CrossFitWereld

Fitness, Sport, Reizen

Is Sporten Met Spierpijn Slecht?

Is Sporten Met Spierpijn Slecht
Iedereen kent het wel, de dagen na het trainen heb je veel spierpijn. Of je denkt de eerste dag dat het wel meevalt, waardoor je de training van morgen door wilt laten gaan. Maar dan komt de spierpijn op de tweede dag. Wat moet je dan doen? De training afzeggen of toch doorgaan? Wat spierpijn precies is, daar zijn de wetenschappers nog niet helemaal over uit.

Men gaat er vanuit dat spierpijn door kleine beschadigingen in spieren komt. Dit zijn hele kleine, onschuldige beschadigingen die bijvoorbeeld tijdens het trainen kunnen ontstaan. Spierpijn ontstaat vaak door een training waar je lichaam nog niet aan gewend is. De training die aan het lichaam gevraagd wordt is dan zwaarder dan dat je met een normale inspanning aankunt.

Als je niet regelmatig traint, dan zal elke training weer een uitdaging zijn voor je lichaam. Spierpijn kan zowel het gevolg zijn van duur- als krachttraining. Met duurtraining bedoelen we training waarbij lange tijd dezelfde beweging gemaakt wordt. Voorbeelden hiervan zijn hardlopen en wielrennen.

Trainen met spierpijn Trainen met spierpijn is niet slecht. Het kan vanwege de pijn wel wat vervelend aanvoelen. De kleine beschadigingen in de spieren kunnen geen kwaad tijdens het trainen. Je loopt echter wel het risico dat je door de pijn niet goed kan bewegen. Hierdoor kunnen weer andere problemen ontstaan.

Daarnaast zal je mogelijk door de spierpijn niet alles uit je training kunnen halen. Dan kan het verstandig zijn toch nog een dag te wachten tot je wat minder pijn hebt. Het is in ieder geval verstandig in beweging te blijven als je spierpijn hebt. Een goede balans tussen beweging en rust is de beste behandeling voor spierpijn.

Hoe lang wachten met sporten na spierpijn?

Vijf tips voor het verminderen en voorkomen van spierpijn –

 1. Start met warming-up, eindig met cool-down Ga je sporten? Begin dan altijd met een goede warming-up en neem de tijd voor een cool-down. Dit is heel belangrijk, want zo maak je de spieren rustig los wat helpt met het overschakelen van de ruststand naar de actieve stand. Een cool-down heeft een omgekeerd effect: je lichaam koelt af waardoor je spieren weer naar de ruststand gaan.
 2. Regelmatig bewegen, maar neem ook rust Probeer regelmatig te bewegen zonder dat je spieren overbelast raken. Als je spierpijn hebt, is het belangrijk om je spieren tijd voor herstel te geven. Een spiergroep heeft ongeveer 48 tot 72 uur nodig om te herstellen. Een keertje sporten met spierpijn is heus niet erg, maar het is onverstandig om dit elke week te doen. Dit kan leiden tot overbelasting.
 3. Neem een warme douche of bad Lekker warm douchen na het sporten, heerlijk. Dit kan al flink helpen om spierpijn tegen te gaan. Ook een massage kan helpen de doorbloeding van de spieren te stimuleren, waardoor de pijn sneller afneemt.
 4. Eet je eiwitten Eiwitten zorgen ervoor dat je spieren sterk en gezond blijven. Ook ondersteunen ze het herstel van je spieren na overbelasting. Door eiwitrijk voedsel te eten en drinken, kun je spierpijn al flink verminderen. Eiwitten haal je uit voeding als kip, kalkoen, biefstuk, vis, kwark, eiwitshakes en repen en natuurlijk een gewoon eitje.
 5. Zorg voor een goede lichaamshouding Je kent het wel: spierpijn in je nek en schouders na een lange dag achter je computer. Zit je vaak, dan is een goede lichaamshouding erg belangrijk. Zorg voor een rechte rug en ontspannen schouders. Dit doe je door je bureau en bureaustoel af te stellen op jouw ideale hoogte, waarbij je beide benen op de grond staan en je armen ontspannen op het bureau leunen. Ook is het goed om af en toe even weg te lopen van je werkplek.

Kan je met spierpijn dezelfde spiergroep trainen?

Conclusie – Is het handig om te trainen als je nog spierpijn hebt van de vorige keer? ‘Ja, en nee. Je mag trainen als je spierpijn hebt, mits je een andere spiergroep traint. Wil je (lekker eigenwijs) toch deze spiergroepen trainen, dan is het aan te raden om, naast een goede warming-up en voldoende water te drinken, lichtere gewichten te pakken en zo een hersteltraining voor die spiergroep te doen,’ aldus Delvers.

Is 3 dagen spierpijn normaal?

BILLEN KIJKEN in de GYM | De waarheid over ANGST voor de SPORTSCHOOL

Hoe lang duurt spierpijn? – Spierpijn kan een paar dagen tot een week duren. Het pijnlijke en verzuurde gevoel in je spieren ontstaat vaak 24 tot 48 uur na het sporten.

Hoeveel dagen spierpijn is normaal?

Hoe lang duurt het herstellen? – Hoe snel je herstelt hangt af van een heleboel factoren. Zo bepalen de soort training (HIIT, boksen, roeien, hardlopen etc), je fitheid, de duur en intensiteit van je training en je voeding hoe lang en hoeveel rust je moet nemen om optimaal te kunnen herstellen.

 1. In de meeste gevallen treedt spierpijn binnen 24-48 uur op.
 2. Na 48 uur heb je meestal de hevigste pijn.
 3. Het duurt meestal een paar dagen tot zelfs een week.
 4. Het is dan ook beter om niet te sporten wanneer de pijn langer als 6/7 dagen aanhoudt.
 5. Daarnaast kun door vaak te sporten met spierpijn, spierschade en overbelasting veroorzaken.

Dit zorgt ervoor dat je veel minder trainingsprogressie hebt. Als je dan toch echt niet kunt wachten: Ga zwemmen, lichte cardio doen of rustig wandelen.

Wat zegt spierpijn over je training?

Conclusie – Spierpijn is een reactie van het lichaam na een krachtsinspanning van de spieren. Deze reactie is ontwikkeld door het lichaam zelf als bescherming voor de spieren. Wanneer je spierpijn ervaart kan je dit zien als een indicatie van je lijf dat er belasting is geweest op de spieren.

 • Deze pijn is niet per definitie een teken van een heftige training of aanmaak van spiermassa.
 • Spierpijn is namelijk afhankelijk van veel andere factoren zoals adaptatie (een nieuwe sport, dus nieuwe belasting voor je lichaam) en de gevoeligheid van de pijnreceptoren in de spiercellen.
 • Het zou goed kunnen zijn dat je wel degelijk vooruitgang boekt zonder spierpijn, maar er geen vervelende spierpijn aan overhoudt.

Spierpijn zegt dus niet alles! Voor dit artikel werkten we samen met Dokterdokter.nl, Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.

See also:  De Beste Sport-Apps?

Hoe meer spierpijn hoe beter?

Spierpijn, spierschade en eiwitsynthese – Vroeger dacht men dat spierschade noodzakelijk was voor spiergroei. Dit komt onder andere omdat na de eerste trainingssessies, waar de spierschade het hoogst is, de hoeveelheid eiwitproductie hoger is dan de na de daarop volgende trainingssessies.

 1. Ook lag de eiwitproductie bij excentrisch trainen significant hoger dan bij concentrisch trainen en werd gedacht dat er door excentrisch trainen meer spiergroei mogelijk was.
 2. Dit bleek niet zo te zijn.
 3. Wat wel duidelijk is dat door excentrisch trainen de spier iets meer in ‘lengte’ groeit en door concentrisch trainen iets meer in diameter (‘dikte’).

Het gebruik van beide vormen tijdens de training wordt daarom sterk aanbevolen. Terugkomend op spierschade. Meer schade resulteert niet in meer spiergroei, sterker nog, het resulteert eerder in minder spiergroei, En als je spierschade kunt meten aan de hoeveelheid spierpijn, kun je er maar beter niet te veel van hebben. Is Sporten Met Spierpijn Slecht

Heb je spierpijn nodig voor spiergroei?

Is Sporten Met Spierpijn Slecht Antwoord: Er zijn twee vormen van spierpijn. Vroege spierpijn is een brandend gevoel in de spieren tijdens of vlak na inspanning. Door opstapeling van melkzuur – een afvalstof – in de spieren worden de zenuwuiteinden geprikkeld, waardoor pijn ontstaat.

 1. Verlate spierpijn, die zo’n 24 tot 48 uur na het sporten ontstaat, wordt veroorzaakt door scheurtjes in spiervezels.
 2. De spieren doen dan pijn en zijn minder belastbaar.
 3. Deze scheurtjes zijn niet slecht, ze zorgen er juist voor dat je sterker wordt.
 4. Het lichaam gaat de scheurtjes repareren, waardoor een supercompensatie ontstaat: het lichaam herstelt zich boven het oorspronkelijke niveau en bereidt zich voor op de volgende zware belasting door extra spiervezels aan te maken.

Spierpijn is niet noodzakelijk voor spiergroei. Spieren worden beter door trainen. Trainen met spierpijn mag, mits je een andere spiergroep traint. Dit om echte spierblessures te voorkomen. Arnold Brons, sportarts bij de Sportartsen groep Gezondgids 1, februari 2016 Terug naar het overzicht

Hoeveel spierpijn is teveel?

Spierpijn: schadelijk of nuttig? Voldaan ga je naar huis. Je eerste fitnesstraining heb je achter de rug. Braaf heb je je gehouden aan het schema van je Personal Trainer. Je voelt wel al dat je spieren behoorlijk belast zijn en moe aanvoelen. Hopelijk zal je er morgen niet al te veel last van hebben.

Helaas, de volgende dag voel je het al bij het opstaan: de spiertjes voelen behoorlijk stram. De rest van de dag valt het nog best allemaal mee, maar de inspanningen van de vorige dag laten duidelijk hun sporen na. Vervelend genoeg blijkt nog een dag later de spierpijn niet te zijn afgenomen. In tegendeel: het is juist erger geworden en het voelt helemaal niet prettig.

Moet je je nu zorgen maken of hoort het erbij? In dit artikel gaat over spierpijn. Hoe ontstaat spierpijn? En wat is het nu precies? En belangrijker, hoe kom je er vanaf? En wat nu te doen? En wat betekent dat voor de volgende training? En belangrijke vraag: is het schadelijk of juist nuttig? Is Sporten Met Spierpijn Slecht Twee soorten spierpijn Om te beginnen is de ene spierpijn niet gelijk aan de andere. In principe is spierpijn een verzamelnaam voor aandoeningen die pijn in een spier(bundel) veroorzaken. Echter wat spierpijn veroorzaakt kan zeer verschillend zijn. Grofweg zijn er twee meest voorkomende vormen van spierpijn te onderscheiden: Snelle spierpijn treedt op tijdens of meteen na afloop van een sportactiviteit.

Tijdens intensieve lichamelijke inspanningen hebben spieren energie nodig. Deze energie wordt voornamelijk verkregen uit glucose. Echter een afvalproduct van glucose is melkzuur. Lang is gedacht dat een teveel aan vocht en afvalstoffen (melkzuur) in je spieren de oorzaak van spierpijn zou zijn. Echter onmiskenbaar wetenschappelijk onderbouwing hiervoor ontbreekt.

Het is wel waar dat er tijdens inspanning in de spier meer melkzuur aanwezig is dan gewoonlijk, want het wordt sneller geproduceerd dan afgevoerd. Na de inspanning wordt de productie van melkzuur echter plotseling tot ongeveer nul teruggebracht, terwijl de bloedcirculatie door de spier nog sterk verhoogd is.

Dit betekent dat het nog aanwezige melkzuur snel wordt afgevoerd. Het is daarom belangrijk is om tijdens je training voldoende rustpauzes in te lassen tussen de verschillende oefeningen, zodat het vocht en de afvalstoffen worden opgeruimd. Maar het betekent ook dat de melkzuurspiegel in de spier zelf vrijwel direct weer genormaliseerd wordt.

Daarom kan melkzuuropeenhoping dus niet de oorzaak zijn dat je twee dagen later die erge spierpijn voelt. Verlate spierpijn voel je pas 1 of 2 dagen nadat je getraind hebt. De meest onschuldige oorzaak voor deze spierpijn is dat je een fysieke inspanning hebt geleverd die je niet (meer) gewend bent.

Bijvoorbeeld té lang een bepaalde beweging maken (bilspieren na intensieve squat-oefeningen of nadat je voor het eerst squash gespeeld hebt). Het feit dat je aan je activiteit spierpijn hebt overgehouden, is een teken dat je te veel van je lichaam hebt gevraagd. En daarvoor betaal je twee dagen later de rekening.

Ook kan spierpijn optreden als je spieren die je normaal nauwelijks gebruikt plotseling intensief gebruikt. Ga maar eens een hele dag je plafond schilderen of in de tuin werken. Of maak maar eens na een paar ijsvrije winters weer een eerste schaats-toertocht maakt.

 • Wedden dat je dat de volgende dag in je benen voelt! Deze vorm van spierpijn ontstaat door kleine beschadigingen van je spier.
 • Een van de bedoelingen van trainen is dat we sterker worden en in staat zijn om onze spieren beter te gebruiken.
 • Hiervoor moeten de spieren zich kunnen ontwikkelen.
 • De kleine scheurtjes in de spier leiden tot een reparatie mechanisme waardoor de spier sterker wordt.

Dit mechanisme kan ontstaan doordat de oefeningen iets zwaarder waren dan wat je gewend bent, of doordat de oefening nieuw is voor je. Als de oefening nieuw is voor je, weet je lichaam nog niet precies hoe het deze oefeningen moet doen. Door andere spieren te gebruiken of je spieren op een andere manier te belasten, ontstaan die kleine beschadigingen en als gevolg hiervan spierpijn.

 1. Is spierpijn nu schadelijk of juist nuttig? Uiteraard hangt het altijd af van de mate waarin je spieren beschadigd zijn.
 2. Normaal gesproken zijn je spieren heel goed in staat om zich te herstellen.
 3. Sterker nog, je spieren zullen als ze wat beschadigd raken, zich zo aanpassen dat ze de volgende keer wat sterker worden dat min of meer voorkomen wordt dat ze weer die schade optreedt.
See also:  Hoeveel Magnesium Voor Sporters?

Worden je spieren steeds een stukje sterker dan kun je na verloop van tijd ze dus ook meer gaan belasten. Met andere woorden: spierpijn maakt onderdeel uit van het proces om je doelen te bereiken. Vanuit dit oogpunt is spierpijn dus nuttig. Is Sporten Met Spierpijn Slecht Moet ik nu stoppen of kan ik gewoon doortrainen? Soms is voorkomen niet mogelijk en blijft er niets anders over om de pijn te trotseren. Met spierpijn kun je gewoon blijven sporten, maar gun je lichaam (relatieve) rust, zodat het weefsel volledig kan herstellen.

 1. We noemen dit ook wel actieve rust.
 2. Daarbij is het verstandig om de belasting (lagere gewichten) aan te passen, dan wel de intensiteit (minder herhalingen) te verlagen.).
 3. Een lichte warming-up met wat rustige stretchoefeningen activeert de bloedcirculatie, waarmee je het herstelproces stimuleert.
 4. Mocht de spierpijn zijn ontstaan nadat je intensief geïsoleerde oefeningen (één spiergroep) hebt getraind, overweeg dan om bijvoorbeeld meer oefeningen te doen waarbij gelijktijdig meerdere spiergroepen betrokken zijn.

Deze zogenaamde keten-oefeningen (waarbij meerdere spiergroepen samenwerken) belasten je lichaam evenrediger, waardoor de kans op blessures wordt verminderd en uiteindelijk je sportprestatie verbeterd. Eventueel kun je een lichte warming-up met wat rustige stretchoefeningen doen om de bloedcirculatie te activeren, waarmee je het herstelproces stimuleert.

 • Ook kun je kiezen voor wat meer cyclische bewegingen (fietsen, crosstrainer en eventueel roeien), waarbij je extreme krachtmomenten voorkomt.
 • Minder goed is het om meer dan 2 dagen spierpijn te hebben.
 • Dan zijn je spieren blijkbaar iets te veel beschadigd.
 • Het betekent dat je je trainingsschema wat moet aanpassen en minder zwaar je spierstelsel moet belasten.

Dat kan dus minder gewichten zijn of minder duur of herhalingen. Neem in ieder geval dan voldoende rust zodat de spier goed kan herstellen. Ook voldoende slaap, genoeg drinken en gezond eten dragen bij aan een snel herstel. Wat te doen als je spierpijn hebt? Spierpijn kan heel vervelend zijn en indien te erg kun je op verschillende manieren proberen de pijn te verlichten.

Zo kunnen pijnstillers verlichting brengen. Het best zijn pijnstillers met een licht ontstekingsremmende werking, zoals Ibuprofen. Ook kunnen spierwrijfmiddelen die je op de huid rond de pijnlijke spieren smeert enige verlichting brengen. Al naar gelang hun samenstelling werken deze verkoelend, verwarmend, pijnstillend, pijnafleidend of ontstekingsremmend.

Vaak gaat het om een combinatie van enkele van deze eigenschappen. Voor veel mensen is warmte een probaat middel om de pijn te verzachten. Naast de wrijfmiddelen kunnen hotpacks, een warme douche of, beter nog: een warm bad, heerlijk ontspannend werken.

 1. Het voordeel van verwarmende stoffen is dat ze een weldadig gevoel geven en de doorbloeding van het spierweefsel – mits dit niet te diep ligt – verbeteren.
 2. En een betere doorbloeding draagt bij aan een sneller herstel.
 3. Sommige mensen daarentegen geven de voorkeur aan middelen die juist verkoelend werken.

Die keuze is persoonlijk. Verkoelende stoffen zijn te herkennen aan de frisse geur van eucalyptus, menthol of kamfer. Zowel verkoelende als verwarmende stoffen hebben ook een belangrijk psychologisch effect. Hun prikkelende werking leidt de aandacht van de spierpijn af, waardoor je minder last ervaart.

 1. Conclusie Het verzachten van spierpijn is prima zolang je het hoofd er maar bij houdt.
 2. Het onderdrukken van de pijn wil niet zeggen dat er dan ook niets meer aan de hand is en dat je weer onbeperkt en naar hartelust kunt sporten.
 3. Dan forceer je je spieren en kan er een serieuze blessure ontstaan.
 4. Geduld is waar het om draait.

Spierpijn hoort er dus helaas bij. Een goede conditie de beste manier om spierpijn te voorkomen. Maar helaas krijg je die goede conditie door te trainen. Is Sporten Met Spierpijn Slecht : Spierpijn: schadelijk of nuttig?

Kun je sporten met een verrekte spier?

Wat moet je doen als je iets hebt verdraaid of verrekt? – Rusten, de plek te koelen met ijs, er een drukverbandje omheen te doen en omhoog te houden het beste. Rust is belangrijk! Geef je lichaam de kans om de gescheurde delen te helen voordat je het weer gaat belasten.

Je kunt het beste drie dagen rust houden, alhoewel je dan nog niet volledig hersteld bent. Dat kan namelijk een maand duren. Ga erna niet gelijk full out sporten of hardlopen, maar begin met een rustige training. Je loopt anders risico om het genezingsproces te onderbreken en daardoor heb je kans op een blijvende blessure.

Mocht je blessure niet binnen drie tot vijf dagen verminderd zijn (of zelfs verergerd zijn), dan kun je het best even naar je huisarts of fysiotherapeut gaan. W il jij twee keer per week de beste looptips, motiverende artikelen en fijne winacties ontvangen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief! Team Women’s Health Om alles uit het leven te halen willen we ons fit voelen: fysiek én mentaal.

Hoe lang duurt het voordat je spieren zijn hersteld?

Training met spierpijn, of juist rust houden? – Trainen met spierpijn kan, maar is niet het allerbeste. Je kan je door de spierpijn vaak minder goed bewegen dan normaal, hierdoor train je niet helemaal optimaal. Ook hebben je spieren minder tijd om te herstellen van een vorige training.

Om de schade in de spieren te laten herstellen spelen voeding en rust een grote rol. Wanneer je voeding dermate toereikend is en je zorgt voor voldoende rust voor je lichaam, zullen de spieren herstellen. Gemiddeld heeft men 48 tot 72 uur nodig om volledig te herstellen. Dit is afhankelijk van de training, het herstelvermogen en de mate waarin het lichaam reeds getraind is.

Wanneer het lichaam niet goed genoeg kan herstellen, kan er in het ergste geval overtraining ontstaan. In plaats van spieropbouw zal dan het tegenovergestelde gebeuren: de kracht en belastbaarheid van de spieren zal afnemen en de spier breekt af: spieratrofie.

Heb je goed getraind als je geen spierpijn hebt?

Geen spierpijn, geen resultaat? Doordat spierpijn een symptoom is van spierschade (die zorgt voor spiergroei), denken veel mensen dat afwezigheid van spierpijn betekent dat je niet goed hebt gesport. Dit is echter niet perse waar. Ieder lichaam is anders en ieder lichaam gaat dus ook anders om met pijn.

See also:  How To Read Sports Odds?

Misschien heb jij wel een hogere pijngrens of zijn je spieren minder gevoelig. In dat geval kan het zijn dat je de nodige spierschade hebt opgelopen om sterkere spieren te krijgen, maar heb je geen last van spierpijn. Bovendien is het mogelijk dat je je spierpijn heb kunnen voorkomen. Geen spierpijn betekent dus niet direct dat je niets van je harde werk terug zult zien.

Aan de andere kant kan het wel een indicatie voor je zijn dat het tijd wordt voor een nieuwe uitdaging. Als je altijd trouw hetzelfde schema volgt, met dezelfde gewichten, zul je op gegeven moment merken dat de spierpijn steeds minder wordt en dat je uiteindelijk zelfs helemaal geen spierpijn meer hebt.

Het kan zijn dat je lichaam dan gewend is geraakt aan de inspanning en dat je spieren niet meer versterken. Probeer je oefeningen dan wat zwaarder te maken of vraag aan een van onze fitness coaches om een nieuw fitness schema voor je te maken. Je zult dan merken dat je weer spierpijn kunt krijgen, alsof je net begonnen bent met sporten.

: Geen spierpijn, geen resultaat?

Hoe lang duurt het voordat je spieren zijn hersteld?

Training met spierpijn, of juist rust houden? – Trainen met spierpijn kan, maar is niet het allerbeste. Je kan je door de spierpijn vaak minder goed bewegen dan normaal, hierdoor train je niet helemaal optimaal. Ook hebben je spieren minder tijd om te herstellen van een vorige training.

 • Om de schade in de spieren te laten herstellen spelen voeding en rust een grote rol.
 • Wanneer je voeding dermate toereikend is en je zorgt voor voldoende rust voor je lichaam, zullen de spieren herstellen.
 • Gemiddeld heeft men 48 tot 72 uur nodig om volledig te herstellen.
 • Dit is afhankelijk van de training, het herstelvermogen en de mate waarin het lichaam reeds getraind is.

Wanneer het lichaam niet goed genoeg kan herstellen, kan er in het ergste geval overtraining ontstaan. In plaats van spieropbouw zal dan het tegenovergestelde gebeuren: de kracht en belastbaarheid van de spieren zal afnemen en de spier breekt af: spieratrofie.

Kun je sporten met een verrekte spier?

Wat moet je doen als je iets hebt verdraaid of verrekt? – Rusten, de plek te koelen met ijs, er een drukverbandje omheen te doen en omhoog te houden het beste. Rust is belangrijk! Geef je lichaam de kans om de gescheurde delen te helen voordat je het weer gaat belasten.

 • Je kunt het beste drie dagen rust houden, alhoewel je dan nog niet volledig hersteld bent.
 • Dat kan namelijk een maand duren.
 • Ga erna niet gelijk full out sporten of hardlopen, maar begin met een rustige training.
 • Je loopt anders risico om het genezingsproces te onderbreken en daardoor heb je kans op een blijvende blessure.

Mocht je blessure niet binnen drie tot vijf dagen verminderd zijn (of zelfs verergerd zijn), dan kun je het best even naar je huisarts of fysiotherapeut gaan. W il jij twee keer per week de beste looptips, motiverende artikelen en fijne winacties ontvangen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief! Team Women’s Health Om alles uit het leven te halen willen we ons fit voelen: fysiek én mentaal.

Hoeveel dagen rust na trainen?

EFAA – Nieuws – Wat iedere fitness trainer moet weten: De supercompensatie periode 28-01-2019 Iedereen die aan spiertraining doet, wil resultaat, ongeacht het doel van de spiertraining. Om dat resultaat te kunnen bereiken is het belangrijk om voldoende te rusten tussen de trainingen, maar niet te lang.

 • De spieren hebben namelijk een bepaalde periode nodig om te herstellen en om kwaliteit te ontwikkelen, maar zijn op een bepaald moment dermate hersteld, dat ze weer terug zijn op het oude niveau.
 • Minimaal 48 uur Tijdens de training worden de spieren licht beschadigd en direct na de training begint het herstel van de spieren.

De spier heeft een minimale hersteltijd van 48 uur nodig, train je de desbetreffende spier opnieuw binnen die 48 uur, dan loop je grote kans op overtraining. Binnen die 48 uur kunnen natuurlijk wel andere spieren getraind worden of kan het uithoudingsvermogen getraind worden. Is Sporten Met Spierpijn Slecht Supercompensatie Vanaf 48 uur begint de spier zich te wapenen tegen de volgende belasting door sterker te worden, oftewel supercompensatie. De piek van deze supercompensatie periode ligt tussen 48 en 96 uur, op 72 uur dus. Bij goed getrainde mensen, en met optimale voeding, ligt die piek dichter bij de 48 uur, bij minder getrainde mensen en lagere voedingskwaliteit ligt die dichter bij 96 uur.

 1. Voor de meeste mensen is het ideaal om na elke optimale training de spier na 72 uur weer te trainen.
 2. Train je de spier te snel, dus binnen 48 uur, dan ligt overtraining op de loer.
 3. Train je de spier pas na 5 dagen, dus na 96 uur, dan zal vooruitgang beperkt blijven.
 4. Twee tot drie dagen rust voor de spier en dan weer trainen is dus optimaal.

Op de afbeelding zie je de verbetering van de spierkwaliteit, als er voldoende rust wordt genomen en er op het juiste moment, tussen 48 en 96 uur, opnieuw wordt getraind. De curve kan naar beneden gaan en de spier overbelasten, als telkens binnen 48 uur opnieuw dezelfde spier wordt getraind.

Houd eens 2 weken bij hoe lang jij voor elke spiergroep rust neemt tussen de trainingen. In de fitness praktijk is het belangrijk om nieuwe leden deze kennis aan te reiken. Niet alleen om overtraining te voorkomen, maar om mensen ook duidelijk te maken hoe men optimaal resultaat kan bereiken. Wil men toch vaker dan 3 keer per week trainen, dan zal er een splitschema opgesteld moeten worden.

Hierin worden niet alle spiergroepen elke training getraind, waardoor elke spier toch tussen de 48 en 96 uur rust krijgt. : EFAA – Nieuws – Wat iedere fitness trainer moet weten: De supercompensatie periode