HomeNieuwsCrossFit GamesHet ontslag van Dave Castro

Het ontslag van Dave Castro

-

De meesten zullen het wel hebben meegekregen, maar mocht je het gemist hebben. Eric Roza heeft Dave Castro ontslagen vanuit CrossFit inc. Dit kwam aan het licht nadat een interne e-mail uitlekte. Nu is de stilte doorbroken en weten we meer.

Op 4 januari 2022 werd door CrossFit-eigenaar en CEO Eric Roza een interne e-mail naar het personeel van CrossFit gestuurd. Het legde de grondgedachte uit achter het besluit om de oude algemeen directeur van Sport Dave Castro te laten gaan. Die e-mail werd dezelfde dag nog naar de pers gelekt, waardoor er een stroom van artikelen op internet verscheen over het ontslag van Castro en een golf van gesprekken, hottakes en emoties veroorzaakte onder de CrossFit-gemeenschap.

Een dag later, op 5 januari 2022, verbrak CrossFit hun stilzwijgen met een verklaring op games.crossfit.com, waarin ze Castro “de grondlegger van de CrossFit Games” noemden in de ondertitel van het artikel.

De verklaring gaf echter niet echt nieuwe informatie. Het herhaalde de meest opvallende punten van Roza’s e-mail, waaronder erkenning van Castro’s werk in de begindagen van de CrossFit Games via “de groei van CrossFit’s trainingsactiviteiten en het helpen opschalen van de seminarafdeling om tienduizenden trainers te bereiken.” Bovendien bevestigde het dat CrossFit’s Vice President of Sport and Partnerships Justin Bergh de nieuwe General Manager of Sport zou worden.

CrossFit erkende ook Castro’s bijdragen aan de sport in hun Instagram-bericht, met de onschrift ‘Dank je, Dave’. Net als de e-mail van Roza suggereerde de inhoud van de post dat Castro niet in het traject van de toekomst van CrossFit zit. Roza zei in de e-mail: “Ik heb de moeilijke beslissing genomen om het leiderschap van het Sport-team te veranderen om de toekomstplannen van CrossFit zo goed mogelijk te ondersteunen, en Dave Castro zal het bedrijf verlaten.” CrossFit’s Instagram-bericht zei:

Ten tijde van de publicatie van dit artikel heeft Castro één openbare verklaring afgelegd over zijn ontslag. Op zijn Instagram-pagina maakte hij duidelijk dat de beslissing voor zijn ontslag “niet wederzijds” was, hoewel Roza “berichten had voorbereid” dat dit wel zo was. Het ontslag van Castro kwam slechts zeven weken voor de start van de CrossFit Open in 2022, waarvan de programmering “vrijwel klaar” is, volgens een video van Castro op het CrossFit Games YouTube-kanaal:

Dave Castro en de CrossFit Games

De oorsprong van de CrossFit Games was het geesteskind van voormalig CrossFit-CEO Greg Glassman en Castro terwijl ze samen op een ranch liepen die eigendom was van de ouders van Castro. Hier werd onlangs de CrossFit Games Finals van 2020 werden gehouden. Hun doel was om “the Woodstock of fitness” te creëren en de Fittest Man en Fittest Woman on Earth® te vinden.

De eerste CrossFit Games werden gehouden van 30 juni tot 1 juli 2007. Er was geen kwalificatieproces voor de 2007 Games; atleten hoefden zich alleen te registreren voor de competitie (een kwalificatieproces voor individuen werd pas in 2009 ingesteld). De Games verlieten de ranch niet totdat de aanhoudende groei in 2010 een verhuizing naar het toenmalige Home Depot Center in Carson dwong.

De Open werd in 2011 geïntroduceerd om een ​​”breder net” uit te werpen om de titel van Fittest Man en Fittest Woman on Earth® meer legitimiteit te geven. Dat jaar tekende CrossFit een decenniumlange samenwerking met Reebok die tot eind 2020 duurde. NOBULL werd in maart 2021 de titelsponsor van de CrossFit Games.

Een belangrijk onderdeel van Castro’s erfenis in de CrossFit Games is dat atleten hints krijgen maar nog steeds maar moeten gissen uit welke games-evenementen zouden kunnen bestaan. Zijn talent voor dit soort chaos gaat terug tot de Games van 2007, waar de bewegingen van een evenement werden bepaald door gekleurde ballen uit een trechter te trekken.

Castro’s precedent van het programmeren van evenementen die niet bekend waren bij de atleten van de CrossFit Games, bleef aanwezig tot de 2021 Games. “Mystery Event” is een veelvoorkomend kenmerk op officiële Games-evenementenlijsten, waar ze vaak onbekend blijven tot kort voordat het wordt uitgevoerd.

Castro introduceerde off-locatie workouts op de Games van 2011 met het “Beach” -evenement dat een oceaanzwem van 210 meter omvatte. Sindsdien is er bij elke CrossFit Games een watergebaseerd evenement te zien. Castro’s neiging om nieuwe elementen toe te voegen aan de CrossFit Games zette zich in 2013 voort met de introductie van de Pig – een pilaar met gewichtsplaten aan beide uiteinden – en de Worm – een lange zak vol zandzakken die in teamcompetities werd gebruikt.

In 2014 introduceerde Castro sprintsleden die werden gebruikt in twee evenementen: “Sprint Sled 1” en “Sprint Sled 2”. In 2015 voegde Castro’s programmering paddleboards en pegboards toe aan het groeiende arsenaal aan potentiële CrossFit Games-apparatuur. De 2016 Games debuteerde met de Snail – een extra grote trommel geladen met zandzakken die atleten over een veld rolden.

De snail op de CrossFit Games

Hoewel vooraf bepaald in de programmering, heeft Castro zelfs Games-atleten verrast door een evenement te veranderen terwijl het plaatsvindt. Een opmerkelijk voorbeeld was het Ranch Loop-evenement tijdens de CrossFit Games Finals 2020, waar atleten een droog parcours moesten afleggen rond de ranch in Aromas. Na het overschrijden van wat volgens hen de finishlijn was, werden vijfvoudig Fittest Man on Earth® Mat Fraser en regerend CrossFit Games-kampioen Justin Medeiros opgewacht door Castro die hen vertelde dat ze het hele parcours opnieuw in omgekeerde volgorde moesten afleggen – ze dus pas halverwege. Het was een wending die zo groot was dat Fraser Castro eerst niet geloofde en Castro een welbekende handgebaar gaf, vermoedelijk denkend dat hij een grapje maakte. Dat was hij niet, en Fraser en Medeiros jogden terug naar het stoffige pad.

CrossFit in 2022 en verder

Hoewel Castro niet langer verantwoordelijk is voor het programmeren van de CrossFit Games van 2022, zal zijn aanwezigheid ongetwijfeld voelbaar zijn tijdens de 2022 Open. Hij bevestigde op 31 december 2021 dat de Open twee nieuwe, nog te benoemen elementen zal hebben die nog niet eerder in de Open zijn gezien. In totaal heeft Castro 15 CrossFit Games geprogrammeerd. Zoals Roza het in zijn e-mail formuleerde:

“Castro’s visie, creativiteit en gedrevenheid hebben de CrossFit Games van een informele wedstrijd in de achtertuin op de boerderij van zijn familie veranderd in een wereldwijd fenomeen met honderdduizenden deelnemers en miljoenen kijkers over de hele wereld.”

Een aantal reacties van CrossFit Atleten

Alle grote CrossFit atleten zijn natuurlijk wel in aanraking geweest met Dave Castro. Het is dan ook niet gek dat dit ontslag heel wat reacties teweeg brengt.

Rich Froning >

Josh Bridges >

Dave Castro en Josh Bridges waren beide Navy SEALs voordat ze zich tot CrossFit wendden. De atleetlegende deelde zijn gedachten en steun voor Dave Castro. “Zijn impact op de sport en mijn leven persoonlijk zijn enorm geweest”, schreef hij.

Saxon Panchik >

Saxon Panchik, 5e fitste man op aarde in 2021, deelde ook een foto van Dave Castro die lacht op de achtergrond terwijl hij een van zijn WOD’s doet. “De standaard die je voor ons atleten stelt, zal nooit veranderen.”

En zo zijn er nog veel meer reacties geweest. Wij zijn heel benieuwd naar de toekomst van CrossFit en de toekomst van Dave.

DELEN IS SPORTIEF

RECENTE ARTIKELEN