HomeTips & Trics7 belangrijke vragen beantwoord als je met CrossFit wilt beginnen

7 belangrijke vragen beantwoord als je met CrossFit wilt beginnen

-

Veel mensen over de hele wereld willen elk jaar beginnen met CrossFit, maar het kan intimiderend zijn om voor de eerste keer een CrossFit-sportschool binnen te lopen en je zou veel twijfels kunnen hebben voordat je aan je CrossFit begint.

In dit overzicht hopen we de meest prangende vragen te beantwoorden en je het vertrouwen en de nodige informatie te bieden om aan de slag te gaan.

Wat is CrossFit?

Te beginnen met de aller belangrijkste vraag “Wat is CrossFit nu eigenlijk?” CrossFit is een trainingsmethode die uithoudingsvermogen, gymnastiek en gewichtheffen combineert om zo de algemene en algehele conditie te verbeteren.

De officiële definitie van CrossFit is: “constant gevarieerde functionele bewegingen uitgevoerd met hoge intensiteit.

In normale tekst betekent dit dat CrossFit trainingen een groot aantal oefeningen combineren (constant gevarieerd) waarvan de basis vaak wordt gevonden in natuurlijke bewegingen in het dagelijks leven (functionele bewegingen), uitgevoerd om de hoeveelheid werk in de kortste tijd te maximaliseren (hoge intensiteit).

Het doel van CrossFit is om je conditie te vergroten, wat de sport definieert als “verhoogde werkcapaciteit over brede tijds- en modale domeinen”, en je gezondheid te verbeteren door grote nadruk te leggen op bewust gekozen oefeningen, bewegingen en je voeding.

De manier van trainen is populair bij veel verschillende mensen waaronder wetshandhavers en eerstehulpverleners, omdat de constant gevarieerde CrossFit-sessies hen trainen voor het ‘bekende, het onbekende en het ondenkbare’. CrossFit wordt echter ook beoefend door veel oudere mensen die in vorm willen blijven, omdat het trainingsregime “oneindig schaalbaar” is, wat betekent dat de intensiteit relatief is aan de fysieke en psychologische toleranties van elk individu.

Wat is een WOD?

WOD staat voor “Workout Of the Day” en dit is de hoofdtaak van een CrossFit les.

Er zijn veel soorten WOD’s, waaronder AMRAP’s (As Many Reps/Rounds As Possible), EMOM’s (Every Minute On the Minute), workouts voor tijd (For Time) of zelfs doorgaan tot je niet meer kunt (Death By). Al deze soorten trainingen geven prioriteit aan ofwel de werklast ofwel de tijd om een gewenste stimulus te bereiken.

Zoals “Workout of the day” al zegt is er elke dag een andere training, hoewel er enkele “benchmark-workouts” zijn waar atleten zo nu en dan naar teruggaan om hun prestaties in de loop van de tijd te kunnen meten.

De training van de dag is bedoeld om te worden gedaan zoals beschreven om te vergelijken maar kan en mag ook zeker worden aangepast aan het fitness- en ervaringsniveau van een atleet om hen te helpen hun doelen te bereiken.

Een CrossFit-les begint meestal met een warming-up, bevat daarna een relevant kracht- of vaardigheidselement en eindigt met de WOD.

Wat is een Box?

Een CrossFit Box is waar crossfitters naartoe gaan om te trainen. Het is in wezen een uitgeklede sportschool met de eerste levensbehoeften om de WOD’s uit te voeren. Spiegels en machines vind je meestal niet in een CrossFit-box; in plaats daarvan zullen er dumbbells, kettlebells, barbells, gymnastiek-rigs, zware ballen en enkele vreemde voorwerpen zijn.

Veel CrossFit Boxen zijn gevestigd in magazijnen of bedrijfspanden waar geen fanfare, bellen en glimmende voorwerpen nodig zijn. Een CrossFit Box vertegenwoordigt CrossFit’s ethos van functionaliteit boven esthetiek. je kunt eenvoudig een officiële Crossfit box vinden met de Box finder.

Hoe lang duurt een CrossFit-training?

CrossFit-workouts kunnen van enkele minuten tot zelf uren duren (al komt dit laatste maar weinig voor). Over het algemeen duren de meeste CrossFit-workouts tussen de 10 en 20 minuten, met een gebruikelijke totale les van een uur.

De meeste CrossFit-workouts lijken kort omdat ze gericht zijn op intensiteit.

Intensiteit is de meest algemeen aanvaarde variabele die wordt geassocieerd met het maximaliseren van het rendement op gunstige aanpassing aan lichaamsbeweging – wat betekent dat het de meeste waar voor je geld geeft. Het doel is om de lasten die je optilt te vergroten naarmate je vordert om zo kracht te ontwikkelen, evenals het aantal herhalingen dat je kunt voltooien om je uithoudingsvermogen en uithoudingsvermogen te vergroten.

Harder werken zorgt voor een grotere trainingsbelasting per minuut oefening, wat op zijn beurt de resultaten kan opleveren die je zoekt bij het sneller trainen. Hoge intensiteit is echter onhoudbaar voor langere tijd, dus trainingen met hoge intensiteit zullen ongetwijfeld kort zijn.

Er zijn veel cross-overs tussen trainingsresultaten en aanpassingen van korte en lange trainingen. Over het algemeen leveren lage volumes van intensieve training meestal fitnesswinst op voor meer spiermassa en krachtoutput, terwijl traditionele duurtraining dit doet voor een groter bloedvolume.

De huidige literatuur is het erover eens dat korte pieken van intervaltraining met hoge intensiteit even effectief kunnen zijn als langere trainingssessies, en dezelfde fysiologische aanpassingen produceren, zolang je maar hard genoeg werkt.

Hoewel CrossFit-workouts aanzienlijk variëren in tijdsduur, valt de meerderheid aan de korte kant, waarbij de intensiteit constant is.

Is CrossFit beter dan Fitness training?

Als het je doel is om de spieromvang en -kracht te vergroten, dan is een specifiek krachttraining- of hypertrofieprogramma (trainen in een fitnessgym) beter geschikt voor jouw doelen dan een algemene CrossFit-training.

CrossFit wordt meestal beoefend in kleine klassen onder toezicht van een coach, terwijl gymtraining over het algemeen een individuele bezigheid is. Dit heeft voordelen maar weet je niet goed wat je moet doen dan kan dit ook een groot nadeel worden.
Als je het leuk vindt om je geen zorgen te maken over wat je elke sessie gaat doen en gemotiveerd bent door een groep, dan zou CrossFit training voor jou beter passen. Heb jij graag controle over je trainingssessies en in je eigen tijd doen wat je wilt, dan is een traditionele sportschool weer meer geschikt voor jouw stijl.

Als je geen duidelijke doelen hebt voor wat je met je training wilt bereiken, kies dan de activiteit die je het leukst vindt. Zowel CrossFit- als fitnesstraining hebben het vermogen om je in vorm te krijgen, je te helpen gewicht te verliezen en kracht en spieren op te bouwen – kies vooral dat wat je het meest waarschijnlijk op lange termijn volhoudt.

Waarom is CrossFit zo duur?

Het wisselt nogal naar welke box je toe gaat. Maar in verhouding is CrossFit vaak wel wat duurder.

Met lidmaatschappen variërend tussen €40 en €200 per maand, is een CrossFit-lidmaatschap aanzienlijk duurder dan de meeste lidmaatschappen bij andere sportscholen

Lidmaatschapskosten voor Boxen over de hele wereld zijn niet goedkoop, maar je krijgt veel waar voor je geld:

  • Kleine groepslessen meestal niet groter dan 16 personen
  • Professioneel geleide sessies van een uur
  • Een breed scala aan trainingsmogelijkheden en mogelijk verschillende klassen
  • Duidelijke trainingen en een effectief trainingsprogramma
  • Er zijn getrainde coaches om uw vragen te beantwoorden
  • Coaches moeten regelmatig opnieuw zelf trainen en betalen daar ook voor
  • Een gemeenschap van gelijkgestemde individuen

Verandert je lichaam van CrossFit?

Het korte antwoord: Ja.
Er zijn twee soorten veranderingen in je lichaam die het gevolg zijn van kwalitatieve lichaamsbeweging: structurele en chemische veranderingen. Structurele veranderingen zijn degene die je ziet, het zijn de fysieke transformaties waarvan mensen zich bewust zijn na het volgen van een trainingsprogramma, dus daar zullen we ons op concentreren.

Je lichaam past zich aan elk type oefening aan. Hoeveel je lichaam verandert wanneer je met CrossFit-training begint, hangt veel af van eerdere atletische ervaringen en hoe vaak je gaat trainen.

Mensen die regelmatig CrossFit-lessen volgen, ongeveer drie tot vijf keer per week, kunnen verwachten dat hun lichaam zal veranderen, vooral als ze niet gewend zijn aan weerstandstraining. Zelfs een of twee keer per week trainen kan aanzienlijke gevolgen hebben voor je lichaamsbouw als je niet getraind bent en eerder inactief bent geweest.

Je merkt op korte termijn weinig verandering, maar de grootste transformatie zie je na een paar maanden. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt het moeilijker om dezelfde resultaten te bereiken, dus tenzij je het trainingsvolume verhoogt, zal de omvang van die veranderingen waarschijnlijk weer afnemen.

Sommige mensen maken zich zorgen dat ze “bulky” worden met CrossFit, maar je zou ongelooflijk hard moeten werken om er echt heel erg gespierd uit te zien. Bovendien vraagt ​​​​de sport van CrossFit mensen om de vraag opnieuw te formuleren en in plaats daarvan te vragen waartoe ons lichaam in staat zou kunnen zijn, ongeacht hoe het eruit ziet.

Wat fysieke veranderingen betreft, kan CrossFit je helpen om je lichaam te versterken, spieren op te bouwen en vet te verbranden. Maar je zult ook zeker een mentaliteitsveranderingen doormaken met betrekking tot een gezondere benadering van het lichaamsbeeld.

Waarom zijn er geen spiegels in een CrossFit Box?

CrossFit richt zich primair op functionaliteit, niet op lichaamsbouw. Hoewel je lichaam tijdens het trainingsproces kan veranderen, zijn er geen spiegels in CrossFit-sportscholen omdat deze veranderingen secundair zijn, een resultaat van het werk dat je hebt gedaan en de primaire focus je prestaties zijn.

Je hebt geen spiegels nodig om je uithoudingsvermogen, kracht of kracht te vergroten en er moet toch altijd een coach zijn als je hulp nodig hebt bij je techniek.

Hoewel beginnen met sporten om je uiterlijk te veranderen een goede reden is, is de boodschap van CrossFit om je te concentreren op prestaties, niet op esthetiek, hoewel esthetische veranderingen zeer waarschijnlijk wel volgen als je je prestaties verbetert.

Een CrossFit-box is uitgekleed tot de essentie – het hele trainingsprogramma is gebaseerd op het ethos dat “less is more” – dus het is zeer onwaarschijnlijk dat je een spiegel in een CrossFit-box zult vinden. Hoewel misschien kun je er een op het toilet vinden.

Is CrossFit slecht voor je?

Alle fysieke bezigheden brengen risico’s met zich mee. Dit geldt voor vrijwel alle sporten, vooral wanneer atleten verbetering nastreven.

CrossFit heeft de afgelopen jaren een reputatie opgebouwd als een gevaarlijke vorm van lichaamsbeweging, maar de realiteit is iets genuanceerder dan wat de meeste nieuwsartikelen je willen doen geloven.

Het grootste deel van de slechte pers van CrossFit is ontstaan ​​als resultaat van een studie gepubliceerd in de National Strength and Conditioning Association’s (NSCA) Journal of Strength and Conditioning Research die zich richtte op de werkzaamheid van CrossFit. Zij beweerde dat van de 54 mensen die een CrossFit-programma volgden gedurende 10 weken, negen er niet in waren geslaagd om te eindigen als gevolg van een blessure.

Naar aanleiding van de publicatie – die overigens zelfs tot een rechtszaak leidde – bleek dat het management van de N.S.C.A. onderzoekers in wezen had verteld om de gegevens te fabriceren. Op dit punt hadden grote nieuwsorganisaties echter al sensationele verhalen met de resultaten geproduceerd en CrossFit kreeg de reputatie gevaarlijk te zijn.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je helemaal niet geblesseerd raakt bij het beoefenen van CrossFit – maar het risico is er altijd, ongeacht de sport en de waarschijnlijkheid komt meestal neer op hoe goed je coach is (en hoe goed je bent in het luisteren naar hem of haar).

In theorie zou elke CrossFit-sessie moeten worden gecoacht door iemand met kennis van zaken die je veilig kan houden en wiens prioriteit het is om ervoor te zorgen dat je streeft naar consistente mechanica voordat je de intensiteit van je trainingen verhoogt.

In de praktijk moet zelfs de sterkste CrossFit-advocaat echter toegeven dat dit niet altijd het geval is in elke CrossFit Box over de hele wereld.

Als je je ongemakkelijk of onveilig voelt, praat dan vooral met je coach. CrossFit-workouts kunnen worden geschaald of aangepast worden om te passen bij jouw fitness- en ervaringsniveau.

Is CrossFit geschikt voor 50-plussers?

Absoluut, CrossFit-oefeningen zijn gericht op functionele bewegingen, wat betekent dat vooral volwassen atleten het bewegingsregime moeten opnemen om gezond en zelfstandig te blijven leven.

Het is nooit, ik herhaal nooit te laat om met CrossFit te beginnen, ongeacht je leeftijd, je eerdere trainingservaring, je huidige fitnessniveau of dat je een blessure hebt.

Het programma volgt het ethos van relatieve intensiteit, wat betekent dat trainingen kunnen worden aangepast aan jouw huidige niveaus van fysieke en psychologische tolerantie.

Iedereen kan CrossFit doen, en als iemand dat zou moeten doen, zijn het je grootouders.

DELEN IS SPORTIEF

RECENTE ARTIKELEN

RECENTE ARTIKELEN