HomeNieuwsAchtergrondHet verhaal achter Greg Glassman

Het verhaal achter Greg Glassman

-

Greg Glassman is net als Dave Castro één van de bekendste gezichten van het CrossFit hoofdkwartier. Greg staat misschien niet net zo veel in de spotlights als Dave maar is – zo denken wij – wel de belangrijkste figuur voor CrossFit en de CrossFit gemeenschap. Maar wie is Greg Glassman eigenlijk?

De achtergrond van Greg Glassman

Greg Glassman werd geboren op 22 juli 1956 en groeide op in Woodland Hills, een buitenwijk van de middenklasse in Los Angeles. Toen hij 10 weken oud was liep hij polio op, het werd echter pas ruim een jaar later gediagnosticeerd, toen hij een kleine wandelwagen kreeg en daar op één been achter hopte.

Glassman bracht de zomers door bij zijn grootouders in Alabama, waar hij en zijn neven en nichten per twee in 1 bed sliepen. “Het was het enige in mijn jeugd dat gezond was” zegt hij. “Thuis was er niets dan onheil en vandalisme. Mijn moeder was behoorlijk gemeen. En mijn vader maakte van alles een wedstrijd.”

Toen Glassman 12 was, kwam zijn vader (een raketwetenschapper), met een zak met duizenden spijkers en een micrometer naar hem toe. Hij liet Greg elke spijker meten tot op 10-duizendsten van een inch en een histogram maken als een les.

Op school was Glassman een vechter. Hij spendeerde het grootste deel van zijn vrije tijd aan het opbouwen van zijn bovenlichaam. Gezien zijn medische geschiedenis, zaten contactsporten er niet in, en met 167cm lang was competitief zwemmen ook geen optie. Maar gymnastiek wel, dus ging hij trainen in de ringen ondanks de bezorgdheid van zijn ouders. Hij kon niet zo hard rennen als de anderen, maar kon altijd meer pull-ups doen dan wie dan ook. Hij zegt “Alles wat ik nodig had was krijt, de ringen en alleen achter gelaten worden.”

Greg Glassman in de ringen - CrossFitWereld
Greg Glassman in de ringen Bron: maxim.com

Toen hij nog op de middelbare school trainde voor gymnastiek, probeerde Glassman zichzelf te leren squaten, al was het enkel om er achter te komen het hem niet lukte. Zijn lichaam, versterkt door klassieke gymroutines, was niet afgestemd op een dergelijke functionele beweging.

Het begin van CrossFit

Inmiddels weet iedereen niet beter dan dat Greg Glassman de grondlegger en CEO van een van de snelst groeiende fitness bedrijven ter wereld is met miljoenen fanatieke klanten – CrossFit.
Veel mensen zeggen dat hij eigenlijk de zorgdrager is van een van de grote wonderen van de wereld. Zelf zegt hij in een interview dat hij CrossFit en zijn bedrijf vergelijkt met het natuurlijke proces dat de Grand Canyon creëerde.
Over zijn bijdrage hieraan zegt hij;

WE JUST DIDN’T F*CK IT UP.

Het verhaal
Glassman ontwikkelde bijna het volledige CrossFit-programma in zijn garage op 16-jarige leeftijd, waarbij hij gymnastiek, power lifting en calisthenics mengde. Hij ging naar de universiteit, maar makte het nooit af. Zoals Greg zegt; “Ik ging naar een half dozijn instellingen, maar ik was er gewoon voor de meisjes.”

In de jaren ’90 begon Glassman volgelingen op te bouwen als een onorthodoxe persoonlijke trainer die klanten. In 1995 – opende hij zijn eerste eigen sportschool welke later bekend zal worden als de aller eerste CrossFit box. Waar hij klanten een waanzin van willekeurig toegewezen sprints en deadlifts liet doen – en coachte ze in de libertarische filosofie.

Brian Mulvaney, die Glassman in 1999 ontmoette en uiteindelijk lid werd van het CrossFit-team als een strateeg:

DE EERSTE KEER DAT IK HEM ONTMOETTE, DACHT IK:” WIE IS DEZE GROOTSE HUFTER

Glassman werd als personal trainer uit een handvol sportscholen geschopt omdat hij te disruptief was voordat hij in 2001 echt zijn eigen plek veroverde. Hij begon hier met het trainen van militairen en baller-tech klanten.

Glassman begon online workouts te plaatsen en ging viraal. Durfkapitalist Bill Gross – die CitySearch.com en eToys.com had gelanceerd – stond klaar om te investeren en eBay-miljardair Meg Whitman werd bestuurd als potentieel bestuurslid. Toen barstte de tech-bubel los voordat Glassman de financiering aan nam. Maar CrossFit bleef groeien.

Kort daarna begon Glassman met het certificeren van coaches en het opzetten van ‘filialen’, autonome sportscholen die hem een jaarlijkse vergoeding betalen om de naam CrossFit te mogen dragen. Hij was fel selectief en wilde alleen de meest toegewijde fitnessfanatici bereiken. Glassman zegt;
“We zijn bewust begonnen aan de top om van daaruit verder te bouwen”
“Geen SEAL gaat de training van de dikke mensen doen. Maar de dikke mensen zullen de SEAL-workout zeker doen. “

Mensen waren al vroeg op hun hoede voor CrossFit. Het ziet er voor velen alarmerend uit – gewichten vliegen rond, mensen sprinten willekeurig. Daar bovenop deed Glassman zichzelf geen gunst toen hij in 2005 tegen de New York Times zei: “Het kan je doden … Als je het een raar idee vindt dat je van de ringen kun vallen en je nek breken, dan willen we je niet in onze trainingen. “

Maar blessures hebben de sport nooit ernstig belemmerd. Dat komt waarschijnlijk omdat het gevaar niet echt abnormaal hoog is. Met een letselpercentage van 3,1 per duizend uur aan beweging is het risico bij CrossFit ongeveer hetzelfde als gewichtheffen of triatlontraining zo stelt een onderzoek uit 2013 in The Journal of Strength and Conditioning Research.
Of misschien komt het doordat Glassman en zijn advocaten vrij agressief te werk zijn gegaan naar elke organisatie welke suggereren dat CrossFit bijzonder gevaarlijk is. Of misschien was de aantrekkingskracht van CrossFit’s community ongewoon sterk en werden de gelukkige deelnemers actieve recruiters. Glassman zeg; “Ik krijg altijd de vraag hoeveel CrossFitters er zijn, Ik heb geen idee. Enkele miljoenen is het antwoord waar ik het meest comfortabel mee ben. Het is net als het schatten van de grootte van het universum.”

Greg en zijn tweede (nu ex) vrouw, Lauren Jenai ( Janai was eerder een klant die uiteindelijk samen met hem CrossFit uitwerkte en startte.) richtten in 2000 samen CrossFit Inc. op. Het idee ontstond al enkele jaren eerder in 1996 maar toen als “Cross-Fit”. De eerste officiële sportschool hiervan was dan ook die van Greg Glassman.
In 2009 ging het bijna even mis. Greg en Lauren gingen scheiden en Lauren wilde haar aandeel in CrossFit inc. verkopen. Gelukkig voor Glassman kreeg hij het na wat lobbyen voor elkaar om een lening bij elkaar te krijgen van $16,2 miljoen en kon hij haar volledig uitkopen. Hierdoor verkreeg hij volledige controle over CrossFit inc.

En het ontstaan van de Games?
In 2006 leerde hij Dave Castro kennen die hij als talent zag en vroeg hem al snel of hij deel wilde nemen aan een level 1-seminar. Niet lang daarna vroeg Greg aan Dave hem te helpen met level 1 trainingen als stagair. Langzaam aan kreeg hij hier steeds meer verantwoordelijkheden en ontwikkelde dave zijn rol zich tot opleidingsdirecteur samen met Nicole Carroll.

Begin 2007 kreeg Greg een uitnodiging van Dave om langs te komen op de ranch van Dave zijn ouders. En hier begon het enorm te kriebelen. Samen bedachten ze een CrossFit evenement dat zou plaats vinden op de ranch. Ze noemden het toen nog “Woodstock of Fitness”

En nu?
Op dit moment is Greg nog steeds CEO van CrossFit en lijkt hij nog niet te denken aan stoppen. We zijn heel erg benieuwd wat hij nog meer gaat brengen voor CrossFit en hopen dat hij nog héél lang de CEO blijft. Laten we dan nu alleen nog afsluiten met een mooie motivatie video van Greg Glassman.


Greg Glassman - CrossFitWereld

Over Greg Glassman

Geboren: 1956
Komt uit: US
Affiliate:
Team:


DELEN IS SPORTIEF

RECENTE ARTIKELEN

RECENTE ARTIKELEN