CrossFitWereld

Fitness, Sport, Reizen

Hoe Lang Niet Sporten Na Verstandskies Trekken?

Hoe Lang Niet Sporten Na Verstandskies Trekken
Sporten verhoogd de kans op een bloeding en een minder goede wondgenezing. Wij raden u aan om de eerste 2 tot 3 dagen na de ingreep intensief sporten achterwege te laten.

Waarom mag je niet sporten na trekken verstandskies?

Vanwege de hechtingen in uw mond raden we af om direct na het trekken van uw verstandskiezen te gaan sporten. De hechtingen kunnen daardoor op spanning komen te staan en losraken. Tot zeker 2 tot 3 dagen na de behandeling dient u (zware) lichamelijke inspanning te vermijden.

Hoelang wachten met sporten na verstandskies trekken?

Hoe verzorg je de mond? –

Poets vanaf de dag na de behandeling 3X per dag je tanden en kiezen. De plaats van de behandeling kun je poetsen met een zachte tandenborstel. Is dit te pijnlijk wacht dan totdat de wond minder gevoelig is. Meestal is dit het geval na 3 tot 4 dagen. Vanaf de dag na de behandeling moet je 3 tot 4 keer per dag je mond spoelen met een spoelvloeistof, je krijgt hiervoor een recept mee. Als je de spoelvloeistof niet kunt verdragen ga dan spoelen met zout water. (Los 2 theelepels zout op in 1 liter gekookt water). Doe dit tot 4 à 5 dagen na de behandeling. Wanneer je een verwijdering in de onderkaak hebt gehad, krijg je van ons een spoelspuitje mee naar huis. Hiermee houd je het wondje beter schoon door na de maaltijd het spuitje te vullen met lauw water en dan het wondje voorzichtig schoon te spoelen. Dit mag pas vanaf 4 dagen na de ingreep! Het is beter om de eerste 5 dagen na de behandeling niet te roken en geen alcohol te drinken. Roken en alcohol zijn niet goed voor de genezing. Ook is het verstandig om het 2 á 3 dagen lichamelijk rustig aan te doen, dus niet tillen, voorover hangen enzovoorts. Je mag ook even niet sporten. Doe je dit namelijk wel, dan krijg je weer pijn.

Hoe lang niet sporten na operatie wijsheidstanden?

Wanneer mag u sporten na het verwijderen van de verstandskies? – Na het verwijderen van de verstandskies adviseren we om 2-3 dagen niet te gaan sporten. Wilt u ondanks het advies toch gaan sporten? Zorg er dan voor dat u sport op een lage intensiteit. Een aantal redenen om even te wachten met sporten na de behandelingen zijn:

Na de behandeling bij de kaakchirurg ontstaat er een bloedprop. Als u gaat sporten dan kan deze bloedprop loslaten en daardoor duurt het herstel van de wond in uw mond langer. Als er verstandskiezen zijn verwijderd, dan kunt u een paar dagen niet hetzelfde eten als normaal. Hierdoor kunt u zwakker worden en daarom is het beter om even te wachten totdat u weer normaal kunt eten. Door de pijnstillers kunt u een beetje suf worden. Daardoor is het niet verstandig om het verkeer in te gaan als u wilt gaan hardlopen of fietsen etc.

Hoe lang duurt genezing trekken verstandskies?

Nazorg – Na het verwijderen van een verstandskies moet u rekenen op gemiddeld 5 tot 7 dagen last en pijn in de mond. U kunt volgens voorschrift pijnstillers blijven gebruiken. Het speeksel bevat de eerste dagen wat sliertjes bloed. Dit is normaal. Als de bloeding niet vanzelf stopt of opnieuw begint, kunt u een opgevouwen verbandgaasje op de wond leggen.

 • Dit moet u dan gedurende een half uur stevig aandrukken of erop dichtbijten.
 • Als de mond volloopt met bloed of er ontstaan gelatineachtige donkerrode stolsels in de mond, is er sprake van een nabloeding.
 • Neemt u in dat geval contact op met de (dienstdoende) MKA-chirurg.
 • Verwijdering van verstandskiezen in de bovenkaak geeft in de regel minder klachten.

Wanneer u merkt dat er voedselresten in de wond achterblijven (vieze smaak, zeurend gevoel), kunt u vanaf de vijfde dag de wond met lauw water en het spuitje dat u heeft meegekregen 2 tot 3 keer per dag uitspoelen. U kunt hiermee doorgaan tot de holte zich heeft opgevuld (enkele weken).

Kun je na verstandskies trekken werken?

De nazorg na de behandeling – Bij je verstandskies trekken hoort nazorg. Hierbij moet je op een paar dingen letten. Soms zwelt je wang op of voelt deze beurs aan. Heb je hier last van? Wikkel dan een coldpack of zak erwten uit de vriezer in een theedoek en leg deze tegen je wang aan.

 • Zo voorkom je de ergste zwelling.
 • Daarnaast is het verstandig om de wond twee keer per dag te spoelen met zout na je kies trekken.
 • Doe dit pas vanaf de tweede dag en absoluut niet op de eerste dag.
 • Dan moet het bloed van de wond namelijk nog stollen.
 • Door te spoelen met water en zout geneest je wond sneller en eet je makkelijker vast voedsel.

Het is verstandig om op de dag van de behandeling alcohol en aspirine te vermijden. Begint de verdoving uit te werken? Gebruik dan paracetamol of ibuprofen als pijnstiller. Je kan na de behandeling overigens gewoon weer aan het werk!

Welke dag meeste pijn na trekken verstandskies?

Hoe lang heeft u pijn na het trekken van de verstandskies? – Als de verstandskiezen verwijderd zijn door de kaakchirurg dan werkt de verdoving nog een tijdje na. Het is belangrijk om te wachten totdat de verdoving volledig is uitgewerkt voordat u iets gaat eten of drinken.

 • Als de verdoving is uitgewerkt kan er pijn ontstaan.
 • Deze pijn in uw mond kan bestreden worden met de pijnstillers die zijn voorgeschreven door de kaakchirurg,
 • Na het verwijderen van de verstandskiezen kunt u gemiddeld 5 tot 7 dagen last hebben van pijn in uw mond.
 • Deze pijn wordt voornamelijk veroorzaakt door de wond.

Voor deze pijn kunt u dezelfde voorgeschreven pijnstillers blijven gebruiken. Als u na deze periode nog steeds klachten heeft, neem dan contact op met MKA groep via het telefoonnummer: 088 190 190 1,

Waarom geen zuivel na trekken kies?

Waarom heet de verstandskies eigenlijk zo? Een verstandskies zou zo heten omdat verstandskiezen pas laat opkomen, net als volgens sommigen het verstand. In ouder Nederlands sprak men ook wel van wijsheidskies. In het Belgisch-Nederlands is wijsheidstand nog steeds het meest gangbare woord.

 • Verstandskies, wijsheidskies en wijsheidstand gaan terug op het Latijnse dens sapientiae, ’tand der wijsheid’.
 • Dit verklaart ook waarom de woorden voor verstandskies in veel talen zo op elkaar lijken: veel medische termen zijn leenvertalingen uit het Latijn, dat lang de voornaamste wetenschapstaal was.

Het zijn de laatste tanden die bij de mens doorkomen. De alternatieve volksetymologische verklaring dat verstandskiezen zo worden genoemd omdat ze achter in de mond staan (ver-stands-kies) is daarentegen onwaarschijnlijk, gezien men bijvoorbeeld in het Engels ook spreekt over wisdom teeth.

Wel of geen verstandskiezen? Verstandskiezen zijn de laatste gebitselementen die een mens krijgt, en breken meestal door tussen 17- en 24-jarige leeftijd. Maar niet iedereen krijgt verstandskiezen, en bij degenen die verstandskiezen krijgen, groeien ze ook niet noodzakelijkerwijs alle vier. Bij 25% van de mensen zijn 1 of meer verstandskiezen niet aangelegd, en 4 procent heeft geen enkele verstandskies! Verwijdering van de verstandskiezen Wanneer een verstandskies voor problemen zorgt of kan gaan zorgen, kan de tandarts in overleg met de patiënt besluiten om de verstandskies te verwijderen.

See also:  Can You Bet On Yourself In Sports?

Wanneer er geen problemen worden verwacht met het verwijderen van de verstandskies, dan zal de tandarts dit zelf doen. Wanneer de tandarts het verwijderen van een verstandskies als moeilijk beschouwt, zal deze de patiënt vaak doorverwijzen naar een kaakchirurg.

 • Vaak zal van tevoren een röntgenfoto van de verstandskies gemaakt moeten worden om de wortelstructuur van de verstandskies te kunnen zien.
 • Enkele redenen om een verstandskies te verwijderen: • wanneer de verstandskies de kies ervoor aantast • bij chronische of terugkerende acute pericoronitis, een ontsteking van het omringende tandvlees • wanneer de verstandskies carieus is • wanneer de verstandskies parodontaal is aangedaan • wanneer behandeling of mondhygiëne onmogelijk is, bijv.

doordat de verstandskies te ver achterin ligt • preventief, er wordt verwacht dat de verstandskies in de toekomst een van de bovengenoemde problemen zal geven. Wat te doen na trekken verstandskies Over het algemeen kunnen na verwijdering van een verstandskies de volgende verschijnselen optreden: • zwelling van de wang • pijn • enig nabloeden • enige beperking van de mondopening • mogelijk enige temperatuursverhoging De zwelling kan men beperken door zo snel mogelijk na de behandeling blokjes ijs of een ijskompres tegen de wang of lob te houden.

Men doet dit afwisselend 15 minuten wel, 15 minuten niet, enzovoort en niet langer dan een dag. De zwelling zal na drie dagen het grootst zijn en na vijf dagen langzaam slinken (exclusief de dag van de behandeling). Tegen napijn kan men pijnstillers nemen (bijvoorbeeld paracetamol). Men neme deze bij voorkeur twee of drie uur na de behandeling, voordat de verdoving helemaal is uitgewerkt.

Men gebruike geen aspirine, dit verdunt het bloed en dit is ongunstig voor nabloedingen. Bij een nabloeding moet de mond eerst goed gespoeld worden met lauw water. Door zacht te bijten op een klein verbandgaas en/of een stoffen zakdoek kan het bloeden gestopt worden (duurt ongeveer 45-60 minuten).

De wond kan worden ontzien door weinig hard voedsel te gebruiken. Melkproducten kunnen slechts met mate gebruikt worden: deze vergroten slijmvorming in de mondholte. Ook dient men bij voorkeur geen alcohol te drinken. Men dient op de dag van de behandeling niet te spoelen en alleen de tanden ver van de wond vandaan te poetsen.

De dag na de behandeling mogen ook de tanden en kiezen bij de wond voorzichtig gepoetst worden met een zachte tandenborstel, maar niet op eventuele hechtingen. Eventueel na de maaltijden spoelen met perio-aid of lauw zout water. Dit houdt de wond schoon.

Men gebruike géén commercieel spoelmiddel als Listerine. In sommige gevallen geeft de arts een spuitje mee om de wond en hechtingen schoon te spuiten. De hechtingen vallen er in de regel na 10 tot 12 dagen vanzelf uit. Niet roken! Dit heeft een sterk vertraagde wondgenezing tot gevolg. Bij koorts of forse pijn dient u contact op te nemen met de dienstdoende tandarts.

Bron: Wikipedia.org ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Verstandskies )

Hoe lang niet bukken na verstandskies trekken?

Laat uw kies trekken en bereid u voor met deze tips – Er zijn een aantal handige tips die u helpen makkelijker door de behandeling heen te komen. Onze specialisten zullen u hier op voorhand aan herinneren. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

Neem uw eigen muziek mee door middel van uw telefoon en oordopjes. De muziek dient ter afleiding zodat u naast de verdoving ook gelijk van het geluid af bent. Koel de zwelling af door middel van een ijspak, gewikkeld in een theedoek. Pas op met de consumptie van hete dranken, aangezien uw mond tijdelijk nog verdoofd is na de behandeling. Mogelijk heeft u last van een nabloeding. Probeer dit te stoppen met behulp van een gaasje. Neem contact op met de tandarts wanneer de bloeding aan blijft houden. U kunt het best twee dagen na de behandeling geen zwaar werk verrichten, zoals: bukken of tillen. Dit zet namelijk druk op uw gezicht. Bedenk vooraf of de dagelijkse taken van uw werk hieronder vallen.

Hoe snel weer eten na verstandskies trekken?

Wanneer mag u weer normaal eten na het verwijderen van de verstandskies? – Als er een of meerdere verstandskiezen zijn verwijderd, dan is het beter om de eerste 4 uur na de behandeling niet te eten. Het is ook belangrijk om geen zeer warme en zeer koude dranken te nuttigen.

 • Bij warm eten kunt u uw mond verbranden als de verdoving nog niet is uitgewerkt.
 • Na de eerste 4 uur mag u voorzichtig weer normaal gaan eten en drinken.
 • Het is verstandig om harder voedsel te vermijden, zacht en vloeibaar voedsel is het beste.
 • Hierbij kunt u denken aan soep, spaghetti, appelmoes of havermoutpap.

Hierdoor hoeft u minder te kauwen en kan de wond in de mond vermeden worden. Belangrijk: Voor een goede genezing van de wond is het belangrijk dat u minimaal 3 dagen (na de behandeling) geen alcohol drinkt.

Waarom mag je je mond niet spoelen na kies trekken?

Het is belangrijk om uw mond en de extractielocatie zo schoon mogelijk te houden, waarbij u ervoor zorgt dat de opening vrij is van bijvoorbeeld voedselresten. Spoel echter gedurende de eerste 24 uur niet de mond, om het bloedstolsel niet te verstoren.

Wat is erger verstandskies boven of onder?

Bij- en nawerkingen – Pijn en zwelling Na de ingreep heeft u in meer of mindere mate last van pijn of zwelling. Van een behandeling in de bovenkaak heeft u gewoonlijk minder last dan in de onderkaak. De verdoving is na één tot vier uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen.

patiënten boven de 65 jaar kinderen onder de 12 jaar allergie/overgevoeligheid voor ibuprofen ( astma aanval, galbulten, angio-oedeem) maag-darm ziekten (waaronder maagzweer of colitis) verhoogde bloedingsneiging (zoals gebruik van middelen die de bloedstelping beïnvloeden) ernstige nierfunctiestoornis ernstige leverfunctiestoornis ernstig hartfalen gebruik van sommige antidepressiva, corticosteroiden, digoxine, fenytoïne, lithium en methotrexaat

Lees voor gebruik altijd de bijsluiter! Zwelling van de wang of lip is een normaal gevolg van de ingreep. De zwelling is na 48 uur het grootst en neemt daarna langzaam af. Om zwelling en pijn tegen te gaan, kunt u af en toe een washand met daarin een plastic zak met ijsblokjes tegen de behandelde zijde houden.

 • Doe dit wisselend op en af.
 • Bloeduitstorting en temperatuurverhoging Soms is er sprake van een bloeduitstorting of een lichte temperatuurverhoging.
 • Ook kan het zijn dat u moeite heeft met het openen van de mond.
 • Na drie tot vijf dagen nemen deze klachten vanzelf af.
 • Nabloeden De wond kan de eerste 24 uur na de behandeling een beetje bloeden.
See also:  Warum Heißt Ritter Sport So?

Dit gaat vanzelf over. Ook het speeksel kan de eerste dag na de ingreep nog wat rood zijn. Als de wond erg blijft bloeden, kunt u het volgende doen:

Neem een schoon gaasje en maak daarmee uw mond schoon en droog. Neem een nieuw gaasje, vouw dat in elkaar en leg dit op de wond. Bijt of druk hier stevig op gedurende een half uur. Het gaat erom dat er druk op de wond wordt uitgeoefend. Als u geen gaasjes heeft, kunt u een schone zakdoek gebruiken. Spoel de mond de eerste 24 uur niet, omdat dit de kans op een nabloeding vergroot (tenzij er voor u een speciaal spoelmiddel is voorgeschreven dat bloedstelping helpt).

Hoe wond schoonhouden verstandskies?

Neem een kopje lauw water en doe daar 1 theelepeltje keukenzout bij. Vul het spuitje. Laat het kromme puntje van het spoelspuitje 1 cm in de wond laten zakken. Spoel hiermee de etensresten uit de wond schoon.

Kan je 2 verstandskiezen te gelijk laten trekken?

Het trekken van verstandskiezen wordt vaak in paren van 2 gedaan. Per kaak worden de verstandskiezen verwijdert. Wij adviseren niet om 4 verstandskiezen tegelijk (onder narcose) te laten trekken. Het laten trekken van de verstandskies kan door een tandarts of kaakchirurg worden gedaan.

Is verstandskiezen trekken verzekerd?

Verstandskies trekken verzekering – De vergoeding van een verstandskies verwijderen is afhankelijk van wie je verstandskies verwijdert. Als je verstandskies getrokken wordt door een tandarts worden de kosten niet vanuit de basisverzekering vergoed. Met een tandartsverzekering kun je deze kosten wel vergoed krijgen.

Als de kaakchirurg je verstandskiezen trekt worden de kosten wel vanuit de basisverzekering vergoed. Als je basisverzekering de kosten van een verstandskies trekken vergoedt, is het eigen risico van toepassing. Kinderen tot 18 jaar krijgen de kosten van verstandskiezen trekken vergoed vanuit de basisverzekering zonder dat invloed heeft op het eigen risico.

De kosten van de röntgenfoto kunnen met een aanvullende tandartsverzekering vergoed worden. Bekijk onze tabel voor een overzicht van de vergoeding van een verstandskies trekken per verzekeraar.

Hoe lang blijft Wang dik na trekken kies?

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling? – Eten en drinken De eerste 6 uur na de ingreep moet u geen zeer warme, zeer koude of alcoholhoudende dranken gebruiken. De eerste dagen na de ingreep kunt u beter geen hard voedsel gebruiken om de wond te ontzien.

We adviseren de eerste dagen na de ingreep niet te roken. Mondhygiëne Een optimale mondhygiëne bevordert de genezing. Vanaf de dag na de ingreep kunt u de tanden en kiezen weer normaal, maar voorzichtig, met een zachte tandenborstel poetsen. Als dat door een verminderde mondopening niet lukt, kunt u na iedere maaltijd spoelen met een oplossing van een halve theelepel keukenzout in een glas lauw water.

Napijn en zwelling De verdoving is meestal na 2 uur uitgewerkt. Na de behandeling is het normaal dat u pijn krijgt. Als u geen recept voor een andere pijnstiller hebt gekregen, kunt u de pijn bestrijden met paracetamol, te verkrijgen bij drogist en apotheek.

 1. Belangrijk is om de eerste 3 dagen niet in de volle zon te gaan zitten.
 2. De warmte kan de groei van bacteriën bevorderen waardoor een ontsteking zou kunnen ontstaan.
 3. Een dikke wang, een blauwgele verkleuring en een verminderde mondopening zijn na een wat moeilijkere ingreep normaal.
 4. De zwelling neemt na 3 tot 5 dagen weer af.

Als dit niet het geval is, moet u contact opnemen met de polikliniek. Koorts en nabloeding Koorts, zelfs tot 39°C, is gedurende de eerste dagen normaal. Krijgt u plotseling hoge koorts, boven de 39°C, of blijft de koorts boven 38.5°C langer dan een dag bestaan, neem dan contact op met de polikliniek.

 1. De eerste dagen kunnen bloedstolsels het speeksel rood kleuren, waardoor ten onrechte de indruk kan ontstaan dat er sprake is van een nabloeding.
 2. Dit is echter zelden het geval.
 3. Om een nabloeding te voorkomen, mag u de eerste 24 uur de mond niet schoonspoelen.
 4. Ook mag u de wond niet met de tong of de vingers aanraken.

Bij een nabloeding is er meer bloed dan speeksel in de mond. In dat geval dient u gedurende een half uur stevig dicht te bijten op een dubbelgevouwen verbandgaas of zakdoek. U mag geen watten gebruiken of tussendoor kijken of het bloeden al gestopt is.

Stopt het hierna niet, herhaal dan de procedure. Helpt ook dat niet, neem dan contact op met de polikliniek. Soms krijgt u na de behandeling een gaasje om op dicht te bijten. Dit gaasje kunt u zelf na een half uur verwijderen. Hechtingen Meestal wordt gehecht met materiaal dat vanzelf oplost. Als dat niet het geval is, krijgt u een afspraak om de hechtingen te laten verwijderen.

Soms wordt op de plaats van een verwijderde verstandskies een gaasje met een ontsmettend medicament gestopt om ontsteking tegen te gaan. Als dat het geval is, krijgt u een afspraak om het gaasje te laten verwijderen. Open verbinding naar de kaakholte Soms steken de wortels van bovenkiezen uit in de kaakholte.

 • Als de kiezen worden verwijderd, kan een verbinding tussen de mond en de kaakholte ontstaan.
 • Zo’n verbinding moet nauwkeurig met niet- of langzaam oplosbare hechtingen worden gesloten.
 • Het is heel belangrijk dat u daarna gedurende 2 weken drukverschillen tussen de neus en de mond vermijdt om te voorkomen dat de verbinding weer open gaat.

Dus niet hard blazen. Verdoving Alhoewel de verdoving de rijvaardigheid niet direct beïnvloedt, is het verstandig pas actief aan het verkeer deel te nemen als u zich weer hersteld voelt. Indien kiezen in de onderkaak zijn behandeld kan het een enkele keer voorkomen dat, nadat de verdoving is uitgewerkt, het verdoofde gevoel in de onderlip blijft.

Wat mag je niet eten als je verstandskiezen zijn getrokken?

Tip 4: Zorg voor vloeibaar voedsel – Het eten van vast voedsel kan een probleem zijn, omdat je mond niet goed kan openen en de wond kan weer open gaan. Zorg daarom, in ieder geval voor de eerste dag, voor vloeibaar voedsel, zoals yoghurt, vla en soep. Let ook op dat je eten niet te zout is en eet bijvoorbeeld je soep ook niet te heet.

Hoeveel pijn doet verstandskies trekken?

Doet het trekken van verstandskiezen pijn? – Tijdens de behandeling word je plaatselijk verdoofd, waardoor het pijngevoel op die plek volledig uit wordt geschakeld. U kunt wel voelen dat er iets gebeurt, bijvoorbeeld druk of bewegingen door het trillen van de boor, maar dit doet over het algemeen geen pijn.

Wat te eten met hechtingen in mond?

Eten, drinken en roken – Er zijn geen beperkingen wat betreft eten en drinken, hoewel dit de eerste dagen na de behandeling meestal niet makkelijk gaat. De meeste patiënten geven de voorkeur aan een zacht dieet.Het gebruik van alcoholische dranken en roken na de behandeling wordt ontraden. Roken verstoort de wondgenezing, waardoor lange tijd napijn kan ontstaan.

See also:  Is Mountain Climbing A Sport?

Hoeveel wortels zitten er aan een verstandskies?

Snijtanden en hoektanden hebben maar 1 wortel; premolaren hebben 1 of 2 wortels en molaren of kiezen hebben 2 (in de onderkaak) of 3 (in de bovenkaak) wortels.

Hoe lang vieze smaak na trekken kies?

Je kunt zeker twee weken last hebben. Na vier dagen moeten de klachten geleidelijk aan wat minder worden. Worden ze erger of krijg je koorts of slikklachten, neem dan contact op met de polikliniek.

Hoe lang ibuprofen gebruiken na trekken verstandskies?

U kunt starten met 2 tabletten van 500 mg, daarna iedere 6 uur 2 tabletten gedurende 4 dagen (maximaal 8 tabletten per dag). ☐ Ibuprofen 400 mg te gebruiken. Dit is verkrijgbaar bij de drogist of apotheek zonder recept. U mag maximaal 4 tabletten ibuprofen per dag gebruiken.

Waarom geen zuivel na trekken kies?

Waarom heet de verstandskies eigenlijk zo? Een verstandskies zou zo heten omdat verstandskiezen pas laat opkomen, net als volgens sommigen het verstand. In ouder Nederlands sprak men ook wel van wijsheidskies. In het Belgisch-Nederlands is wijsheidstand nog steeds het meest gangbare woord.

Verstandskies, wijsheidskies en wijsheidstand gaan terug op het Latijnse dens sapientiae, ’tand der wijsheid’. Dit verklaart ook waarom de woorden voor verstandskies in veel talen zo op elkaar lijken: veel medische termen zijn leenvertalingen uit het Latijn, dat lang de voornaamste wetenschapstaal was.

Het zijn de laatste tanden die bij de mens doorkomen. De alternatieve volksetymologische verklaring dat verstandskiezen zo worden genoemd omdat ze achter in de mond staan (ver-stands-kies) is daarentegen onwaarschijnlijk, gezien men bijvoorbeeld in het Engels ook spreekt over wisdom teeth.

 1. Wel of geen verstandskiezen? Verstandskiezen zijn de laatste gebitselementen die een mens krijgt, en breken meestal door tussen 17- en 24-jarige leeftijd.
 2. Maar niet iedereen krijgt verstandskiezen, en bij degenen die verstandskiezen krijgen, groeien ze ook niet noodzakelijkerwijs alle vier.
 3. Bij 25% van de mensen zijn 1 of meer verstandskiezen niet aangelegd, en 4 procent heeft geen enkele verstandskies! Verwijdering van de verstandskiezen Wanneer een verstandskies voor problemen zorgt of kan gaan zorgen, kan de tandarts in overleg met de patiënt besluiten om de verstandskies te verwijderen.

Wanneer er geen problemen worden verwacht met het verwijderen van de verstandskies, dan zal de tandarts dit zelf doen. Wanneer de tandarts het verwijderen van een verstandskies als moeilijk beschouwt, zal deze de patiënt vaak doorverwijzen naar een kaakchirurg.

Vaak zal van tevoren een röntgenfoto van de verstandskies gemaakt moeten worden om de wortelstructuur van de verstandskies te kunnen zien. Enkele redenen om een verstandskies te verwijderen: • wanneer de verstandskies de kies ervoor aantast • bij chronische of terugkerende acute pericoronitis, een ontsteking van het omringende tandvlees • wanneer de verstandskies carieus is • wanneer de verstandskies parodontaal is aangedaan • wanneer behandeling of mondhygiëne onmogelijk is, bijv.

doordat de verstandskies te ver achterin ligt • preventief, er wordt verwacht dat de verstandskies in de toekomst een van de bovengenoemde problemen zal geven. Wat te doen na trekken verstandskies Over het algemeen kunnen na verwijdering van een verstandskies de volgende verschijnselen optreden: • zwelling van de wang • pijn • enig nabloeden • enige beperking van de mondopening • mogelijk enige temperatuursverhoging De zwelling kan men beperken door zo snel mogelijk na de behandeling blokjes ijs of een ijskompres tegen de wang of lob te houden.

 • Men doet dit afwisselend 15 minuten wel, 15 minuten niet, enzovoort en niet langer dan een dag.
 • De zwelling zal na drie dagen het grootst zijn en na vijf dagen langzaam slinken (exclusief de dag van de behandeling).
 • Tegen napijn kan men pijnstillers nemen (bijvoorbeeld paracetamol).
 • Men neme deze bij voorkeur twee of drie uur na de behandeling, voordat de verdoving helemaal is uitgewerkt.

Men gebruike geen aspirine, dit verdunt het bloed en dit is ongunstig voor nabloedingen. Bij een nabloeding moet de mond eerst goed gespoeld worden met lauw water. Door zacht te bijten op een klein verbandgaas en/of een stoffen zakdoek kan het bloeden gestopt worden (duurt ongeveer 45-60 minuten).

De wond kan worden ontzien door weinig hard voedsel te gebruiken. Melkproducten kunnen slechts met mate gebruikt worden: deze vergroten slijmvorming in de mondholte. Ook dient men bij voorkeur geen alcohol te drinken. Men dient op de dag van de behandeling niet te spoelen en alleen de tanden ver van de wond vandaan te poetsen.

De dag na de behandeling mogen ook de tanden en kiezen bij de wond voorzichtig gepoetst worden met een zachte tandenborstel, maar niet op eventuele hechtingen. Eventueel na de maaltijden spoelen met perio-aid of lauw zout water. Dit houdt de wond schoon.

 • Men gebruike géén commercieel spoelmiddel als Listerine.
 • In sommige gevallen geeft de arts een spuitje mee om de wond en hechtingen schoon te spuiten.
 • De hechtingen vallen er in de regel na 10 tot 12 dagen vanzelf uit.
 • Niet roken! Dit heeft een sterk vertraagde wondgenezing tot gevolg.
 • Bij koorts of forse pijn dient u contact op te nemen met de dienstdoende tandarts.

Bron: Wikipedia.org ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Verstandskies )

Hoe lang niet bukken na trekken verstandskies?

Laat uw kies trekken en bereid u voor met deze tips – Er zijn een aantal handige tips die u helpen makkelijker door de behandeling heen te komen. Onze specialisten zullen u hier op voorhand aan herinneren. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

Neem uw eigen muziek mee door middel van uw telefoon en oordopjes. De muziek dient ter afleiding zodat u naast de verdoving ook gelijk van het geluid af bent. Koel de zwelling af door middel van een ijspak, gewikkeld in een theedoek. Pas op met de consumptie van hete dranken, aangezien uw mond tijdelijk nog verdoofd is na de behandeling. Mogelijk heeft u last van een nabloeding. Probeer dit te stoppen met behulp van een gaasje. Neem contact op met de tandarts wanneer de bloeding aan blijft houden. U kunt het best twee dagen na de behandeling geen zwaar werk verrichten, zoals: bukken of tillen. Dit zet namelijk druk op uw gezicht. Bedenk vooraf of de dagelijkse taken van uw werk hieronder vallen.

Kan je douchen na verstandskies trekken?

Het is raadzaam uw wang zoveel mogelijk te koelen. Neem geen warm bad of hete douche en ga niet in bed liggen! Een beetje koorts is normaal; dit heeft te maken met herstelproces van het lichaam.

Waarom mag je je mond niet spoelen na kies trekken?

Het is belangrijk om uw mond en de extractielocatie zo schoon mogelijk te houden, waarbij u ervoor zorgt dat de opening vrij is van bijvoorbeeld voedselresten. Spoel echter gedurende de eerste 24 uur niet de mond, om het bloedstolsel niet te verstoren.