Verplicht douchen na de training en/of wedstrijd Kun je als volleybalvereniging, jongeren verplichten tot douchen na de trainingen en wedstrijden? Kun je als volleybalvereniging, jongeren verplichten tot douchen na de trainingen en wedstrijden? Dit is een veelvoorkomende vraag die speelt bij ouders wanneer hun kind kleuter-af is en gaandeweg meer moeite krijgt met gezamenlijk – en zeker naakt – douchen.
Mijn zoon is tien en begint behoorlijk preuts te worden”, vertelt een moeder. “Om die reden weigert hij al een aantal maanden om na de trainingen en wedstrijden te douchen. Nu hebben wij van de vereniging een brief gekregen dat alle kinderen na de trainingen en wedstrijden verplicht moeten douchen. In hoeverre mag de vereniging dit van de kinderen eisen”, zo vraagt de moeder zich af.
Verenigingen: “Douchen is verplicht, want ” Bij verenigingen wordt het douchen regelmatig verplicht gesteld. Genoemde redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld:
Het is niet gezond voor een kind om bezweet op een fiets te stappen en sterk af te koelen. Zeker in de koudere maanden verhoogt dit de kans op griep en verkoudheid.Het is beter voor de doorbloeding van je spieren als je na het sporten gaat douchen. Hiermee voorkom je blessures.Het is een prettiger om met fris gedouchte mensen in de auto te zitten, als er teruggereden wordt van een uitwedstrijd.Het met elkaar douchen draagt bij aan het teamgevoel, omdat je met elkaar kunt na-kletsen over de training of wedstrijd of hele andere dingen met elkaar kunt delen.
Ga in gesprek Sommige verenigingen stellen het douchen geheel verplicht, anderen alleen voor de (uit)wedstrijden, weer anderen stimuleren het of leggen de keuze neer bij de spelers/ speelsters en hun ouders. Vertrouwenscontactpersoon van de Nevobo, Janine Pleizier, merkt dat het verplicht stellen van het douchen soms tot lastige situaties leidt binnen verenigingen.
De spelers/speelsters, hun ouders, trainers en bestuur, iedereen staat er anders in. De lichamelijkheidsbeleving van jongeren in ontwikkeling is een aspect wat Pleizier adviseert mee te nemen in de besluitvorming. “Ga eerst met elkaar in gesprek om na te gaan hoe er aangekeken wordt tegen het al dan niet verplicht stellen van douchen.
En neem daarin ook de verschillende perspectieven van spelers/speelsters, hun ouders en trainers en bestuur mee”, aldus Pleizier. Hoe strak houd je vast aan de regels? Als je besluit het douchen verplicht te stellen en spelers/ speelsters hebben hier moeite mee, houd je dan vast aan de regels? En welk belang dien je dan als vereniging om strak vast te houden aan de regels in plaats van het bieden van een prettige en veilige sportomgeving voor ieder kind? Deze discussie wordt ook regelmatig gevoerd op scholen waarbij een vorm van douchen, dan wel in ondergoed, dan wel in afgesloten cabines, tot de oplossingsrichtingen behoort.
- Verschil is wel dat op scholen een kind na de gymles de klas weer in gaat en er daarmee ook een verantwoordelijkheid naar het collectief is.
- Dit is bij verenigingen anders en biedt ruimte voor een open houding om samen met spelers/speelsters, dan wel hun ouders die hier moeite mee hebben, te zoeken naar oplossingen.
Heb je naar aanleiding van dit onderwerp vragen? Neem gerust contact op met vertrouwenscontactpersoon Janine Pleizier via, Eerdere berichtgeving rondom Veilig Sport Klimaat : Verplicht douchen na de training en/of wedstrijd
Wat gebeurt er als je niet douchen na het sporten?
Het effect – Tijdens intensieve work-outs ben je natuurlijk aan het, Door het zweet op je huid kan je uitslag krijgen van de warmte. Ook zal je huid afbreken en is er een kans dat bacteriën je huid binnendringen, want die groeien snel op een zweterige huid.
Een douche nemen direct na het sporten kan helpen om dit te voorkomen.Door dus niet te douchen na het sporten geef je zweet en natuurlijke oliën die zich op je huid bevinden de kans om schade te veroorzaken. Samen zullen ze een waxachtige laag te vormen als ze te lang op je huid blijven liggen. Hierdoor kunnen je poriën geïrriteerd raken, waardoor je onder andere last kan krijgen van acne.Ook hangt het af van het soort workout dat je doet.
Als je buiten sport, zoals met hiken, fietsen of bootcampen, is het nog belangrijker om te gaan douchen na het sporten. Buiten word je namelijk blootgesteld aan stof, gifstoffen en andere omgevingsfactoren. Als je lange tijd niet doucht na het sporten, kan je ook infecties oplopen.
- Schimmels groeien sneller in warme en vochtige omgevingen.
- Zweterige sportbeha’s staan er dan ook om bekend dat ze schimmelinfecties onder en rond je borsten kunnen veroorzaken.
- Het beste wat je kan doen voor een goede huidgezondheid is je sportbeha uittrekken na het sporten, gaan douchen en je goed afdrogen.
Lees ook : ‘’
Hoe belangrijk is douchen na het sporten?
Met een warme douche voorkom je, dat je spieren te snel afkoelen en dat daardoor, de doorbloeding ervan minder wordt. Die doorbloeding is erg belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat de afval producten in het lichaam snel worden weggevoerd uit de spieren. Bovendien kun je hiermee blessures voorkomen.
Wat is beter na het sporten koud of warm douchen?
‘ Het is een geweldig idee om direct na het sporten onder een koude douche te springen’, zegt Casa. ‘Hoe sneller je lichaamstemperatuur na de activiteit verlaagt, hoe beter je zult herstellen. ‘ Dat heeft onder andere te maken met de verdeling van het bloed in je lichaam.
Waarom is het belangrijk om te douchen?
Nut van douchen –
Hoe minder mensen in de stal, hoe minder risico Ziektekiemen kunnen op diverse manieren overgedragen worden. Eén van de grootste risico’s op overdracht is de mens, via mens-dier contact. Denk hierbij aan stalbetreders, zoals dierenartsen, voorlichters, adviseurs, controleurs, entploegen etc. Via schoenen, kleding, huid, haar en luchtwegen verplaatsen ziektekiemen zich van A naar B. Hierdoor nemen stalbetreders eenvoudig ziektekiemen mee de stal in. Een douche vormt een duidelijke fysieke barrière voor het betreden van de stal. Hierdoor komen alleen mensen in de stal die echt nodig zijn. Hoe minder mensen in de stal, hoe minder risico op insleep van ziektekiemen. Douchen verwijdert, inactiveert en of doodt ziektekiemen Ziektekiemen op de huid, in het haar en in de luchtwegen/neusholtes hechten zich aan stofdeeltjes. Deze stofdeeltjes worden met het wisselen van kleding en schoeisel niet verwijderd. Waardoor besmetting door ziektekiemen kan plaatsvinden. Sommige kiemen (bijv. Mycoplasma) overleven zelfs één tot enkele dagen in stofdeeltjes. Door goed te douchen worden stofdeeltjes verwijderd en daarmee ook de ziektekiemen. Ziektekiemen als AI- en NCD-virussen worden zelfs geïnactiveerd en afgedood door het doucheproces. Deze virussen hebben namelijk een vettige buitenste laag die gevoelig is voor zepen en oplosmiddelen. Versleep van symptoomloze ziektes voorkomen Sommige ziektes zijn duidelijk zichtbaar aan dieren, andere ziektes niet. Bijvoorbeeld van LPAI (laag pathogene vogelgriep) weten we dat infecties in een aantal gevallen bijna symptoomloos kunnen optreden. In deze symptoomloze periode kan wel al versleping van ziektekiemen naar andere bedrijven plaatsvinden zonder dat u het weet. Douchen vermindert het risico van versleping van deze ziektekiemen via onderkleding, en ziektekiemen en stof.
Kortom, een goede naleving van de aangepaste hygiënevoorschriften (o.a. doucheverplichting) verkleint de kans op insleep van dierziekten en andere kiemen op uw bedrijf. En draagt zodoende bij aan een goede bescherming van uw bedrijf en de gehele pluimveeketen.
Is koud douchen goed voor spiergroei?
Als je hoopt dat je een onderdompeling in koud water (zoals een ijsbad ) kunt vervangen door een koude douche, moeten we je teleurstellen – dat is namelijk niet hetzelfde. Mendez benadrukt dat de watertemperatuur tussen de twee methodes niet alleen heel anders is, maar dat een douche er ook niet voor zorgt dat het water je gehele lichaam tegelijkertijd raakt.
Bij een koude douche wordt je lichaam nooit volledig in de kou ondergedompeld, waardoor het lastig is om dezelfde effecten te behalen die een koud bad biedt”, zegt Mendez. In een artikel uit 2017 in het Journal of Physiology werd opgemerkt dat een onderdompeling in koud water geen invloed heeft op de ontstekingsreactie van het lichaam na een work-out – en dat was niet het eerste onderzoek dat de effecten van onderdompeling in koud water weerlegde.
Een onderzoek uit 2017 zette vraagtekens bij de validiteit van ijsbaden om de symptomen van verlate spierpijn (DOMS) te voorkomen. “Op een heel essentieel niveau zorgt koud water voor vasoconstrictie, een vernauwing van de bloedvaten, terwijl warm water voor vasodilatatie zorgt, een verwijding van de bloedvaten”, zegt Jow.
“Hoewel er wordt gedacht dat ijs na een blessure of training het herstel bevordert, kan het tegendeel waar zijn. In onderzoek dat zich richt op het effect op spieren, gewrichten en zenuwen, zijn er verschillende theorieën, het direct toepassen van warmte na een training de schade aan en afbraak van cellen kan verergeren.” Sten Stray-Gundersen, prestatiecoach en trainingsfysiotherapeut bij ROI Physical Therapy and Sports Performance in Austin, Texas, zegt dat als je nog steeds onderdompeling in koud water in je trainingsroutine wilt opnemen, je dat beter niet direct na je work-out kunt doen.
“Onderdompeling in koud water kan de eiwitsynthese van spieren belemmeren, dus als spiergroei een prioriteit is, kun je de koudestress het beste vóór de work-out of minimaal vier uur na de work-out toepassen”, zegt hij. Om het even in context te plaatsen: eiwitsynthese van spieren betekent dat het lichaam eiwitten aanmaakt om spieren te repareren die beschadigd zijn door conditie- of weerstandstraining.
Wat gebeurt er als je 4 dagen niet douchen?
Slechte bacteriën – Die bacteriën zijn dan wel ‘slecht’, je gaat er niet meteen doodziek van worden. Maar als je niet regelmatig doucht, is de kans groter dat ze je lichaam binnenkomen via ogen, neus of mond en je ziek maken. Bovendien zorgen die bacteriën voor die zweetgeurtjes, die zijn namelijk niet afkomstig van het zweet zelf, wel van de bacteriën die gassen vrijgeven.
Waarom voel je je na het douchen beter?
Een goede slaaproutine is van groot belang om los te komen van de dag en je lichaam en geest voor te bereiden op de nacht. Direct vanuit de hectiek van de dag in je bed springen zorgt gegarandeerd voor problemen. Uit pure vermoeidheid kan het nog wel lukken om snel in slaap te vallen, maar de onrust die je nog bij je draagt, steekt tijdens de nacht vroeg of laat de kop weer op.
Het gevolg: onrustig slapen en doorslaapproblemen. Trek gerust een uur uit voor een goede slaaproutine. Stop met het gebruik van schermen – telefoon, tablet, computer en liefst ook de televisie – en kies voor rustgevende activiteiten. Denk aan een puzzel, even lezen, gezellig kletsen met een familielid, een kleine wandeling en/of mediteren (binnen De Slaapomgeving vind je 27 goede suggesties).
Een activiteit die zeker niet mag ontbreken is een warme douche of een bad. Uit onderzoek van de universiteit van Texas blijkt dat een warm bad of een warme douche voor het slapen de slaap verbetert. De gemiddelde tijd om in slaap te vallen was 25 minuten bij de proefpersonen zonder douche- of baddersessie.
Werd er wel een douche of een bad genomen dan nam deze tijd af tot 17 minuten. De totale slaaptijd zou volgens de onderzoekers met een kwartier toenemen na blootstelling aan warm water tijdens de avond. Dit effect bleek echter statistisch niet significant te zijn. Hetzelfde geldt voor de 20% toename van de ‘slow-wave-sleep’ (diepe slaap) die gemeten werd bij proefpersonen die ’s avonds gedoucht of gebadderd hadden.
De reden dat een warme douche of een warm bad slaapbevorderend werkt, is dat het je lichaam de kans geeft om af te koelen. Dit is een vereiste voor goede slaap. Het warme water maakt de bloedvaten wijder. Door de verbeterde doorbloeding kan het lichaam meer warmte afstaan aan de omgeving.
Uit het onderzoek blijkt dat een bad- of douchesessie het meest effectief is als deze 1 tot 2 uur voor het slapengaan plaatsvindt. Je lichaam heeft dan voldoende tijd om langzaam af te koelen. Uiteraard is ’s avonds douchen of badderen geen wondermiddel of oplossing tegen slaapproblemen. Het is wel een fijne en rustgevende gewoonte met een bewezen positieve invloed op je slaap.
Zonde om er geen gebruik van te maken toch?
Waarom moet je kort douchen?
Tips voor onder de douche –
- 01 Douche 5 minuten. Neem een leuke douchetimer die je helpt herinneren om maximaal 5 minuten te douchen. Als je van 7,4 naar 5 minuten douchen gaat, bespaar je jaarlijks zo’n 140 euro (hoge gasprijs) of 65 euro (lange termijn prijs).
- 02 Douche minder vaak, De gemiddelde Nederlander doucht dagelijks 7,4 minuten: als je je in plaats daarvan twee keer per week bij de wastafel wast, scheelt dat flink.
- 03 Gebruik voor de douche een waterbesparende douchekop: die laat maximaal 7,2 liter per minuut door. Dit scheelt jaarlijks zo’n 140 euro (hoge gasprijs) of 60 euro (lange termijn prijs). In het van Milieu Centraal vind je douchekoppen die gegarandeerd waterbesparend zijn.
- 04 Installeer een thermostatische mengkraan, Daarmee is het douchewater sneller op de temperatuur die jij hebt ingesteld.
- 05 Liever onder de douche dan in bad, In een gemiddeld bad kan 120 liter water. Dat kost ruim 3 keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten!
- 06 Nieuwe badkamer? Laat een plaatsen. Die gebruikt de warmte van het wegstromende douchewater om het koude water alvast op te warmen, (Wtw staat voor warmteterugwinning.)
- 07 Met een bespaar je bijna de helft van je energieverbruik voor warm water.
Wist je dat.een liter warm water zorgt voor 10 keer zoveel CO2-uitstoot als een liter koud water. Bekijk het overzicht Wil je graag persoonlijk advies of praktische hulp bij energie besparen? Iemand die thuis langskomt en eventueel kan helpen met kleine verbeteringen aanbrengen? Vraag het aan een energiecoach! Korter douchen scheelt energie.
- Ongeveer 60 procent van je warme water stroomt door de douche.
- Met korter douchen bespaar je dus gas en geld.
- En het is goed voor het klimaat.
- De gemiddelde douchetijd is 7,4 minuten.
- Als je van 7,4 naar 5 minuten douchen gaat, bespaar je jaarlijks zo’n 140 euro (hoge gasprijs) of 65 euro (lange termijn prijs) Handig Gebruik een douchetimer of zet de timer van je telefoon op 5 minuten.
Of zet een liedje op dat maximaal 5 minuten duurt. Gemiddeld staat elke Nederlander in zijn of haar hele leven 120 dagen onder de douche. Dat is anderhalve dag per jaar. Ga je bewuster douchen en zet je na 5 minuten de kraan uit, dan kan je van de bespaarde tijd in een jaar 8 voetbalwedstrijden bekijken! Een douchetimer (of douchecoach) kan je helpen om korter te douchen.
Zet de douchetimer op 5 minuten en stap daarna onder de douche vandaan Stap jij graag in bad? Overweeg om dat wat minder vaak te doen. Een douchebeurt van 7,4 minuten kost gemiddeld 60 liter warm water, een bad bijna het dubbele. Als je elke week één keer badderen vervangt door een douche, dan bespaar je jaarlijks zo’n 80 euro (hoge gasprijs) of 27 euro (lange termijn prijs).
Minder water en energie gebruiken en tóch een lekkere douche? Dat kan met een waterbesparende douchekop. De helft van de Nederlandse huishoudens heeft er al een. Met een waterbesparende douchekop heb je net zo’n fijne douche, maar je gebruikt 20 procent minder water en energie dan met een standaard douchekop.
En als je een regendouche (extra grote douchekop) inruilt voor een spaardouchekop, bespaar je zelfs 40 procent! Een waterbesparende douchekop laat maximaal 7,2 liter water per door. Toch heb je een goede straal, dat komt doordat er wat lucht bijgemengd wordt.
Een waterbesparende douchekop heb je makkelijk gemonteerd Wil je weten hoeveel water jouw douche gebruikt? Zet de douche aan en wacht tot het water op temperatuur is. Houd er dan één minuut lang een emmer onder. Zit er na die minuut meer dan 7,2 liter water in? Dan is jouw douchekop niet waterbesparend.
Met een waterbesparende douchekop bespaar je jaarlijks ongeveer 140 euro (hoge gasprijs) of 60 euro (lange termijn prijs). Douch je langer dan 7,4 minuten of heb je een regendouche of comfortdouche? Dan is de besparing nog hoger! Voor het berekenen van besparingen over een langere termijn (15 tot 25 jaar) gaat Milieu Centraal uit van de volgende energieprijzen:- 1,20 euro voor een kuub (m3) gas – 25 cent voor een kilowattuur (kWh) stroom Dit zijn de energieprijzen die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in 2030 verwacht.
Je leest hierover meer op, Er zijn op dit moment grote verschillen tussen de energieprijzen die consumenten betalen. Jouw huidige gas- en stroomprijs kan dus een stuk hoger zijn dan waarmee Milieu Centraal voor de lange termijn rekent. Bij een hogere energieprijs is de besparing in dat jaar uiteraard ook hoger.
Waterbesparende douchekoppen zijn te koop bij de bouwmarkt of sanitairwinkel, als losse handdouche/hoofddouche of als onderdeel van een doucheset. Op de verpakking staat niet altijd dat de douchekop waterbesparend is, en ook niet hoeveel liter water hij per minuut,
Omdat vaak niet duidelijk is of een douchekop waterbesparend is, heeft Milieu Centraal een lijst gemaakt met douchekoppen die gegarandeerd waterbesparend zijn. Bekijk de, Soms staat op de verpakking wel de volumestroomklasse vermeld, die geeft aan hoeveel water de douchekop doorlaat. Alleen douches met de klasse ZZ zijn waterbesparend.
Handig! In dit overzicht vind je alle douchekoppen die water besparen, compleet met artikelnummer en EAN nummer. Zo vind je snel een waterbesparende douchekop!
- Heb je een keukengeiser ? Die kan niet meer dan 6 liter water per minuut geven. Een spaardouche levert dan geen waterbesparing op. Het comfort kan wel verbeteren, doordat de spaardouche een sterkere straal kan geven.
- Let op de eventuele tapdrempel van je warmwatertoestel, Onder deze drempel werkt je warmwatertoestel namelijk niet meer. Een toestel met een drempel van 1,6 liter of lager combineert prima met een spaardouche. Een installateur die lid is van, de branchevereniging voor installaties in huis, weet of een spaardouche past bij je geiser, boiler of combiketel.
- Vervang ook de doucheslang als deze oud of beschadigd is: met een spaardouchekop gaat de druk in de doucheslang wat omhoog, daar moet de slang tegen kunnen.
- Heeft de douchekop meerdere standen ? Gebruik de stand die waterbesparend is. Dat staat op de verpakking of check je door met een emmer te meten hoeveel water er per minuut uit de douche komt.
Een regendouche (of comfortdouche) is een luxe douche met een extra grote douchekop of met extra zijsproeiers. Een paar procent van de Nederlandse huishoudens heeft zo’n regendouche. Een regendouche is een grootverbruiker van warm water. Je kunt het waterverbruik wel beperken: kies bij aankoop van een regendouche voor een volumestroom die lager is dan 15 liter per minuut (of volumestroomklasse Z, A of S heeft).
Dan is het waterverbruik niet hoger dan bij een standaard douchekop. Gebruik eventuele extra douchekoppen alleen af en toe. Van de eigenaren van zo’n luxe douche zegt trouwens 80 procent de extra sproeiers nooit te gebruiken. Het plaatsen van een regendouche is vaak moeilijker dan je denkt. Informeer vóór installatie bij een installateur of jouw douche wel geschikt is.
De ketel of boiler moet de hoge warmwatervraag van de regendouche namelijk wel aan kunnen en de afvoer van de douche ook! Een thermostatische mengkraan in de douche zorgt dat je douchewater snel op de juiste temperatuur komt en blijft tijdens het douchen.
Dat is niet alleen prettig, maar het bespaart gemiddeld ook 1000 liter water per jaar! Een thermostatische douchemengkraan kost € 50 tot € 200. Ook een thermostatische badmengkraan geeft snel de juiste temperatuur en daardoor meer comfort, maar de besparing is minder doordat mensen minder vaak in bad gaan dan douchen.
Bij veel cv-ketels staat warm water ingesteld op de comfortstand. De ketel staat dan eigenlijk steeds standby voor als je de warme kraan opendraait. Je hebt dan snel warm water, maar dit kost extra energie. Met de ecostand bespaar je op gas: de ketel gaat het water pas verwarmen als je de warme kraan opent.
Lees meer over, Ga je de badkamer verbouwen of opnieuw inrichten? Overweeg dan om in de afvoer van de douche een warmtewisselaar (douche-wtw) te (laten) plaatsen: die verzamelt warmte uit wegstromend douchewater, om koud water voor te verwarmen. De ketel hoeft hierdoor minder hard te stoken en kan meer warm water per minuut leveren.
Lees meer over de,
Is het goed om iedere dag te douchen?
Elke dag douchen is niet nodig – Geef toe: een warme (of koude) douche kan echt heerlijk zijn. Toch is het helemaal niet nodig om elke dag een stortbad te nemen. Wetenschappers raden aan om je slechts om de twee of drie dagen te douchen. De andere dagen volstaat een opfrisbeurt aan de wastafel.
Kan je beter sochtends of savonds douchen?
Huidtype – Het juiste moment hangt af van een aantal factoren. Waaronder uw huidtype. Heeft u bijvoorbeeld een vette huid? Dan doet u er goed aan om uzelf in de ochtenden te wassen. Olie en talg kunnen zich namelijk in de loop van de nacht op uw huid opstapelen.
Hoe snel ben je je conditie kwijt?
De gevolgen van detraining op je prestaties – De snelheid waarmee zaken verloren gaan, is minder groot als je, al is het maar beperkt, actief blijft, Vanaf nu richt ik me op de gevolgen van detraining op je hardloopprestatie. Als je trainingsarbeid een tijdje helemaal stilvalt, dan gaat je prestatieniveau toch wel vrij snel achteruit.
- Je kunt verwachten dat je VO2-max (een maat voor je conditie), na drie maanden rust, met ongeveer 15 procent zal afnemen.
- Vrij vertaald: je loopt de 10 km 6 à 8 minuten langzamer.
- In de eerste 3 tot 4 weken is de afname van je VO2-max daling vooral het gevolg van en afname van de slagkracht van het hart – wat deels wordt gecompenseerd door een stijging van je rustpols – en een afname van het bloedvolume.
Ondanks dat deze effecten na 3 tot 4 weken stabiliseren blijft de VO2-max dalen. Vermoed wordt dat dit komt door een afname van het aantal mitochondriën in je spiercellen en door een verminderde doorbloeding van de spier. Enkele andere effecten die je kunt verwachten als je training stilvalt?
- Je vetverbrandingssysteem verzwakt, onder andere doordat de mitochondriën (de energiefabriekjes in de spieren) zwakker worden en in aantal afnemen.
- Daardoor ben je meer aangewezen op de koolhydraatverbranding, wat bij hogere snelheden zorgt voor hogere lactaatwaarden dan voor de trainingspauze.
- Je loopefficiëntie blijft in de eerste weken min of meer gelijk. De zuurstofopname bij een gegeven loopsnelheid blijft dus nog enige tijd gehandhaafd. Maar de volhoudtijd van die loopsnelheid neemt wel significant af.
- Je herstelvermogen na een inspanning neemt af.
- De kans is groot dat je gewicht toeneemt. Je moet je eetgewoonten aanpassen en minder calorieën innemen.
Dit is niet bepaald een lijstje waar prestatiegerichte hardlopers vrolijk van worden. Gelukkig zijn er veel manieren waarmee je de schade beperkt kunt houden. Allereerst is dat actief blijven. Er zijn natuurlijk situaties waarin van hardlopen geen sprake kan zijn: als je koorts hebt, een operatie hebt ondergaan, je enkel hebt gebroken of een hamstring hebt gescheurd, in de laatste periode van een zwangerschap zit of de eerste weken na de bevalling.
Wat is de beste tijd om te douchen?
’s Ochtends of ’s avonds douchen? – Het ligt dus vooral aan de persoon die doucht, niet aan het tijdstip zelf. Klinkt vaag, maar wat ze ermee bedoelen is dat als jij een baan hebt waar je heel vies van wordt, je beter ’s avonds kan douchen. Goed, dat hadden we natuurlijk zelf ook nog wel kunnen bedenken. Maar tóch kan het een goed idee zijn om sowieso ’s avonds te douchen. Gebruik je wel eens een douche puff? Dit is waarom je hem beter weg kunt gooien > Het voordeel van ’s avonds douchen Dermatoloog Mona Gohara vertelt dat het beter voor je huid is om ’s avonds te douchen. ’s Nachts is namelijk het moment voor je huid om te herstellen, net zoals dat jij je beter voelt na een nachtje goed geslapen te hebben. Volgens de dermatoloog heeft de olieproductie van het lichaam een piek om één uur ’s nachts en dan is het ’t beste als je huid schoon is. Dat wordt dus lekker ’s avonds douchen voor je je bed induikt!
Wat gebeurt er als je 30 dagen koud douchen?
1) Verhoogde alertheid – Een koude douche zet je meteen ‘aan’ of op ‘scherp’! Uit onderzoek blijkt dat een koude douche of ijsbad een verhoogde hartslag, hogere bloeddruk en snellere ademhaling tot gevolg heeft ( 1 ). Dé ingrediënten voor een verhoogde alertheid! Het zit zo: Bij het nemen van een koude douche spannen je spieren zich aan.
Dat zorgt voor vaatvernauwing. Hierdoor wordt je bloeddruk en ‘hydrostatische druk’ hoger, waardoor je hart sneller pompt en er meer bloed richting je spieren gaat. Zo brengt het bloed verschillende stoffen naar de juiste plaatsen in het lichaam. Denk aan zuurstof, vitamines, mineralen, glucose en vetzuren.
Tegelijkertijd worden afvalstoffen afgevoerd. En de bloedsomloop is ook belangrijk voor vochthuishouding, groei en het lichamelijke afweersysteem. En dat alles kun je dus activeren door een koude douche!
Is douchen goed voor spierpijn?
2. Koud en warm – Als je net gesport hebt is het slim om onder een koude douche te stappen of even in een koud bad te gaan zitten. Even afzien misschien, maar door de kou vernauwen de bloedvaten tijdelijk, wat een positief effect heeft op het herstel. Heb je al spierpijn, dan is het juist beter om de spieren warm te houden.
Is warm douchen goed voor spieren?
4. WARM – Warmte van de douche zorgt dus voor het gemakkelijker ontspannen van je spieren. Maar warm water op je huid bevordert ook de bloedstroom van je spieren naar je huid, waardoor die spieren tot rust komen.
Is warm water goed voor de spieren?
Warm water doet de lichaamstemperatuur stijgen en versnelt de bloedsomloop. In het water vermindert bovendien de druk op uw gewrichten en spieren zodat u beter kunt bewegen.
Is twee keer per week douchen voldoende?
Eerder viezer dan schoner?! – Bacteriologisch gezien word je van douchen dus eerder viezer dan schoner. Precies het tegenovergestelde van wat de bedoeling is! Dit geldt vooral als je antibacteriële zeep gebruikt, die nog agressiever is. Veel van deze emulsies bevatten daarnaast ook stoffen als triclosan, die niet alleen je gezondheid maar ook het milieu belasten.
Een dermatoloog (huidarts) van de Washington University stelt: het is voldoende om één tot twee keer per week te douchen. Alle dagen tussendoor is het voldoende je schaamstreek, oksels en gezicht te wassen. Zo behoud je de natuurlijke oliën in je huid én de bacteriën die goed zijn voor je immuunsysteem.
Wat jij, zou jij maar twee keer per week kunnen douchen? Bedankt, Motherboard voor dit leuke weetje!
Hoe lang kun je zonder te douchen?
‘Het droogt je huid uit en zorgt voor irritaties. Je wast immers de goede bacteriën die van nature op je huid leven weg. Beperk het douchen daarom het liefst tot om de twee à drie dagen. Voel je je toch vuil, was je gezicht, oksels, de zone onder je borsten en geslachtsorganen dan tussendoor met wat water.’
Hoe vaak moet je douchen in de week?
Natuurlijke beschermlaag – Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.
Het droogt je opperste huidlaag uit en dan kunnen slechte bacteriën makkelijker binnendringen en voor infecties zorgen. Je ontwikkelt sneller huidproblemen (eczeem, roodheid en jeuk). En een overdreven hygiënisch leven maakt je ook vatbaarder voor allergieën. Douchen is vooral belangrijk als je zichtbaar vuil op je lichaam hebt, als je in aanraking bent gekomen met chemische middelen of als jij of iemand in je omgeving allergisch is (pollen, huisdier).
Ook te heet douchen is niet goed voor je lijf. Iets onder de gemiddelde lichaamstemperatuur van 37 graden is het beste als je per se warm wilt douchen, maar een lauwwarme temperatuur heeft de voorkeur.
Wat als je 2 dagen niet douchen?
Elke dag douchen is niet nodig – Geef toe: een warme (of koude) douche kan echt heerlijk zijn. Toch is het helemaal niet nodig om elke dag een stortbad te nemen. Wetenschappers raden aan om je slechts om de twee of drie dagen te douchen. De andere dagen volstaat een opfrisbeurt aan de wastafel.
Hoelang mag je niet douchen?
‘Het droogt je huid uit en zorgt voor irritaties. Je wast immers de goede bacteriën die van nature op je huid leven weg. Beperk het douchen daarom het liefst tot om de twee à drie dagen. Voel je je toch vuil, was je gezicht, oksels, de zone onder je borsten en geslachtsorganen dan tussendoor met wat water.’
Hoeveel dagen kan je niet douchen?
Natuurlijke beschermlaag – Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.
Het droogt je opperste huidlaag uit en dan kunnen slechte bacteriën makkelijker binnendringen en voor infecties zorgen. Je ontwikkelt sneller huidproblemen (eczeem, roodheid en jeuk). En een overdreven hygiënisch leven maakt je ook vatbaarder voor allergieën. Douchen is vooral belangrijk als je zichtbaar vuil op je lichaam hebt, als je in aanraking bent gekomen met chemische middelen of als jij of iemand in je omgeving allergisch is (pollen, huisdier).
Ook te heet douchen is niet goed voor je lijf. Iets onder de gemiddelde lichaamstemperatuur van 37 graden is het beste als je per se warm wilt douchen, maar een lauwwarme temperatuur heeft de voorkeur.
Kan je een dag niet douchen?
Hoe vaak dan wel? – Een á twee keer per week is beter – ja, echt. Het lijkt veel mensen onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden aan om je hoogstens elke twee á drie dagen te douchen. Dat is beter voor het microbiële evenwicht van je huid.