Normaal ligt de hartslag van een volwassene in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Bij inspanning kan deze oplopen naar 180, soms zelfs boven de 200. Het is geen probleem als je hartslag niet te snel oploopt en na afloop weer geleidelijk afzakt.
In de eerste minuut na de inspanning daalt de hartslag het sterkste. In de minuten daarna zakt de hartslag geleidelijk weer terug naar de normale rusthartslag. Hoe sneller je hartslag na inspanning weer op je normale waarde zit, hoe fitter je bent. Op een gegeven moment bereik je een grens. De hartslag is dan zo hoog, dat het hart zich tussen 2 hartslagen niet meer goed kan vullen met bloed.
Dat is de maximale hartslag. Deze verschilt per persoon en is afhankelijk van je leeftijd en aanleg. Gebruik onderstaande formule om snel een indruk te krijgen van je maximale hartslag. Maximale hartslag = 220 min je leeftijd Voorbeeld: De geschatte maximale hartslag voor een 30-jarige is 220 – 30 = 190 slagen per minuut.
De formule geeft een schatting van je maximale hartslag: houd er rekening mee dat deze zo’n 15 slagen kan afwijken Is je hartslag hoger dan de berekende waarde, dan hoeft het niet verontrustend te zijn.
Het is belangrijk om te kijken hoe je de maximale hartslag bereikt. Het is goed als de hartslag bij inspanning geleidelijk omhoog gaat. En in rust weer omlaag. Voor sporters die intensief trainen of een bepaald doel voor ogen hebben, kan het meten van de hartslag tijdens het sporten zinvol zijn.
Gaat je maximale hartslag omhoog als je intensief traint? Je maximale hartslag heeft weinig te maken met hoe goed je getraind bent. Sommige topsporters hebben een relatief hoge maximale hartslag, anderen een lage. Door intensief te trainen gaat deze niet omhoog. Een beter getraind hart gaat juist efficiënter werken: het hart kan met minder slagen net zo veel bloed rondpompen. Door vermoeidheid of overtraining kan de maximale hartslag tijdelijk ook lager zijn. Is het voor hartpatiënten zinvol om de hartslag bij te houden tijdens het sporten? Het bijhouden van je hartslag tijdens sporten kan ook belangrijk zijn als je te maken hebt (gehad) met een hartaandoening. Bespreek in dit geval jouw optimale hartslagzone met een arts of trainer.
Sporters werken vaak met trainingszones. Je draagt een hartslagmeter en traint binnen een percentage van je maximale hartslag. Als je net begint met sporten is het verstandig het rustig op te bouwen:
kies in het begin voor oefeningen waarbij je nog kunt praten blijf in de eerste weken aan de ondergrens van je inspanning: op 50% van de maximale hartslag bouw dit geleidelijk op naar de bovengrens: tot maximaal 85% van de maximale hartslag
Soorten trainingszones
Zone | Soort training | Soort inspanning | Trainen op % maximale hartslag | Bij een max hartslag van 180 ligt je hartslag dan tussen: |
---|---|---|---|---|
H | Herstel | Warming up of hersteltraining na zware inspanning. Lichte inspanning waarbij praten nog gemakkelijk is. | 45-60% | 81-108 |
D1 | Rustige duurtraining | Rustige duurtraining of voor warming en cooling down. | 60-70% | 108-126 |
D2 | Intensieve duurtraining | Intensievere duurtraining dan D1. Praten gaat al wat moeilijker, ademen gaat zwaarder. | 70-80% | 126-144 |
D3 | Maximale duurtraining | Je traint met een hoge hartslag. Praten is lastig en je gaat hijgen. | 80-90% | 144-162 |
W | Zware inspanning – kortdurend | Deze inspanning is zwaar en niet lang vol te houden. Je raakt snel buiten adem. | 90-100% | 162-180 |
/ul> Tip! Wil je sporten met hulp van trainingszones? Vraag dan persoonlijk advies van bijvoorbeeld een sportarts of fysiotherapeut. Een (sport)arts kan je maximale hartslag nauwkeurig vaststellen. Tijdens dit sportmedisch onderzoek krijg je oefeningen om je hart echt maximaal te laten werken. Vraag ook advies van een sportarts als je:
tijdens het sporten klachten hebt van je hartslag hartslag na het sporten lange tijd hoog blijft hartslag tijdens het sporten sterk omhoog en omlaag schiet
Een sportmedisch onderzoek is een uitgebreid onderzoek. Iedereen kan zichzelf hiervoor aanmelden. De kosten worden soms (gedeeltelijk) vergoed vanuit je aanvullende zorgverzekering. Lees meer over een sportmedisch onderzoek op sportzorg.nl,
Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur) Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 – 13.00 uur, € 0,05 per minuut)
We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag
Wat is een te hoge hartslag bij sporten?
Vijf signalen dat je meer sport dan goed voor je is – Sporten zoals of zijn een goede manier om je lichaam gezond te houden, fit te blijven en een, Daarnaast maakt het je sterker en helpt het tegen stress. Maar je kunt ook te veel sporten en dan heeft het juist negatieve effecten.
- Let dus goed op dat je niet te enthousiast bent, want voor je het weet gaat het fout.
- Met een zware training is niks mis, maar soms is zwaar gewoon té zwaar.
- Luister goed naar je lichaam en pas daar je training op aan.
- Als je even wat minder gesport hebt of zelfs een tijd helemaal niet, is het dan ook niet verstandig om meteen voluit te gaan.
Je moet jezelf natuurlijk wel uitdagen, maar als het lijf tegensputtert is het tijd om het rustiger aan te gaan doen.5 signalen dat je training te zwaar is.1. Je voelt je uitgeput Als je veel traint en je lichaam niet voldoende tijd geeft om uit te rusten, kan het zijn dat je je uitgeput voelt.
- Heb je last van zware benen en heb je te weinig energie om je dagelijkse taken uit te voeren? Neem rust en geef je lichaam tijd om te herstellen.
- Plan niet meer dan drie intensieve work outs per week met minstens een dag herstel er tussen.2.
- Je hebt constant ‘pijntjes’ Heb je na het sporten last van je botten, gewrichten en spieren? Dan heb je waarschijnlijk te lang of te intensief gesport.
Dit komt vooral voor bij duursporters. Klachten aan botten, gewrichten en spieren kunnen ook ontstaan door een verkeerde techniek. Let hier dus ook goed op.3. Je weerstand is lager Overtraining en extreme inspanning verlagen de weerstand. Mensen die veel trainen zijn vaak erg vatbaar voor ziekten.
Ook duurt het vaak langer voordat ze herstellen van een griep of verkoudheid.4. Je hebt een verhoogde hartslag Als je intensief sport, loopt je hartslag al snel op naar 160 tot 180 slagen per minuut. Hoe zwaarder de inspanning, hoe hoger de hartslag. Een verhoogde hartslag (hoger dan wat normaal is voor je) in rust of tijdens het sporten kan een teken van overtraining zijn.
Ook als je hartslag lang na je training verhoogd blijft, kan een teken zijn dat je te veel sport.5. Je bent chagrijnig Te veel sporten en niet genoeg tijd nemen om te herstellen kan grote schommelingen in de hormoonspiegels veroorzaken, waardoor je prikkelbaar, humeurig en chagrijnig kan zijn.
Hoe hoog moet je hartslag zijn om je conditie te verbeteren?
Je conditie verbeteren met hartslagzone 70-85% – Wil je je conditie verbeteren ? Dan train je het best tussen 70% en 85% van je maximale hartslag. Daarmee verbeter je namelijk je ademhalingssysteem, longfunctie en uithoudingsvermogen. Ook je aërobe conditie, waarmee je lichaam zuurstof naar je spieren brengt en afvalstoffen afvoert, gaat erop vooruit.
Hoe hoog mag je hartslag zijn met hardlopen?
Voor een run van gemiddelde intensiteit raadt de American Heart Association (AHA) aan binnen 50-70% van je maximale hartslag te blijven. Dus als je 40 bent, probeer dan je hartslag tussen de 90 en 126 bpm te houden tijdens een run van gemiddelde intensiteit.
Welke hartslag bij welke leeftijd?
1 – 2 jaar: 100 – 150. 2 – 5 jaar: 95 – 140.5 – 12 jaar: 80 – 120. ouder dan 12 jaar: 60 – 100.
Wat is een gevaarlijk hoge hartslag?
Ik heb last van hartkloppingen In het kort
Bij hartkloppingen voelt u uw eigen hart in uw borstkas of keel kloppen. Uw hart bonst hevig, de hartslag is snel of onregelmatig (het hart klopt ineens sneller en dan ineens weer langzamer). Meestal kunnen hartkloppingen geen kwaad. Spoed: Bel direct uw huisarts of huisartsenpost als u hartkloppingen heeft en daarbij andere klachten zoals druk in de borst, benauwd zijn, of misselijkheid, zweten of bleek zien. Neem contact op met uw huisarts bij een of meer van de volgende klachten:
als u voor het eerst hartkloppingen krijgt die niet overgaan als u een paar minuten rustig zit als u ineens een heel onregelmatige hartslag krijgt: het hart klopt ineens sneller en dan ineens weer langzamer
Wat is het Bij hartkloppingen voelt u uw eigen hart in uw borstkas of keel kloppen. Het hart kan dan heel snel kloppen, heftig bonzend voelen of een slag overslaan. Dit kan een heel vervelend gevoel geven. Ook kunnen hartkloppingen u ongerust maken. Gelukkig betekenen hartkloppingen meestal niet dat er iets mis is met het hart.
Het hart kan heel snel gaan kloppen. U voelt zich daardoor heel onrustig. Het hart kan heftig bonzen. De hartslag kan heel onregelmatig zijn: soms ineens sneller en dan ineens weer langzamer. U kunt voelen dat het hart soms een slag lijkt over te slaan. Vaak komt daarna een extra harde hartslag die voelt als een bons, bonk of dreun. Het hart kan ook heel snel of onregelmatig kloppen zonder dat u dat merkt.
Hartkloppingen kunnen langzaam beginnen en langzaam weer verminderen. Ze kunnen ook ineens ontstaan en dan ook ineens weer over zijn. Als u rustig ligt, kan uw hartslag meer opvallen dan als u bezig bent. Vooral als u op uw linker zij ligt, is de hartslag vaak goed te voelen. Dit is normaal. Soms kunt u bij de hartkloppingen ook andere klachten krijgen. Bijvoorbeeld:
U voelt zich duizelig of licht in het hoofd. U heeft het gevoel dat u geen lucht krijgt of benauwd bent. U voelt tintelingen. U heeft een droge mond. U heeft hoofdpijn. U bent misselijk. U voelt zich slap.
Oorzaken Hartkloppingen kunt u krijgen door:
actief bewegen en sporten grote hoogte (bijvoorbeeld in de bergen) alcohol drinken roken gebruik van drugs (vooral cocaïne) koffie of andere dranken met cafeïne (cola, energiedrank) een vette maaltijd pijn emoties stress of angst (een ) zorgen over de hartkloppingen
In deze situaties zijn de hartkloppingen vaak een normale reactie van uw lichaam. Hartkloppingen kunnen ook komen door problemen in het lichaam, zoals:
een te snel werkende schildklier longontsteking bloedarmoede een allergie een hartziekte of hartritmestoornis hoge bloeddruk diabetes (suikerziekte) sommige medicijnen (zoals prednison, medicijnen bij ADHD, sommige medicijnen tegen astma, sommige medicijnen voor de schildklier)
Een langzame hartslag kan te maken hebben met: Prednison is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd.Bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Ze zijn ook nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan. Artsen schrijven prednison voor bij:
Ziektes met ernstige ontstekingen. Bijvoorbeeld luchtwegontstekingen (zoals COPD), reumatische aandoeningen (zoals reuma, polymyalgie en jichtaanvallen), darmziekten (namelijk colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn), het syndroom van Sjögren, bepaalde oogontstekingen, clusterhoofdpijn, lupus erythematodes (LE), ernstige huidontstekingen (zoals bij lepra), bepaalde bloedziekten (zoals de bloedstollingsziekte ITP), de ziekte van Duchenne (spierziekte), Bellverlamming (een vorm van gezichtsverlamming), bij nierziektes, zoals het nefrotisch syndroom en bij netelroos. Ook bij ontstekingen bij tuberculose (van het hartzakje en van de hersenen).Bij ontstekingsziekten wordt het op verschillende manieren gebruikt: in een hoge dosering voor een paar dagen tot weken (stootkuur) en in een lagere dosering voor meerdere maanden (langdurige behandeling). Artsen schrijven het meestal voor als stootkuur.Prednison wordt ook gebruikt om afstotingsreacties tegen te gaan. Na orgaantransplantaties en als onderdeel van een behandeling bij kanker.Ook wordt het gebruikt om een tekort aan lichaamseigen bijnierschorshormonen aan te vullen. Zoals bij de bijnierziekten de ziekte van Addison, de ziekte van Cushing en het adrenogenitaal syndroom. Als het op deze manier gebruikt wordt heet het substitutietherapie.
Ziektes waarbij prednison wordt gebruikt zijn: Voor meer informatie zie, Kan het kwaad Hartkloppingen zijn meestal ongevaarlijk. U kunt er wel van schrikken als u ze voor het eerst krijgt. Neem dan contact op met uw huisarts. De huisarts zal samen met u zoeken naar de oorzaak van de hartkloppingen. Soms kunnen hartkloppingen wel gevaarlijk zijn. Onderzoeken
Uw huisarts kan samen met u kijken wat bij u de oorzaak kan zijn. En hoe u er minder last van kunt hebben. Soms zal de huisarts onderzoeken of de hartkloppingen komen door bijvoorbeeld een hartritmestoornis. Dat kan met een hartfilmpje (ECG). U kunt ook een draagbaar apparaat krijgen (Holter). Daarmee is uw hartritme 24 of 48 uur te zien. De huisarts kan ook onderzoeken of uw schildklier goed werkt. Dat kan met bloedonderzoek.
Adviezen
Als de uitslag van de onderzoeken normaal is, helpt het vaak om naar uw te kijken. Komen de hartkloppingen vaker voor op bepaalde momenten? Of spelen spanning, stress of bepaalde gewoontes een rol bij de hartkloppingen? Het kan helpen als u opschrijft in welke situatie u de hartkloppingen krijgt. Misschien merkt u niet dat u bent of, Maar soms blijken er, als u erover nadenkt, wel spanningen te zijn. Dit kunt u dan met iemand bespreken (bijvoorbeeld met uw huisarts). Misschien krijgt u vooral hartkloppingen als u, Of als u dranken met cafeïne drinkt (koffie, cola, redbull). Of als u rookt of drugs gebruikt. U kunt de hartkloppingen dan misschien verminderen door hier (tijdelijk) mee te stoppen.
Er zijn ook medicijnen die de hartkloppingen kunnen verminderen, bijvoorbeeld bètablokkers. Wanneer bellen Spoed: Bel direct met uw huisarts of de huisartsenpost als u hartkloppingen heeft met een of meer van deze klachten:
U heeft een pijnlijk, drukkend gevoel in of op de borst. Het gaat niet weg na een paar minuten. U bent erg benauwd. U heeft een onrustig gevoel, bent misselijk, bleek en zweterig.
Bel met uw huisarts als u een of meer van deze klachten heeft:
Als u voor het eerst hartkloppingen krijgt die niet overgaan als u een paar minuten rustig zit. Als u ineens een heel onregelmatige hartslag krijgt: het hart klopt ineens sneller en dan ineens weer langzamer.
: Ik heb last van hartkloppingen
Wat is de beste hartslag om vet te verbranden?
Wil jij afvallen met hardlopen? Training Lysanne Wilkens Donderdag, 14 juli 2022 © Lysanne Wilkens Hardlopen is een ideale sport om gewicht te verliezen. En daarvoor hoef je echt niet op volle snelheid je rondjes te lopen. Een rustig tempo is namelijk ook heel effectief om je vetverbranding te stimuleren. Als je hardlopen wil inzetten om gewicht te verliezen, wil je natuurlijk graag weten wat de meest effectieve manier is om dat te doen.
Maar zoals altijd is er niet één weg naar Rome. Kies je voor lang en traag of kort en intensief? Hieronder meer over het effect van de verschillende trainingen en hoe dit bijdraagt aan jouw doel om af te vallen. Om vetweefsel te verbranden, heeft je lichaam zuurstof nodig. Wanneer je op hoog tempo loopt, zal de meeste zuurstof naar je spieren gaan, waardoor de verbranding van vet op een laag pitje komt te staan.
Je lichaam put haar energie dan voornamelijk uit koolhydraten (de glycogeenvoorraad in je spieren) in plaats van vetreserves. Voor een zo hoog mogelijke vetverbranding hoef je dus niet heel hard te lopen. De ideale vetverbrandingszone ligt zo tussen de 50 en 65 % van je maximale hartslag.
- Als vuistregel kun je 45 tot 50 slagen onder je maximale hartslag gaan zitten.
- Deze hartslag kun je bepalen met de formule ‘220 – je leeftijd’.
- Dit is slechts een indicatie van je maximale hartslag.
- Als je het exact wil weten kun je bij een sportarts een maximaaltest doen om zo je verschillende zones te bepalen.
Hoewel het percentage vet dat wordt verbrand tijdens een rustige duurloop hoger ligt dan bij een intensieve training, is het van belang om naar meerdere factoren te kijken. De totale energieverbranding (vetten plus koolhydraten) is namelijk hoger bij een training met hoge intensiteit en ook de na-verbranding blijkt groter.
Getrainde spieren zorgen namelijk voor een snelle en effectieve vetverbranding. Zelfs wanneer het lichaam niet actief is zorgt spierweefsel voor vetverbranding. Kracht- of sprinttraining kan daarom ook een goede manier zijn om de vetverbranding te stimuleren. Zo kun je zelfs vet verbranden terwijl je slaapt.
Spierweefsel verbrandt ruim 15 keer meer energie dan vetweefsel, dus hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer je zult (na)verbranden. Wat ook meespeelt is de duur van je hardlooptraining. Wanneer je gaat hardlopen, verbruikt je lichaam meestal eerst de glycogeenvoorraad die opgeslagen ligt in je spieren, omdat dit de meest efficiënte energiebron is.
- Zodra deze voorraad op is, schakelt je lichaam over op de verbranding van vet.
- Wil je vet verbanden tijdens het hardlopen, dan is het dus raadzaam om langer dan een uur te lopen – of ’s ochtends op nuchtere maag, wanneer de glycogeenvoorraad lager is.
- Een extra voordeel van een laag tempo is dan ook dat je het hardloper langer volhoudt.
Wil je hardlopen inzetten om gewicht te verliezen? Dan kun je dat dus op meerdere manieren bereiken. Naast lange, rustige duurlopen doe je er goed aan om meer (vet verbrandende) spieren op te bouwen door op een hoger tempo te lopen. Varieer met interval-, sprint- of krachttrainingen.
Hoe weet je of je een slechte conditie hebt?
Symptomen conditieproblemen – Wie problemen heeft met de conditie merkt dat bijvoorbeeld aan:
Een zwak gevoel bij een inspanning Lichamelijk snel moe Weinig energie Weinig kracht Snel hijgen bij inspanning, kortademig
Hoe weet je dat je een goede conditie hebt?
Als we over conditie praten, dan hebben we het meestal over de staat waarin ons lichaam verkeert, en dan vooral over wat we lichamelijk kunnen presteren. Als iemand zegt dat hij/zij ‘in goede conditie is’, dan wordt bedoelt dat hij/zij fit is en bijvoorbeeld de trap op kan lopen zonder buiten adem te raken.
Van nature Conditie bestaat uit twee delen. De conditie die je van nature al hebt en de conditie die je opbouwt als je gaat sporten. Heb je van nature een goede conditie, dan ben je er bijvoorbeeld na een griep sneller weer bovenop dan iemand die van nature een minder goede conditie heeft. Daarnaast kun je altijd je conditie verbeteren door te trainen.
Volhouden Vaak gebruiken we het woord conditie om aan te geven hoe lang we iets kunnen volhouden. Kun je tijdens een hardlooptraining het tempo van de rest van de groep niet bijbenen of ben je na het oplopen van vier trappen al buiten adem, dan heb je al snel de neiging om te roepen dat je een slechte conditie hebt.
Maar dit is niet altijd waar. Ben je bij het hardlopen of traplopen snel buiten adem, dan kan het zijn dat je niet zo veel uithoudingsvermogen hebt. Uithoudingsvermogen is namelijk een belangrijk onderdeel van je conditie. Maar het is niet de enige factor die bepaalt hoe goed die conditie is: ook je spierkracht, snelheid, coördinatie en lenigheid tellen daarin mee.
Inspanningstest Om te bepalen hoe goed je uithoudingsvermogen is, kun je bij ons inspanningstest doen in de fitness, bijvoorbeeld op de loopband of de fietsergometer. Bij deze test wordt de weerstand steeds wat zwaarder gemaakt en meet de hartslagband je hartslag.
Hiermee kunnen wij berekenen hoeveel zuurstof je spieren maximaal opnemen: hoe meer ze opnemen, hoe beter je uithoudingsvermogen. Sport specifiek Maar je uithoudingsvermogen kan ook per sport verschillen, afhankelijk van welke sport je leuk vindt om te doen en hoeveel ervaring je ermee hebt. Schaats je veel en loop je zelden hard, dan zal je bij het schaatsen een beter uithoudingsvermogen hebben dan bij het hardlopen, terwijl je bij beide sporten dezelfde conditie hebt.
Spierkracht Naast uithoudingsvermogen bepaalt ook je spierkracht hoe goed je conditie is. Zijn bijvoorbeeld je beenspieren niet zo goed ontwikkeld, dan maak je er moeilijker een beweging mee dan wanneer je wel sterke beenspieren hebt. Ben je snel moe als je een paar trappen op moet rennen, dan kan het ook zijn dat je beenspieren niet zo sterk zijn en dat dit dus niets met je uithoudingsvermogen te maken heeft.
Lenigheid Net als coördinatie en snelheid is ook lenigheid een factor die bepaalt hoe goed je conditie is. Heb je stijve spieren, dan gaat het uitvoeren van een beweging je moeilijker af dan wanneer je lichaam lenig en soepel is. In dat laatste geval hoef je geen extra kracht te gebruiken om een beweging te maken, bijvoorbeeld het oplopen van een trap.
Conditie is dus meer dan uithoudingsvermogen alleen. Je uithoudingsvermogen de kracht van je spieren, je coördinatie en hoe lenig je bent: al die factoren samen bepalen of je wel of niet een goede conditie hebt. Conditie test Ben je nieuwsgierig naar hoe jouw conditie is? Dan kun je bij ons een afspraak maken voor zowel een uithoudingsvermogenstest als een krachttest.
Wat zegt je hartslag over je conditie?
Fitheid & rust hartslag – Het aantal keren dat jouw hart per minuut slaat zegt iets over je fitheid. Over het algemeen geldt: hoe lager je hartslag in rust, hoe fitter je bent, Een fit hart is simpelweg sterker en werkt efficiënter. Het pompt per slag meer bloed het lichaam in dan een hart dat in minder goede conditie is.
Welke hartslag bij duurtraining?
Training In samenwerking met Garmin Een sporthorloge waarmee je de hartslag kunt meten is populair onder hardlopers. Maar wat lees je er nu precies op af, en nog belangrijker: wat zeggen al die getallen je? Voor wie is een hartslagmeter handig, en hoe kun je deze gebruiken tijdens een rustige duurloop of een pittige intervaltraining? Een hartslagmeter kan je helpen om het juiste trainingstempo te bepalen en voorkomen dat je te snel of te langzaam loopt.
- Hartslagmeter: voor wie? Heb je veel hardloopervaring en ken je je eigen lichaam goed? Dan kun je steeds gemakkelijker afgaan op je gevoel.
- Je herkent de signalen van je lichaam, weet hoe een bepaalde training zou moeten voelen en stemt je snelheid daarop af.
- De hartslagmeter kan je aanvullende informatie geven over je inspanningsniveau.
Ben je juist net begonnen? Dan ben je waarschijnlijk minder gericht op snelheid en wil je eerst de lengte van je training opbouwen. Je hoeft dan nog niet zo bezig te zijn met je hartslagfrequentie. Hartslagmeters zijn daarom het meest geschikt voor de groep die daartussenin zit: lopers die al wel wat hardloopervaring hebben en afstanden graag sneller willen lopen.
Voor die groep is de hartslagmeter een slimme aanvulling. Kijk hier voor het actuele productaanbod van Garmin, Maximale hartslag Omdat de hartslagfrequentie tijdens de inspanning, maar ook in rust, zeer individueel bepaald is, bestaan er geen tabellen waarin je af kunt lezen met welke hartslag je een duurloop of een intervaltraining kunt doen.
Je moet eerst uitzoeken hoe dat bij jou zit. Een van de manieren om dat te doen begint met het bepalen van je maximale hartslag. Het veelgebruikte rekensommetje ‘220 min je leeftijd’ is verre van nauwkeurig, en daarom onbetrouwbaar. Wat wel een betrouwbare waarde oplevert, is een inspanningstest bij een inspanningsfysioloog of sportarts.
- Er bestaan tests waarmee je zelf kunt bepalen wat je maximale hartslag is.
- Een gediplomeerde trainer van een club kan je hier bijvoorbeeld mee helpen.
- Hartslag aflezen Het aanbod van sporthorloges met een ingebouwde hartslagmeter is groot.
- Tot voor kort werkten deze altijd met een borstband, die het signaal van het hart oppikte en naar het horloge zond.
De meest recente modellen werken zonder borstband en pikken de signalen op vanaf de pols. Dat is een stuk comfortabeler dan de borstband, maar is iets minder precies. Op het horloge lees je tijdens het hardlopen je actuele hartslag. Na de training kun je bijvoorbeeld je gemiddelde en je maximale hartslag tijdens de training aflezen.
- Als je jouw maximale hartslag kent, dan is een hartslagmeter een handig hulpmiddel om te bepalen of je goed aan het trainen bent.
- Je checkt tijdens het hardlopen regelmatig je hartslag om te zien of je tempo goed is, of dat je iets rustiger of sneller moet lopen.
- Hersteltraining Een rustige hersteltraining loop je op 60 tot 75 procent van je maximale hartslag.
Een rekenvoorbeeld: is jouw maximale hartslag 180? Dan loop je een hersteltraining met een hartslag van 108 tot 135 slagen per minuut. Je ademhaling blijft rustig, onderweg een gesprek voeren is geen enkel probleem. Rustige duurtraining Een rustige duurtraining loop je op 75 tot 80 procent van je maximale hartslag.
Deze training loop je met een hartslag van 135 tot 144 slagen per minuut als je maximale hartslag 180 is. Je loopt op een rustig tempo en kunt dat een langere tijd volhouden. De ademhaling is nog altijd vrij rustig en praten tijdens de training is goed te doen. Intensieve duurtraining Een intensieve duurtraining doe je op 80 tot 85 procent van je maximale hartslag.
Bij een maximale hartslag van 180 zal je hartslag bij deze training tussen de 144 en 153 slagen per minuut zijn. De training is pittig, je ademhaling wordt zwaarder. Je kunt nog wel iets tegen je loopmaatje zeggen, maar een uitgebreid gesprek zit er niet meer in.
- Trainen nabij het omslagpunt Ga je met een hartslagmeter aan de slag dan is het ook handig om de hartslag bij je omslagpunt te kennen.
- Dat is de snelheid waarbij de benen alsmaar zwaarder worden, en wat je niet langer dan 30-45 minuten vol kunt houden.
- Die intensiteit ligt op ongeveer 85 tot 95 procent van je maximale hartslagwaarde.
Is die 180, dan loop je met een hartslag van 153 tot 171 slagen per minuut. Hardlopen gaat zwaar, je ademhaling is snel en diep en je voelt je benen steeds een beetje zwaarder worden.90 tot 100 procent Bij een intervaltraining loop je afwisselend een kort stuk hard en een kort stuk rustig om te herstellen.
Tijdens de snelle stukken kan je hartslag op 90 tot 100 procent van het maximum komen en hijg je zwaar. Veel meer dan 1 of twee woorden krijg je er niet meer uit. Omdat de hartslag altijd enige tijd nodig heeft om op niveau te komen, is de hartslag minder geschikt om de snelheid goed te doseren. Daarom worden korte intervaltrainingen op snelheid, of op gevoel gelopen.
Wil je meer weten over trainen met een hartslagmeter? Lees dan het artikel t rainen in zones,
Welke hartslag voor duurtraining?
Trainen met hartslagzones op de roeitrainer Geschreven door Tamara 31 januari 2023 15.26 Trainen met hartslagzones op je roeitrainer draagt bij aan het bereiken van gerichte sportdoelen. Wil je je conditie verbeteren, afvallen of juist je sprint van 500 meter in een snellere tijd afleggen? Voor elk doel train je in een andere hartslagzone. Ben je gister of eergister iets te enthousiast geweest met trainen? Een hersteltraining helpt dan om je spierpijn te verminderen. Ben je nog helemaal niet bekend met roeien of met hartslaggericht trainen? Dan is dit een goede hartslagzone om mee te beginnen. In deze zone is je vetverbranding het snelst. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is dit een zone waarbij je hartslag vrij laag ligt. Je training moet hierbij meer dan 20 minuten duren. Wil jij je conditie verbeteren voor je gezondheid of voor een sportdoel? Train dan in hartslagzone 3 op je roeitrainer. Hierbij is de intensiteit van je training gemiddeld tot hoog waardoor je uithoudingsvermogen verbetert. Wanneer de training makkelijk gaat, maak je de tijdsduur van je training telkens wat langer. Ben je al een ervaren roeier en wil je meer uit je trainingen halen? Dan is hartslagzone 4 de geschikte zone voor jou. De intervaltraining bestaat uit korte, intensieve trainingssessies. Door de hoge inspanning verzuren je spieren. Op lange termijn helpt dat je uithoudingsvermogen te verbeteren. Als wedstrijdroeier ga je verder dan alleen het verbeteren van je spierconditie en je uithoudingsvermogen. In hartslagzone 5 verhoog jij daarnaast jouw snelheid. Ook dit is een intervaltraining, maar vergeleken met het trainen in zone 4, zijn je intensieve, korte sessies nu nog korter.
Wat mag de maximale hartslag zijn?
Maximale hartslag – De maximale hartslag is het maximaal aantal hartslagen per minuut, ongeacht het inspanningsniveau. je kunt die inschatten met volgende formule: 220 – leeftijd. Voorbeeld Voor iemand van 30 jaar is de maximale hartslag bij benadering 190 (220-30). Een maximale inspanningstest op een loopband of fietsergometer onder toezicht van een arts kan de exacte waarde bepalen.
Hoeveel mag je hartslag zijn?
Wat is een normale hartslag? – Een normale hartslag in rust ligt tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Tijdens je slaap is je hartslag het laagst. De hartslag kan dan teruglopen naar minder dan 50 slagen per minuut, dit is dan normaal. Bij inspanning gaat de hartslag juist omhoog. Dan kan de hartslag oplopen naar 160 tot 180 slagen per minuut. Hoe zwaarder de inspanning, hoe hoger de hartslag.
Is 160 hoge hartslag?
Wat is een versnelde aanvalsgewijze hartslag? – Het van een gezonde volwassene slaat ongeveer 50-80 keer per minuut. Bij inspanning kan dit echter gemakkelijk toenemen tot 160 slagen per minuut. Bij een aanval (paroxisme) van tachycardie (letterlijk: ‘snel hart’) kan de hartslag plotseling oplopen tot 160 of meer.
Zo’n aanval van paroxismale tachycardie kan een paar minuten duren, maar ook enkele dagen lang! De aandoening komt vrij veel voor, vooral bij jonge mensen. Gewoonlijk is de kwaal niet echt ernstig. Het van een gezonde volwassene slaat ongeveer 50-80 keer per minuut. Bij inspanning kan dit echter gemakkelijk toenemen tot 160 slagen per minuut.
Bij een aanval (paroxisme) van tachycardie (letterlijk: ‘snel hart’) kan de hartslag plotseling oplopen tot 160 of meer. Zo’n aanval van paroxismale tachycardie kan een paar minuten duren, maar ook enkele dagen lang! De aandoening komt vrij veel voor, vooral bij jonge mensen. Pagina laatst aangepast op 15-03-2023 Auteur: Deze informatie is gecontroleerd door: N. van Hasselt, arts Vond je deze informatie nuttig? 1.6 uit 5 – 7 beoordelingen Heeft deze informatie jou geholpen? Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren. Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen.
Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media. Als je op “Accepteer” klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen.
Lees hier meer over in ons en, Via “Cookie Instellingen” kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons : Versnelde aanvalsgewijze hartslag
Is hartslag 150 te hoog?
Wat is het? – Het hart bestaat uit twee voorkamers (boezems) en twee kamers (ventrikels). De hartspier trekt samen onder invloed van een kleine elektrische stroom. Die stroom wordt opgewekt in de sinusknoop, een zenuwknoop in de rechtervoorkamer van het hart.
- De stroom wordt vanuit de sinusknoop verspreid over de hartspier door een speciaal systeem van zenuwen.
- Als de stroom de spier van de hartkamers bereikt, trekt die samen.
- Normaal slaat het hart 60 tot 100 keer per minuut.
- Bij een hartslag sneller dan 100 per minuut spreekt men van tachycardie,
- In het geval van een sinustachycardie ontstaat het te snelle hartritme door overactiviteit vanuit een normale sinus.
Doorgaans wordt het niet beschouwd als een echte hartritmestoornis, maar eerder als een antwoord van het lichaam op een stressvolle situatie. Zo’n versnelde hartslag kan bij gezonde personen bijvoorbeeld ontstaan als reactie op een fysieke inspanning, psychische stress, angst, pijn of koorts.
Is 150 een hoge hartslag?
De medische term voor een hoge hartslag is tachycardie. De hartslag ligt dan boven de 100 slagen per minuut. Soms heb je in rust een hartslag boven de 100 slagen per minuut. Het is geen probleem als dit komt door:
koorts jezelf ergens over opwinden angst, stress en boosheid
Andere oorzaken voor een hoge hartslag zijn:
te veel gebruik van alcohol of drugs roken sommige medicijnen
De hoge hartslag gaat meestal vanzelf over zodra de situatie verandert. Als je een hoge hartslag in rust hebt zonder duidelijke oorzaak bespreek dit dan met je huisarts. Ook als je geen klachten hebt. Tip voor het meten van je hartslag: Zoek een rustig moment om je hartslag te meten.
Vooral als je merkt dat het bij jou voor stress zorgt. Want dan gaat je hartslag omhoog, en is je meting minder betrouwbaar. Bij inspanning heeft je lichaam meer zuurstof nodig. Dan gaat je hart sneller kloppen. Tijdens het sporten kan je hartslag oplopen tot 180 slagen per minuut. Bij sommige mensen loopt de hartslag wel op tot boven de 200 slagen per minuut.
De hartslag bij inspanning verschilt per persoon. Het is wel belangrijk dat je hartslag niet te snel oploopt en in rust weer geleidelijk daalt. Bij een heel hoge hartslag heeft het hart niet genoeg tijd om zich helemaal te vullen met bloed. Het pompt dan minder bloed dan normaal weg per hartslag.
hartkloppingen je kunt je minder goed inspannen flauwvallen
Maak een afspraak bij de huisarts als je:
een hoge hartslag hebt in rust zonder duidelijke oorzaak regelmatig merkt dat je hartslag hoog is en dit past niet bij de situatie hartslag bij geringe inspanning al heel snel oploopt
Een hoge hartslag in rust zonder duidelijke oorzaak kan een teken zijn van een hartritmestoornis. Dit kan gevaarlijk zijn. Het is daarom belangrijk dat de huisarts onderzoekt wat de oorzaak is, ook als je geen klachten hebt. Hij controleert je hartritme en bepaalt of meer onderzoek of een behandeling nodig is.
Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur) Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 – 13.00 uur, € 0,05 per minuut)
We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag
Hoe hoog mag de hartslag zijn op de hometrainer?
Voor mannen: 220 min uw leeftijd = maximale hartslag (voorbeeld: als u 40 jaar bent, is de maximale hartslag 220 – 40 jaar = 180) Voor vrouwen: 226 min uw leeftijd = maximale hartslag (voorbeeld: als u 40 jaar bent, is de maximale hartslag 226 – 40 jaar = 186)
Welke hartslag lange duurloop?
Elke loper hoorde al over de vuistregel die stelt dat je ‘harde’ inspanningen moet afwisselen met ‘rustige’ loopjes. De vragen zijn: hoe vaak mag je hard trainen, wat houdt ‘rustig’ precies in, en welke plaats hebben die trage duurlopen in je loopprogramma?
september 5, 2019 TEKST: runningBE FOTO’S: runningBE
Korte en lange duurlopen horen in de categorie ‘rustig’ lopen thuis. Het tempo heet aeroob, omdat je in deze hartslagzone je cardiovasculaire systeem optimaal traint en een basisuithouding opbouwt. Die laatste heb je nodig om intensievere trainingen af te werken.
- Aandachtige lezers van deze eerste zinnen zitten mogelijk al met een vraag.
- Hoe bepaal je de juiste hartslagzone voor trage duurlopen? De simpelste manier is helaas ook subjectief en onnauwkeurig: let erop dat je tijdens je inspanning gemakkelijk kan ademen en praten.
- Een beter alternatief is je hartslag in de gaten houden met je sporthorloge,
Tegenwoordig pakken veel horloges uit met hartslagmeting aan de pols, maar registratie via de borstband is nog altijd nauwkeuriger. Wie zijn of haar maximale hartslag kent (zie pagina 40) kan daarmee de verschillende trainingszones bepalen. Een duurloop gebeurt met 71 à 80% van je maximale hartslag.
- Stel dat je maximale hartslag 180 slagen per minuut is, dan werk je je rustige duurloop af met ongeveer 135 slagen per minuut (75% van 180).
- Wie gewoon is om doordeweekse duurlopen in een te hoog tempo te lopen (bijvoorbeeld tien of vijftien slagen per minuut te veel), denkt misschien dat dit rustige aerobe tempo veel te traag is.
En saai! Als je de training intuïtief benadert, denk je nu eenmaal dat je sneller moet lopen om betere resultaten te boeken. Niets is minder waar.
Wat zegt je hartslag over je bloeddruk?
Wat is het verband tussen je hartslag en bloeddruk? Geschreven door Andrea Gandolfi 27 maart 2023 13.01 Je hartslag en bloeddruk worden door veel mensen als set gezien. Dit komt omdat je bloeddruk en hartslag veel informatie geven over je gezondheid en soms met elkaar samenhangen. Je hart knijpt zich samen en ontspant zich weer om bloed door je lichaam te pompen. Dit zorgt voor druk in je bloedvaten, wat de bloeddruk heet. Deze bloedvaten helpen ook om je bloed rond te pompen door de kleine spieren rond de vaten samen te trekken en te ontspannen. Je hartslag en bloeddruk vormen een groot deel van je gezondheid. Hoewel ze niet altijd verband met elkaar houden, is de kans wel groot dat je van een hoge bloeddruk hartklachten krijgt. Dit gebeurt meestal onopvallend en aan de symptomen herken je niet altijd wat er aan de hand is. Je hartslag is een natuurlijke meter die veel informatie geeft over de gezondheid van je hart. Een hartslag die te snel, te langzaam of onregelmatig is, kan wijzen op een hartritmestoornis. Ook betekent dit soms dat je last hebt van hartklepaandoeningen, hartfalen of een hoge bloeddruk. Omdat je hartslag en bloeddruk nauw samenwerken, hebben ze vaak invloed op elkaar. Bij een lage bloeddruk slaat het hart sneller om je bloeddruk op niveau te houden en een hoge bloeddruk kan zorgen voor een onregelmatige hartslag. Een hoge bloeddruk betekent dus niet gelijk dat je een hoge hartslag krijgt en andersom geldt hetzelfde. Zoals we hierboven zeiden, hoeven je hartslag en bloeddruk niet samen te stijgen. Wanneer je hart sneller pompt, worden je bloedvaten namelijk wijder zodat het bloed gemakkelijker door je bloedvaten stroomt. Je bloeddruk hoeft hierdoor niet hoger te worden. Als je bloeddruk hoog is, moeten je bloedvaten harder werken om het bloed rond te pompen door je lichaam. Wanneer dit langdurig gebeurt, kan je hartweefsel dikker worden. Dit maakt het lastiger voor je hart om het bloed rond te pompen. Hierdoor ontstaat een lage hartslag en hoge bloeddruk. Het is verstandig om naar de huisarts te gaan als je langdurig een hoge bloeddruk bij jezelf meet. Mensen boven de 70, diabetespatiënten of mensen met hartproblemen moeten hun bloeddruk in de gaten houden. Deze risicogroepen hebben namelijk een grotere kans om problemen met de hartslag en bloeddruk te krijgen. Heb je last van een lage of hoge bloeddruk? Ook dan is het verstandig om je hartslag in de gaten te houden. : Wat is het verband tussen je hartslag en bloeddruk?
Is hartslag 120 hoog?
Wat is het? – Het hart bestaat uit twee voorkamers (boezems) en twee kamers (ventrikels). De hartspier trekt samen onder invloed van een kleine elektrische stroom. Die stroom wordt opgewekt in de sinusknoop, een zenuwknoop in de rechtervoorkamer van het hart.
- De stroom wordt vanuit de sinusknoop verspreid over de hartspier door een speciaal systeem van zenuwen.
- Als de stroom de spier van de hartkamers bereikt, trekt die samen.
- Normaal slaat het hart 60 tot 100 keer per minuut.
- Bij een hartslag sneller dan 100 per minuut spreekt men van tachycardie,
- In het geval van een sinustachycardie ontstaat het te snelle hartritme door overactiviteit vanuit een normale sinus.
Doorgaans wordt het niet beschouwd als een echte hartritmestoornis, maar eerder als een antwoord van het lichaam op een stressvolle situatie. Zo’n versnelde hartslag kan bij gezonde personen bijvoorbeeld ontstaan als reactie op een fysieke inspanning, psychische stress, angst, pijn of koorts.
Wat is de beste hartslag om vet te verbranden?
Wil jij afvallen met hardlopen? Training Lysanne Wilkens Donderdag, 14 juli 2022 © Lysanne Wilkens Hardlopen is een ideale sport om gewicht te verliezen. En daarvoor hoef je echt niet op volle snelheid je rondjes te lopen. Een rustig tempo is namelijk ook heel effectief om je vetverbranding te stimuleren. Als je hardlopen wil inzetten om gewicht te verliezen, wil je natuurlijk graag weten wat de meest effectieve manier is om dat te doen.
Maar zoals altijd is er niet één weg naar Rome. Kies je voor lang en traag of kort en intensief? Hieronder meer over het effect van de verschillende trainingen en hoe dit bijdraagt aan jouw doel om af te vallen. Om vetweefsel te verbranden, heeft je lichaam zuurstof nodig. Wanneer je op hoog tempo loopt, zal de meeste zuurstof naar je spieren gaan, waardoor de verbranding van vet op een laag pitje komt te staan.
Je lichaam put haar energie dan voornamelijk uit koolhydraten (de glycogeenvoorraad in je spieren) in plaats van vetreserves. Voor een zo hoog mogelijke vetverbranding hoef je dus niet heel hard te lopen. De ideale vetverbrandingszone ligt zo tussen de 50 en 65 % van je maximale hartslag.
- Als vuistregel kun je 45 tot 50 slagen onder je maximale hartslag gaan zitten.
- Deze hartslag kun je bepalen met de formule ‘220 – je leeftijd’.
- Dit is slechts een indicatie van je maximale hartslag.
- Als je het exact wil weten kun je bij een sportarts een maximaaltest doen om zo je verschillende zones te bepalen.
Hoewel het percentage vet dat wordt verbrand tijdens een rustige duurloop hoger ligt dan bij een intensieve training, is het van belang om naar meerdere factoren te kijken. De totale energieverbranding (vetten plus koolhydraten) is namelijk hoger bij een training met hoge intensiteit en ook de na-verbranding blijkt groter.
- Getrainde spieren zorgen namelijk voor een snelle en effectieve vetverbranding.
- Zelfs wanneer het lichaam niet actief is zorgt spierweefsel voor vetverbranding.
- Racht- of sprinttraining kan daarom ook een goede manier zijn om de vetverbranding te stimuleren.
- Zo kun je zelfs vet verbranden terwijl je slaapt.
Spierweefsel verbrandt ruim 15 keer meer energie dan vetweefsel, dus hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer je zult (na)verbranden. Wat ook meespeelt is de duur van je hardlooptraining. Wanneer je gaat hardlopen, verbruikt je lichaam meestal eerst de glycogeenvoorraad die opgeslagen ligt in je spieren, omdat dit de meest efficiënte energiebron is.
Zodra deze voorraad op is, schakelt je lichaam over op de verbranding van vet. Wil je vet verbanden tijdens het hardlopen, dan is het dus raadzaam om langer dan een uur te lopen – of ’s ochtends op nuchtere maag, wanneer de glycogeenvoorraad lager is. Een extra voordeel van een laag tempo is dan ook dat je het hardloper langer volhoudt.
Wil je hardlopen inzetten om gewicht te verliezen? Dan kun je dat dus op meerdere manieren bereiken. Naast lange, rustige duurlopen doe je er goed aan om meer (vet verbrandende) spieren op te bouwen door op een hoger tempo te lopen. Varieer met interval-, sprint- of krachttrainingen.
Welke hartslag bij krachttraining?
Beste sporten voor je hart – Eigenlijk zijn alle sporten geschikt. Het belangrijkste is dat je een activiteit doet die bij je past. Om het maximale uit de training te halen, is het belangrijk iets te doen wat je fijn vindt. Een comfortabel gevoel vergroot de kans dat je het langere tijd volhoudt en het je helpt ontspannen.
Of je nou gaat fietsen, hardlopen, wandelen, roeien, aerobics of krachttraining doet: allemaal goed. Yup, ook krachttraining staat in dit rijtje. Je kan dit namelijk ook doen op een hartslag tussen de 70 en 80%. Train niet zo zwaar mogelijk, maar gooi de gewichten omlaag, ga voor meer reps en doe verschillende workouts achter elkaar.
Stel een circuitje van bijvoorbeeld drie workouts achter elkaar op. Blijf tussen de 70-80% en neem daarna 1 minuut rust. Dit kan je daarna keer op keer herhalen. Tip: wissel de workouts af.
Wat is de hartslag van een topsporter?
Als je een sporthart hebt, merk je dit aan je hartslag. De normale hartslag in rust (60-80 slagen per minuut) is in het geval van een sporthart lager. Dit kan zelfs teruglopen tot een hartslag tussen de 40 en de 60 slagen per minuut. Je hart kan bovendien in één hartslag meer bloed rondpompen dan een ‘normaal’ hart.