Symptomen van overtraining – Er zijn meerdere symptomen van overtraining. Echter, is het niet zo dat je aan overtraining lijdt als je één of meerdere van de onderstaande factoren constateert. De vaststelling en definitie van overtraining is lastig en moet door een professional zoals een (sport(arts) gedaan worden.
Hieronder vind je een opsomming van de bekende symptomen: Vermoeidheid, slapeloosheid, eetproblematiek, depressie, prikkelbaarheid, gewichtsverlies, gebrek aan concentratie, verlies van motivatie, stijve spieren, hogere bloeddruk, angst, rusteloosheid en niet uitgerust wakker worden, Helaas is er niet één indicator aan te wijzen om te bepalen of iemand overtraind is.
Er zijn een paar mogelijke variabelen die veelal verhoogd zijn bij mensen in de eerste fase van overtraindheid, waaronder de creatininekinasewaarde, hart-ritmevariabiliteit (HRV) en bloedlactaat.
Hoe weet je of je teveel sport?
De meest voorkomende klachten na te hard trainen spier- en gewrichtspijn tijdens en na het sporten. een verzwakt immuunsysteem en dus vaker ziek. concentratieverlies, humeurig en minder eetlust. meer en heviger transpireren tijdens de training.
Hoeveel uur per dag maximaal sporten?
Elke dag 180 minuten lichamelijk actief zijn, waarvan minstens 60 minuten matig of zwaar intensief. Dit kan met verschillende activiteiten verspreid over de dag. Meer bewegen is beter. Laat ze niet langer dan 60 minuten stilzitten, bijvoorbeeld ‘vast’ in een stoeltje.
Wat is een overload?
Overload creëren is erg belangrijk binnen de trainingsperiode. Maar waarom? – De letterlijke vertaling van overload is ‘zwaarder dan normaal’, en dat is in de kern precies waar het principe van overload oftewel progressieve belasting om draait. Overload is een term die nogal eens fout vertaald wordt met ‘overbelasting’, en dat is nu precies wat je moet proberen te vermijden in je training.
- Het lichaam is een bepaalde inspanning of taak gewend (normaal) en om inspanningen te leveren die boven dat niveau uitkomen, moet het lichaam zwaarder belast worden dan het gewend is.
- Omdat die grens steeds opschuift, moet de belasting progressief zijn, dat wil zeggen dat de belasting moet worden verhoogd wanneer het lichaam aan de nieuw opgelegde inspanning gewend is geraakt.
Overload komt in principe voor in twee vormen: intensiteit en volume. In termen van gewichttraining, betekent intensiteit zwaarder tillen en volume meer sets, oefeningen en trainingen doen. Die twee staan in een inverse verhouding tot elkaar: zwaar én veel doen gaan niet samen.
Hoe herstel je van overtraining?
Zo herstel je van overtraind zijn – Sportpsycholoog Harris Stratyner: ‘Als je vaak, lang en hard traint, wordt er steeds opnieuw een beroep gedaan op je sympathische zenuwstelsel. Te veel sporten werkt hierdoor averechts, omdat je lichaam niet de kans krijgt om te herstellen.
Het enige wat hier tegen helpt, is rust nemen.’ Hoelang je rust moet nemen, ligt eraan hoe vaak je vijf (of meer) trainingen per week hebt gedaan, zonder genoeg rust te nemen. Voor iedere week waarin dat het geval was, neem je één rustdag. ‘Heb je bijvoorbeeld vier weken geknald, dan neem je vier (aaneengesloten) dagen rust bovenop de wekelijkse rustdagen die je al hebt.
‘Maar dat betekent niet dat je een week op de bank moet gaan zitten’, zegt Stratyner. ‘Lichte activiteiten zoals wandelen zijn prima: zo ondersteun je het spierherstel en je bloedcirculatie.’
Wat is obsessief sporten?
Psychische bigorexia symptomen –
Je bent obsessief bezig met sporten en voeding. Je traint steeds meer, langer en intensiever om die kick en het gewenste effect te krijgen. Als je niet kunt trainen neemt het gevoel van angst, onrust en vermoeidheid toe in je lichaam. Je blijft trainen, ondanks pijntjes, blessures of mentale druk. Je sport beslaat een steeds groter deel van je agenda, waardoor je minder tijd besteedt aan sociale activiteiten en het liefst etentjes of feestjes afzegt. Mentaal gezien voel je je steeds eenzamer en meer geïsoleerd. Je kan last hebben van extreme mood swings, frustratie en agressie. Als je niet sport voel je je extreem schuldig en slecht over jezelf. Je wilt je het liefst elke dag wegen. Je kijkt en vergelijkt je lichaam vaak met die van anderen.
Wat valt er onder intensief sporten?
Hardlopen, een basketbalwedstrijd spelen of in een hoog tempo baantjes trekken in het zwembad : dat is hoog intensief bewegen. Je doet een grote fysieke inspanning, maar wordt er meteen voor beloond. Want heel intensief bewegen, is voedsel voor lichaam én geest.
Waarom krijgen sporters hartstilstand?
‘Roken, weinig bewegen zijn oorzaken’ – Het overkomt, in mindere mate, ook jongere sporters. De oorzaak is dan vaak aangeboren en/of erfelijke hartaandoeningen. Volgens sportarts Aernout Snoek, werkzaam in het Isala Ziekenhuis in Zwolle, zijn er bij sporters boven de 35 vaak andere oorzaken. Zie ook: ‘Beladen duel’ voor Daley Blind vanwege Eriksen: ‘Grote mentale horde’ Om het aantal slachtoffers van een plotse hartdood tijdens het sporten te verminderen adviseert sportcardioloog Nicole Panhuyzen-Goedkoop, verbonden aan Amsterdam UMC en Sport Medisch Centrum Papendal, voor een doelgerichte preventieve screening van amateursporters.
Kan je zomaar hartstilstand krijgen?
Plotse hartdood is een onverwachte hartstilstand, De naam doet vermoeden dat het hart dan volledig stilstaat. Maar dat is meestal niet zo. De hartkamers trillen juist snel en chaotisch en het hart trekt ongelijk en ongecontroleerd samen. Dit heet kamer- of ventrikelfibrilleren.
Hierdoor wordt het bloed niet meer goed rondgepompt en staat de bloedsomloop stil. Dit is een levensbedreigende situatie. De meest voorkomende oorzaak van een hartstilstand is een hartinfarct. Bij een plotse hartdood, bijvoorbeeld bij jonge mensen, moet er aan andere oorzaken worden gedacht. Vaak is de oorzaak van een hartstilstand bij iemand onder de 45 jaar een erfelijke hartziekte.
Voorbeelden van erfelijke hartaandoeningen zijn:
een erfelijke hartritmestoornis (zoals lange QT-syndroom of het Brugada-syndroom ) een erfelijke hartspierziekte ( cardiomyopathie )
Het gaat dan vaak om jonge mensen die voorheen nooit hartklachten hadden. We hebben al honderden families opgespoord met gevaarlijke ritmestoornissen ” data-src=”” data-srcset=”” data-sizes=”” sizes=”” srcset=””> Het plots overlijden van met name jonge mensen onder de 50 jaar zou een signaal moeten zijn voor familieleden. Als namelijk blijkt dat de oorzaak een erfelijke hartaandoening was, hebben directe familieleden (kinderen, broers, zussen en ouders) ook kans op dezelfde hartziekte. Een erfelijkheidsonderzoek bij familieleden kan dan uitwijzen of iemand erfelijk belast is. Dit onderzoek vindt plaats bij de polikliniek cardiogenetica. Hiervoor is een verwijzing van je huisarts of specialist nodig. Erfelijke hartritmestoornissen worden lang niet altijd op tijd herkend. Door onderzoek komen we steeds meer erfelijke hartafwijkingen op het spoor. Zo zijn mensen met aanleg hiervoor eerder en beter te behandelen en is plotse hartdood te voorkomen.
Wat gebeurd er met je lichaam als je veel sport?
Aanpassingen van je lichaam – Wat zijn de effecten van bewegen op de lange termijn? Het lichaam is slim en gemaakt om zich aan te passen. Spieren kunnen meer kracht leveren doordat ze efficiënter samentrekken en sterker worden. Het hart wordt sterker; het pompt meer bloed rond tijdens een hartslag.
Kan je teveel sporten op een dag?
Geestelijke gezondheid: het ‘overtraining syndrome’ – Als je teveel traint kan dit leiden tot overtraining, Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat te veel sporten uiteindelijk ook kan zorgen voor depressieve gevoelens. Ook wanneer je jezelf niet de tijd gunt om goed te herstellen van blessures loop je een tot 20% verhoogde kans op blessures.
- Uiteraard is zo’n depressie een beletsel om normaal te functioneren.
- De gevolgen voor werk, jouw emotionele staat en de relaties met jouw partner en dierbaren kunnen ingrijpend zijn.
- Het advies om bij te veel sporten direct hulp te zoeken is dus niet overdreven.
- Naast het inroepen van hulp kun je zelf ook een aantal dingen doen om te voorkomen dat je overtraind raakt.
Deze mogelijkheden zetten we op een rij.