CrossFitWereld

Fitness, Sport, Reizen

Wanneer Sporten Na Griep?

Wanneer Sporten Na Griep
Wat te doen bij griep met koorts? – Trainen met griep/koorts onder de leden is gevaarlijk, Je immuunsysteem is verzwakt en je lichaam heeft alle energie nodig om beter te worden. Je loopt bovendien het risico dat de virusinfectie ook terecht kan komen in de hartspier met als gevolg een myocarditis.

Rust nemen dus en niet trainen! Ook nadat je je weer beter voelt, heeft je lichaam een aantal dagen rust nodig om te herstellen. De basisregel die je het beste kunt hanteren luidt dat je na koorts tussen de 1-3 dagen rust moet houden, hetzij hele rustige training uitvoeren alvorens je weer intensiever gaat trainen.

Dit om het herstel proces voldoende tijd te geven en het niet door te zware training weer zodanig verstoren dat ziekte weer terug kan komen.

Hoe lang rust na griep?

Griep gaat meestal vanzelf weer over. Het kan 1 tot 3 weken duren voordat iemand zich weer helemaal beter voelt. Je kunt neusdruppels en hoestdrank gebruiken om minder last te hebben van de klachten. Je kunt paracetamol nemen om de pijn te verminderen en de koorts kan lager worden.

Hoe lang duurt herstel van griep?

Griep en COVID-19 – Griep en COVID-19 zijn allebei infecties van de luchtwegen. Maar ze worden veroorzaakt door verschillende virussen. Beide virussen verspreiden zich via druppels, die bij hoesten of niezen vrijkomen. Ook geven beide virussen koorts, verkoudheidsklachten en hoesten, en soms longontsteking.

De basisadviezen tegen het coronavirus werken ook om verspreiding van het griepvirus te voorkomen. Handen regelmatig wassen, in je elleboog hoesten en niezen, en afstand houden verkleinen de kans dat je het virus overdraagt op anderen. Houd daar rekening mee, zeker in het contact met kwetsbare groepen mensen.

Zij kunnen namelijk ernstig ziek worden van het griepvirus.

Hoe word ik weer fit na de griep?

Eet gezond met voldoende eiwitten op het menu Spierafbraak gaat erg snel als je een tijdje ziek bent geweest, en veel hebt gelegen. Eiwitten zijn dan extra belangrijk. Deze bouwstoffen zorgen er namelijk voor dat je spiermassa weer wordt opgebouwd. Neem dan ook vooral een bakje kwark met nootjes of yoghurt met fruit.

Hoe lang blijf je moe na griep?

Welke klachten heb je? –

Koude rillingen en koorts. Hoofd-, spier- en keelpijn. Moeheid.

Je klachten duren meestal 1 week. Daarna verdwijnen ze vanzelf. Je kunt nog wel een paar weken hoesten en moe zijn.

Hoe lang echt ziek van griep?

Wat zijn de symptomen van griep? – De meest voorkomende symptomen van griep zijn plotseling opkomende koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn en een droge hoest. De hoest kan lang aanhouden, de overige klachten verdwijnen meestal na twee tot zeven dagen. Bij (kwetsbare) oudere mensen kunnen de symptomen minder uitgesproken zijn.

Is het goed om te sporten als je ziek bent?

Nog niet overtuigd? – Voor sommige fanatieke sporters is elke rustdag een dag te veel en is eigenlijk zelfs de griep niet genoeg om thuis te blijven. Bedenk je dan wel dat de kans op overbelasting een stuk groter is wanneer je traint terwijl je ziek bent.

  • Daarnaast heeft een training op zo’n moment vrijwel geen effect, behalve dat het je afweersysteem aanpast, waardoor je nog vatbaarder wordt voor andere virussen.
  • Het zou zelfs kunnen leiden tot een longinfectie.
  • Heb je enkel last van een lichte hoest of een loopneus, ga dan gerust alsnog lekker sporten maar doe het iets rustiger aan.

Maar heb je echt de griep te pakken, inclusief koorts, doe jezelf dan een plezier en ziek lekker uit, zodat je daarna zo snel en fit mogelijk weer aan de slag kan! Want dat idee dat je de ziekte er wel lekker uit kan zweten? Dat is meer fabel dan feit.

Waarom moet je rusten bij griep?

Belang van slaap bij ziekte – Bij een verminderde immuniteit en griep raden de dokters aan om in bed te blijven en extra te rusten, Met een warm deken op de bank rustig een boek lezen, mag ons zeker geen schuldgevoel geven. Door te rusten en zeker door extra te slapen, kan het lichaam het best genezen, Wanneer Sporten Na Griep Slapen bij ziekte versnelt het genezingsproces. Het helpt het lichaam om de zaak terug onder controle te krijgen. Tijdens de slaap laden onze lichaamscellen weer op en herstelt de cellulaire schade die bijvoorbeeld door griep opgelopen is. Doordat het lichaam rust, kunnen alle energie en zuurstof naar de spieren en organen gevoerd worden.

Welke vitaminen na griep?

Vitaminen zijn een boost! –

De belangrijkste ‘immuunbooster’ is zonder twijfel vitamine C, met vitamine D als goede tweede. Vitamine C stimuleert de aanmaak van vele typen immuuncellen, antistoffen en interferonen (antivirusstoffen). Vitamine D stimuleert de immuuncellen (en mogelijk alle cellen) tot de aanmaak van een eigen antibioticum (cathelicidine). Ook andere vitaminen en mineralen dragen bij aan een effectieve afweer. Vitamine B3, vitamine B5, vitamine B6, magnesium en zink bevorderen de productie van immuuncellen. Ook omega 3-vetzuren ondersteunen het immuunsysteem. Deze laatste groep behoort tot de probiotica, deze bevorderen het immuunsysteem in de darmwand.

Ondanks dat iedereen weet hoe belangrijk hoe gezond eten is, blijkt dat slechts een klein deel van de Nederlanders eet volgens de Richtlijnen Goede Voeding, zoals die zijn uitgewerkt in de Schijf van Vijf. Dit betekent dat een heel groot deel van de bevolking onvoldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Kan je 2 keer achter elkaar griep krijgen?

Een groep internationale wetenschappers becijferde een paar jaar geleden in het vakblad PLOS Biology dat volwassenen vanaf hun dertigste gemiddeld slechts twee keer per tien jaar de griep krijgen. De kans op een verkoudheid is vele malen groter, met de tientallen verkoudheidsvirussen die circuleren.

Hoe lang duurt spierpijn na griep?

Hoe lang duurt spierpijn? – In de meeste gevallen duurt spierpijn een aantal dagen tot maximaal een week. Vaak bouwt de spierpijn zich langzaam af en kun je je gedurende de week steeds wat soepeler bewegen.

Waarom ben je zo moe na griep?

Het nut van je ziek voelen – Hoe onaangenaam het ook is om je ziek te voelen, het heeft wel degelijk nut. De reactie van je lichaam bevordert herstel en voorkomt besmetting van anderen. De verhoogde gevoeligheid voor pijn, vermoeidheid en lusteloosheid zorgen ervoor dat je rust neemt.

Is chips goed voor je als je ziek bent?

Misselijkheid – Als je misselijk bent, is gember the good old helper, Je kunt het toevoegen aan een smoothie, groene thee of diner, zowel vers als geraspt. Het helpt tegen het ‘braakgevoel’ en ook om eventuele maagpijn te verlichten. Volgens een Engels onderzoek maakt gember ook een enorm verschil bij het afweren van diarree, verstopte neus, zeeziekte en zelfs als je een chemotherapie ondergaat.

Waarom zo moe na virus?

Ik blijf moe na corona In het kort

See also:  Hoeveel Kost Een Range Rover Sport?

Als u erg moe blijft na corona kan dat veel invloed hebben op uw leven. U heeft bijvoorbeeld geen energie voor de dingen die u elke dag doet. Bij de meeste mensen gaat het moe zijn weer over. Zorg voor een goed evenwicht tussen dingen doen en rust nemen. Eet gezond en slaap genoeg. Beweeg elke dag, maar bouw het rustig op. Blijft u erg lang moe? Bespreek dan met uw huisarts welke hulp u kunt krijgen.

Wat is het Na corona kunt u klachten blijven houden. Dit zijn de klachten die het meest voorkomen:

moe zijn benauwd zijn of moeilijk ademen minder goed ruiken of proeven niet fit voelen of problemen met bewegen problemen met denken, uw aandacht ergens bijhouden of dingen onthouden

U kunt 1 van deze klachten hebben. Of meer klachten tegelijk. U kunt ook andere klachten na corona hebben. Mensen noemen klachten die lang blijven na corona ook wel:

post-covid-19-syndroom long-covid (dit is Engels: ‘long’ betekent ‘lang’)

Oorzaken Veel mensen zijn na corona nog een tijd moe. Om beter te worden gebruikt uw lichaam veel energie. Door corona heeft u misschien ook veel emoties gehad. Daarmee omgaan kost ook energie. Wat precies de oorzaak is van moe blijven na corona, is onbekend.

Wel is bekend dat mensen ook na ziek zijn door andere virussen dan corona nog lang moe kunnen blijven. Iedereen kan klachten krijgen en lang houden na corona. Waarschijnlijk is de kans om lang klachten te houden groter als u erg ziek was door corona. En als u meteen veel klachten had toen u corona kreeg.

Maar ook mensen die niet erg ziek waren kunnen lang klachten houden. Ook al weten we niet goed waardoor uw klachten na corona komen, u kunt er wel veel last van hebben. Wat merk ik Moe zijn voelt voor iedereen anders. U merkt misschien 1 of meer van deze dingen:

U voelt zich moe of uitgeput. U kunt al moe opstaan, maar u kunt ook pas later op de dag moe worden. U kunt opeens heel moe zijn. U blijft moe, ook na rusten of slapen. U heeft geen energie voor de dingen die u elke dag doet. Bijvoorbeeld douchen, boodschappen doen, eten koken of schoonmaken. U kunt ook extra moe worden van deze dingen. U heeft geen energie voor uw gezin of vrienden. U wordt te moe van praten, samen zijn of leuke dingen doen. U kunt uw werk, school of studie niet doen zoals u dat voor corona deed. U kunt minder goed denken of uw aandacht ergens bijhouden. Bewegen of sporten lukt niet zoals voordat u corona kreeg. U kunt minder goed tegen prikkels, zoals licht en geluid.

De klachten zijn niet bij iedereen hetzelfde en wisselen vaak. U kunt er de ene dag veel last van hebben en een andere dag minder. U kunt ook andere klachten hebben na corona. Bijvoorbeeld: Adviezen Probeer een evenwicht te vinden tussen dingen doen en rust nemen.

Wilt u iets gaan doen? Bedenk dan vooraf of het echt moet. Is het echt nodig en belangrijk? Durf nee te zeggen tegen uzelf of tegen iemand anders. Kies de dingen die belangrijk zijn voor u. Denk daarbij niet alleen maar aan wat moet. Kies ook dingen die u leuk vindt en die u zelf graag wilt doen. Bedenk of iets echt nú moet. Kan het misschien ook later? Op een beter moment voor u. Doe op een goede dag niet meer dan op een slechte dag. Durf mensen om u heen om hulp te vragen. Vertel uw familie, vrienden en misschien ook uw collega’s dat u erg moe bent door corona. Leg uit hoe u zich voelt. Mensen kunnen er dan rekening mee houden en dingen voor u doen. Maak een dag-planning en week-planning:

Verdeel uw activiteiten over de dag en over de week. Plan niet te veel dingen op 1 dag. Plan dingen die moeten en die u energie kosten. Maar plan ook leuke dingen die u energie geven. Plan ook momenten van rust in. Denk goed na over waar u echt van uitrust. Na corona is dit niet altijd hetzelfde als voor corona.

Kies wat bij u past. Maak bijvoorbeeld elke dag een korte wandeling. Maar ook yoga doen, fietsen, in de tuin werken of klusjes doen is goed. Bewegen helpt uw lichaam om weer beter te worden. En het geeft u vaak ook een goed gevoel. Zorg dat u niet lang moe blijft nadat u iets gedaan heeft.

activiteiten die veel energie vragen van uw lichaam activiteiten die veel energie vragen van uw hoofd dingen waarover u veel of lang moet nadenken dingen waar u uw aandacht bij moet houden

Als u te veel zware activiteiten in 1 keer doet, kunt u daarna weer een tijd meer moe zijn.

Maak dingen minder zwaar voor uzelf. Ga bijvoorbeeld zitten als u kookt. Of maak een deel van uw eten ’s ochtends al en maak het ’s avonds af. Verdeel uw werk over de dag. Laat uw boodschappen bezorgen als dat kan. En leg dingen die u vaak gebruikt ergens neer waar u er makkelijk bij kunt. Wilt u weer fitter worden? Begin dan heel langzaam en rustig. Ga steeds iets meer bewegen als dat lukt. Beweeg liever vaker en korter dan heel lang in 1 keer. Als u iets meer gaat doen, probeer dan eerst een paar dagen of dat goed gaat. Doe pas daarna weer iets meer. Probeer te accepteren dat het een tijd kan duren voor u weer meer energie heeft. Hoe moeilijk dat ook is.

Dit kan ook helpen als u moe blijft:

Zorg dat u goed slaapt: 

Ga op een vaste tijd naar bed en sta op een vaste tijd op. Neem ’s avonds geen koffie of een andere drank met cafeïne erin. Rook ook niet. En drink ’s avonds geen alcohol. Zorg voor ontspanning voor u gaat slapen, zoals een korte wandeling, een warm bad,  of muziek luisteren. Probeer ‘s avonds uw mobiele telefoon, tablet of laptop niet meer te gebruiken. Kijk voor meer adviezen bij . Blijft u toch slecht slapen? Probeer dit dan te accepteren, hoe moeilijk het ook is. Kijk niet steeds op de klok. Uw lichaam rust ook uit van liggen in bed.

Eet gezond, met genoeg calorieën en eiwitten. Neem overdag tijd om te ontspannen. Bijvoorbeeld door te luisteren naar muziek, een douche te nemen, te lezen of te wandelen. Mindfulness, yoga of  kunnen ook helpen.

Medicijnen Er zijn geen medicijnen die u minder moe maken na corona. Vitaminepillen slikken helpt niet om minder moe te worden. Onderzoeken Worden uw klachten niet minder met de adviezen? Dan kunt u een afspraak maken met uw (huis)arts. Uw (huis)arts stelt u vragen. Bijvoorbeeld:

Welke klachten had u toen u corona had? Hoe voelt het moe zijn bij u? Hoe slaapt u? Hoe gaat het met de dingen die u elke dag doet? Van wie krijgt u hulp? Heeft u nog andere klachten?

Als het nodig is, onderzoekt de arts u ook. Een bloedonderzoek, longfoto of hartfilmpje is meestal niet nodig of zinvol. De uitslagen van deze onderzoeken zijn na corona meestal normaal. Ze laten niet zien waardoor het komt dat u zo moe bent. Soms is corona niet de oorzaak van uw klachten.

See also:  Is Gaming A Sport?

Is paracetamol goed bij griep?

Welke medicijnen worden gebruikt bij griep? Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Bij hoge koorts, spierpijn en hoofdpijn door griep is paracetamol het veiligste medicijn om te gebruiken.

Kun je griep krijgen van stress?

Wat is stress? – In een potentieel gevaarlijke of bedreigende situatie wordt het lichaam in opperste staat van paraatheid gebracht. Stress brengt het lichaam in spanning, het wordt voorbereid op de mogelijkheid tot vluchten of vechten. Langdurige stress is slecht voor ons lichaam. Er kunnen allerlei klachten door ontstaan: van verkoudheid tot griep of een burn-out en zelfs hartklachten.

Kan je ook griep hebben zonder koorts?

Griep & koorts Griep krijg je door besmetting met het influenzavirus. Het virus veroorzaakt een infectie aan zowel het slijmvlies van de keel, neus of bijholten als de luchtwegen. Griep kan gevaarlijk zijn voor kleine kinderen, astmapatiënten, zwangere vrouwen en ouderen.

Griepsymptomen zonder koorts is geen echte griep, maar in de meeste gevallen een verkoudheid. Griep treedt op in epidemieën. Het griepseizoen begint vaak in de late herfst of het begin van de winter. De symptomen van griep kunnen zijn: Van echte griep voel je je erg ziek. Je ligt een paar dagen in bed en soms voel je je langere tijd moe en/of lamlendig.

Griep lijkt op een zware verkoudheid met koorts en koude rillingen, keelpijn en soms een droge hoest. Andere griepverschijnselen zijn:

Een slechte eetlust Kortademigheid Vermoeidheid en slapeloosheid Hoofdpijn Stijve, pijnlijke ledematen Spierpijn

Oorzaken van griep: Iedereen kan griep krijgen. Het virus zit in de keel, neus en luchtwegen van iemand die ziek of besmet is. Door hoesten, niezen en praten, komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Je kunt deze druppeltjes inademen en zo besmet raken. Het virus kan ook op de handen en op voorwerpen komen. Echter niet iedereen wordt ziek nadat je besmet bent geraakt.

Waarom moet je rusten bij griep?

Belang van slaap bij ziekte – Bij een verminderde immuniteit en griep raden de dokters aan om in bed te blijven en extra te rusten, Met een warm deken op de bank rustig een boek lezen, mag ons zeker geen schuldgevoel geven. Door te rusten en zeker door extra te slapen, kan het lichaam het best genezen, Wanneer Sporten Na Griep Slapen bij ziekte versnelt het genezingsproces. Het helpt het lichaam om de zaak terug onder controle te krijgen. Tijdens de slaap laden onze lichaamscellen weer op en herstelt de cellulaire schade die bijvoorbeeld door griep opgelopen is. Doordat het lichaam rust, kunnen alle energie en zuurstof naar de spieren en organen gevoerd worden.

Hoe lang duurt spierpijn na griep?

Hoe lang duurt spierpijn? – In de meeste gevallen duurt spierpijn een aantal dagen tot maximaal een week. Vaak bouwt de spierpijn zich langzaam af en kun je je gedurende de week steeds wat soepeler bewegen.

Waarom ben je moe als je ziek bent?

Het nut van je ziek voelen – Hoe onaangenaam het ook is om je ziek te voelen, het heeft wel degelijk nut. De reactie van je lichaam bevordert herstel en voorkomt besmetting van anderen. De verhoogde gevoeligheid voor pijn, vermoeidheid en lusteloosheid zorgen ervoor dat je rust neemt.

Kan griep langer dan een week duren?

Griep Griepmiddelen Om griep te voorkomen én om de griep goed door te komen is er een antroposofisch geneesmiddel, INFLUDO genaamd, te koop bij de drogist of -met recept- bij de apotheek. Bij een opkomende griep kan men dit middel intensief innemen en daarmee kan ziek worden niet zelden voorkomen.

  1. Het is een middel dat de virusweerstand verhoogt.
  2. De dosering van Infludo is afhankelijk van situatie en weerstand.
  3. Heerst er griep bij mensen om u heen maar bent u nog niet ziek: 3 x daags 12 druppels.
  4. Beginnende griep: begin met ieder uur 12 druppels, na 1e dag om het uur.
  5. Gewone preventie: 1 x daags 12 druppels.

Voor kinderen is er Kinfludo. Dosering als bovenstaand, waarbij 1 druppel = 1 korreltje. Verschijnselen van griep Griep begint vaak met verkoudheid, rillerigheid en hoesten. Dan kan de koorts snel stijgen, eventueel gepaard gaande met koude rillingen. De keel en luchtwegen voelen branderig.

Indrukken van licht en geluid worden slecht verdragen. Typerend voor griep is dat spieren, gewrichten of botten pijn doen. Soms is er ook hoofdpijn of diarree. Dat krachtige begin van griep zit overigens ook in het woord ‘griep’. Het woord griep heeft te maken met ‘grip’of ‘greep’ (in het Frans: ‘griffe’ = klauw).

Je wordt in de greep, in de klauw genomen. Een goede griep duurt een week, maar griep kan ook 3 dagen of 2 weken duren, al naar gelang de eigen weerstand, de leeftijd en ingenomen medicijnen. Een beruchte complicatie is een longontsteking. Dan verergert na enige dagen het beeld, het hoesten neemt toe, er is pijn bij het hoesten vaak asymmetrisch op de rug, en er ontstaat toenemend kortademigheid.

  1. Verkoudheid en griep liggen op één lijn.
  2. Verkoudheid meer in het hoofdgebied, griep meer in het hele lichaam.
  3. Preventie van griep De echte preventie van griep ligt in het voorkómen van de oorzaken.
  4. Belangrijk is: voorkomen van overbelasting een goede nachtrust ritme in de dag, pauzes goede voeding, roken en alcohol minimaliseren zintuigen niet overbelasten Kijken naar smartphone, televisie en computer beperken.

Warmte verzorgen, goed kleden. Verdere griepmiddelen In overleg met de huisarts kunnen naast Infludo de volgende middelen ook ondersteunen: Voor ouderen of mensen met verlaagde weerstand: Primula Onopordon is een middel ter ondersteuning van hart en bloedsomloop, en daarmee zeker voor ouderen van belang.

  • Dosering: preventief 1 x daags 12, bij griep 3 x daags 12 druppels.
  • Ferrum sidereum, het meteoriet-ijzer is ook toepasselijk bij griep.
  • Het bevordert de algemene weerstand, geeft evenwicht en sterkt de bloedsomloop.
  • Dosering: 3-6 x daags 12 druppels.
  • Een variant op Ferrum sidereum is Pallasiet een bepaalde meteoriet, maar dat is helaas niet meer verkrijgbaar.

Omdat een schijfje Pallasiet zo mooi is, hieronder toch een foto. Pallasiet, meteoriet met olivijnkristallen Wat verder te doen bij griepklachten : Koorts Koorts is een belangrijk wapen van het lichaam om virussen en dus ook griep te bestrijden. Eén graad hogere temperatuur brengt het virus met een factor 10 terug. Dus onderdruk de koorts niet met Paracetamol.

  1. Mocht de koorts erg hoog worden en naar het hoofd stuwen dan kan men citroensokken of citroen-onderbeenwikkels toepassen.
  2. Veel ouders van jonge kinderen weten hoe goed dat werkt.
  3. De overvloedige warmte in het hoofd zorgt voor onrust en verwardheid.
  4. De warmte wordt naar de benen afgeleid.
  5. Voorwaarde is wel dat de voeten warm zijn.

Is dat niet het geval geef dan korte tijd een kruik bij de voeten. De warmtestuwing naar het hoofd zal afnemen). Voor kinderen met hoge koorts: citroensokken: Neem een kom met water met de temperatuur die iets lager is dan de lichaamstemperatuur. Snij een (biologische) citroen door onder water en snij de citroen daarna stervormig in.

  • Druk de citroen uit.
  • Doop de katoenen sokken, die ruim voet en onderbeen bedekken, in het citroenwater en wring ze uit.
  • Doe ze aan met daaroverheen een wollen sok en pak de onderbenen in met een handdoek.
  • In plaats van sokken eventueel een katoenen doek gebruiken.
  • Laat de sokken zitten totdat ze warm en droog zijn, maar niet langer dan 20 minuten.
See also:  Is Gamen Een Sport?

Dit mag 2 of 3x herhaald worden, maar het hele wikkelproces mét herhalingen niet langer dan 60 minuten laten duren. De gewenste effecten zijn: afname van onrust, rustige slaap, rustiger ademhaling, patiënt voelt zich beter, de koorts is mogelijk iets gezakt.

  1. Eventuele complicatie: volle holten en holteontsteking De volle holten veroorzaken hoofdpijn.
  2. Ter verlichting helpt dagelijks stomen met kamille.
  3. Het vastzittende slijm komt in beweging.
  4. Doe een handvol Kamille in een kom en giet er kokend water op.
  5. Wacht tot de ergste hitte voorbij is.
  6. Hang er zodra de warmte aangenaam is een 5-10 minuten boven met een handdoek over het hoofd en de kom.

Adem diep in en uit. Stop zodra het niet meer aangenaam warm is. Zorg dat je na het stomen geen kou vat. Aanvullende medicatie: Hepar sulfuris calcareum D4 4x daags 1 theelepel (recept nodig) Keelpijn Neem regelmatig een lepeltje honing. Weleda heeft een keelspray met salie om keelpijn te verlichten.

Pyriet/Zinober 4 x daags 3 tabletten per recept Hoesten Hoesten heeft een functie. Het maakt je luchtwegen schoon, brengt het slijm naar buiten. Pyriet/Zinober 4 x daags 3 tabletten en/of Infludo 4 maal daags 12druppels. Thijmsiroop van Weleda zorgt voor makkelijker ophoesten. Codeïne per recept vermindert de hoestprikkel: alleen bij flink hoesten om te kunnen slapen, of als er uiteindelijk een hardnekkige droge prikkelhoest is ontstaan.

Om lucht te krijgen ’s nachts kun je een doorgesneden ui naast je hoofdkussen leggen. Herstellen Sleedoornelixer van Weleda geeft het lichaam weer kracht en energie.2x daags 1 eetlepel. En verder geldt hetzelfde als bij de preventie. Oorzaken van griep.

  1. De griep wordt niet veróórzaakt door een virus.
  2. In dat geval zou iederéén griep krijgen.
  3. Virussen en andere lagere levensvormen als bacteriën en parasieten, hebben een voedingsbodem nodig.
  4. Dat merkt men in de laboratoria, waar men uitgekiende voedingsbodems moet maken om bijv.
  5. Virussen te kweken.
  6. Hoe maakt een mens zich tot voedingsbodem voor het griepvirus? Vroeger dacht men al dat het een invloed van de sterren was: influenza= invloed, namelijk van de sterren.

Later sprak men van “una influenza di freddo”: invloed van de kou. Dat herkennen wij nog: kou vatten kan een verkoudheid tot gevolg hebben, of, in het verlengde daarvan, een griep. Te koud zijn geeft toch al het gevoel niet lekker in het vel te zitten.

  1. Dat is vooral merkbaar bij het warm worden: dan voelen we ons weer ‘mens’.
  2. De kou heeft echter ook niet op iedereen vat.
  3. Daar is nóg iets voor nodig.
  4. We zijn kwetsbaarder voor kou vatten zodra we vermoeid zijn.
  5. En dan is er nog een andere vorm van kou: stress in al zijn vormen.
  6. Drukte, haasten, geen rustpauzes houden, eenzijdige intellectuele belasting, een slechte en korte nachtrust zijn ongunstig; die geven de stofwisseling en de bloedsomloop geen kans het lichaam warm te houden en voldoende te voeden.

Er ontstaat een kou en daarmee een voedingsbodem voor een (griep)virus. Voor- en nadelen, en risico’s van griep De genezingsreactie van het lichaam op deze kou is het maken van koorts. Koorts doorgloeit het lichaam, en ruimt koude gebieden op. Het immuunsysteem is in hogere staat van paraatheid.

  • Zelfs kankercellen worden met koorts opgeruimd (mensen met kanker krijgen in het algemeen moeilijk of geen koorts).
  • De oorzaak van de koorts is wat betreft dit opruimen van kankercellen niet echt van belang.
  • Ook bij griep is de koorts dus in deze zin opruimend.
  • Dat is een belangrijk voordeel van griep.

Er wordt eens goed opgeruimd in het lichaam. Men kan ‘beter’ worden van griep. Een aantal dagen bezinning, een en ander nog eens overdenken, zal daar aan bijdragen. Helaas, en dat is dan een nadeel van griep, kan erna ook wel een tijd lang een slecht en moe gevoel blijven.

Men is dan niet goed hersteld, er blijft iets van de griep hangen. Daar moet dan alsnog iets aan gedaan worden. En een week ziek zijn, met alle gevolgen voor werk en gezin, is eveneens een nadeel. We zijn daar niet allemaal meer zo op ingesteld. De kans op een longontsteking met eventuele gevolgen hoort natuurlijk ook bij de risico’s van griep.

Voor met name oudere mensen kan de griep-longontsteking dodelijk aflopen. Er is geen mens die dat niet zou willen voorkómen. Toch staat de longontsteking in de geneeskunde van oudsher bekend als “the old man’s friend”. Daarmee wordt aangeduid dat het in vergelijking met ziekten als kanker nog niet zo’n slechte manier is om te overlijden.

  1. Hier mag niet te makkelijk over worden gedacht.
  2. Maar wie de lijdensweg en levensmoeheid van heel oude mensen van nabij kent, snapt deze uitdrukking misschien.
  3. De Griepprik Ieder jaar wordt deze griepprik aangeboden als bescherming tegen griep.
  4. Men maakt daartoe vaccins tegen 4 virussen, waarvan men denkt dat deze het komende griepseizoen (november-februari) de kop op zullen steken.

Zeker is dat dus niet, dat het één van deze drie virussen zullen zijn. Het griepvirus heeft bovendien de eigenschap zich nogal eens te veranderen. Daardoor is een vaccin eventueel onwerkzaam. Wie de gewone griepprik overweegt, moet dus beseffen dat dit geen absolute zekerheid biedt.

Bijwerkingen De griepprik is niet altijd onschuldig. Men kan er een tijdje wat naar van zijn; sommigen die nooit griep hadden zijn er na de griepprik bevattelijk voor geworden. Veel mensen twijfelen of ze de griepprik zullen nemen. De effectiviteit wordt soms ook van reguliere zijde betwijfeld. Wie een ziekte heeft, een zwakke gezondheid heeft, overbelast is of wie erg bezorgd is kan de prik maar beter nemen.

Wie de griepprik wil, kan dit natuurlijk doen. Dat is een individuele keus. Ook is een combinatie met Infludo of andere van de genoemde medicijnen mogelijk. In ieder geval er zijn vele mensen in de praktijk, die al jarenlang met de infludodruppeltjes de winter goed doorkomen.

Naast de medicijnen blijven bovengenoemde leefregels altijd van groot belang. Bovenstaande informatie is verkregen van Huib de Ruiter, huisarts te Leiden De griepcampagne Wij zijn wettelijk verplicht om u jaarlijks op te roepen. Indien u dit niet meer wenst hebben wij een verklaring nodig. Deze is bij de balie te verkrijgen of via onderstaand formulier.

Formulier Verklaring geen deelname griepvaccin Informatie over griep van het RIVM Antroposofische visie bij griep Uitwendige therapie bij griep