CrossFitWereld

Fitness, Sport, Reizen

Waarom Spierpijn Na Sporten?

Waarom Spierpijn Na Sporten
Wat betekent spierpijn na het sporten? – Spierpijn na het sporten betekent dat je je spieren intensief gebruikt hebt en ze daardoor lichtjes hebt beschadigd. Door je spieren intensief te gebruiken zijn er kleine scheurtjes in ontstaan. Door deze scheurtjes te herstellen maakt je lichaam nieuwe spiermassa aan.

  • Spierpijn betekent dus eigenlijk dat je spieren groeien.
  • Spierpijn na het sporten is dus niet schadelijk, al kan het wel vervelend aanvoelen.
  • De pijn houdt doorgaans een paar dagen aan en kan je soms in je bewegingen belemmeren.
  • Het is dan ook verstandig om met je volgende sportsessie te wachten tot de spierpijn is weggetrokken.

Wil je toch trainen, lees dan onze tips over sporten met spierpijn,

Heeft het zin om te sporten met spierpijn?

Vijf tips voor het verminderen en voorkomen van spierpijn –

  1. Start met warming-up, eindig met cool-down Ga je sporten? Begin dan altijd met een goede warming-up en neem de tijd voor een cool-down. Dit is heel belangrijk, want zo maak je de spieren rustig los wat helpt met het overschakelen van de ruststand naar de actieve stand. Een cool-down heeft een omgekeerd effect: je lichaam koelt af waardoor je spieren weer naar de ruststand gaan.
  2. Regelmatig bewegen, maar neem ook rust Probeer regelmatig te bewegen zonder dat je spieren overbelast raken. Als je spierpijn hebt, is het belangrijk om je spieren tijd voor herstel te geven. Een spiergroep heeft ongeveer 48 tot 72 uur nodig om te herstellen. Een keertje sporten met spierpijn is heus niet erg, maar het is onverstandig om dit elke week te doen. Dit kan leiden tot overbelasting.
  3. Neem een warme douche of bad Lekker warm douchen na het sporten, heerlijk. Dit kan al flink helpen om spierpijn tegen te gaan. Ook een massage kan helpen de doorbloeding van de spieren te stimuleren, waardoor de pijn sneller afneemt.
  4. Eet je eiwitten Eiwitten zorgen ervoor dat je spieren sterk en gezond blijven. Ook ondersteunen ze het herstel van je spieren na overbelasting. Door eiwitrijk voedsel te eten en drinken, kun je spierpijn al flink verminderen. Eiwitten haal je uit voeding als kip, kalkoen, biefstuk, vis, kwark, eiwitshakes en repen en natuurlijk een gewoon eitje.
  5. Zorg voor een goede lichaamshouding Je kent het wel: spierpijn in je nek en schouders na een lange dag achter je computer. Zit je vaak, dan is een goede lichaamshouding erg belangrijk. Zorg voor een rechte rug en ontspannen schouders. Dit doe je door je bureau en bureaustoel af te stellen op jouw ideale hoogte, waarbij je beide benen op de grond staan en je armen ontspannen op het bureau leunen. Ook is het goed om af en toe even weg te lopen van je werkplek.
See also:  Is Plein Sport Philipp Plein?

Heb ik slecht getraind als ik geen spierpijn heb?

Geen spierpijn, geen resultaat? Doordat spierpijn een symptoom is van spierschade (die zorgt voor spiergroei), denken veel mensen dat afwezigheid van spierpijn betekent dat je niet goed hebt gesport. Dit is echter niet perse waar. Ieder lichaam is anders en ieder lichaam gaat dus ook anders om met pijn.

  • Misschien heb jij wel een hogere pijngrens of zijn je spieren minder gevoelig.
  • In dat geval kan het zijn dat je de nodige spierschade hebt opgelopen om sterkere spieren te krijgen, maar heb je geen last van spierpijn.
  • Bovendien is het mogelijk dat je je spierpijn heb kunnen voorkomen.
  • Geen spierpijn betekent dus niet direct dat je niets van je harde werk terug zult zien.

Aan de andere kant kan het wel een indicatie voor je zijn dat het tijd wordt voor een nieuwe uitdaging. Als je altijd trouw hetzelfde schema volgt, met dezelfde gewichten, zul je op gegeven moment merken dat de spierpijn steeds minder wordt en dat je uiteindelijk zelfs helemaal geen spierpijn meer hebt.

Het kan zijn dat je lichaam dan gewend is geraakt aan de inspanning en dat je spieren niet meer versterken. Probeer je oefeningen dan wat zwaarder te maken of vraag aan een van onze fitness coaches om een nieuw fitness schema voor je te maken. Je zult dan merken dat je weer spierpijn kunt krijgen, alsof je net begonnen bent met sporten.

: Geen spierpijn, geen resultaat?

Hoe lang mag je spierpijn hebben?

Hoe lang duurt het herstellen? – Hoe snel je herstelt hangt af van een heleboel factoren. Zo bepalen de soort training (HIIT, boksen, roeien, hardlopen etc), je fitheid, de duur en intensiteit van je training en je voeding hoe lang en hoeveel rust je moet nemen om optimaal te kunnen herstellen.

  • In de meeste gevallen treedt spierpijn binnen 24-48 uur op.
  • Na 48 uur heb je meestal de hevigste pijn.
  • Het duurt meestal een paar dagen tot zelfs een week.
  • Het is dan ook beter om niet te sporten wanneer de pijn langer als 6/7 dagen aanhoudt.
  • Daarnaast kun door vaak te sporten met spierpijn, spierschade en overbelasting veroorzaken.
See also:  Wat Is De Nationale Sport Van Canada?

Dit zorgt ervoor dat je veel minder trainingsprogressie hebt. Als je dan toch echt niet kunt wachten: Ga zwemmen, lichte cardio doen of rustig wandelen.

Welke fruit is goed voor spierherstel?

1. Sporten op een lege maag? – Zorg er ten eerste voor dat je voor je workout nog wat voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit helpt je niet alleen om beter te trainen, maar zo houd je de training ook langer vol. Sporten op een lege maag is niet fijn en zo heb je ook minder kracht.

Dat is zonde, want dan kun je dus niet alles geven tijdens je training. Het beste is om ongeveer een uur voordat je gaat sporten nog een stuk fruit te eten. Hier zit namelijk veel energie in, wat je wel kunt gebruiken bij je workout! Een banaan, een stuk mango of wat druiven worden snel verteerd en zorgen voor extra energie.

Ook watermeloen is een goede vrucht om te eten voor je workout, hierin zit namelijk veel kalium en vitamine B6. Deze voedingsstoffen helpen bij het voorkomen van spierpijn.

Welk fruit is goed voor de spieren?

Banaan – Het beste fruit dat je kunt eten voor fitness of andere sporten is een banaan. Bananen bevatten namelijk veel energie en ook belangrijke mineralen als magnesium en kalium. Wanneer je besluit banaan te eten voor het sporten, zorgt dat tijdens je training voor de juiste vochtbalans, bloeddruk en spierstofwisseling. Dat is goed voor je uithoudingsvermogen.