CrossFitWereld

Fitness, Sport, Reizen

Is Suppen Een Sport?

Is Suppen Een Sport
Waarom Stand up Paddling de ultieme sport is Suppen is een sport waarbij je werkelijk alle spiergroepen in je lichaam aanspreekt. Dit betekent natuurlijk dat je er ook veel calorieën mee kunt verbranden en dat het dus een goede sport is om te gaan beoefenen als je af wilt vallen of je gewicht stabiel wilt houden. Is Suppen Een Sport

Hoe intensief is suppen?

Waarom suppen extreem goed is voor je lichaam Is Suppen Een Sport Getty Images Stand-up Paddleboarding, of ‘suppen’, zoals het in de volksmond heet, is één van de trending zomersporten van de laatste jaren. Of je nou bij een sloot, een meer of aan zee zit, na verloop van tijd zie je ongetwijfeld een peddelende polonaise van suppers.

 1. Vanaf de kant ziet het er misschien verdomd lastig uit, maar in de praktijk is suppen best laagdrempelig – waardoor zelfs de wankelste watersporters niet per definitie in het water zullen eindigen.
 2. Het mooie aan de SUP is dat je meerdere ingrediënten hebt waardoor het leuk is om te doen: het is een gezellige bezigheid (vooral in grote groepen), je bent lekker in de buitenlucht met water alom en het is spannend en tegelijkertijd ook ontspannend,

Het is namelijk lastig om aan stressvolle zaken te denken als je jezelf overeind probeert te houden. Hoeveel calorieën verbruikt suppen? Daarnaast heeft suppen ook enkele voordelen voor je lichaam. Volgens personal trainer Gunnar Peterson, is het een perfecte full-body activiteit.

 1. Je moet jezelf in balans houden, waardoor je quads, hamstrings en bilspieren voortdurend aangespannen blijven,” zegt hij.
 2. Je gehele lichaam moet namelijk goed samenwerken om je zowel van balans als peddelkracht te voorzien – met als gevolg dat je van top tot teen fysiek bezig bent.
 3. Tijdens het suppen verbuik je op toursnelheid daarom ongeveer 400 á 600 calorieën per uur.

Deze hoeveelheid neemt toe als je stroming, tegenwind of snelheid aan de berekening toevoegt. Volgens experts staat een uur intensief suppen zelfs gelijk aan ongeveer 19 kilometer hardlopen. Daarnaast valt suppen zowel onder cardio- als krachtport, waarmee je op meerdere fronten zoden aan de dijk zet voor je lichaam.

Kan je vallen met suppen?

Eerst een goed sup board kiezen – Voordat je kan gaan beginnen met suppen heb je natuurlijk een sup board nodig. Je kan een sup board kopen, maar je kunt er ook eerst eentje huren om te zien of het je inderdaad wel bevalt. Als je direct een sup board wilt kopen, dan is het goed om voor jezelf te bedenken wat je wilt gaan doen.

 • Er zijn namelijk meerdere vormen van suppen.
 • Zo kan je gaan suppen op avontuurlijke, recreatieve of bijvoorbeeld competitieve wijze.
 • Daarnaast kun je ook kiezen voor sup yoga of bijvoorbeeld vissport vanaf een sup board.
 • Alles is mogelijk.
 • Suppen zorgt voor een complete body workout, echter, het is wel belangrijk dat je kiest voor een goed sup board.

Dit heeft op de eerste plaats natuurlijk te maken met de kwaliteit, maar daarnaast is het ook zeer belangrijk dat je kiest voor een sup board dat bij je past en dat ook past bij de activiteit die je ermee wilt gaan uitvoeren. Beginners zitten met veel vragen als het gaat om suppen.

Uiteraard zijn wij er om deze vragen te beantwoorden. Zo vind je hieronder een overzicht van de meest gestelde vragen door beginners, van de antwoorden en belangrijke tips die hierbij horen. De meest gestelde vragen: 1. Hoe moeilijk is het om op een sup board te blijven staan? 2. Wat is de makkelijkste manier om comfortabel op een sup board te leren staan? 3.

Welk formaat sup board heb ik nodig? 4. Wat heb ik nodig om te gaan suppen? 5. Hoe moet ik het sup board vervoeren? 6. Hoe moet ik de sup peddel gebruiken? Is Suppen Een Sport 1. Hoe moeilijk is het om op een sup board te blijven staan? Het is niet eenvoudig om goed stabiel op een sup board te staan wanneer je er voor de eerste keer op gaat staan, echter, je past je eigenlijk al vrij snel aan. Het wordt dan ook op de korte termijn al aanzienlijk gemakkelijker om op een sup board te blijven staan.

Een tip hierbij is wel om te starten op vlak en rustig water. Als je begint op de zee, dan heb je direct te maken met onrustig water vol golven. Dit maakt het aanzienlijk lastiger om je balans te vinden en om gewend te raken aan het staan op een sup board.2. Wat is de makkelijkste manier om comfortabel op een sup board te leren staan? De makkelijkste manier is om op de eerste plaats te starten in kalm water, zoals bijvoorbeeld in een recreatiemeer.

Je gaat eerst op je knieën op een sup board zitten en wat rond peddelen. Het is verstandig om met een sup board voor beginners te starten. Deze is wat dikker en breder, waardoor er een hogere beginstabiliteit bestaat. Op de knieën kan je gewend raken aan het corrigeren om je evenwicht te bewaren.

Probeer voor het oefenen ook een dag uit te kiezen waarop er weinig wind staat en ga oefenen op een rustige plaats, zodat je je niet bezig hoeft te houden met afleidingen. Je legt het sup board op het water en kruipt er vervolgens op handen en knieën op. Schuif naar het midden en ga daar rechtop zitten, op de knieën.

Leun iets achterover en je hebt de juiste positie om te gaat beginnen. Leer de basistechnieken voor het versnellen, afremmen en draaien. Heb je dit helemaal te pakken en weet je je evenwicht goed te bewaren? Dan kan je gaan opstaan. Dit doe je met één been tegelijk.

 • Zet een voet op het sup board en zorg dat je knie gelijk blijft met je schouder.
 • Nu kan je jezelf langzaam in staande positie brengen.
 • Als je eenmaal staat, neem dan even de tijd om je balans te vinden.
 • Probeer vijf minuten op je sup board te blijven staan zonder dat je je peddel gebruikt.
 • Deze kan je namelijk uit balans brengen.

Vervolgens kan je de aangeleerde peddeltechnieken gaan proberen uit te voeren in de staande positie. Voel je je hier niet comfortabel bij? Ga dan weer op de knieën zitten en blijf nog langer oefenen op de balans en de technieken. Blijf oefenen tot je je ook in staande positie comfortabel voelt. Is Suppen Een Sport 3. Welk formaat sup board heb ik nodig? Beginners kunnen altijd het best beginnen met een opblaasbaar exemplaar, welke stabieler is dan de reguliere sup boards. Echter, ben je wat gevorderd en wil je nu toch naar een wat ‘professioneler’ model? Dan moet je je keuze maken op basis van drie verschillende factoren.

Op de eerste plaats moet je rekening houden met het water waar je op wilt gaan suppen. Voor kalm water kies je voor een langer en slanker model en voor wat ruwer water, of zeewater, kies je beter voor een korter en breder model, Benieuwd naar onze aankooptips ? Klik dan op de link. Vervolgens moet je goed kijken welke sup board er bij je gewicht past.

Hoe zwaarder je bent, hoe langer je board moet zijn om er comfortabel op te kunnen suppen. Voor erg zware personen is het ook verstandig om te kijken naar de dikte van het sup board. Vervolgens moet je ook kijken naar het gemak van een sup board. Als je relatief klein van stuk bent, dan zijn je armen korter.

 • Het is dan niet verstandig om een model te kiezen dat zo breed is dat je deze niet onder je arm kunt dragen.4.
 • Wat heb ik nodig om te gaan suppen? Je hebt vier zaken nodig om te kunnen gaan suppen.
 • Op de eerste plaats heb je natuurlijk een sup board nodig.
 • Daarnaast heb je ook peddels nodig.
 • Belangrijk om te weten bij het kiezen van sup peddels is wel dat het materiaal bepalend is voor het gewicht.
See also:  Is Creatine Allowed In Sports?

Zo is aluminium bijvoorbeeld zwaarder dan carbon. Je kan ook kiezen voor bijvoorbeeld koolstofvezel of kunststof. Bekijk wat goed bij je past en zorg voor de juiste lengte. Als je de peddel overeind zet op je sup board, dan hoort het uiteinde zich op ooghoogte te bevinden.

 1. Op de derde plaats heb je een riem of koord nodig dat jou met je sup board verbindt.
 2. Wanneer je van je sup board valt, dan kan deze een eind van je wegdrijven in de tijd dat je weer bovenwater komt.
 3. Het sup board kan wegschieten bij het vallen, waardoor je deze snel kwijt kan raken.
 4. Dit is helemaal vervelend wanneer je geschrokken bent van een val in diep water.

Je wilt je dan eigenlijk toch direct aan je sup board vast kunnen pakken. Tot slot heb je ook een reddingsvest nodig. Wanneer je goed kan zwemmen en uitsluitend in rustig en afgesloten water gaat suppen, dan zal je deze wellicht niet nodig achten. Echter, een reddingsvest kan toch heel goed van pas komen.

Wanneer je een hogere snelheid aanneemt en valt, dan kan je onder water gedesoriënteerd raken. Je reddingsvest zorgt er dan voor dat je boven water komt.5. Hoe moet ik het sup board vervoeren? Onze sup boards kunnen gewoon in een personenauto worden vervoerd. Je kunt deze zelfs meenemen op de fiets als je dat zou willen.

Bij een hardshell board moet je toch rekening houden met een andere manier van vervoeren. Je hebt een standaard nodig op het dak of aan de achterzijde van de auto, zodat je je sup board veilig kan meenemen. Wel is het belangrijk om je sup board onderweg goed te beschermen, bijvoorbeeld tegen opspattende steentjes.

Als je je sup board altijd gemakkelijk wilt kunnen vervoeren, dan is het natuurlijk een betere optie om te kiezen voor het opblaasbare sup board, Het is aantrekkelijk om je sup board achter je aan te slepen naar het water of juist uit het water. Dit is niet aan te raden. Je sup board kan ernstig beschadigen en, in geval van een opblaasbaar model, lek raken.6.

Hoe moet ik de sup peddel gebruiken? Veel beginners weten niet goed hoe de sup peddel vastgehouden en bestuurd moet worden, waardoor het suppen ook niet goed lukt. Het is belangrijk om de sup peddel vast te houden met één hand op de bovenkant en één hand om de as.

Ga zeker niet peddelen met beide handen op de as. Houd de handen ongeveer een schouderbreedte uit elkaar. Hierdoor heb je de meeste controle over je sup peddel. Dompel het blad van de peddel volledig onder water bij het peddelen. Als dit niet lukt zonder te bukken, dan heb je een langere sup peddel nodig.

Maak lange slagen in het water om vaart te maken. Is Suppen Een Sport

Kan iedereen suppen?

1. Suppen is een sport die iedereen kan leren – Suppen is een hele toegankelijk watersport. Je hebt alleen maar een SUP board en peddel nodig om te leren suppen. Met de juiste instructies kan je zo het water op. Wil je de juiste technieken leren? Dan raden we je aan om bij een SUP school les te nemen. Of om je in te lezen met de SUP technieken voor beginners blog. Is Suppen Een Sport

Is suppen zwaar?

Super is een echte workout! – We hebben vast allemaal wel eens iemand zien suppen. In eerste instantie ziet het er vrij relaxt uit, een beetje staan op zo’n plank, met de zon op je bol, maarrrrvergis je niet! Suppen is zwaar, tenminste, als je het doet zoals het moet.

 1. Als je de voorwaartse slag goed uitvoert, dan is suppen een hele goede core training.
 2. Alle spieren worden aan het werk gezet, van je benen tot aan je buik-, rug-, schouder- en armspieren.
 3. Tijdens het afleggen van lange afstanden op het sup board wordt je lichaam ook nog eens conditioneel getraind.
 4. Ze zeggen dat het zelfs dezelfde effecten heeft op je conditie als joggen.

Daarnaast zijn er ook heel veel variaties op het suppen. Wat dacht je bijvoorbeeld van sup surfen, sup vissen (geen peddel, maar een hengel in je hand!), wildwater sup, of sup yoga. Vooral die laatste is ook heel populair. Zo probeerde Daisy een lesje sup yoga op Curaçao! Is Suppen Een Sport

Is suppen saai?

Waarom SUPPEN? SUPPEN is super leuk, gezellig, sportief, heel goed voor de gezondheid, je balans en je lichaam. Daarnaast is het vanwege de vele mogelijke varianten nooit saai of vervelend. Bovendien kan iedereen leren SUPPEN, want het is niet moeilijk! Je kunt alleen of in groepsverband mooie tochten maken door Zutphen.

Is suppen vermoeiend?

Welke spieren gebruik je met suppen? – Tijdens het suppen gebruik je bijna al je spieren in je hele lichaam. Maar de focus ligt op je armen, romp/core, rug, bovenbenen en schouders. Met name je core en armen kunnen na een goede supsessie flink moe zijn!

Wat voor schoenen aan met suppen?

Wat neem je mee naar je SUP les – Leersup. Stand Up Paddle les Is Suppen Een Sport

Trek thuis zwemkleding aanNeem sportkleding mee. Strakke hardloop kleding is perfect om in te SUPpen als het mooi weer is.Setje droge kleding (voor de zekerheid)Touwtje voor je (zonne)bril als je die tijdens het SUPpen op wilt houden.Neem een wetsuit/ surfpak mee als je die hebt (of kunt lenen). Niets is zo fijn als de les starten in je eigen, droge wetsuit. Een wetsuit draag je als het wat kouder is. Zeker met het Corona virus is het erg fijn als je een eigen pak hebt of kunt lenen.Als je geen wetsuit hebt, kun je er één van ons gebruiken. (Als je aan de Vervolg Lessen meedoet dien je zelf voor geschikte kleding te zorgen)SUPpen kan op waterschoenen (Geen Teva’s. Met een harde zool heb je namelijk geen ‘gevoel’ met je SUP. Meer info over de aanschaf van surfschoenen vind je )SUPpen kan ook prima op blote voeten. Neem dan wel (oude) slippers mee om naar het water te lopen.Iets te eten en drinken voor na de les.Grote handdoek die je kunt gebruiken om in om te kleden na de les. Of nog handiger, een speciale omkleed poncho! Check je mail voordat je vertrekt naar de les. Soms moeten wij de les locatie iets aanpassen ivm de wind(richting). Dit wordt dan minimaal een uur voor de les gemaild.

Voor de locatie Alkmaar/ Geestmerambacht: Standaard starten wij aan de van het meer, dus op de parkeerplaats bij Paviljoen ‘Lovers and Hunters’ (Voormalig: ‘Paviljoen Zuidpunt’). Verzamelen bij een grijze Volkswagen Transporter bus met stickers. Mocht de wind uit noordelijke richting komen, dan nemen we contact op en starten we aan de,

Hoeveel calorieën verbrand je met suppen?

1. Recreatief suppen – Bij recreatief suppen ben je eigenlijk gewoon lekker op je gemak aan het suppen. Je beweegt je rustig over het water en geniet vooral van de omgeving, bijvoorbeeld. Je bent niet specifiek bezig met intensief sporten, maar vermaakt je gewoon op je sup board.

Waarom is suppen zo populair?

De watersport suppen groeit enorm! – De watersport suppen, ook wel genoemd Paddle Boarding is zeer leuk om te doen en zeer geschikt voor beginners en voor jong en oud. Dat deze watersport zo populair is, is eigenlijk ook wel logisch. Want wat is er lekkerder dan op je sup te ontspannen op het water.

 • Even weer fris en fruitig worden en tijdens het sup pen kun je natuurlijk ook genieten van de mooie natuur.
 • Tevens is supboarding ook nog eens super gezond en zelfs gezonder dan een training op de sportschool ! Je gebruikt ook zo goed als al je spieren en zo verlies je veel calorieën! Wat ook zo fijn is aan stand up paddle boarden, is dat je dorpjes en mooie steden eens van een andere kant kunt ontdekken.

Deze watersport groeit de laatste tijd wereldwijd dan ook enorm, ook vanwege corona waarbij je gelukkig nog wel het water op kunt. Het staand peddelen op een board kan op zee en op binnenwater, waar we in Nederland gelukkig genoeg van hebben! Suppen is overigens niet hetzelfde als staand peddelen op een surfplank (surf peddelen.) Want een inflate sup (ISUP) is stabieler, zodat je bij het peddelen niet constant in het water ligt.

See also:  Why Is Sport Healthy?

Is suppen goed voor je lichaam?

Is suppen gezond? – Ja, suppen is SUPer gezond! Je gebruikt bijna alle spieren in je lichaam: niet alleen je armspieren, maar ook je core, je rug én je benen. Het is een combinatie van krachttraining en balans. En je verbrandt gemiddeld zo’n 400-500 calorieën per uur (afhankelijk van hoe snel je supt, natuurlijk). Bereid je dus maar voor op spierpijn! Dat staat als een paal boven water.

Hoe duur zijn suppen?

Allround SUP – Allround SUP boards zijn de meest veelzijdige boards en een type dat de meeste mensen nodig hebben. Afhankelijk van de kwaliteit en de functies, zijn deze verkrijgbaar tussen € 600 en € 1500. Deze boards zijn een geweldige keuze voor beginners of voor degenen die gewoon rustig de horizon tegemoet willen peddelen zonder zich al te veel zorgen te maken over extra uitrusting of prestaties.

Hoe lang duurt het om een SUP op te pompen?

Het duurt ongeveer 5-10 minuten om een SUP op te pompen – Na 5 minuten oppompen van je SUP voel je je armen al en ben je meteen opgewarmd. Als je op een normaal tempo pompt en een paar ultrakorte pauzes neemt, ben je rond de 10 minuten klaar – en waarschijnlijk duurt het zelfs nog minder lang.

 • Je kunt ook een elektrische pomp gebruiken.
 • Je kunt deze echter alleen gebruiken als je de auto bij je hebt of een apparaat om een 12 volt stekker op aan te sluiten.
 • Of je kunt een kleine adapter kopen, zodat je deze ook in een gewoon stopcontact kunt gebruiken.
 • Er zijn veel verschillende soorten pompen, hoewel ze er hetzelfde uitzien.

Handpompen zijn er van XX euro tot XX en XX euro. Het verschil hangt af of een pomp een manometer heeft (noodzakelijk als je precieze druk nodig hebt), hoe lang de pomp meegaat, hoe groot een luchtkamer is en of het een tweerichtingspomp is. En of deze lucht in de SUP kan pompen, zowel als je aan de pomp trekt of erop duwt.

Wat kost een uur suppen?

Wil je een SUP board huren, een peddel of een pak? Op locatie Lutjestrand, Amstelmeer kan het allemaal!

Een SUP board huren kost €20,- per 90 minuten. Hierbij zit ook een peddel en eventueel een wetsuit en schoentjes.

Let op:

De minimale duur van van het huren is 90 minuten. Daarna rekenen we per kwartier.De ‘huur tijd’ start op het moment dat de spullen klaar liggen en eindigt als ze bij ons ingeleverd worden. Wil je pauze, prima. Maar omdat wij de spullen dan niet aan iemand anders kunnen verhuren gaat je ‘huur tijd’ wel door. Omdat wij vaak op het water aan het lesgeven zijn, is het handig als je er bent op één van de volgende tijden: 9:15 uur of 11:00 uur of 12:45 uur of 14:45 uur. Dan kunnen we je snel het water op helpen!

Waar moet je op letten bij suppen?

Naast de dikte van het board, is ook de lengte een enorm belangrijke factor. Hoe langer het SUP board is, hoe meer stabiliteit er is. Echter is er bij een langer SUP board wel sprake van minder mobiliteit, wat op een hoger niveau ongewenst kan zijn. Voor een beginnende supper is het echter een goede keuze.

Wat kost een SUP plank?

Hoe duur is een goed sup board? – Wil je een goed sup board kopen dan beginnen de prijzen bij ongeveer 200-300 euro en de prijzen kunnen oplopen tot ruim 1000 euro. Maar goede sup boards hoeven dus echt niet duur te zijn! Zo heb je bij Stardupp al sup boards vanaf € 260,- met een geweldige prijs-kwaliteit verhouding.

Hoeveel km kan je suppen?

Sup routes – Naast de opstapplaatsen hebben we ook een aantal sup routes voor je op een rijtje gezet die je kan nemen vanaf een aantal van de eerdergenoemde opstapplaatsen. Bij iedere route hebben we het aantal kilometers benoemd. Hoelang je over een kilometer doet hangt af van je supniveau en de omstandigheden.

Wat is de meest stabiele SUP?

Dikte van het sup board – De dikte van het board is ook een belangrijk aspect van een sup en is redelijk vergelijkbaar met de lengte: hoe dikke het board, hoe meer stabiliteit. Stabiliteit is de key wanneer je start en de dikte zal dus iets zijn om goed naar te kijken.

 1. Opblaasbare sup’s zijn tussen de 10 en 15cm dik.
 2. De ZRAY sup boards zijn over het algemeen iets dikker dan de Aqua Marina sup ‘s.
 3. De 15 cm dikke boards zijn extreem stabiel en zorgen voor uitstekende stijfheid.
 4. De 10 centimeter dikke boards zijn meer geschikt om snel te manoeuvreren dus deze worden vaak gebruikt bij race sups en de sportievere touring sups.

Het voordeel van een dikke sup is niet alleen de stabiliteit maar ook het laadgewicht. Dikke boards kunnen meer draaggewicht opvangen. Dit kan handig zijn als u iets zwaarder bent of van plan bent met meerder mensen (of bagage) te gaan suppen.

Is suppen makkelijk?

Tips suppen – Suppen is een sport die redelijk makkelijk te leren is. Toch zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je gaat suppen in verband met het weer, je veiligheid, je techniek en wat voor sup board je kiest. Is Suppen Een Sport

Waar mag je wel en niet suppen?

In principe mag je over al suppen waar water is. In Nederland mag je suppen op grachten, in de zee, in rivieren en zelf vijvers als je zou willen. Er kunnen gebieden zijn waar je niet mag suppen. Bekijk daarom altijd de informatie van de plek voordat je gaat suppen.

Kan je suppen op de zee?

Geschikt sup board voor suppen op zee – Niet iedereen zal de luxe hebben om uit je huis te stappen en meteen aan zee te zijn. Het sup board moet dus vervoerd worden naar het strand. Het meest makkelijk te vervoeren sup board is een opblaasbaar sup board.

Deze neem je mee in een tas en pomp je op het strand op. Door de grilligheid van het water van de zee, zal het moeilijker om je evenwicht te bewaren tijdens het suppen. Je kunt daarom het beste kiezen voor een breed sup board. Door de breedte hebben ze een betere stabiliteit, waardoor je makkelijker op je board kunt blijven staan.

Onze opblaasbare boards zijn vrij breed (320 x 76 x 15 cm) voor een sup board. Daarom zijn onze boards zeer geschikt voor suppen op zee. Ze maken het makkelijker om je evenwicht te bewaren en zijn makkelijk mee te nemen! Bekijk onze sup boards

Hoe peddel je op een SUP?

Hoe sup ik Hier vind je een korte tutorial over suppen. Heb je nog nooit gesupt en wil je graag een SUP-board huren, dan kun je hier alvast zien hoe je kan suppen. Ook is dit een goede introductie als je mee wilt gaan met 1 van onze SUP-tours, uiteraard leggen we het dan nog een keer uit als je dat wilt. Termen, instellen van de peddel en beginnen. SUP-board De voorkant van het SUP-board noemen we de ‘neus’, vlak achter de neus vind je een bungee koord waar je spullen of een waterdichte tas onder kunt stoppen. De bovenkant noemen we ‘deck’ en de zijkanten de ‘rails’.

 1. In het midden zitten 1 of 2 handvaten, dit is precies het midden van het SUP-board.
 2. Aan de achterkant van het board (staart) zit onder het board een vin, let hierop bij het neerleggen van het board, dit om schade te voorkomen.
 3. Aan de achterkant vind je een bevestingingspunt voor de SUP-leash.
 4. De leash bevestig je aan je enkel of net onder de knie.

Mocht je van het SUP-board afvallen, dan blijft deze altijd dichtbij. De peddel De peddel heeft een blad, een steel en een handvat (T-grip). De steel moet je voordat je gaat suppen instellen. De peddel moet bij suppen op vlakwater ongeveer 23cm langer zijn als jezelf.

 • Je kunt dit meten door je duim en wijsvinger te spreiden, of je legt je pols op het handvat, waarbij je arm niet volledig strekt.
 • Het begin Plaats het SUP-board vanaf de beschoeiing voorzichtig in het water en houdt de peddel bij de hand.
 • Bevesting de SUP-leash om je enkel of onder je knie.
 • Plaats nu je knieën op schouderbreedte bij het handvat/de handvaten, zo zit je stabiel en op het midden van het SUP-board.

SAFETY FIRST! Voor je eigen veiligheid is het erg belangrijk om bij de kant altijd op je knieën te zitten, zo voorkom je dat je op de houten kant valt!! Ook als je na een tijdje wilt rusten bij een aanlegplaats, of je komt weer bij het eindpunt: Eerst op je knieën, dan naar de kant en dan pas op de kant.

De video laat ook nog zien hoe je eventueel op je buik een eindje kunt peddelen. Peddelen op je knieën Zit je op het SUP-board met je knieën op schouderbreedte, dan kunnen we nu beginnen te peddelen. Peddel je aan de rechterkant van het SUP-board, dan is je rechterhand het dichtst bij het water, je linkerhand bevindt zich ongeveer halverwege de peddel.

Na een paar slagen, wissel je naar de linkerkant van het SUP-board. Wissel je handen nu ook, dus peddel je aan de linkerkant, dat is je linkerhand het dichtst bij het water en je rechterhand halverwege de peddel. Elke keer als je van kant wisselt, wissel dan je handen dus ook.

 1. Let op de knik bij het blad van de peddel.
 2. Bij het peddelen wijst het blad van de peddel altijd naar voren!! De meeste beginners doen dit fout en gebruiken de peddel meer als een lepel.
 3. Probeer tijdens het peddelen de peddel zo verticaal mogelijk te houden, plaats hiervoor je handen altijd zoveel mogelijk boven elkaar.

Hoe verticaler de peddel, hoe meer je rechtuit blijft gaan. Houdt tijdens de slag de peddel zo dicht mogelijk naast het SUP-board. Bochten maken Als je een bocht wilt maken, maak je een wijde slag van voren naar achteren, hoe wijder de slag, hoe sneller je de bocht maakt.

 • Je kunt ook een bocht maken door van achteren naar voren peddelen, of beide manieren combineren.
 • Van achteren naar voren peddelen is ook de manier om te remmen.
 • Gaan staan op het SUP-board Als je het gevoel over het SUP-board hebt, dan is het tijd om te gaan staan.
 • Houdt nu 1 hand bovenop de T-grip en de andere hand ongeveer halverwege de peddel.

De regel bij het staand peddelen is dat beide ellebogen ongeveer op 90 graden staan als je de peddel boven je hoofd houdt. Leg de peddel voor je neer op het board en blijf deze met twee handen vasthouden. Plaats 1 voet waar je knie zich bevindt en daarna de andere voet.

Plaats het blad van de peddel zo ver mogelijk naar voren in het water en zorg ervoor dat tijdens de slag het blad in zijn geheel onder water zit. Houdt tijdens de slag de peddel zo dicht mogelijk tegen de zijkant van het SUP-board. Houdt je peddel zo verticaal mogelijk, dus je handen zoveel mogelijk boven elkaar. Het blad van de peddel wijst naar voren! Na een paar slagen aan een kant, wissel je de handen en ga je aan de andere kant peddelen. Maak de slag niet te lang, als de peddel bij je enkel is, haal dan de peddel al weer uit het water.

Bochten maken werkt op dezelfde manier. Er zijn meer manieren om bochten te maken, maar dit laten we nu buiten beschouwing. Van staand, naar terug op je knieën Er zijn verschillende redenen om weer op je knieën te gaan peddelen:

Er staat veel wind (staand vang je meer wind dan op je knieën) Je wilt aanleggen bij een rustplaats (stap nooit staand van het SUP-board op de kant, ga altijd eerst op je knieën zitten) Er komt een boot aan die een golfslag maakt (de kans dat je valt als er een golf aankomt is een stuk groter). Ben je nog onervaren, dat is het verstandig om bij water waar meerdere grotere boten zijn op je knieën te peddelen. Gebruik hier ook je SUP-leash. Je wilt even kort uitrusten op het board.

De manier is hetzelfde als gaan staan op het SUP-board, maar dan andersom. Gebruik je core, niet je armen. De truc bij het suppen is om niet je armspieren te gebruiken, maar je buikspieren, rugspieren en je heupen. Als je dit doet, dan kun je langer, sneller en efficiënter suppen.

Houd je onderarm bij het peddelen zo recht mogelijk. Je trekt de peddel niet naar je toe, maar maakt een draaiende beweging met je lichaam. Je heupen en schouders volgen de peddel, maak daarom zoveel mogelijk een draaiende beweging met je heupen en je schouders. Probeer nu ook je bovenarm ook zo recht mogelijk te houden. Maak nu een een buigende beweging, zo duw je de peddel naar beneden door het water.

: Hoe sup ik

Is suppen makkelijk?

Tips suppen – Suppen is een sport die redelijk makkelijk te leren is. Toch zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je gaat suppen in verband met het weer, je veiligheid, je techniek en wat voor sup board je kiest. Is Suppen Een Sport

Wat doet suppen met je lichaam?

Is suppen gezond? – Ja, suppen is SUPer gezond! Je gebruikt bijna alle spieren in je lichaam: niet alleen je armspieren, maar ook je core, je rug én je benen. Het is een combinatie van krachttraining en balans. En je verbrandt gemiddeld zo’n 400-500 calorieën per uur (afhankelijk van hoe snel je supt, natuurlijk). Bereid je dus maar voor op spierpijn! Dat staat als een paal boven water.

Waarom is suppen zo populair?

De watersport suppen groeit enorm! – De watersport suppen, ook wel genoemd Paddle Boarding is zeer leuk om te doen en zeer geschikt voor beginners en voor jong en oud. Dat deze watersport zo populair is, is eigenlijk ook wel logisch. Want wat is er lekkerder dan op je sup te ontspannen op het water.

Even weer fris en fruitig worden en tijdens het sup pen kun je natuurlijk ook genieten van de mooie natuur. Tevens is supboarding ook nog eens super gezond en zelfs gezonder dan een training op de sportschool ! Je gebruikt ook zo goed als al je spieren en zo verlies je veel calorieën! Wat ook zo fijn is aan stand up paddle boarden, is dat je dorpjes en mooie steden eens van een andere kant kunt ontdekken.

Deze watersport groeit de laatste tijd wereldwijd dan ook enorm, ook vanwege corona waarbij je gelukkig nog wel het water op kunt. Het staand peddelen op een board kan op zee en op binnenwater, waar we in Nederland gelukkig genoeg van hebben! Suppen is overigens niet hetzelfde als staand peddelen op een surfplank (surf peddelen.) Want een inflate sup (ISUP) is stabieler, zodat je bij het peddelen niet constant in het water ligt.

Waar moet je op letten bij suppen?

Naast de dikte van het board, is ook de lengte een enorm belangrijke factor. Hoe langer het SUP board is, hoe meer stabiliteit er is. Echter is er bij een langer SUP board wel sprake van minder mobiliteit, wat op een hoger niveau ongewenst kan zijn. Voor een beginnende supper is het echter een goede keuze.