HomeNieuws7 x de meest gemaakt CrossFitfouten

7 x de meest gemaakt CrossFitfouten

-

Vaak maken kleine aanpassingen een groot verschil voor je lichamelijke en mentale gezondheid en zelfs prestaties. Herken jij een van deze veel voorkomende fouten? Doe er snel iets aan!

#7 Niet genoeg eten

We weten allemaal dat voeding van goede kwaliteit essentieel is voor Crossfit (en het leven uberhaubt). We hebben de juiste brandstof nodig voor onze training, de juiste macronutriënten voor herstel en kwaliteitsvoeding om ons fit en gezond te blijven voelen. Een van de grootste problemen die regelmatig over het hoofd wordt gezien, is gewoonweg genoeg eten binnen krijgen.
Veel atleten onderschatten wat ze echt nodig hebben. Ze raken verwikkeld in 100% clean eating en eten daardoor niet genoeg om zichzelf op de juiste manier van brandstof te voorzien. Het is de moeite waard om met je coach of een voedingsdeskundige te praten om erachter te komen hoeveel je eigenlijk moet eten.

#6 Focussen op gewicht in plaats van techniek

Goede beweging komt eerst. Vervolgens moet de techniek kloppen en moet je een duidelijk begrip hebben van de oefening. Pas als aller laatste komt het gewicht. Het heeft geen zin een zo zwaar gewicht op te tillen dat het gewicht je dwingt het met een slechte vorm op te tillen. Toch doen veel atleten dit. Dit is eigenlijk een one-way ticket om blessures op te lopen. De enige tip die we hier hebben is; Laat je coach meekijken. Hij of zij kan de uitvoering controleren en je helpen de uitvoering te verbeteren waar nodig.

“I always suggest to athletes, focus more on moving the bar with speed and good form rather than how much weight is on the bar. The weight will come if you have good technique and generate a lot of power by moving the bar with some speed! You shouldn’t sacrifice form for more weight when doing your working sets.”

Ben Smith, de 2015 CrossFit Games kampioen, zei ooit in een tweet:

#5 Overtrainen

Professionele CrossFit-sporters trainen 2 – 3 keer per dag, 5 – 6 dagen per week. Olympische lifters kunnen 3, 4 of 5 uur per dag tillen en doorlopen ook nog bijkomende oefeningen. Dit niveau van toewijding is echt indrukwekkend. Het lijkt dan ook logisch om nog meer te trainen om beter te worden.

Is dit niet zo dan!? Nou niet helemaal. Vaak kijken we te veel en te snel naar wat een “betere” atleet doet. We vergeten dan echter gemakkelijk welke progressie er voorafgegaan is aan het huidige trainingsprogramma van een dergelijke atleet. Vaak is dit een proces van enkele jaren en is het trainingsvolume opgebouwd in de loop van de tijd.

Neem bijvoorbeeld Katrin Davidsdottir, als jong meisje trainde ze meer dan 3 uur per dag gymnastiek. Voor haar was dit normaal en haar lichaam paste zich overeenkomstig aan. Toen ze overstapte naar Crossfit, zei ze (in een interview met BOXROX) dat haar sportieve achtergrond haar niet alleen een voordeel gaf met de bewegingen, maar ook op het gebied van het hoge volume en de trainingsintensiteit van Crossfit.

Als een atleet die gewend is aan 2 lichte trainingen en een rondje hardlopen in het weekend onmiddellijk zou overstappen naar 7 sessies per week, zal deze atleet waarschijnlijk snel opbranden. Ongeacht hoe sterk deze mentaal is of hoe stevig het voedingsprogramma is. Crossfit is een intense vorm van training en het volume mag nooit worden onderschat. Door de intensiteit en volume op te bouwen over een goede periode krijgt je lijf de kans om zich aan te passen en zul je het goed aan kunnen.

#4 Zwakten uit de weg gaan

We doen het allemaal, vaak zelfs onbewust. Een goede manier om dit te omzeilen, is ervoor zorgen dat je nooit trainingen gaat cherry picken of te wel alleen trainingen kiezen die je leuk vind of waar je goed in bent. Stel dat je op maandag, woensdag en vrijdag een Crossfit training gaat doen, blijf dan bij die dagen, zodat je gedwongen wordt te doen wat WODs die dag voor schrijft.

Dit zal je uiteindelijk dwingen om aan je zwakheden te werken zonder dat je je daar specifiek op richt.. Probeer waar mogelijk extra training te programmeren voor oefeningen die nog niet (goed) beheerst. Dit helpt je om een betere allround atleet te worden. Worstel je jezelf omhoog uit pistol squats of probeer je het geheim van Double-unders te ontrafelen? Oefen die dan regelmatig en vraag waar nodig je coach om hulp.

WOD - double unders - CrossFitWereld

#3 Niet goed opwarmen

Elke Crossfit-warming-up moet efficiënt zijn en geschikt zijn voor het beoogde doel. Het moet een algemeen en specifiek gedeelte hebben en altijd zorgen voor een optimale lichaamstemperatuur. Als de warming-up niet specifiek is voor de aanstaande workout helpt dat niet in de prestaties van de workout zelf.

Een winnende atleet wil ongetwijfeld elke sessie twee dingen bereiken:

  1. Zo goed mogelijk presteren voor dat moment
  2. Voorkomen van blessures

Met dit in gedachten, besteden sporters meer aandacht aan hun warming-up-procedure, omdat de impact van een effectieve warming-up een belangrijke rol speelt bij het bereiken van die doelen. Kijk maar eens naar topsporter Klokov. Ga je (veel) Snatchen of je schouders belasten, dan kun je ook denken aan de Burgener Warmup.

#2 Het niet vieren van successen

We hebben allemaal grote doelen, en ze zijn van vitaal belang voor succes, maar het is belangrijk om ook de kleinere overwinningen te vieren.
Elke extra kilo op een PR-lift, elke keer dat je nog een paar dubbele-unders meer kunt dan voorheen en wanneer je een paar seconden sneller bent dan een eerdere keer dat je dezelfde WOD deed. Dit zijn dit allemaal belangrijke momenten.
Elke positieve stap is een stapsgewijze beweging naar dat grotere doel. Vergeet dat nooit en wees trots op je kleinere successen. Door dit te doen, versterk je het plezier van het dagelijkse trainingsproces.

Josh Bridges - overwinning - CrossFitWereld
Josh Bridges (@bridgesj3) | Twitter

#1 Niet genoeg slapen

De meeste professionele atleten krijgen minstens 10 uur slaap per nacht. Hoewel dit voor de overgrote meerderheid van Crossfitters volledig onpraktisch is, benadrukt het wel het belang van een behoorlijke hoeveelheid slaap. Geen enkele hoeveelheid supplementen, foamrolers of mobiliteitsoefeningen zal ooit een significant gebrek aan slaap compenseren als het gaat om herstel en vooruitgang.

WOD - finished - CrossFitWereld

DELEN IS SPORTIEF

RECENTE ARTIKELEN

RECENTE ARTIKELEN