HomeTips & Trics5x slechte trainingsgewoonten waarmee je moet stoppen

5x slechte trainingsgewoonten waarmee je moet stoppen

-

Je doet natuurlijk altijd je best tijdens een CrossFit training maar velen van ons hebben wel een paar gewoonten die we echt zouden moeten stoppen.

#1 Het burpee /push-up slaapje

Een veel voorkomende “fout” die zelfs door de meest ervaren atleet wordt gebruikt is wat wij noemen het burpee / push-up slaapje. Daarmee bedoelen we dat je langer dan nodig in buikligging op de grond blijft rusten in plaats van meteen weer omhoog te komen voor de volgende rep.

Natuurlijk raak je vermoeid tijdens elke training – en genoeg burpees kunnen er bij iedereen voor zorgen dat ze het liefst gewoon blijven liggen. Toch is de WOD niet de plek voor een “dutje”. Als je rust nodig hebt, rust dan gewoon op je voeten. Dit is een effectievere rus en bovendien wil je het momentum van het ’terugkaatsen’ van je borst op de grond gebruiken om je weer omhoog te stuwen. Als je langer op de grond blijft, verlies je die veerkracht, waardoor je het jezelf juist moeilijker maakt.

– Push-up verbeteren? Lees het artikel “Oefening uitgelicht: Push-up” –

#2 Het lekker joggen

Veel atleten gebruiken het hardloopgedeelte van een training vaak als rust – en daar is niets mis mee. Wanneer mensen het hardlopen echter vermommen als een ontspannen rondje joggen, is er een probleem.
Je moet nog steeds aan een training werken, en hoe kun je ooit je uithoudingsvermogen en aerobe capaciteit te vergroten – om nog maar te zwijgen over hardloopvorm – als je het hardlopen als een pauze behandelt?
Kun je rennen? Ga dan rennen.

#3 De Cha-Cha-Cha

Veel CrossFitters doen een soort Cha-Cha-cha met de barbell zodra ze vermoeid raken of als het gewicht zwaar wordt. Je ziet atleten dan een stap in de richting van de barbell zetten, er nog eens over nadenken en dan toch weer twee stappen terug doen.
Dit heen en weren kan enkele minuten duren totdat ze eindelijk de barbell weer ‘pakken en scheuren’ en aan het werk gaan. Wat er in wezen gebeurt, is dat atleten zichzelf psychisch vermoeien en het gewicht zich laten intimideren. Je moet jezelf kalmeren voordat je naar de barbell stapt. Je neemt een moment, haalt adem en gaat ervoor. E zodra je dat doet, is er geen weg meer terug. Jij laat zien wie de baas is, je pakt de barbel en doet je reps.

#4 De halve diepte

Elke CrossFitter kent dit wel (al dan niet van jezelf).
Je ziet een mede-sporter squatten maar niet tot de juiste diepte de 90 graden is niet eens in de buurt. Vervolgens zie je ze wel hun ‘indrukwekkende’ gewicht op het whiteboard zetten. Iedereen weet hoe boos je hiervan kan worden.
Hé vriend, ik kan ook 180 kg squatten als ik een flink boven parallel stop! Het kan gek makend zijn, maar je moet bij je eigen training blijven en erop vertrouwen dat jouw betere gewoonten, een beter spiergeheugen en veel meer kracht opbouwt door op juiste diepte te squatten. Waarom? Ten eerste is het een betere voorbereiding op het vangen van gewicht in een clean of een snatch in de onderste positie. Anderzijds zet het squatten op diepte je spieren voor een langere periode onder spanning, waardoor ze sterker worden. Volledige squats helpen ook bij het opbouwen van stabiliteit in de onderrug, helpen de flexibiliteit te verbeteren en zijn veiliger voor de wervelkolom en de knieën. Laat je dus niet gek maken en zorg dat jij wel op goede diepte squat.

– Squat verbeteren? Lees “3 goede manieren om dieper en beter te leren squatten” –

#5 De niet bestaande reps

Ongetwijfeld net zo schadelijk als de gewoonte om niet tot diepte squatten, het tellen van No-reps. Het tellen van No-reps leidt namelijk tot ‘no-rep-spiergeheugen’.

Hoe meer je iets oefent (hoe meer herhalingen je doet), hoe meer je het procedurele geheugen in de hersenen opbouwt (een geheugen voor het uitvoeren van bepaalde handelingen, ook wel spiergeheugen genoemd). Dit zorgt dat je een beweging sneller en natuurlijker kunt uitvoeren.
Veel atleten hebben echter de neiging om gedeeltelijke squats te doen, toes-to-bar te maken waar geen contact wordt gemaakt met de bar en pull-ups te maken die niet hoog genoeg zijn. De reden hiervoor is meestal eenvoudig: atleten zijn moe en hebben niet (meer) de energie om de volledige beweging te maken. En omdat hun mede-sporter hen voor is of ze de training willen “winnen”, zullen ze ervoor kiezen om die fantoomvertegenwoordigers te negeren in een poging een voordeel te behalen. Het probleem met deze mentaliteit is natuurlijk dat je “vals speelt”. Het vervelende hiervan is dat je anderen “boos” kunt maken maar nog erger dat jij je eigen vooruitgang in de weg staat. Door no-reps als goede te tellen, laat je je lichaam denken dat de verkeerde bewegingspatronen “natuurlijk” zijn. Als je ooit hoopt te verbeteren als CrossFitter moet je ervoor zorgen dat de herhalingen die je tijdens de training uitvoert legitiem zijn. Als je ooit mee zou willen doen aan bijvoorbeeld de Open is dit nog belangrijker, daar valt namelijk niet “vals” te spelen aangezien een judge de bewegingen controleert en ze niet zal tellen als ze niet goed zijn.

– Pull-up verbeteren? Lees het artikel “Oefening uitgelicht: Pull-up” –

DELEN IS SPORTIEF

Oefening uitgelicht: Rope climbs

0
Sommigen denken er niet eens over na en zijn al boven terwijl anderen beneden staan en angstig of teleurgesteld omhoog kijken. Daar gaan we...

RECENTE ARTIKELEN