Hoeveel nodig? – Onderzoekers hebben geconcludeerd dat ongeveer 20 gram eiwit na het sporten het herstel optimaal bevordert. Dat is ook precies wat in een portie kwark van 200 ml zit. Lekker ook met wat vers fruit erin! Gebruik je het hardlopen om af te vallen? Dan kun je beter iets minder nemen.
Welke kwark voor na het sporten?
KWARK ALS VOEDING VOOR SPORTERS door Teuni Verhagen Altijd weer die saaie kwark Als sporter word je niet voor niks aan de magere kwark (naturel) gezet. Magere kwark bevat het hoogste gehalte aan eiwit in vergelijking tot volle kwark of bijvoorbeeld magere vruchtenkwark.
- Griekse Yoghurt is de enige krachtpatser die (iets) meer eiwit bevat dan magere kwark.
- Maar waarom nou steeds dat gehamer op eiwitten? Omdat eiwitten belangrijk zijn voor herstel, opbouw en de aanmaak van spieren (onder andere) en dat is cruciaal voor (top)sporters.
- Zie tabel hieronder voor meer vergelijkmateriaal tussen verschillende soorten yoghurt en kwark.
De nadelen op een rijtje Wijk je af van je magere kwark (of Griekse Yoghurt 0% vet) dan zijn er een aantal nadelen te benoemen. Ik noem de belangrijkste.
Alle andere soorten bevatten minder eiwit.0% suiker types (zoals Optimel) bevatten kunstmatige zoetstoffen (zoals aspartaam).Sojaproducten zijn (bijna altijd) gezoet met suiker.”Normale” magere zuivel met een smaakje (zoals magere vruchtenkwark) bevat veel extra suiker. De term ‘mager’ slaat terug op het vetgehalte en niet op de hoeveelheid suiker.
Top 6 Ik geef hieronder de top 6 weer van de besproken soorten yoghurt en kwark, zodat jij straks in de winkel een weloverwogen keuze kunt maken. De criteria die ik hierbij hanteer zijn: hoog gehalte aan eiwit, geen toegevoegde suikers en geen toevoeging van kunstmatige zoetstoffen.
6. Optimel kwark (en aanverwante huismerken) update; nieuwkomer Skyr is ook echt een topper en hoort ook in bovenstaande rijtje thuis
Dus; Kom je nou weer eens in de verleiding om af te wijken van je magere kwark. Doe dat dan lekker niet. Wel kan het lonen om eens over te stappen naar een ander merk kwark, omdat het eiwitgehalte van verschillende merken behoorlijk uiteen kan lopen. Of, als je net als Valentine de Griekse Stijl van Optimel er zou aantrekkelijk uit vindt zien: pak je staafmixer, pureer een passievrucht, een halve mango en een pruim en vul om en om een laagje fruitpuree met een laagje Griekse Yoghurt 0% vet en voilá: je eigen rommelvrije, eiwitrijke, suikervrije “Griekse Stijl” is klaar! MAAK JE EIGEN ROMMELVRIJE, EIWITRIJKE, SUIKERVRIJE “GRIEKSE STIJL” KWARK! : KWARK ALS VOEDING VOOR SPORTERS door Teuni Verhagen
Hoeveel gram kwark eten na sporten?
Hoeveel nodig? – Onderzoekers hebben geconcludeerd dat ongeveer 20 gram eiwit na het sporten het herstel optimaal bevordert. Dat is ook precies wat in een portie kwark van 200 ml zit. Lekker ook met wat vers fruit erin! Gebruik je het hardlopen om af te vallen? Dan kun je beter iets minder nemen.
Is kwark goed voor de lijn?
Is volle kwark gezond? – En hoe zit het dan met de volle variant? Omdat dit gemaakt is op basis van magere kwark met wat toegevoegde room, gelden de bovenstaande voordelen in principe nog steeds. Ook de volle versie bevat eiwitten en verschillende essentiële vitamines en mineralen.
- Daar komt echter wel bij dat volle kwark óók veel vetten bevat.
- In 100 gram vind je ongeveer 11 gram vet, een beetje afhankelijk van het merk dat je koopt.
- Dat heeft een aantal gevolgen.
- Ten eerste betekent het dat er een stuk meer calorieën in zitten dan de magere versie.
- Waar magere kwark ongeveer 80 kcal per 100 gram bevat, is dat bij volle varianten maar liefst 180 gram.
Dat kan heel handig zijn, bijvoorbeeld als je aan wilt komen. Maar wil je juist afvallen, dan kies je beter voor mager. Daar komt bij dat de vetten in volle kwark verzadigde vetten zijn. Die zijn op zichzelf niet noodzakelijk ongezond, maar de meeste mensen krijgen er veel te veel van binnen.
Wat doet kwark met je lichaam?
Vitamines in kwark – Vergeleken met melk en yoghurt scoort kwark ook beter qua vitamines, en dan met name in vitamine B2 en B12. Een schaaltje kwark levert je zo’n 40 procent van wat je dagelijks aan vitamine B2 nodig hebt en voor vitamine B12 is dit zelfs 50 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. De hoeveelheid calcium in kwark is gelijk aan die in yoghurt en melk.
Wat is beter kwark of yoghurt?
Welke mineralen bevatten kwark en yoghurt? – Naast vitamines bevatten kwark en yoghurt ook mineralen. Eén van de mineralen is calcium. Calcium is goed voor de opbouw van botten en het gebit. Ook fosfor, wat in beide voorkomt, speelt hierin een rol. Buiten het feit dat magnesium ook een rol speelt bij botvorming, zorgt het ook voor een goede werking van spieren en het overdragen van zenuwprikkels.
- Als laatste zit er in yoghurt en kwark ook kalium.
- Twee belangrijke functies die het mineraal kalium voor ons lichaam heeft zijn het regelen van de vochtbalans en onze bloeddruk.
- Wark is niet per se gezonder dan yoghurt, maar andersom is yoghurt op zijn beurt ook niet gezonder dan kwark.
- Zeker in de magere varianten verschillen, wat betreft voedingsstoffen, kwark en yoghurt niet heel erg veel van elkaar.
Als je moet kiezen tussen mager, halfvol en vol, neem dan bij voorkeur de magere variant, want zeker de vollere variant is “een caloriebom”. De volle varianten zitten vol met vetten en (melk)suiker. Gaat het je om de vitamines en mineralen, dan verschilt het iets of je kwark kiest of yoghurt.
- Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium.
- Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander.
- Wark is dus niet per se gezonder dan yoghurt.
- Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
En kies vooral wat bij je leefstijl past. : Is kwark gezonder dan yoghurt?
Is het goed om yoghurt te eten na het sporten?
Wat je het beste kan eten na het hardlopen | Herstel voeding voor hardlopers Getty Natuurlijk weten we inmiddels dat het belangrijk is om goed te eten na een hardlooptraining. Maar sommige producten kunnen je lichaam beter helpen om spieren op te bouwen, botten te versterken of ontstekingen te verminderen dan andere producten.
Wil je weten wat je nu het beste kunt eten na het hardlopen? Deze 30 producten helpen je sneller herstellen van een work-out en helpen je gezond te blijven! Tijdens een work-out ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren. Eiwitten helpen je spieren te herstellen. Griekse yoghurt (naturel) bevat meer eiwitten dan gewone yoghurt, minder suikers dan yoghurt met een smaakje en is een makkelijke snack voor na het hardlopen.
Een lekkere warme bak havermout helpt je niet alleen een beetje op te warmen na een regenachtige training, het bevat ook complexe koolhydraten die je hard nodig hebt. Uit onderzoek blijkt dat kersen en blauwe bessen anti-oxidanten bevatten die helpen spierpijn te voorkomen.
- Avocado is natuurlijk een trend die je overal tegenkomt, maar eerlijk is eerlijk, de combinatie van de goede vetten uit avocado en de volkoren granen uit brood is het perfecte voer na het hardlopen.
- Een beetje zout erop voor wat extra natrium en klaar.5 Cottage Cheese (Hüttenkase) Hüttenkase wordt door veel mensen vergeten, maar zit boordevol eiwitten en bevat relatief veel natrium, ideaal dus voor na een zweterige hardloopsessie.
Gebakken, geroosterd of in je soep, tofu bevat veel eiwitten, aminozuren, ijzer, calcium, magnesium en zink. De klassieker. Gebakken, gekookt of lekker scrambled met groenten, jij kiest. Zalm is een eiwitrijke vis en zit tjokvol omega 3 en vitamine D. Goed voor de botten! Je moet ervan houden, maar zoute sardientjes zijn een goede bron van eiwitten, goede vetten en vitamines zoals B12.
- Whey proteïne is goed voor herstel, let wel op of er niet te veel suiker aan toegevoegd is.
- Voed wat melk, havermout en blauwe bessen toe om er een goede snack van te maken.11 Volkoren Graanproducten Na een intensieve run is de verleiding groot om gewoon een energiereep met iets te veel suikers te pakken.
Probeer je in te houden en ga voor volle graanproducten zoals quinoa of zilvervliesrijst om je koolhydraatvoorraad op een gezondere manier aan te vullen. Je krijgt meteen wat eiwitten en vezels binnen die je langer verzadigen. Een handje nootjes (amandelen, cashew, hazelnoten, pistache) voorziet je van de nodige eiwitten, vetten en zouten die je goed kunt gebruiken na het hardlopen.
- Daarnaast bevatten ze ook mineralen zoals calcium en zink wat weer goed is voor je botten.
- Gember is je reddende engels als je je wat misselijk voelt na een intensieve run.
- Maar naast dat het een gunstige werking heeft op je maag, helpt het ook ontstekingen te verminderen.
- Melk bevat per glas ongeveer 10 gram eiwitten en calcium en vitamine D voor je botten.
Je kan de gele rakker overal mee naartoe nemen en bevat koolhydraten en kalium dat kan helpen tegen kramp. Notenboter geeft je snel wat vetten en eiwitten. Doe bijvoorbeeld pindakaas, cashewnoot boter of amandelboter op je broodje of door je kwark. Broccoli bevat veel vitamine K, calcium, magnesium, zink en fosfor.
Allemaal voedingsstoffen die je nodig hebt voor het behoud van sterke botten. Voor de zoetekauwers onder ons goed nieuws, pure chocolade is namelijk best prima af en toe, het bevat anti-oxidanten die helpen tegen ontstekingsreacties. Ga wel voor de variant met meer dan 70% cacao. Ananas vult je koolhydraatvoorraad weer netjes aan en bevat vitamine A, beta-caroteen en helpt ook tegen ontstekingsreacties.
Hoewel je beter niet te veel rood vlees kunt eten, is een stukje biefstuk na het hardlopen op z’n tijd goed om je eiwitten en ijzer aan te vullen. Volkoren producten zitten vol eiwitten, vezels, mineralen en complexe koolhydraten. Mix het met wat olijfolie en groenten voor een complete maaltijd.
- Te veel gedroogd fruit kan een behoorlijke suikerbom worden, maar ze zitten wel vol koolhydraten die je ook binnen korte tijd kunnen helpen je koolhydraatvoorraad weer aan te vullen.
- Denk aan vijgen, dadels en pruimen, want die bevatten ook wat vezels die je langer een verzadigd gevoel geven.
- Urkuma is al eeuwen een hoofdbestanddeel van de Aziatische keuken en is een krachtig ontstekingsremmend middel.
Voeg kurkuma toe aan wat hummus en je hebt een geweldige snack voor na je run. Rijk aan complexe koolhydraten, vezels, ijzer Packed with complex carbs, fiber en kalium. Dit zetmeelrijke knolgewas is de perfecte basis voor een maaltijd na het hardopen. De groene groente zit vol met vitamine K, goed voor de botten! Deze rode vrienden zijn een van de weinige voedingsmiddelen die lycopeen bevatten, wat het risico op osteoporose lijkt te verminderen.
De blauwe bes is de koning van de antioxidanten. Gooi ze door je havermout of kwark om ontstekingen tegen te gaan. Net als de tomaat, bevat watermeloen ook lycopeen, dit helpt tegen spierpijn. Watermeloen bestaat voor bijna 90% uit wateren is dus ook prima om jezelf extra te hydrateren. Kikkererwten hebben een hoog gehalte aan vezels en eiwitten.
Een prima plantaardige bron voor eiwitten en dus herstel. Met wat olijfolie en kruiden kun je ze heerijk bereiden in de oven, als snack of als topping van jouw salade. Verse boullion gemaakt van kippenbotjes, het zou gewrichtspijn verlichten en gezonde botten bevorderen.