CrossFitWereld

Fitness, Sport, Reizen

Wanneer Is Sport Ontstaan?

Wanneer Is Sport Ontstaan
Wat was de eerste echte sport op aarde? Atletiek is een oude sport waar de sporters (atleten) individueel of in groepen (estafette) moeten presteren. Atletiek wordt zowel op de weg als op een atletiekbaan beoefend. Atletiekbanen zijn meestal ovaal gevormd en 400 meter lang.

 1. Op het middenterrein worden de werp- en springonderdelen beoefend.
 2. Er zijn banen van gras, kunststof en gravel.
 3. Atletiek is samen met de zwemsport de oudste sport ter wereld.
 4. De Kretenzers deden als eersten aan atletiek rond 1500 jaar v.Chr.
 5. De moderne atletiek ontstond in Engeland aan het einde van de 17e eeuw.

De eerste professionele wedstrijden vonden daar plaats in de vroege 19e eeuw. Atletiek was een onderdeel op de eerste moderne Olympische Spelen in 1896. Atletiek is een oude sport waar de sporters (atleten) individueel of in groepen (estafette) moeten presteren.

 • Atletiek wordt zowel op de weg als op een atletiekbaan beoefend.
 • Atletiekbanen zijn meestal ovaal gevormd en 400 meter lang.
 • Op het middenterrein worden de werp- en springonderdelen beoefend.
 • Er zijn banen van gras, kunststof en gravel.
 • Atletiek is samen met de zwemsport de oudste sport ter wereld.
 • De Kretenzers deden als eersten aan atletiek rond 1500 jaar v.Chr.

De moderne atletiek ontstond in Engeland aan het einde van de 17e eeuw. De eerste professionele wedstrijden vonden daar plaats in de vroege 19e eeuw. Atletiek was een onderdeel op de eerste moderne Olympische Spelen in 1896. : Wat was de eerste echte sport op aarde?

Hoe is de sport ontstaan?

Sport: De start van sport Wikimedia Commons Sport werd ontwikkeld door de oude Egyptenaren, soldaten in training of grazende schapen. De huidige takken van sport hebben vaak een lange en verrassende geschiedenis. De Schotse golfers hadden geen regels voor hoe de baan eruit moest zien. Ze namen gewoon hun bal en golfclub mee de natuur in, waar grazende schapen de dienst uitmaakten.

 1. In de 14e eeuw mochten de Hollanders zich in de winter graag vermaken door met een lange stok een balletje over het ijs van de dichtgevroren grachten te slaan.
 2. Doordat Holland destijds een levendige handel met Schotland dreef, leerden de Schotten de sport kennen.
 3. Enthousiast namen ze het idee over.
 4. De Schotten konden het Nederlandse woord ‘colven’ niet goed uitspreken, en ze verbasterden de naam van de sport tot ‘goff’ of ‘gouff’; in de 16e eeuw werd dat ‘golf’.

De Schotten waren er dol op. Ze wilden liever golfen dan zich bekwamen in boogschieten. Omdat dit laatste van belang was voor de Schotse verdediging, was het uit landsbelang een tijd lang bij wet verboden om golf te spelen. Toen het spel Schotland bereikte, had het nog geen duidelijke regels of tradities.

 • Daardoor werd de sport gevormd door de natuur rond het dorpje St Andrews ten noorden van Edinburgh, waar fanatieke Schotten in de duinen en heuvels golfden, midden tussen de grazende schapen.
 • De schapen hielden het lekkerste gras kort, maar woelden op andere plekken alleen de zanderige geestgrond om.

Daardoor ontstonden er natuurlijke ‘greens’ met kort gras en diepe zandbunkers. Gaandeweg ontwikkelde de golfbaan zich tot een serie holes die in zo weinig mogelijk slagen moesten worden gehaald. Het aantal holes varieerde echter per baan. De baan bij St Andrews had er 11, die eerst vanaf het clubhuis en daarna weer terug werden gespeeld. Tot de jaren 1950 was het rechtzetten van bowlingkegels kinderarbeid. Toen een archeoloog in de jaren 1930 een Egyptische grafkamer uit 3200 v.Chr. opende, deed hij een bijzondere ontdekking: behalve de mummie van een kind bevatte de kamer ook oeroude bowlingkegels.

Daarmee bleek het bowlen opeens ruim 5000 jaar oud te zijn. Misschien hadden de kegels een heel ander doel, maar historici weten zeker dat het bowlen ruim 1000 jaar teruggaat in de tijd. De Europeanen kenden veel varianten van het spel, maar in alle gevallen moesten er negen kegels worden geraakt. Toen miljoenen Engelsen, Duitsers en Hollanders naar Amerika trokken, namen ze hun kegelspel mee.

Daar, in hun nieuwe thuisland, ontwikkelde het spel zich tot zijn huidige vorm. De eerste permanente bowlingbaan van Amerika werd aangelegd aan de zuidkant van Manhattan in New York, waar nu het oudste park van de stad is gelegen: Bowling Green. Bowlen werd in het gehele land populair, maar de grootte van de pins (kegels) en banen liep sterk uiteen.

 1. Pas bij een congres in 1895 werden de regels gestandaardiseerd en werd het aantal pins vastgesteld op tien.
 2. Bowlen was een arbeidsintensieve sport, want de kegels moesten met de hand worden rechtgezet.
 3. In 1951 kocht het bedrijf AMF een patent op een machine die ze weer opraapte en neerzette.
 4. Toen sloeg het spel ook bij de grote massa aan.

Op dit moment is AMF Bowling Centers de grootste keten van bowlingcentra ter wereld. Al in de 14e eeuw speelden de Hollanders een soort golf, dat ze later naar Schotland exporteerden. Middeleeuwse voetbalwedstrijden hadden honderden deelnemers per team en waren gewelddadig en chaotisch. Toen het de Londense burgemeester te gortig werd, verbood hij de burgers van de stad om nog te voetballen.

De grote Romeinse politicus Cicero, die leefde van 106 tot 43 v.Chr., beschreef eens in een brief hoe een man bij een bezoek aan de barbier gedood werd: tijdens zijn scheerbeurt werd hijgeraakt door een verdwaalde voetbal die door het raam naar binnen vloog. De Romeinen waren lang niet het enige volk dat graag een balletje trapte.

Er zijn wereldwijd sporen van het spel te vinden. Maar de Romeinen speelden mogelijk een sleutelrol in de ontwikkeling van het moderne voetbal. Volgens sommige historici namen zij het balspel mee naar Engeland tijdens hun bezetting van het eiland. Anderen denken dat de Vikingen het spel bij hun verovering van Engeland in 1066 daar hebben geïntroduceerd.

 1. In de middeleeuwen was de sport overal in Europa populair, vooral op de Britse Eilanden.
 2. Hier werden wedstrijden gespeeld waarbij complete steden het tegen elkaar opnamen, en elk team kon uit honderden spelers bestaan.
 3. Het was vermoedelijk niet verplicht om alleen de voeten te gebruiken.
 4. Het woord ‘voetbal’ wordt in de historische bronnen voor het eerst gebruikt in een brief van een man die een voetbalwedstrijd inIerland bijwoonde in 1308.

Een document uit Norfolk van 1321 beschrijft de oudst bekende voetbalblessure, ontstaan toen twee spelers op elkaar botsten. Uit die tijd stamt ook een verordening van de Londense burgemeester, die voetbal verbiedt vanwege de ongeregeldheden waarmee het spel gepaard gaat. De oudst bekende illlustratie van een polowedstrijd, uit een Perzisch boek van rond het jaar 1000. In een park in de oude Iraanse stad Isfahan staan een paar karakteristieke grote stenen. Het park is de oudste polobaan van de stad, die in de 16e eeuw door een sjah werd aangelegd.En nabij de Taj Mahal in India liggen de stallen waar ooit de polopaarden van de mogol stonden.

Overal in Azië zijn sporen van de polosport te zien. Het is de oudste teamsport ter wereld. De eerste wedstrijden vonden 2500 jaar terug in Perzië plaats, waar Centraal-Aziatische stammen de sport hebben ontwikkeld. Polo was een populair middel om de cavalerie te trainen, en de toenmalige polowedstrijden leken op militaire veldslagen met wel 100 man per team.

Waarom kijken naar blunders goed voor je is | UITGEZOCHT #36

Gaandeweg verspreidde polo zich over het continent en werd het een hofsport voor Perzische, Arabische, Mongoolse en Chinese heersers. In het Westen was polo onbekend, tot Britse officieren in Manipur in India een wedstrijd bijwoonden. Enthousiast richtten ze in 1859 hun eigen poloclub op. In 1877 werd Wimbledon het centrum van het tennis, waar de beste spelers het tegen elkaar opnamen. ‘Tenez!’, riepen de Franse spelers elkaar toe – ‘houd ‘m!’ – als ze de bal serveerden bij een van de populairste Franse sporten van de 17e en de 18e eeuw.

De Engelsen verbasterden dit tot ‘tennis’ toen het hun land in de eeuwen erna stormachtig veroverde. De oorspronkelijke Franse naam was jeu de paume – het spel met de handpalm. In de 12e eeuw verdreven monniken de tijd door met hun hand tegen een bal te slaan. Later ging men leren handschoenen gebruiken, en vanaf de 16e eeuw een racket.

Ondanks de Franse wortels van de sport waren het de Engelsen die van tennis een moderne sport maakten. Met name majoor Walter Wingfield, die in 1873 regels en afmetingen voor de baan vaststelde. Niet al zijn ideeën bleken haalbaar – zo wilde hij de baan de vorm van een zandloper geven, die bij het net het smalst was – maar desondanks wordt Wingfield tot op de dag van vandaag als de vader van het moderne tennis gezien. Volleybal is bedacht als een lichter alternatief voor het intensievere basketbal. In 1895 gaf William Morgan gymles bij de YMCA in Holyoke, een plaats in Massachusetts. Vier jaar eerder had een collega in een naburige stad basketbal uitgevonden, een sport die inmiddels heel populair was.

Volgens Morgan was deze sport echter fysiek te inspannend voor ouderen, en als alternatief bedacht hij het spel ‘mintonette’. Toen een toeschouwer een jaar later bij een demonstratiewedstrijd zag dat je de bal bij dit spel vanuit de lucht moet slaan – ‘volley’ in het Engels – noemde hij het spel volleybal.

Die naam bleef hangen. Mannen skieden op de piste, vrouwen en kinderen op de slalomheuvel. Het woord ‘slalom’ is Noors en stamt uit Telemarken, waar ongeoefende skiërs op een andere baan konden oefenen als ze de echte afdaling niet aandurfden. De slalom als alpiene sport werd door Arthur Lunn ontwikkeld in het Zwitserse plaatsje Mürren.

De Zwitserse adel was dol op het mooie alpengebied en Lunns vader organiseerde er reizen naartoe. Om ook in de winter toeristen te trekken bedacht Lunn een aantal regels voor de slalom, en op 1 januari 1922 hield hij de eerste wedstrijd in de geschiedenis. Derek Birley: Sport and the Making of Britain, Man­chester University Press, 1993.

Jeffrey Hill: Sport In History, Palgrave Macmillan, 2010. Neil Wigglesworth: The Evolution of English Sport, Routledge, 1996. : Sport: De start van sport

Waarom bestaat sport?

Kenmerken – Het is lastig om een eenduidige definitie van sport te geven. De term ontwikkelt zich voortdurend om nieuwe activiteiten die men als sport ervaart onder deze noemer te brengen. Sporten zijn meestal activiteiten gebaseerd op lichamelijke beweging, gebruikmakend van kenmerken als kracht, snelheid, behendigheid en denkvermogen. Hieronder volgt een aantal kenmerken:

 • Een sport heeft een vastgelegd aantal regels die bij alle spelers bekend behoren te zijn. Deze kunnen in de loop der tijd en van plaats tot plaats verschillen. Toernooien kunnen hun eigen aanvullende regels stellen, maar er is in beginsel een vast aantal van overeengekomen en aanvaarde regels.
 • Een sport heeft vaak een competitieaspect. Dit kan zijn in een rechtstreeks treffen met andere spelers, of in de zin van het vestigen van een score.
 • Een sport wordt beoefend voor het plezier van de deelnemers en/of van de toeschouwers; of omwille van het aanzien van een land, stad, club enzovoort.
 • Een sport bestaat uit een fysieke of mentale activiteit, uitgevoerd individueel of in teamverband, met of zonder tegenspelers om van te winnen (bijvoorbeeld voetbal), of om een doel te bereiken (bijvoorbeeld bergbeklimmen), of om gezondheidsredenen (bijvoorbeeld zwemmen).
 • Het primaire doel van een competitie is om volgens de regels te winnen, en niet om esthetische, artistieke of redenen.
See also:  Can You Wash Sports Shoes In Washing Machine?

Hoe lang bestaat fitness?

Hoe is fitness ontstaan? Fitness bestaat al heel erg lang. Al sinds eeuwen voor christus hielden mensen zich bezig met diëten en het streven naar een gezond en fit lichaam. De eerste mensen die een bijdrage hebben geleverd aan fitness, zijn de Hindoestanen uit India.

De zogenaamde Ayuveda, een Hindoestaanse gezondheidsleer, probeert de menselijke balans te vinden tussen het lichaam en geest. Gymnasion Echter, “fitness” van toen is niet zoals de fitness van nu. Er werd namelijk toentertijd geen gebruik gemaakt van machines. De volkeren die zich hiermee wel bezighielden, waren de Oude Grieken.

In de 8e eeuw voor Christus richtten zij de gymnasion op. Dit was een soort van ontmoetingsplek waar mannen bijeen kwamen om hun lichaam te trainen. Deze sportscholen vormden een basis voor de latere sportscholen. De Perzen en de latere Romeinen maakten hier ook sterk van gebruik.

In de middeleeuwen (500-1500) kreeg Europa te maken met een sterke teruggang. Sportscholen en andere luxe activiteiten kregen minder aandacht. Apparaten Halverwege 18e eeuw en in de 19e eeuw gingen Johan Friedrich en Friederich Jahn hierop verder door experimenten uit te voeren met sportapparaten. De gymnastiek, zoals wij die kennen, werd hierbij een feit.

Vele medici spoorden aan tot lichamelijke inspanningen, waardoor vele mensen ook gingen fitnessen. In het jaar 1865 werd een grote vooruitgang geboekt op het gebied van sport. Dioclesian Lewis kwam met de “The new gymnastics”. Zijn doel was om hiermee de hele sporteducatie te veranderen.

 • Volgens hem was sport alleen niet genoeg, hij vond dat een goed gezondheid en goed eten net zo belangrijk zijn als sport.
 • In Boston richtte hij een instituut op om leraren op te leiden.
 • Bodybuilding In Nederland werd de eerste moderne sportschool opgericht in Amsterdam.
 • In het jaar 1865 werd het Paleis voor Volksvlijt gesticht, krachtsport was sindsdien openbaar toegankelijk voor de normale bevolking.

Ook konden sporters daar vechtsporten uitoefenen, zoals boksen en worstelen. De eerste sporter die de vruchten van fitness plukte, was de Duitser Eugen Sandow (1867-1925). Hij was een van de eerste bodybuilders die de wereld heeft gekend, hij werd ook de uitvinder van de moderne bodybuilding genoemd.

 1. Judo In de 20e eeuw emigreerden veel Japanners naar het Westen.
 2. Dit zorgde ook voor de introductie van een nieuw sport: judo.
 3. Japanse sportmannen openden kort daarna in het Westen judoscholen.
 4. Enneth Cooper was ook een grondlegger voor de moderne fitness.
 5. Hij kwam met het idee om het hart en de longen te oefenen, de zogenaamde aerobics.

In de jaren ’60 brak dit fenomeen door. In het jaar 1986 kreeg de fitnesswereld te maken met een doorbraak. Keene Dimick ontwikkelde in dat jaar het eerste technologische fitnesstoestel. Het is nu bekend onder de naam “cardio fitness”. Het ontstaan van fitness als methode om je gezondheid te werken bestaat dus al heel lang.

Hoe heet de uitvinder van voetbal?

Voor kinderen: hoe is voetbal uitgevonden? Dat vroeg de tienjarige Arthur Merveille een tijdje geleden aan Zazie, want Arthur zat met een Hamvraag. En nu we het op deze pagina toch over sport hebben, wagen we ons aan een antwoord. Waar en wanneer het voetbal precies is ontstaan, is niet helemaal duidelijk.

Wat we wel weten, is dat zo’n 4.700 jaar geleden in China al een balspel werd beoefend dat tsu-chu heette. De bedoeling van dat spel was om de bal met de benen in de lucht te houden en hem door een gat van 30 x 40 centimeter negen meter hoog te schieten!Er zijn ook muurschilderingen gevonden uit het oude Egypte waarop te zien is dat men er met de bal speelde, en in sommige graven van farao’s heeft men leren ballen gevonden.

De Grieken en de Romeinen schopten ook al eens graag een balletje. Van de Romeinen wordt verteld dat ze soms de schedels van hun vijand als voetbal gebruikten! Maar het voetbal zoals wij het nu kennen, het moderne voetbal zeg maar, is in Engeland ‘bedacht’, in de loop van de zestiende eeuw.

 1. Er waren twee ploegen (meestal twee dorpen) die de bal naar een doelwit moesten brengen in het dorp/het doel van de tegenstander.
 2. In het begin mocht men nog de handen gebruiken, en met de bal rondlopen.
 3. Het leek sterk op rugby, en het ging er dikwijls gewelddadig aan toe, met gewonden en zelfs doden.
 4. Daardoor is het voetbal lange tijd verboden geweest.In 1848 werden de eerste spelregels vastgelegd, op de universiteit van Cambridge nog wel, en in 1854 kwam de eerste rubberen bal het veld op gerold.

Vanaf toen werd het voetbal almaar populairder, en heeft het zich (opnieuw) verspreid over heel de wereld. In het begin was het vooral een sport van en voor de arbeiders. Maar wie kijkt er binnenkort niet naar de beslissende match tussen Anderlecht en Standard om Belgisch kampioen te worden? (Zazie niet, hihi.) :: Word jij ook soms achtervolgd door die ene grote, originele, plagerige vraag? Mail ze naar [email protected].

Wie heeft de eerste voetbal gemaakt?

Geschiedenis van de voetbal – De Adidas Telstar Durlast uit 1974 De oudste nog bestaande voetbal is gemaakt van gevulkaniseerd rubber waarvan het ontwerp in 1855 werd gemaakt door Charles Goodyear, Daarvoor werden eerdere varianten van het voetbalspel gespeeld met een opgeblazen varkensblaas,

 1. Rond 1900 bestond een voetbal uit zwaar bruin leer dat de vervelende eigenschap had nogal in gewicht toe te nemen in natte omstandigheden.
 2. Rond 1930 werd het 18-paneels ontwerp populair.
 3. Dit is voor te stellen als een (afgeronde) kubus waarbij ieder van de zes zijden verdeeld is in drie evenwijdige stroken.

Een van de middenstroken kon door middel van een zware veter worden geopend en gesloten om de binnenblaas te kunnen oppompen. Rond 1950 waren ventielen ontwikkeld waardoor de veter kon komen te vervallen. Ook werd rond deze tijd het leer geverfd om waterabsorptie tegen te gaan.

 1. Al snel verschenen de eerste witte voetballen op de velden.
 2. Rond 1970 verschenen voetballen met het Buckminster patroon, samengesteld uit kleine vijf- en zeshoeken.
 3. Tijdens het WK van 1986 in Mexico werd voor het eerst een polyurethaan voetbal gebruikt.
 4. Door deze synthetische vervanger van leer werd de voetbal lichter, sneller en minder gevoelig voor vocht.

Bij elk nieuw wereldkampioenschap wordt er een nieuwe bal geïntroduceerd:

Adidas Telstar : 1970 ( Mexico ) Adidas Telstar Durlast : 1974 ( West-Duitsland ) Adidas Tango : 1978 ( Argentinië ) Adidas Tango España : 1982 ( Spanje ) Adidas Azteca : 1986 (Mexico) Adidas Etrusco Unico : 1990 ( Italië ) Adidas Questra : 1994 ( Verenigde Staten ) Adidas Tricolore : 1998 ( Frankrijk ) Adidas Fevernova : 2002 ( Zuid-Korea & Japan ) Adidas Teamgeist : 2006 ( Duitsland ) Adidas Jabulani : 2010 ( Zuid-Afrika ) Adidas Brazuca : 2014 ( Brazilië ) Adidas Telstar 18 : 2018 ( Rusland )

Bij elk nieuw Europees kampioenschap wordt er een nieuwe bal geïntroduceerd:

Adidas Questra Europa : 1996 ( Engeland ) Adidas Terrestra Silverstream : 2000 ( Nederland & België ) Adidas Roteiro : 2004 ( Portugal ) Adidas Europass : 2008 ( Zwitserland & Oostenrijk ) Adidas Tango 12 : 2012 ( Polen & Oekraïne ) Adidas Beau Jeu : 2016 (Frankrijk) Adidas Uniforia : 2020 ( Europa )

· · Voetballen

FIFA WK : Telstar (1970) · Telstar Durlast (1974) · Tango (1978) · Tango España (1982) · Azteca (1986) · Etrusco Unico (1990) · Questra (1994) · Tricolore (1998) · Fevernova (2002) · Teamgeist (2006) · Jabulani (2010) · Brazuca (2014) · Telstar 18 / Telstar Mechta (2018) · Al Rihla (2022)
UEFA EK : Elast (1968) · Telstar Durlast (1972) · Telstar Durlast (1976) · Tango River Plate (1980) · Tango Mundial (1984) · Tango Europa (1988) · Etrusco Unico (1992) · Questra Europa (1996) · Terrestra Silverstream (2000) · Roteiro (2004) · Europass (2008) · Tango 12 (2012) · Beau Jeu (2016) · Uniforia (2020)
Olympische Zomerspelen : Tango Sevilla (1984) · Tango Séoul (1988) · Etrusco Unico (1992) · Questra Olympia (1996) · Gamarada (2000) · Pelias (2004) · Teamgeist 2 Magnus Moenia (2008) · The Albert (2012) · Errejota (2016) · Conext 21 (2020)

Hoeveel uur rust na fitness?

EFAA – Nieuws – Wat iedere fitness trainer moet weten: De supercompensatie periode 28-01-2019 Iedereen die aan spiertraining doet, wil resultaat, ongeacht het doel van de spiertraining. Om dat resultaat te kunnen bereiken is het belangrijk om voldoende te rusten tussen de trainingen, maar niet te lang.

 • De spieren hebben namelijk een bepaalde periode nodig om te herstellen en om kwaliteit te ontwikkelen, maar zijn op een bepaald moment dermate hersteld, dat ze weer terug zijn op het oude niveau.
 • Minimaal 48 uur Tijdens de training worden de spieren licht beschadigd en direct na de training begint het herstel van de spieren.

De spier heeft een minimale hersteltijd van 48 uur nodig, train je de desbetreffende spier opnieuw binnen die 48 uur, dan loop je grote kans op overtraining. Binnen die 48 uur kunnen natuurlijk wel andere spieren getraind worden of kan het uithoudingsvermogen getraind worden. Wanneer Is Sport Ontstaan Supercompensatie Vanaf 48 uur begint de spier zich te wapenen tegen de volgende belasting door sterker te worden, oftewel supercompensatie. De piek van deze supercompensatie periode ligt tussen 48 en 96 uur, op 72 uur dus. Bij goed getrainde mensen, en met optimale voeding, ligt die piek dichter bij de 48 uur, bij minder getrainde mensen en lagere voedingskwaliteit ligt die dichter bij 96 uur.

 1. Voor de meeste mensen is het ideaal om na elke optimale training de spier na 72 uur weer te trainen.
 2. Train je de spier te snel, dus binnen 48 uur, dan ligt overtraining op de loer.
 3. Train je de spier pas na 5 dagen, dus na 96 uur, dan zal vooruitgang beperkt blijven.
 4. Twee tot drie dagen rust voor de spier en dan weer trainen is dus optimaal.
See also:  Which Fighting Sport Should I Do?

Op de afbeelding zie je de verbetering van de spierkwaliteit, als er voldoende rust wordt genomen en er op het juiste moment, tussen 48 en 96 uur, opnieuw wordt getraind. De curve kan naar beneden gaan en de spier overbelasten, als telkens binnen 48 uur opnieuw dezelfde spier wordt getraind.

 1. Houd eens 2 weken bij hoe lang jij voor elke spiergroep rust neemt tussen de trainingen.
 2. In de fitness praktijk is het belangrijk om nieuwe leden deze kennis aan te reiken.
 3. Niet alleen om overtraining te voorkomen, maar om mensen ook duidelijk te maken hoe men optimaal resultaat kan bereiken.
 4. Wil men toch vaker dan 3 keer per week trainen, dan zal er een splitschema opgesteld moeten worden.

Hierin worden niet alle spiergroepen elke training getraind, waardoor elke spier toch tussen de 48 en 96 uur rust krijgt. : EFAA – Nieuws – Wat iedere fitness trainer moet weten: De supercompensatie periode

Hoeveel sportscholen zijn er in Nederland?

NL Actief vertegenwoordigt ongeveer 3,4 miljoen fitnessconsumenten. Daarmee is NL Actief de grootste sportorganisatie van Nederland. Fitness wordt beoefend door 22% van de Nederlandse bevolking ouder dan 15 jaar. Dat maakt het de nummer 1 van de meest beoefende sporten in Nederland.

 1. De omvang van het aantal fitnessleden per locatie kan verschillen van nog geen 200 tot wel meer dan 5.000 leden.
 2. Totaal zijn er dus jaarlijks 224.000.000 sportbewegingen bij de ondernemers aangesloten bij NL Actief,
 3. Fitnesscentra Tweederde van de fitnesscentra wordt nog zelfstandig gerund.
 4. Eén op de drie fitnesscentra is dus onderdeel van een keten.

Er zijn ongeveer 3900 fitnesscentra in Nederland. Aantal aangesloten bedrijven Zo’n 1000 locaties zijn aangesloten bij NL Actief. Omzet De fitnessbranche had een omzet van 1,9 miljard in 2019. Aantal medewerkers Er zijn zo’n 60.000 personen werkzaam in de fitnessbranche

Hoe en waar is fitness ontstaan?

De geschiedenis van fitnessclubs Introductie In deel 1 van deze reeks over de geschiedenis van fitness genaamd ‘Schaduwen van ons verleden’ besprak ik een aantal van de meest invloedrijke innovaties in fitnessmaterialen van de afgelopen 3.000 jaar en hoe elk van deze innovaties een grote impact heeft op het aanbod aan materialen in de 21 e eeuw.

 1. In deel 2 richt ik me op de meer invloedrijke concepten en aanbod van faciliteiten van de afgelopen paar honderd jaar en onderzoek ik hoe deze de moderne fitness sector hebben vormgegeven.
 2. Dit artikel is samen met deel 1 uit het boek Legends of Fitness gehaald, geschreven door Peterson, O’Rourke en Tharrett.

De opkomst van fitness Niemand weet precies wanneer gestructureerd sporten formeel zijn intrede maakte in de leefstijl van de mens. De eerste documenten tonen dat de Egyptenaren zo’n 2.000 jaar voor Christus (meer dan 4.000 jaar geleden) gestructureerde acrobatiek en fitness training formeel introduceerden.

De Egyptische cultuur zag acrobatiek als entertainment en als sport en de beoefenaars realiseerden zich dat ze op een gepaste manier moesten trainen om uit te blinken in deze vroege vorm van fysieke performance. Dit leidde tot de introductie van gestructureerde fitness regimes die gebruikmaakten van calisthenics met lichaamsgewicht.

De Egyptenaren waren niet de enige beschaving die zich bewust waren van het belang van lichaamsbeweging, of zoals we vandaag de dag zeggen, sporten is geneeskunde. Men denkt dat tijdens dezelfde periode de Chinezen een vorm van sport beoefenden genaamd Cong Fu, gebruikmakend van een combinatie van ademhaling en het doen van vloeiende bewegingen.

Hoewel de Chinezen en Egyptenaren worden gezien als de grondleggers van gestructureerd sporten, waren het de Grieken die training voor competitieve atleten introduceerden. Dit zorgde eindelijk voor culturele acceptatie van fitness. Op het hoogtepunt van de Griekse beschaving werd fitness gezien als een cruciaal onderdeel van vechtvaardigheid, herstellende capaciteit (dus het genezen van het lichaam, de geest en ziel) en educatief (geïntroduceerd in het onderwijssysteem).

De manier waarop de Griekse beschaving sporten waardeerde, kan het beste worden uitgelegd aan de hand van twee citaten. Het eerste citaat komt van de Griekse geneeskundige Hippocrates, die leefde van 460 tot 377 voor Christus: “Als we ieder individu even veel voeding en lichaamsbeweging zouden geven, niet te weinig en niet te veel, zouden we de veiligste manier richting gezondheid vinden.” Het tweede, even diepzinnige citaat, komt van de Griekse filosoof Plato: “Een gebrek aan activiteit vernietigt de goede conditie van ieder mens, terwijl beweging en methodische fysieke lichaamsbeweging de conditie beschermt en behoudt.” Om de een of andere reden zwakte het streven naar gestructureerde fitness als onderdeel van de menselijke natuur samen af met het uitsterven van de Griekse cultuur.

 1. Het duurde bijna 2.000 jaar voordat fitness weer populairder werd.
 2. In 1569 publiceerde de Italiaan Hieronymus Mercuialis het boek “De Arte Gymnastica Aput Ancientes”, waarin hij het gebruik van medicijnballen, dumbbells, bewegingen met lichaamsgewicht en andere gymnastische bewegingen beschreef voor fysieke lichaamsbeweging.

Deze publicatie leek de heropleving van fitness training te betekenen. Zo’n 200 jaar later introduceerde de Duitser John Basedow een curriculum op zijn school genaamd het Philanthropinium, waarin gebruik werd gemaakt van bewegingen en trainingsregimes van Griekse turners.

Twintig jaar na Basedow schreef Johann Gutsmuth, bekend als de grootvader van Duitse lichamelijke opvoeding. het boek “Gymnastiek voor de jeugd: een praktische handleiding voor gezonde en vermakende oefeningen voor gebruik op school.” Deze twee invloedrijke publicaties en hun focus om fitness onderdeel van onderwijs voor de jeugd te maken, werkten als een katalysator voor de heropleving van fitness voor het verbeteren van de fysieke gezondheid.

Fitness in een gestructureerde setting Hoewel het streven naar fitness lang een individuele activiteit is geweest die door enkelen werd uitgevoerd, was het de formele introductie van fitness in het onderwijs op scholen die een meer gesocialiseerde en formele aanpak in gang zette en fitness aan een breder publiek aanbood.

De fitnessleiders in die tijd begrepen dat sporten een sociaal element moest hebben om dit breder aan te laten slaan, zodat degenen die de vreugde en de pijn van fysieke activiteit deelden een grotere kans hadden om dit te blijven nastreven. In dit deel verkennen we enkele mijlpalen die de opkomst van fitness in de sociale en culturele levens van mensen over de hele wereld hebben ingeluid.

De achtergrond van fysieke cultuur (jaren 1700 tot) De privé fitnessclub (1799) In 1799 richtte Franz Nachtegall uit Denemarken ’s werelds eerste privé gymnastiek club op. Vandaag de dag zouden we het een fitnessclub of zelfs een CrossFit Box noemen. Men denkt dat de privé club van Nachtegall grootschalige groepslessen aanbood die bestonden uit calisthenics, polsstok springen, houten dumbbels en zware medicijnballen.

 • Turn – De fysieke cultuur club (1811) Veel historici zien Frederick Ludwig Jahn uit Duitsland als de vader van het moderne turnen en de ontwerper van Turn – een fysieke cultuur club, waarin gymnastiek en de gedeelde sociale en patriottistische interesses van haar leden centraal stonden.
 • Dit is mogelijk de eerste poging tot het ontwikkelen van een fitness ervaring.

Jahn ontwierp het paard, de brug met gelijke leggers, springkussens en ladders, die samen met klimtouwen essentiële trainingsonderdelen werden in zijn oorspronkelijke Turn. Wanneer Is Sport Ontstaan In 1811 startte Jahn de club Public Turn Platz, waarvan velen denken dat dit de eerste turnclub in de geschiedenis is. De club bestond uit een open veld waarop mannen en jongens sportlessen konden volgen om fysiek fit te worden om zo hun land te kunnen beschermen.

 1. Jahn’s oorspronkelijke Turn bestond niet alleen uit oefeningen op de brug met gelijke leggers, het voltige paard en horizontale barren, maar integreerde ook dumbbells en Indian Clubs.
 2. Rond 1860 had hij meer dan 150 Turns of Turnverein wereldwijd opgericht, waarmee dit het eerste fitness aanbod was dat aan beide kanten van de Atlantische Oceaan bestond.

Zweedse pedagogische gymnastiek – het eerste medische fitness aanbod (vroege jaren 1800) De Zweedse pionier Pehr Henrick Ling, die vaak wordt gezien als de vader van de Zweedse gymnastiek, ontwikkelde Zweedse Pedagogische Gymnastiek, een gesystematiseerde benadering van gymnastiek, ontworpen om specifieke medische voordelen en gezondheidsvoordelen te bieden. Wanneer Is Sport Ontstaan Het tweede onderliggende element was militair (martial arts) en was gericht op de rol die lichaamsbeweging speelt in het ontwikkelen van soldaten. Ling’s derde principe benadrukte het vermogen van lichaamsbeweging om het lichaam onder de controle van de individuele wil van het individu te brengen (lichaam-geest).

Het vierde onderdeel was esthetisch, lichamelijke expressie van iemands interne gedachten en gevoelens. Na verloop van tijd werd Ling’s gymnastisch systeem de steunpilaar van fysieke training voor het Zweedse leger. Ling’s benadering wordt tevens gekoppeld aan de introductie van massage en osteopathie.

Gymnase Triat – De eerste club op basis van lidmaatschappen (1848) Gymnase Triat was het geesteskind van Hipplyte Triat. De club werd in 1848 in Parijs geopend, in een gebouw met een oppervlakte van 9.500 vierkante meter. De club was gericht op het ontwikkelen van ieder aspect van fysieke training en bevatte ieder modern materiaal van die tijd, waaronder touwen, paardvoltige, horizontale barren, Indian Clubs, dumbbells en ronde barbells.

Men denkt dat Triat’s barbells een van de eerste barbells (genaamd Bares A spheres De 6 Kilos) ooit waren die door het brede publiek konden worden gebruikt. Deze barbells waren lange stangen met ronde gewichten van 6 kilo aan de uiteinden. Een andere ‘eerste’ associatie met de fitnessclub was Triat’s benadering van het financieren van de club, die bestond uit het verkopen van aandelen in zijn club (hij verkocht 250.000 aandelen voor 5 frank per stuk, waarmee er dus meer dan een miljoen frank werd opgehaald).

De mensen die aandelen in zijn club kochten, konden deze inwisselen voor privé sessies of voor het betalen van de lidmaatschapskosten. Wanneer Is Sport Ontstaan De Boston YMCA – De grootvader van fitness faciliteiten in de VS (1850) Kort na de opening van Gymnase Triat in Parijs liet de YMCA van Boston de Amerikaanse bevolking kennismaken met wat gezien wordt als de eerste multifunctionele fitnessclub in de VS (Jahn’s Turnverein werd in 1848 in Cincinnati geopend). Wanneer Is Sport Ontstaan Professor Attila’s atletische studio’s van fysieke cultuur – de eerste personal training clubs in Europa en de VS De voorvader van personal trainers, master trainers en krachtcoaches en een legende uit de fysieke cultuur, Leo Durlachter – beter bekend als Professor Attila – lijkt de eerste fitness professional te zijn die een bedrijfsmodel rond personal training ontwierp. Wanneer Is Sport Ontstaan Professor Attila was een van de eerste voorvechters van progressieve weerstandstraining voor vrouwen, en van het gebruiken van weerstandstraining om de effecten van veroudering tegen te gaan. Professor Atilla vergrootte zijn reputatie door als personal trainer te werken voor ’s werelds beste atleten en hoogwaardigheidsbekleders van die tijd, waaronder Louis Cyr (een Canadese strongman en eenmalig ’s werelds sterkste man), Gentleman Jim Corbett (eenmalig bokskampioen in het zwaargewicht), Eugene Sandow (waarschijnlijk de beroemdste strongman aller tijden), Cornelius and Alfred Vanderbilt, J.P.

See also:  Which Sport Has The Most Injuries?

Morgan, Jr, John Philip Sousa, Alexander III, Tsaar van Rusland, en King Edward VII van Engeland. In 1926 verkocht professor Attilla zijn club in New York aan Sig Klein, die de studio nog zo’n vijftig jaar runde als Sig Klein’s Studio of Physical Culture. Andere bekende clubs van de 19e eeuw Tussen 1850 en 1900 werden verschillende prominente sportclubs en gymzalen over de hele wereld geopend.

Denk bijvoorbeeld aan: de New Orleans Athletic Club, New Orleans, LA (1872); de Detroit Athletic Club, Detroit, Michigan (1887); de Hemmingway Gymnasium, Boston, Massachusetts (1888); de Lille Athletic Club, Lille, Frankrijk, gerund door professor Desbonnet (1885), de Wrestling and Weightlifting Club van Sint Petersburg, Sint Petersburg, Rusland (1885); de Athletic Club van Florence, Florence, Italië (jaren 80 van de 19 e eeuw); en de Londense YMCA, Londen, Engeland (1888).

Deze faciliteiten en vele andere die tijdens de tweede helft van de industriële revolutie werden geopend, waren allemaal gericht op mannen, met een focus op sport en fysieke cultuur en het gebruik van onder andere gymnastiek materialen, barbells, dumbbells, medicijnballen, ring bells, Indian Clubs, ladders, ringen en horizontale barren.

Deze vroege clubs boden een plek voor calisthenics in groepsverband en voorzagen in een sociaal element, gebaseerd op het samenbrengen van mannen met gelijke interesses. Wat we in al deze vroege fitness faciliteiten zien is een benadering van fitness die ontzettend veel lijkt op de fitness faciliteiten van de 21 e eeuw.

 • De pioniers van de moderne fitnessclub Pilates Studio – De eerste pilates studio (1926) Joseph Pilates opende zijn eerste fitness studio in 1926, gericht op de beoefening van “contrologie”.
 • De studio lag in de buurt van het New York Ballet en was oorspronkelijk gericht op dansers, maar werd later een populaire en effectieve trainingsclub voor circusartiesten, acteurs en atleten.

Deze eerste studio was meer dan 50 jaar in gebruik en veel Pilates studio’s van vandaag hebben hun bestaan te danken aan deze eerste studio in New York. Wanneer Is Sport Ontstaan Vic Tanny Health Clubs – De eerste fitness club in een buitenwijk (1947) In 1947 openden Vic Tanny en zijn broer Armand de eerste keten van moderne health clubs. Vic Tanny introduceerde een nieuw club model aan de Amerikaanse middenklasse, een model dat voor het eerst voor zowel mannen als vrouwen was (met workouts op wisselende dagen). Wanneer Is Sport Ontstaan Naast het bieden van een workout omgeving waar mannen en vrouwen gebruik van konden maken, introduceerden de clubs ook verschillende trainingsmaterialen en wellness ruimtes (sauna’s en bubbelbaden) aan bezoekers. Vic Tanny is misschien wel het bekendst geworden door zijn introductie van moderne verkoopmethoden (lidmaatschapscontracten, hard selling, medewerkers die alleen op commissie werkten en afsluitende pitches).

Vic Tanny was de eerste keten die meer dan 100 vestigingen had. Lotte Berk Studio – De eerste First Barre Studio (1959) In het midden van de jaren 50 ging een gevestigde Duitse danseres de samenwerking aan met een osteopaat om een reeks oefeningen te ontwikkelen die gebaseerd was op haar ervaringen als danseres.

Haar technieken combineerden principes van Pilates en Yoga en van haar eigen dansachtergrond. Berk gaf haar oefeningen obscure namen, zoals “prostituee”, “plassende hond” en “Frans toilet”. Wanneer Is Sport Ontstaan In 1959 opende ze een sportstudio in Manchester waar ze haar unieke en intensieve sportprogramma lesgaf (gericht op het ontwikkelen van de “core”). De tientallen jaren hierna stroomden haar lessen vol met talloze beroemdheden, met name vrouwen, om de geheimen van een geweldige core en fantastische benen te weten te komen.

 1. Sommigen zien Lotte Berk als koningin van de fitness; De ‘koningin van Barre’ is mogelijk een betere titel, aangezien de verschillende versies van Barre van vandaag de dag allemaal te herleiden zijn tot de methodes van Lotte Berk.
 2. Health and Tennis Corporation (ook bekend als Bally Total Fitness) – Eerste club keten die in de VS naar de beurs ging (1962) Health en Tennis werd opgericht door Don Wildman, een voormalige werknemer van Vic Tanny.

Hij bracht het bedrijfsmodel van Vic Tanny naar een heel nieuw niveau. Health en Tennis werd pas in 1982 Bally’s, en vervolgens Bally Total Fitness in 1992. Het bedrijfsmodel dat door Health and Tennis werd gehanteerd bestond uit het gebruik van lidmaatschapscontracten van lange duur en hard selling.

Deze kwamen rechtstreeks uit de handleiding van Vic Tanny. Het bedrijf was een voorloper op het gebied van het overnemen van regionale club ketens (zoals Vic Tanny’s, President’s Health and Racquet, European Health Spa’s, Holiday Universal) om een nationale dekking te krijgen. Op een gegeven moment was Bally’s de grootste keten ter wereld.

Bally Total Fitness was ook de eerste keten in de fitnesswereld die door een bedrijf buiten de fitness wereld werd gekocht, en de eerste beursgenoteerde fitness club, hoewel dit slechts van korte duur was. Gold’s Gym – Voorloper in franchising en licensiëring (1965) In 1965 werd Gold’s Gym geopend door Joe Gold – een merk dat sindsdien gelijk staat aan bodybuilding en franchising van clubs. Wanneer Is Sport Ontstaan Op dit punt schoot de bekendheid van het Gold’s merk omhoog en werd het een iconisch wereldwijd merk. In 2019 had het bedrijf 700 clubs in 29 landen, waarvan er bijna 550 franchises zijn. Het franchising model dat door Gold’s werd gebruikt legde de basis voor veel bekende fitness merken van vandaag zoals Anytime Fitness, Planet Fitness, Orangetheory en Snap Fitness, die allemaal gebruikmaken van een franchise model.

 • Midtown Tennis – De eerste Indoor Tennis Club (1969) Legende in de branche Allan Schwartz en zijn vader richtten de Midtown Tennis Club op (vandaag de dag bekend als Midtown Athletic) en startten hiermee de eerste indoor tennis club in de VS.
 • De Midtown Tennis club was de eerste in zijn soort in de health en fitnessbranche.

Het was de eerste club die een gepatenteerd tennisprogramma met handelsmerk ontwikkelde, ‘Tennis in No Time’ genaamd. Recentelijk heeft Midtown een hotel aan haar campus toegevoegd, waarmee het een van de eerste clubs is met een gelijknamig hotel. Lucille Roberts Health Clubs – De eerste clubketen voor alleen vrouwen (1969) Lucille Roberts ontwikkelde de eerste keten van health en fitnessclubs voor alleen vrouwen.

 1. Het was het eerste bedrijf dat waarde zag in het aanbieden van een comfortabele omgeving voor vrouwen om te sporten (clubs voor Lucille Roberts waren ofwel voornamelijk mannelijk of gedeelde faciliteiten waarin vrouwen op wisselende dagen sportten).
 2. De clubs van Roberts boden een omgeving gericht op vrouwen, door het aanbieden van groepsfitness en kinderopvang.

De clubs boden daarnaast ook onderwijsmogelijkheden om vrouwen te helpen met het bereiken van hun professionele ambities. Het bedrijf runt momenteel 16 clubs voor alleen vrouwen in New York en werd recent gekocht door Town Sports International.24 Hour Fitness – De eerste 24/7 fitness club keten (1983) 24 Hour Fitness werd in 1983 opgericht door Mark Mastrov en is uitgegroeid tot een van de grootste ketens ter wereld met meer dan 400 clubs in de VS en een omzet van meer van 1,5 miljard dollar.24 Hour Fitness staat vooral bekend vanwege het feit dat dit de eerste club was die partnerschappen met eigen vermogen benutte, waarmee het vermogen en de schuld werden verhoogd om meerdere regionale overnames en snelle groei in gang te zetten.24 Hour Fitness was ook het eerste bedrijf dat beroemdheden inzette voor het merk van de club.

Er werd bijvoorbeeld samengewerkt met Magic Johnson, Andre Agassi en Jackie Chan. McFit – De eerste grootschalige budget club (1997) McFit werd in 1997 bedacht door Rainer Schaller. McFit was op dat moment een normale club op de markt, maar in de jaren erna ontwikkelde het zich tot een voorbeeld voor het populairste bedrijfsmodel in de fitness branche van de 21 e eeuw (geen franje, goedkope club / low budget club).

Schaller’s club model was gebaseerd op het bieden van een praktisch, gebruiksvriendelijk, high-tech en extreem betaalbaar clubmodel zonder franje voor het grote publiek. Wanneer Is Sport Ontstaan McFit liet clubeigenaren over de hele wereld de potentie van het budget club model zien, waarmee de snelle ontwikkeling van goedkope club modellen in de sector in gang werd gezet (waaronder Basic-Fit, Crunch, Planet Fitness, Smart Fit, The Gym Group).

 1. Het McFit model was een van de eerste die het ‘low touch’ model integreerde, met minimale personeelsbezetting en een high-tech benadering van dienstverlening aan leden, communicatie en beheer van de club.
 2. Tot slot Albert Einstein zei ooit: ” Het verschil tussen het verleden, heden en de toekomst is slechts een hardnekkig aanhoudende illusie.” Zijn woorden zijn extreem van toepassing op fitness, waar de praktijken van het verleden en het heden zeer vergelijkbaar zijn.

Wat sommigen als een moderne innovatie zien, zien anderen als een nieuw schilderij op een oud canvas. Het doel van dit artikel en het vorige artikel is leden te voorzien van een historisch raamwerk van de fitnessindustrie, hopende dat het innovatief denken bevordert dat verder gaat dan de hardnekkige en aanhoudende illusie die we vandaag de dag blijven waarnemen.