Hij hecht meteen ook de zwakke plek in de buikwand. Eroverheen plaatst de arts een kunststof matje. Na een liesbreukoperatie mag u dezelfde dag naar huis. Deze operatie kan zeer goed onder plaatselijke verdoving.

Heeft een liesbreuk invloed op je erectie?

KUNNEN ER ERECTIEPROBLEMEN ONTSTAAN NA EEN LIESBREUKOPERATIE? Neen. De zenuwen van de erectiefunctie bevinden zich buiten het operatiegebied van een liesbreukoperatie.

Is fietsen goed voor de lies?

Een liesblessure kent vaak verschillende oorzaken: problemen met het heupgewricht, stressfracturen, Voor je meteen uitgaat van het ergste, sta je best eerst stil bij je recente trainingsactiviteit : intensieve loopsessies en een hoog trainingsvolume liggen vaak aan de basis van liesklachten.

 • Liesblessures treden soms acuut op (bijvoorbeeld na het trekken van een stevig sprintje), maar ontstaan in de meeste gevallen geleidelijk aan,
 • Voor lopers is het belangrijk om pijn in de liesstreek dus niet te negeren en te behandelen.
 • Hier volgen enkele tips: 1.
 • Neem voldoende rust Spierpijnen na een wedstrijd of stevige training zijn volkomen normaal en verdwijnen in de meeste gevallen na enkele dagen rust.
See also:  Welke Sport Op Viaplay?

Neemt de pijn niet af? Voel je niet schuldig om je volgende training uit te stellen. Als je niet voldoende rust neemt, keren pijn en stijfheid steeds sneller en vaker terug na iedere loopsessie en kunnen liesklachten chronisch worden. Neem dus je tijd om te herstellen.

Voel je dat je meer rust kan gebruiken, maar wil je graag in conditie blijven? Beoefen dan voor een tijdje een andere sport (bv. fietsen) die minder belastend is voor je lies.2. Stretch regelmatig Rekoefeningen helpen om pijn in je liesstreek te behandelen. Belangrijk is dat je de oefeningen juist uitvoert: houd een stretchoefening zo’n 10 tot 30 seconden aan en let erop dat de oefening geen pijn doet.

Meer stretchtips vind je hier,3. Doe aan stabilisatietraining De spieren rond je bekkengebied, zoals buik- en rugspieren, maar ook hamstrings en quadriceps spelen een grote rol in het voorkomen van liesklachten. Integreer enkele keren per week wat stabilisatie- en krachtoefeningen in je trainingsschema om deze spieren te versterken en soepel te houden.

Waarom geen matje bij liesbreuk?

Wat gebeurt er bij een liesbreukoperatie? – Bij een liesbreukoperatie verwijdert de chirurg de uitstulping van het buikvlies (de breukzak) of brengt hij/zij de uitstulping terug in de buikholte. Als er een stukje darm in de breukzak zit, duwt de chirurg dit eerst terug in de buikholte.

De kans dat de liesbreuk terugkomt is bij hechten veel groter dan bij een matje (ongeveer 2 of 3 keer zo groot). Bovendien hebben mensen na een operatie met een matje minder pijnklachten en herstellen ze sneller. Chirurgen adviseren daarom om bij alle volwassenen bij de operatie een matje te plaatsen. Als u geen matje wenst, bespreekt u met de chirurg wat de nadelen hiervan zijn. Een operatie zonder matje is mogelijk, maar raden chirurgen in het algemeen af.

Een liesbreukoperatie gebeurt via een snee in de lies (dit heet een open operatie) of door een kijkoperatie. Wat zijn de verschillen tussen deze operaties?

Kun je seks hebben met een liesbreuk?

EditieNL 24 oktober 2011 11:53 Aangepast 24 oktober 2011 12:08 Een kijkoperatie zorgt voor een beter seksleven. Dat blijkt uit onderzoek van het Liesbreukcentrum Nederland. Verbeter je seksleven, onderga een kijkoperatie. Dat is de conclusie van het onderzoek van arts-onderzoeker Nelleke Schouten en chirurg Ine Burgmans van het Liesbreukcentrum Nederland van het Diakonessenhuis in Utrecht.

Per jaar worden er in Nederland meer dan 30.000 patiënten geopereerd aan een liesbreuk.95% hiervan zijn mannen. Een liesbreuk gaat vaak samen met pijn in de lies en/of het scrotum (balzak). Met als gevolg een negatief effect op het seksleven. Na een kijkoperatie van de liesbreuk is het grootste deel van de patiënten van hun klachten af.

Dat zorgt voor betere prestaties tussen de lakens. Hier meer over het onderzoek. Meer Ons Nieuws /components/actueel/editienl/nieuws/ 5 01-01-2011 article

Hoe lang kun je met een liesbreuk lopen?

Hoelang kan ik een liesbreukoperatie uitstellen? – Een liesbreukoperatie kan je uitstellen totdat je de bult niet meer terug kan drukken. Als je de bult niet meer terug kan drukken moet er zo snel mogelijk geopereerd worden. Dan is er dus sprake van acute noodzaak om te opereren.

See also:  Is Padel An Olympic Sport?

Hoe lang rust na operatie?

Er is geen vaste termijn voor wanneer u weer aan het werk mag. Dit hangt af van hoe u zich voelt en wat voor werkzaamheden u doet. Heeft u een lichamelijk zware baan, dan is het advies om de eerste zes tot acht weken rust te houden.

Is zwemmen goed voor de lies?

Zwemmen en een liesblessure – Hoewel zwemmen zeker niet blessure gevoelig is, komt een liesblessure wel voor bij zwemmers. Deze blessure ontstaat wanneer de benen aan het einde van de stuwfase krachtig naar binnen worden bewogen vanuit een spreidstand.

 1. Bij klachten aan de lies moet worden gestopt met de schoolslag.
 2. Je kunt wel blijven zwemmen bij een liesblessure, mits de schoolslag wordt vermeden.
 3. Voor sporters die niet zwemmen en liesklachten hebben, is zwemmen daarom ook een heel goed alternatief om toch in beweging te kunnen blijven.
 4. Uiteraard moet bij aanhoudende klachten worden gestopt en is het verstandig om een arts te raadplegen.

Lees meer over een liesblessure op Sportzorg, de voorlichtingswebsite van sportartsen die mogelijk is gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport. advertentie Wanneer Sporten Na Liesbreuk

Wat is rustig aan doen na operatie?

7. Kom na de operatie in beweging – Probeer de dag van de operatie al weer wat te bewegen. Zit een tijdje in een stoel, zet je bed wat rechter of doe voorzichtig wat rek- en strekoefeningen. Let hierbij goed op dat eventuele hechtingen niet losgaan of gevoelige plekken pijn gaan doen. Probeer zo snel mogelijk weer zelfstandig naar het toilet te kunnen. Zo zorg je dagelijks voor beweging.

Hoe vaak kun je een liesbreuk krijgen?

Een liesbreuk is een zwakke plek in de buikwand, in het weefsel onder de huid. De buikwand bestaat uit verschillende lagen: huid, vetweefsel, spieren en buikvlies. Bij een liesbreuk zit de zwakke plek in de lies, op de grens tussen onderbuik en benen. Door de opening in de buikwand drukt het buikvlies en vetweefsel tegen de huidlaag, dit heet ook wel de ‘breukzak’.

Hoe lang zwelling na liesbreukoperatie?

De zwelling ver- dwijnt vanzelf, meestal binnen zes weken. Alléén na een ingreep via de kijkbuis- methode kunnen daarnaast in de eerste periode thuis ook onderstaande klachten en verschijnselen voorkomen.

Waar pijn na liesbreukoperatie?

Na een liesbreukoperatie – De pijn die ontstaat na een eerdere liesbreukoperatie komt meestal door een lieszenuw, die vastzit in het geplaatste kunststofmatje, de hechtingen of het littekenweefsel. Soms is niet een zenuwbeknelling het probleem, maar drukt de kunststofmat op de omliggende weefsels of is er opnieuw een liesbreuk ontstaan.

Hoe lang duurt een liesbreuk?

Klassieke methode – Als een kijkoperatie niet mogelijk is opereren we u via de klassieke methode. Bij de klassieke operatiemethode krijgt u algehele verdoving of een ruggenprik (dan verdoven we uw onderlichaam). Deze operatie duurt gemiddeld 40 minuten.

Hoe herstellen ze een liesbreuk?

Lichtenstein-procedure – Bij de Lichtenstein-procedure wordt er gesneden in de liesregio. De chirurg opent de buitenste spierlaag, herstelt het lieskanaal en plaatst ter versteviging een prothese (kunststoffen matje) tussen de spierlagen. Beperkingen bij deze procedure:

 • In principe wordt alleen de natuurlijke liesopening en niet de dijopening verstevigd.
 • De prothese ligt meer in contact met de lieszenuwen. Het risico op blijvende liespijn na de operatie is groter.
See also:  Welke Stof Maak Je Aan Bij Sporten?

Waar zit matje liesbreuk?

Het materiaal – Bij de correctie van een liesbreuk wordt er gebruik gemaakt van een ‘bare mesh’, dit is een ongecoat matje gemaakt van polypropylene. In ziekenhuis Bernhoven kan dit een Prolite zijn (bij de open behandeling van uw liesbreuk) of een Vitamesh (bij een matje die geplaatst wordt middels een ‘kijkoperatie’).

Het matje dat gebruikt wordt bij de behandeling van een liesbreuk, wordt geplaatst buiten het buikvlies. Bij de behandeling van een littekenbreuk is het vaak nodig dat er een matje geplaatst wordt in de buikholte (binnen het buikvlies). Wanneer dit het geval is, wordt er een C-Qur geplaatst, dit is een gecoate mat gemaakt van polypropylene.

De coating is gemaakt van Omega 3 (dit is een gepurificeerde farmaceutische kwaliteit visolie). Deze gecoate mat heeft als voordeel dat hij de kans op verklevingen tussen de organen en de mat verkleint. C-Qur matje Vitamesh Voor meer informatie over onze producten kunt u de volgende link aanklikken: http://www.atriummed.com/EN/biosurgery/default.asp

Welk matje bij liesbreuk?

De standaardprocedure in Nederland En waarom BioHernia anders is – In Nederland wordt bij liesbreukoperaties uitsluitend gebruik gemaakt van kunststof matjes (zoals hiernaast afgebeeld). Deze matjes worden gebruikt om het herstel van de breuk te bevorderen, maar blijven daarna voor de rest van uw leven in uw lichaam zitten.

Wat is rustig aan doen na operatie?

7. Kom na de operatie in beweging – Probeer de dag van de operatie al weer wat te bewegen. Zit een tijdje in een stoel, zet je bed wat rechter of doe voorzichtig wat rek- en strekoefeningen. Let hierbij goed op dat eventuele hechtingen niet losgaan of gevoelige plekken pijn gaan doen. Probeer zo snel mogelijk weer zelfstandig naar het toilet te kunnen. Zo zorg je dagelijks voor beweging.

Waarom geen matje bij liesbreuk?

Wat gebeurt er bij een liesbreukoperatie? – Bij een liesbreukoperatie verwijdert de chirurg de uitstulping van het buikvlies (de breukzak) of brengt hij/zij de uitstulping terug in de buikholte. Als er een stukje darm in de breukzak zit, duwt de chirurg dit eerst terug in de buikholte.

De kans dat de liesbreuk terugkomt is bij hechten veel groter dan bij een matje (ongeveer 2 of 3 keer zo groot). Bovendien hebben mensen na een operatie met een matje minder pijnklachten en herstellen ze sneller. Chirurgen adviseren daarom om bij alle volwassenen bij de operatie een matje te plaatsen. Als u geen matje wenst, bespreekt u met de chirurg wat de nadelen hiervan zijn. Een operatie zonder matje is mogelijk, maar raden chirurgen in het algemeen af.

Een liesbreukoperatie gebeurt via een snee in de lies (dit heet een open operatie) of door een kijkoperatie. Wat zijn de verschillen tussen deze operaties?

Hoe lang na liesbreukoperatie naar huis?

De liesbreukoperatie vindt bijna altijd plaats op de Dagbehandeling in Zeist. Op de Dagbehandeling bent u een paar uur tot een hele dag. Daarna mag u naar huis.

Hoe lang niet werken na operatie?

Als u zwaar lichamelijk werk doet, is er mogelijk meer tijd nodig voordat u kunt terugkeren. Over het algemeen is het verstandig om ongeveer 6 weken tot 3 maanden na de operatie stap voor stap uw werk te hervatten. Bespreek uw individuele omstandigheden met de maatschappelijk werker, huisarts en werkgever.